Pizzatészta Jamie Oliver-től recept

1 adag
1019
kcal
Pizzatészta Jamie Oliver-től
Pizzatészta Jamie Oliver-től
receptkönyvben hozzászólások (121)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legnagyobb kedvencemtől, Jamie Oliver-től való csodás recept ez! Egyszerűen tökéletes! Mindig ugyanolyan finom, elronthatatlan. Egy nagyon ruganyos, levegős tésztát kapunk. Ahogy a képen is látható, a kelesztés után, átgyúrás előtt :-) Nem kell bele semmi extra, így finom, ahogy van! Már jó pár évvel ezelőtt, külföldön tv-ben láttam, amikor készítette, gyorsan felírtam, és azóta szóba sem jöhet más pizzatészta. Itthon megjelent könyveiben is megtalálható a recept, a Jamie természetesen-ben, és az Olasz kaják-ban is. A könyvben egyébként  "Tipo 00" olasz jelzésű lisztet ír, ami finomabbra őrölt lisztet jelent, mint a normál liszt. De ilyet mivel nem lehet mindenhol kapni, tapasztalatom szerint megfelelő a mi normál lisztünk is. Vagy a kenyérliszt esetében, magasabb sikértartalmú lisztet ajánl. Ez az adag kettő 30 cm átmérőjű, nagy pizzára elegendő mennyiség. A recept szerint le is fagyaszthatjuk nyersen a tésztát, fóliába csomagolva. Továbbá még egy tipp J.O. -től, ha vendégeket várunk és szeretnénk már előre kinyújtani a tésztákat, akkor megtehetjük. Egyesével helyezzük a kinyújtott lapokat a náluk kicsit nagyobb, olívaolajjal kissé megkent és belisztezett alufólialapokra, egymásra halmozva, letakarva betehetjük a hűtőbe.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: angol
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
diéta: tejmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizzatészta, pizza alaptészta, Jamie Oliver alap pizzája
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
  2. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
  3. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
  4. Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
  5. Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
  6. Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
  7. Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
  8. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá. 
  9. Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 280°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 174 764
elküldve: 158
receptkönyben: 4 333
elkészítve: 453/517
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
250 recept

Hozzászólások (121)

kittike23
kittike23h, 2014-11-17 20:09

Szia, Isteni lett, nagyon köszi :D Én nem instant élesztővel csináltam, kenyérgépben :) Hatalmasra megkelt, és az íze nagyon jó lett :) Köszönöm :)

wicky1702
wicky1702p, 2014-11-07 14:53

életem elso pizzaját sutotem a hétem :) és nagyon jol sikerult, koszi a receptet! :) nemhiszem hogy ezek utan még fogunk pizzériaba járni inkabb megsutom ithon sokkal finomabb :)

vicikó
vicikócs, 2014-11-13 21:52

Szia!

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ilyen jól sikerült az első pizzád! :)

Üdv:-) Vici

Kattanatka
Kattanatkaszo, 2014-09-27 09:06

Ez a legjobb pizzatészta, amit valaha próbáltam. Nagy sztár lett a családban, köszönöm!:)

csalány
csalánycs, 2014-09-18 09:41

Úúúú, nagyon jó kis recept!! Fincsi, nem macerás. Mivel lusta vagyok, így nem pepecselek nyújtással hanem: a sütő 2 db tepsijét vékonyan kikenem olíva olajjal, az elfelezett tésztának egyik felét az egyikbe dobom, a másik felét a másikba, és kézzel-ujjal addig simogatom, gyömöszölöm, húzogatom, amíg "faltól-falig" ér. Isteni!!

Gopher
Gopherk, 2014-09-02 12:30

Sziasztok!
Ez a pizza tészta recept úgy tökéletes ahogy van. Nekem nem lett híg a tészája, én soha nem használtam még szárított élesztőt semmibe, és bevallom kicsit tartottam is tőle, de 1 óra alatt szépen megkelt. Az alja kicsit ropogós lett, de ahogy hűlt puhult, és másnap sem szárad ki :)
Egyszóval: fantasztikus, és ezúton is köszönöm a receptet.
Ui: vőlegényem azt mondta soha többet nem rendelünk pizzát étteremből :)

Kiowka
Kiowkaszo, 2014-08-30 16:56

Nekem is nagyon híg lett a tészta, pedig mindent tökéletesen kimértem a recept szerint. Nem vagyok kezdő szakács, de szerintem valami nem jó ebben a receptben. Mástól is láttam a kommentekben, hogy nem sikerült, híg lett.

vicikó
vicikóv, 2014-08-31 12:59

Erre, ne haragudj azt kell mondjam, hogy valamit nem jól csináltál.

