Pizzatészta Jamie Oliver-től recept

Pizzatészta Jamie Oliver-től
Pizzatészta Jamie Oliver-től
receptkönyvben hozzászólások (104)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legnagyobb kedvencemtől, Jamie Oliver-től való csodás recept ez! Egyszerűen tökéletes! Mindig ugyanolyan finom, elronthatatlan. Egy nagyon ruganyos, levegős tésztát kapunk. Ahogy a képen is látható, a kelesztés után, átgyúrás előtt :-) Nem kell bele semmi extra, így finom, ahogy van! Már jó pár évvel ezelőtt, külföldön tv-ben láttam, amikor készítette, gyorsan felírtam, és azóta szóba sem jöhet más pizzatészta. Itthon megjelent könyveiben is megtalálható a recept, a Jamie természetesen-ben, és az Olasz kaják-ban is. A könyvben egyébként  "Tipo 00" olasz jelzésű lisztet ír, ami finomabbra őrölt lisztet jelent, mint a normál liszt. De ilyet mivel nem lehet mindenhol kapni, tapasztalatom szerint megfelelő a mi normál lisztünk is. Vagy a kenyérliszt esetében, magasabb sikértartalmú lisztet ajánl. Ez az adag kettő 30 cm átmérőjű, nagy pizzára elegendő mennyiség. A recept szerint le is fagyaszthatjuk nyersen a tésztát, fóliába csomagolva. Továbbá még egy tipp J.O. -től, ha vendégeket várunk és szeretnénk már előre kinyújtani a tésztákat, akkor megtehetjük. Egyesével helyezzük a kinyújtott lapokat a náluk kicsit nagyobb, olívaolajjal kissé megkent és belisztezett alufólialapokra, egymásra halmozva, letakarva betehetjük a hűtőbe.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizzatészta, pizza alaptészta, Jamie Oliver alap pizzája
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
  2. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
  3. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
  4. Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
  5. Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
  6. Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
  7. Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
  8. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá. 
  9. Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 280°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 142 191
elküldve: 138
receptkönyben: 3 872
elkészítve: 335/399
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
236 recept

Hozzászólások (104)

Tücsi85
Tücsi85k, 2014-07-01 20:35

Isteni recept! Jobb, mint a pizzériákban, és másnap is finom puha marad, nem "ruganyos". Köszönöm szépen a receptet! :)

Chef_Zsolt
Chef_Zsolth, 2014-06-30 09:41

Kipróbálva. Működik... :-) Mivel nagyon sok pizzatészta receptet próbáltam már ki, és egyik sem szuperált, tegnap ezzel is megpróbálkoztam. A pizza remekül sikerült.
Sajnos a sütőm csak 250°C-ig fűthető és pizzához a minél melegebb egyenletes hőmérsékletű sütő kell, így nálam a sütési idő kb. 15 perc volt.

Szokták javítani az ilyen sütők hatásfokát úgy, hogy a pizza alá és fölé betesznek gránit lapot és jó alaposan előfűtik a sütőt. Akkor nagyságrendileg egyenletesebben süt a sütő, de nyilván többet is fogyaszt. :-)

Newcc
Newccsze, 2014-06-18 19:08

Sokszor kiprobalt, tökeletes recept! Meg masnap is ugyan olyan finom mintha akkor sütöttem volna! :) ezer millio hala. Az en sütöm csak 275 fokos de tökeletesen megsül kb 6-7 perc alatt!
U.i.: ujra meg akartam sütni, de hova tünt az elesztö mennyisege? Nekem mar nem mutatja a recept. :O

bt30000
bt30000p, 2014-05-30 14:00

Tökéletes lett már elsőre is, annyit változtattam, hogy por élesztő helyett rendes élesztőt használtam (egy felet) - nem volt itthon porélesztő! Köszönet!

nagymisi1111
nagymisi1111sze, 2014-04-30 19:42

Én most próbáltam először pizzát késziteni és nagyon finom lett. Köszönöm hogy sikerélményt okoztál. Minden úgy sikerült ahogy irtad és ez kedvet ad hogy más ételeket is megpróbáljak elkésziteni. Még egyszer köszönöm :))

lasvegas7
lasvegas7h, 2014-04-28 19:40

Nekem hig lett a tesztäja es nem is akart dupläjära kelni. Az normälis ha hig,vagy en mertem ki rosszul az alapanyagokat?

vicikó
vicikóh, 2014-04-28 23:13

Kedves ... !