Nekem mondjuk gyanús lenne, ha ennyi pozitív hozzászólás van, és nekem nem sikerül mégsem, akkor talán magamban keresném először a hibát, nem pedig a receptben! Bocs!

Elolvastam ezért az összes hozzászólást, és a 112-ből, csak EGY! volt amiben azt írta valaki, hogy híg lett a tészta. Ezek szerint ő is elrontott valamit!

A recept úgy tökéletes, ahogy van! Általam, és azt mondhatom igen sokak által kipróbált recept, ami mindig ugyanolyan jól sikerül mindenkinek.
Ha neked ez a recept nem tetszik, nem sikerül, akkor másikkal kell próbálkozni.

Üdv:Vicikó

szegnik
szegnikh, 2014-08-18 18:12

Végre!Végre!Végre!!! Ez a recept volt az utolsó utáni esély a házi pizzámhoz.Már végleg lemondtam a próbálkozásokról mikor megtaláltam ezt.Köszönöm, hogy feltetted, nagyon jól sikerült és már mentettem is!Csak ezt fogom használni. Köszönöm !

vicikó
vicikók, 2014-08-19 15:47

Szia!

Akkor nagyon örülök, örülök, örülök, hogy meglett " a pizzarecepted "! :)

Üdv:-) Vici

NoSalty.hu
NoSalty.huk, 2014-08-12 01:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.08.11. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Krisztike127
Krisztike127k, 2014-08-05 08:31

Sziasztok!
A pizza tészta isteni jó állagú, és finom, viszont az egyiket majdhogynem ki kellet dobnom (kettéosztottam a tésztát, és külön sütöttem őket, mert nem fért rá egyre.)
Sütik terén eléggé jártas vagyok a konyhában, sok praktikát ismerek, viszont pizzát még sosem készítettem. Bár lehet, hogy aki csinált már, annak alap, hogy tegyen alá valamit, de én úgy gondoltam, a pizza alá lehet, hogy nem is kell, hát tévedtem, odaégett rendesen.
Később, hogy a másodikat ne rontsam el, olvasgattam itt a kommenteket, és láttam hogy írták, a normál sütőpapír meg beleragad (nem is tudtam, hogy létezik pizza sütőpapír..) Szóval ha rakok alá papírt, ha nem(ahogy végül történt) így is úgyis kuka az első.

A második alá kentem jó sok margarint, és szórtam rá egy pici lisztet, így nem égett le az alja, tökéletesre sült!

Szóval köszönöm a receptet, de át lehetne írni, hogy a kezdőknek is minden egyértelmű legyen. Nem nézegettem más pizza recepteket, csak gondoltam egyet, hogy pizzát sütök, és ezt találtam elsőre, aztán vakon hittem a fent leírtakban. De ha mindenki csak a fent leírtakat nézi, és nem rendelkezik háttértudással, akkor az első pizzájával ráfizet. :(

Mindenesetre megfizettem a tanulópénzt, és máskor is elkészítem :)

vicikó
vicikók, 2014-08-05 09:16

Kedves Kriszti!

Örülök, hogy elkészítetted, és végül jól sikerült a pizzád!

Azért azt többek megemlíteném a megjegyzésedre reagálva, hogy a hozzászólók nagyon nagy többsége nem fizetett meg az első pizzájával!

A recept leírása úgy gondolom megfelelő, mert nekem ez a tapasztalatom, nekem soha nem égett még oda.
Olyan nincs, hogy pizza sütőpapír!
Mivel lisztezett felületen nyújtjuk a tésztát, ezért az alja elkerülhetetlen, hogy lisztes lesz, és így ahogy ráhelyezzük a sütőlapra kerül alá is. Ezt lehet még fokozni azzal, hogy extra megszórjuk a pizzasütő lapot liszttel, ez nem ront rajta.

Papír nem kell alá! Margarinozni egyáltalán nem ajánlom, sőt vajazni sem!

A pizzasütő lemez egy nagyon vékony, sok lyukkal ellátott kör alakú sütőlemez. Érdemes beszerezni, mert nem drága,1-2 ezer Ft. ( én sok éve, azt hiszem Lidlben, vagy Aldiban vettem, de szinte minden nagy áruházban kapható ) Általában kettőt árulnak egy csomagban, ami a receptemben szereplő mennyiséghez pont elegendő. ( Sőt, ha jó vékonyra nyújtjuk, még marad is egy kis mennyiségű tészta, amit kis cipónak, lepénykének nyújtva extra megsüthetünk.)

Viszont ha a pizzaszósz túlfolyik, kifolyik a tészta szélétől, akkor az esetleg aláfolyik, és az oda tudja ragasztani a lemezre a tésztát. De ezért néz ki a világon mindenütt úgy a pizza, hogy a szélére nincs semmi kenve. Ezért így itt a tészta meg is tud emelkedni, gátat szabva mindennek.

Remélem, legközelebb a-z-ig jól fog sikerülni!

Üdv:-) Vici

Krisztike127
Krisztike127sze, 2014-08-27 11:11

Köszönöm a gyors választ, és bocsánat, hogy csak most reagálok :)

Nem fordítottam elég időt arra, hogy miben is süssem, azt gondoltam, hogy ilyen lapos tepsi is megfelelő lesz, sütőlap helyett, de akkor biztosan az volt a gond.
Illetve itt a hozzászólásoknál is a pizzasütőlapot hirtelen valamiért papírnak gondoltam :)

Azóta még nem készítettem pizzát, ma tervezek, de a pizzasütőlapot még nem szereztem be, a vajazást miért nem ajánlod? Múltkor jó volt úgy, csak egy picit laposabb lett mint az első, odaégett aljú, ez lehetett a gond?

airek
airekk, 2014-09-02 17:13

Nekem sem volt pizzasütőlemezem, és háromszor sütöttem eddig sima kivajazott-lisztezett tepsiben, és így is jól sikerült, mondjuk én szeretem vastagabban hagyni kicsit a tésztát. Első alkalommal kicsit nekem is megpirult és nagyon ki is száradt, ezért hamarabb kivettem, úgy tökéletes lett.
Éppen most készülök kipróbálni a Lidlis pizzasütőlemezt, kíváncsi leszek.

cccccsilla
cccccsillah, 2014-07-28 09:35

Ez a legjobb pizzatészta recept, mindig tökéletes lesz a pizza, és pontosan annyi hozzávaló kell mint ami le van írva. Ráadásul ha van kenyérsütőgép otthon akkor még a leírtaknál is egyszerűbb az elkészítés. Már többször elkészítettem kenyérsütőgépben. Először beleöntjük a gépbe a folyadékokat (olaj + langyos víz), majd rá a lisztet. A liszt közepébe csinálunk egy mélyedést bele szórjuk az instant élesztőt. A mélyedés köré szórjuk a cukrot. Az élesztőtől minél messzebb a sarkokba pedig a sót. 1,5 órás dagasztó-kelesztő programmal hagyjuk megkelni a tésztát, utána lisztezett deszkán kinyújtjuk, végül tapadásmentes tepsibe tesszük (én a Tefal pizzasütő tálcáját használom) majd rá a feltét és 10perc alatt készre sütjük.

Tücsi85
Tücsi85k, 2014-07-01 19:35

Isteni recept! Jobb, mint a pizzériákban, és másnap is finom puha marad, nem "ruganyos". Köszönöm szépen a receptet! :)

Chef_Zsolt
Chef_Zsolth, 2014-06-30 08:41

Kipróbálva. Működik... :-) Mivel nagyon sok pizzatészta receptet próbáltam már ki, és egyik sem szuperált, tegnap ezzel is megpróbálkoztam. A pizza remekül sikerült.
Sajnos a sütőm csak 250°C-ig fűthető és pizzához a minél melegebb egyenletes hőmérsékletű sütő kell, így nálam a sütési idő kb. 15 perc volt.

Szokták javítani az ilyen sütők hatásfokát úgy, hogy a pizza alá és fölé betesznek gránit lapot és jó alaposan előfűtik a sütőt. Akkor nagyságrendileg egyenletesebben süt a sütő, de nyilván többet is fogyaszt. :-)

Newcc
Newccsze, 2014-06-18 18:08

Sokszor kiprobalt, tökeletes recept! Meg masnap is ugyan olyan finom mintha akkor sütöttem volna! :) ezer millio hala. Az en sütöm csak 275 fokos de tökeletesen megsül kb 6-7 perc alatt!
U.i.: ujra meg akartam sütni, de hova tünt az elesztö mennyisege? Nekem mar nem mutatja a recept. :O

bt30000
bt30000p, 2014-05-30 13:00

Tökéletes lett már elsőre is, annyit változtattam, hogy por élesztő helyett rendes élesztőt használtam (egy felet) - nem volt itthon porélesztő! Köszönet!

nagymisi1111
nagymisi1111sze, 2014-04-30 18:42

Én most próbáltam először pizzát késziteni és nagyon finom lett. Köszönöm hogy sikerélményt okoztál. Minden úgy sikerült ahogy irtad és ez kedvet ad hogy más ételeket is megpróbáljak elkésziteni. Még egyszer köszönöm :))

lasvegas7
lasvegas7h, 2014-04-28 18:40

Nekem hig lett a tesztäja es nem is akart dupläjära kelni. Az normälis ha hig,vagy en mertem ki rosszul az alapanyagokat?

vicikó
vicikóh, 2014-04-28 22:13

Kedves ... !