Az bizony nem normális, ha híg. És ha nem kelt meg, az sem. Utóbbi lehet attól, hogy régi volt az élesztő.
Érdemes még egyszer nekivágnod, mert sokszorosan kipróbált remek recept ( Jamie-é ), így meglehet, hogy valamit tényleg elszúrtál.. Bocsi.

Üdv:-) Vici

Spider1885
Spider1885szo, 2014-04-19 12:05

Egyszerűen tökéletes ez a tészta, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert valódi pizza készíthető vele, nem kell kompromisszumokat kötni :)

NovakAndi
NovakAndics, 2014-04-10 23:41

Kedves Viciko!
Eddig is hasonló módon készítettem a pizza tésztát, csak reform alapanyagokkal, kicsit kevesebb vIzzel, tönkölyfehér lisztből, de ma kipróbáltam teljesen pontosan ezt a receptet (kenyerlisztbol), magas hőfokon sütve, pizza lapon es nagyon-nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet!

NovakAndi
NovakAndiv, 2014-04-27 08:48

Ma ismét ez az ebéd a gyerekeknek, isteni ez a recept! Biztosan amiatt is ilyen finom, hogy nagyon vekony alju, kifejezetten pizzasuto kerek tepsiben sutottuk ki, mert nagyon ropogos lett a teszta, de a teszta maga is tuti....Köszi még egyszer a receptet!

IvetTiduJ
IvetTiduJsze, 2014-03-26 17:23

Közben meglett a kérdésemre a válasz. Így csak köszönöm az újabb szuper receptet :)

reka25
reka25k, 2014-03-11 15:31

Sziasztok! Ne haragudjatok, de tudnatok abban tanacsot adni, hogy maga a sutes hogyan zajlik? Ugy ertem megprobaltam sutopapiron egy tepsiben, de a papir belesult a tesztaba, ki kellett dobnom az egeszet. :( Aztan kiprobaltam alufolian es racson ugy, hogy kilyukasztottam az alufoliat. Igy sem sikerult, az alufolia is beleragadt. Mit csinalok rosszul, hogyan kellene maskepp? Koszonom elore is!!! Reka

kovesine
kovesinek, 2014-03-18 16:48

Valószínű tényleg a lukacsos sütőlap a legjobb, mert én is azon sütöm és a sütőpapíros változatnál nekem is rásült, illetve bele a tésztába. Vagy még próbáld meg, hogy belisztezett a sütőpapírt, ne süljön bele a tésztába talán még ez lehet jó megoldás.

ingici
ingicip, 2014-03-14 11:31

Szia! Én pizzasütö-lapon szoktam sütni,annak lyukacsos az alja ,igy szépen átsül néhány perc alatt és nem tapad le,990.-ért vettem Auchanba,de szerintem szinte bármelyik nagyobb üzletben kapható. Remélem segítettem.

ingici
ingicik, 2014-03-11 09:52

Köszönet a receptért :))) Mióta rátaláltam,nem szoktunk rendelni,ez sokkal finomabb!!!

szcsandy
szcsandysze, 2014-03-05 18:39

A recept tökéletes, még annál is tökéletesebb! Tk. liszttel készítettem, fantasztikusan finom a tészta.

kogyaviknes
kogyaviknesv, 2014-03-02 08:22

Elkészítettem a recepted, és csak annyit tudok mondani: Köszönöm! :) Gyors, elronthatatlan, egyszerű :) Apróságokat változtattam csak, mert a tésztájába kevertem egy kis oregánót és - mivel dupla adaggal dolgoztam - nem 2x-es, hanem 3x-os só (én Himalája sót használok) és cukor került a tésztába. Isteni lett!

szamanta91
szamanta91szo, 2014-02-22 19:30

Mióta rátaláltam erre a receptre, csak így készítem a pizzatésztát! Köszönöm!:)