Az bizony nem normális, ha híg. És ha nem kelt meg, az sem. Utóbbi lehet attól, hogy régi volt az élesztő.
Érdemes még egyszer nekivágnod, mert sokszorosan kipróbált remek recept ( Jamie-é ), így meglehet, hogy valamit tényleg elszúrtál.. Bocsi.

Üdv:-) Vici

Spider1885
Spider1885szo, 2014-04-19 11:05

Egyszerűen tökéletes ez a tészta, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert valódi pizza készíthető vele, nem kell kompromisszumokat kötni :)

NovakAndi
NovakAndics, 2014-04-10 22:41

Kedves Viciko!
Eddig is hasonló módon készítettem a pizza tésztát, csak reform alapanyagokkal, kicsit kevesebb vIzzel, tönkölyfehér lisztből, de ma kipróbáltam teljesen pontosan ezt a receptet (kenyerlisztbol), magas hőfokon sütve, pizza lapon es nagyon-nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet!

NovakAndi
NovakAndiv, 2014-04-27 07:48

Ma ismét ez az ebéd a gyerekeknek, isteni ez a recept! Biztosan amiatt is ilyen finom, hogy nagyon vekony alju, kifejezetten pizzasuto kerek tepsiben sutottuk ki, mert nagyon ropogos lett a teszta, de a teszta maga is tuti....Köszi még egyszer a receptet!

IvetTiduJ
IvetTiduJsze, 2014-03-26 16:23

Közben meglett a kérdésemre a válasz. Így csak köszönöm az újabb szuper receptet :)

reka25
reka25k, 2014-03-11 14:31

Sziasztok! Ne haragudjatok, de tudnatok abban tanacsot adni, hogy maga a sutes hogyan zajlik? Ugy ertem megprobaltam sutopapiron egy tepsiben, de a papir belesult a tesztaba, ki kellett dobnom az egeszet. :( Aztan kiprobaltam alufolian es racson ugy, hogy kilyukasztottam az alufoliat. Igy sem sikerult, az alufolia is beleragadt. Mit csinalok rosszul, hogyan kellene maskepp? Koszonom elore is!!! Reka

kovesine
kovesinek, 2014-03-18 15:48

Valószínű tényleg a lukacsos sütőlap a legjobb, mert én is azon sütöm és a sütőpapíros változatnál nekem is rásült, illetve bele a tésztába. Vagy még próbáld meg, hogy belisztezett a sütőpapírt, ne süljön bele a tésztába talán még ez lehet jó megoldás.

ingici
ingicip, 2014-03-14 10:31

Szia! Én pizzasütö-lapon szoktam sütni,annak lyukacsos az alja ,igy szépen átsül néhány perc alatt és nem tapad le,990.-ért vettem Auchanba,de szerintem szinte bármelyik nagyobb üzletben kapható. Remélem segítettem.

ingici
ingicik, 2014-03-11 08:52

Köszönet a receptért :))) Mióta rátaláltam,nem szoktunk rendelni,ez sokkal finomabb!!!

szcsandy
szcsandysze, 2014-03-05 17:39

A recept tökéletes, még annál is tökéletesebb! Tk. liszttel készítettem, fantasztikusan finom a tészta.

kogyaviknes
kogyaviknesv, 2014-03-02 07:22

Elkészítettem a recepted, és csak annyit tudok mondani: Köszönöm! :) Gyors, elronthatatlan, egyszerű :) Apróságokat változtattam csak, mert a tésztájába kevertem egy kis oregánót és - mivel dupla adaggal dolgoztam - nem 2x-es, hanem 3x-os só (én Himalája sót használok) és cukor került a tésztába. Isteni lett!

szamanta91
szamanta91szo, 2014-02-22 18:30

Mióta rátaláltam erre a receptre, csak így készítem a pizzatésztát! Köszönöm!:)