Goldie28
Goldie28cs, 2014-02-13 17:10

Most lett kész, huu, ez valami isteni!! Annyira puha és omlós a tésztája..én mondjuk nem használok fehér lisztet, úgyhogy tönköly és graham lisztből csináltam, de így is isten finom. Szerintem nem fogok más pizzatésztát készíteni ezentúl. Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a receptet! :)

cinike3
cinike3k, 2014-02-11 08:24

Én is ezt a fajtát szoktam sütni, isteni. Kettő kb. 30-35 cm-es pizzám lesz belőle.
Amikor nem akarom mind kettőt megsütni, beteszem folpackba csomagolva mélybe a másik részét, kíváló kiengedve is ! Mindenkinek ajánlom :)

tmoncsi5
tmoncsi5szo, 2014-02-08 13:24

Ma ebédre készítettem el ,finom lett!Már sok tészta recept alapján készítettem,próbáltam néha kicsit másképp,új dolgokat belecsempészni a tésztába de ez a recept az elsők között van !!!!!

Amidala926
Amidala926sze, 2014-02-05 16:22

Szia! Én eddig még sehova sem kommenteltem, pedig már nagyon sok receptet készítettem el, illetve vettem alapul főzés során. Be kell valljam, hogy tényleg tökéletes ez a recept, én rendes élesztővel csináltam és cirka 40 perc alatt tökéletesre kelt a tészta, és pontosan 10 perc alatt készült el a sütőben. Abszolút köszönet ezért a receptért. :)
Üdv: Amidala

vicikó
vicikósze, 2014-02-05 16:39

Szia Szilvi!

Nagyon örülök, hogy ennek a recept alapján készítettél pizzát, és ahogy írod ezek szerint finom is lett! :)

És annak is örülök, hogy az első hozzászólásod az én receptemet illette! :-)

Egyébként több szempontból is hasznos és jó dolog, ha megírják a véleményüket akik elkészítenek egy ételt az itt lévő receptek alapján. Egyrészt támpont egy keresgélő, bizonytalan szakácsnak, hogy vajon melyiket is válassza az esetlegesen több tucat ugyanolyan nevű receptből, sokszor maguk a hozzászólok is hozzátesznek jó és használható tanácsokat, és nem utolsó sorban a receptet feltevőnek is jól esik, ha megdícsérik, és megköszönik.

Szóval, köszönöm én is Neked! :)

Üdv:-) Vici

dorcsu
dorcsuszo, 2014-02-01 17:40

most már csak ezt sütöm! nagyon jó fajta tészta :))

drbrownjoezi
drbrownjoezics, 2014-01-30 14:26

Sziasztok! NEkem annyi lenne a kérdésem, hogy ha ennek a tésztának a dupláját készíteném el 4 pizzához, akkor is megkel, ha simán duplázom az itt olvasott hozzávalókat? Vagy készítsem két adagban? Nem vagyok nagy tészta készítő :) KÖszönöm előre is

vicikó
vicikóp, 2014-01-31 00:14

Természetesen lehet dupla adagot egyszerre is készíteni a dupla mennyiségű hozzávalókból.Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog!Üdv:)Vicikó

lucanszky
lucanszkyk, 2014-01-21 20:44

Az eddigi legjobb pizzatészta, amit valaha készítettem! (pedig ebben a témában nem vagyok kezdő)
Nagyon finom!
Köszi!

Tüncy 1
Tüncy 1k, 2014-01-21 16:27

Ezek szerint csak nekem lett kőkemény a tésztám? Ropinak is kicsit kemény. Ötletetek van puhításra?

Titatrilla
Titatrillacs, 2014-01-30 21:11

Szerintem csak egyszerűen túl sokáig sült. Nekem két pizza jött ki és az egyik nekem is keményebb, roppanósabb lett, a másodiknál már jobban odafigyeltük, hamarabb kivettük.

ppppaaaa
ppppaaaaszo, 2014-01-18 17:45

Most először készítettem pizzatésztát. Könnyű volt, jól sikerült, nagyon finom lett.