Goldie28
Goldie28cs, 2014-02-13 16:10

Most lett kész, huu, ez valami isteni!! Annyira puha és omlós a tésztája..én mondjuk nem használok fehér lisztet, úgyhogy tönköly és graham lisztből csináltam, de így is isten finom. Szerintem nem fogok más pizzatésztát készíteni ezentúl. Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a receptet! :)

cinike3
cinike3k, 2014-02-11 07:24

Én is ezt a fajtát szoktam sütni, isteni. Kettő kb. 30-35 cm-es pizzám lesz belőle.
Amikor nem akarom mind kettőt megsütni, beteszem folpackba csomagolva mélybe a másik részét, kíváló kiengedve is ! Mindenkinek ajánlom :)

tmoncsi5
tmoncsi5szo, 2014-02-08 12:24

Ma ebédre készítettem el ,finom lett!Már sok tészta recept alapján készítettem,próbáltam néha kicsit másképp,új dolgokat belecsempészni a tésztába de ez a recept az elsők között van !!!!!

Amidala926
Amidala926sze, 2014-02-05 15:22

Szia! Én eddig még sehova sem kommenteltem, pedig már nagyon sok receptet készítettem el, illetve vettem alapul főzés során. Be kell valljam, hogy tényleg tökéletes ez a recept, én rendes élesztővel csináltam és cirka 40 perc alatt tökéletesre kelt a tészta, és pontosan 10 perc alatt készült el a sütőben. Abszolút köszönet ezért a receptért. :)
Üdv: Amidala

vicikó
vicikósze, 2014-02-05 15:39

Szia Szilvi!

Nagyon örülök, hogy ennek a recept alapján készítettél pizzát, és ahogy írod ezek szerint finom is lett! :)

És annak is örülök, hogy az első hozzászólásod az én receptemet illette! :-)

Egyébként több szempontból is hasznos és jó dolog, ha megírják a véleményüket akik elkészítenek egy ételt az itt lévő receptek alapján. Egyrészt támpont egy keresgélő, bizonytalan szakácsnak, hogy vajon melyiket is válassza az esetlegesen több tucat ugyanolyan nevű receptből, sokszor maguk a hozzászólok is hozzátesznek jó és használható tanácsokat, és nem utolsó sorban a receptet feltevőnek is jól esik, ha megdícsérik, és megköszönik.

Szóval, köszönöm én is Neked! :)

Üdv:-) Vici

dorcsu
dorcsuszo, 2014-02-01 16:40

most már csak ezt sütöm! nagyon jó fajta tészta :))

drbrownjoezi
drbrownjoezics, 2014-01-30 13:26

Sziasztok! NEkem annyi lenne a kérdésem, hogy ha ennek a tésztának a dupláját készíteném el 4 pizzához, akkor is megkel, ha simán duplázom az itt olvasott hozzávalókat? Vagy készítsem két adagban? Nem vagyok nagy tészta készítő :) KÖszönöm előre is

vicikó
vicikócs, 2014-01-30 23:14

Természetesen lehet dupla adagot egyszerre is készíteni a dupla mennyiségű hozzávalókból.Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog!Üdv:)Vicikó

lucanszky
lucanszkyk, 2014-01-21 19:44

Az eddigi legjobb pizzatészta, amit valaha készítettem! (pedig ebben a témában nem vagyok kezdő)
Nagyon finom!
Köszi!

Tüncy 1
Tüncy 1k, 2014-01-21 15:27

Ezek szerint csak nekem lett kőkemény a tésztám? Ropinak is kicsit kemény. Ötletetek van puhításra?

Titatrilla
Titatrillacs, 2014-01-30 20:11

Szerintem csak egyszerűen túl sokáig sült. Nekem két pizza jött ki és az egyik nekem is keményebb, roppanósabb lett, a másodiknál már jobban odafigyeltük, hamarabb kivettük.

ppppaaaa
ppppaaaaszo, 2014-01-18 16:45

Most először készítettem pizzatésztát. Könnyű volt, jól sikerült, nagyon finom lett.

Legfrissebb cikkek

Top 7 reggeli gyerekeknek
Top 7 reggeli gyerekeknek
Hét közben nincs időnk a gyerkőcök reggelijével bíbelődni: egy gyors szendvics, esetleg müzli joghurttal, gyümölcs a tízórai mellé, és már indulunk is, különben elkésünk.
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Hogy milyen a jó perec? Eddig fogalmam sem volt, mert igazság szerint sosem rajongtam érte. A gyerekek megvesznek érte, de mi a titka, hogy még a felnőttek is imádják?
Fogyás egyszerűen?
Fogyás egyszerűen?
Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!
1019