Baba02
Baba02szo, 2014-01-18 16:36

Vicikó!Sokféle pizzatésztát próbáltam már,de ez a legjobb!Amit idáig nem tudtam,az a nagy hőfokon való sütés,másnap is ugyanolyan puha!A héten másodjára kell elkészítenem!Köszönet,hogy pár éve felírtad a receptet,s megosztottad velünk!:)

Ilihu
Ilihusze, 2014-01-15 13:31

Kedves Vicikó!
Ismét egy nagyon finomnak tűnő recept, de SEGÍTSÉG!!! Az én (villany) sütőm csak max. 240 fokot bír. El merjem kezdeni a pizza készítést?
Előre is köszönöm bármilyen választ, tippet.
Ili

vicikó
vicikósze, 2014-01-15 14:06

Szia Ili!

Persze, nyugodtan készítsd csak el.
De teljesen legyen felmelegítve a sütőd maximumra, mikor beteszed a pizzát. Biztosan jól fog sikerülni Neked is! :)

Üdv:-) Vici

Mucianyus
Mucianyusk, 2014-01-14 07:31

Valóban nagyszerű a tészta receptje! Kenyérlisztből készítettem, a felét bedagasztva lefagyasztottam, kíváncsi leszek, hogy hogyan tűri a fagyasztást...

Lilapipacs
Lilapipacssze, 2014-01-08 13:12

Kedves Vicikó!

Bevallom, életem első saját kezűleg készített pizzáját készítettem a recepted alapján.
Örülök, mert tökéletes lett. :-)
(Nem kell másik után kutakodni.)
Ráadásul a te paradicsomszószod volt az alapja.
2 gáztepsivel sütöttem ezt az adagot, mert vékonyan kedvelem.
Lenne ötleted tejfölös alaphoz is? Esetleg azt csak fokhagymával keverjem ki?

Üdvözlettel:
G.

BZsuzsi
BZsuzsik, 2014-01-07 22:54

Ma elkészítettem a pizzát, ez valami hihetetlenül finom. Igaz én lusta módon beledobtam a kenyérsütőbe és hagytam, hogy ott kelessze meg a gép. De ez tényleg tökéletes lett! Köszönöm

simonnemarika
simonnemarikak, 2014-01-07 19:43

Nagyon finom lett,én kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat,így egyszerűbb volt,isteni a tésztája,köszönöm

narandin
narandink, 2014-01-07 20:35

Tökéletes recept! Hasonló receptem volt eddig, de abban kevés tej is van és nem ilyen lágy a tészta, de azt el is felejtem, mert ezentúl csak ezt fogom készíteni.Isteni pizzák lettek.Köszönjük hogy megosztottad Jamie receptjét, és Jamienek pedig köszönjük hogy van. :)

NoSalty.hu
NoSalty.huk, 2014-01-07 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Rataxes
Rataxesh, 2014-01-06 20:37

Nemrégiben készítettem el én is, tényleg tökéletes :-) Annyit hozzátennék hogy ha van otthon kézi mixer annak a dagasztóvillájával is el lehet készíteni a tésztát: mindent összeönteni és pár perc alatt jól összedolgozni. Így nem lesz ragacsos/tésztás az ember keze :-)

vicikó
vicikók, 2014-01-07 21:50

Igen, lehet mixerrel is készíteni, de én kifejezetten szeretek tésztát gyúrni... :)

Üdv:-) Vici

Tundchen
Tundchenszo, 2013-12-14 17:45

Most eszem a frissen sült pizzát és nagyon elégedett vagyok! :D Mármint a recepttel. Ezek után csak ezt fogom megsütni. Végre egy recept, ahol nem lesz kenyérszerű vastag alja a pizzának a normál sütőben! Lehet, a magas hőfokú sütés a titok, nem tudom. Szuper recept!!! :D

macska rozi
macska roziv, 2013-11-03 16:31

Szia!
Hosszas keresgeles utan,rabukkantam erre a receptre es tegnap meg is sutottem eletem legelso pizzajat!
Egyszeruen elvagyok ajulva ettol a recepttol:))
A nyers tesztat alig lehet kinyujtani,mert annyira ruganyos,buborekos:)
A kesz pizza tesztaja pedig?Mennyei!Puha,kozben a tetejen szinte fatyolnyi kemeny roppanos kereg!
Egyszeruen tokeletes!
Mivel egyedul elek,a kesz tesztat formazas elott ket fele osztottam,es kenyeret sutottem belole.ma szeltem fel,puha tomor tesztaja van.
Koszonjuk Jamie!

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.
1019