Pizzatészta Jamie Oliver-től recept

Pizzatészta Jamie Oliver-től
Pizzatészta Jamie Oliver-től
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (164)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legnagyobb kedvencemtől, Jamie Oliver-től való csodás recept ez! Egyszerűen tökéletes! Mindig ugyanolyan finom, elronthatatlan. Egy nagyon ruganyos, levegős tésztát kapunk. Ahogy a képen is látható, a kelesztés után, átgyúrás előtt :-) Nem kell bele semmi extra, így finom, ahogy van! Már jó pár évvel ezelőtt, külföldön tv-ben láttam, amikor készítette, gyorsan felírtam, és azóta szóba sem jöhet más pizzatészta. Itthon megjelent könyveiben is megtalálható a recept, a Jamie természetesen-ben, és az Olasz kaják-ban is. A könyvben egyébként  "Tipo 00" olasz jelzésű lisztet ír, ami finomabbra őrölt lisztet jelent, mint a normál liszt. De ilyet mivel nem lehet mindenhol kapni, tapasztalatom szerint megfelelő a mi normál lisztünk is. Vagy a kenyérliszt esetében, magasabb sikértartalmú lisztet ajánl. Ez az adag kettő 30 cm átmérőjű, nagy pizzára elegendő mennyiség. A recept szerint le is fagyaszthatjuk nyersen a tésztát, fóliába csomagolva. Továbbá még egy tipp J.O. -től, ha vendégeket várunk és szeretnénk már előre kinyújtani a tésztákat, akkor megtehetjük. Egyesével helyezzük a kinyújtott lapokat a náluk kicsit nagyobb, olívaolajjal kissé megkent és belisztezett alufólialapokra, egymásra halmozva, letakarva betehetjük a hűtőbe.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizzatészta, pizza alaptészta, Jamie Oliver alap pizzája
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
  2. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
  3. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
  4. Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
  5. Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
  6. Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
  7. Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
  8. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá. 
  9. Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 280°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 813
össznézettség: 662 087
elküldve: 271
receptkönyvben: 6 073
elkészítve: 903/967
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (164)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Agatha.T.
Agatha.T. Sun, 2017-12-24 15:41

Most már sokadjára készítem el, és mint kezdő "háziasszony", nekem is istenire sikerül. Csináltam már belőle vastagabb, valamint vékonyabb tésztájú pizzát is. Vőlegényemmel imádjuk a pizzát, így ma 3 db 30 cm-es volt az ajándéka. Olyan laktatóra sikerült a hawaii, hogy fetrengük a jóllakottságtól.

Én csak annyit csinálok másképp, mint a recept, hogy még a feltétek előtt picit megsütöm a tésztát, majd a feltétekkel visszarakom.

bhkate
bhkate Sat, 2017-12-16 15:32

Ez egy szuper fantasztikus recept!!!! Ezer koszonet!!! :))

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-11-28 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2017-11-27 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2017-08-13 01:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2017-08-12 01:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.11. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2017-03-17 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Broland
Broland Thu, 2017-03-16 14:26

ez egy egyszerű tészta recept ,én is valahogy igy csinálom,egy kerek müanyag tálba teszem a hozzávalókat a liszt kivételével és meleg víz hozzáadásával kikeverem a tészta alapját majd ezután hozzáadom a lisztet és kikeverem a végén átgyurom 40 percet kelesztem 20-25 fokon ,

motoreger73
motoreger73 Sun, 2017-01-08 11:17

Most gyúrtam be, kíváncsian várom mi lesz belőle. Sajnos olyan kemény lett, hogy alig bírtam összegyúrni. :-( Pedig mindent a recept szerint csináltam.

Zsuzskamanó
Zsuzskamanó Sun, 2016-07-17 13:14

Kedves Vicikó! Tökéletes a repect! Köszönöm szépen!
Nem értem azt az egy-két sikertelen esetet. Én azon aggódtam dagasztás közben, hogy kevés lesz a folyadék, nemhogy híg lesz a tészta, de hibátlan, ruganyos állagot kaptam.
Pizzasütőlap sem kellett hozzá, hagyományos tűzhely-tepsiben sütöttem meg, 10 perc alatt, egyáltalán nem égett bele. Bár én olajos kézzel gyúrtam át a két gombócomat. Az íze, állaga isteni.

bulilla
bulilla Fri, 2016-04-29 18:37

Köszi a receptet!!! Imádom és a családom is! :) Ez volt az első pizzám, de szuperül sikerült! Nem fogok tovább keresni, megállok ennél a tésztánál! Mmmmm...nyami!

Lonna
Lonna Sat, 2016-04-16 10:34

Nagyon szuper ez a recept!Kipróbáltam már több pizzatészta receptet is, de ez lett a befutó!Köszönöm szépen :)

audreyfromthere
audreyfromthere Mon, 2015-11-23 19:05

Kezdő háziasszonyként, életem első pizzájához ezt a tésztát használtam. Csoda ez a recept és meglepően remekül sikerült. Köszönöm! :)

Keti27
Keti27 / Keti27 Fri, 2015-10-23 12:23

Én ilyen finom pizzatésztát még soha, sehol nem ettem!
A finomlisztet teljes kiőrlésű búza- és tönkölybúzaliszt keverékére cseréltem, és ez a sűrűbb állagú alap is könnyű és habos lett! Simán gáztepszibe nyomkodtam ezt az adag tésztát, nem bajlódtam nyújtással sem, mert szeretjük a vastag tésztájú pizzákat.
Köszönjük!

-Likőr-
-Likőr- Mon, 2015-10-05 13:20

Kedves Vicikó! Ez a tészta isteni!! Kicsit féltem, hogyan fog sikerülni, ui a sütő csak 200C-ot bír. A tésztát 32x39 cm-es tepsihez nyújtottam, 20 percig sütöttem, és hát fantasztikus lett! Recept mentve, innentől pizzát csak így sütök:-))

Kinga76
Kinga76 Sun, 2017-11-26 11:19

Kedves Vicikó! Hát ez a pizzarecept maga a tökély, köszönöm szépen Neked! Stahl J. pizzáját sütöm már tíz éve, lecseréltem erre a receptre, nem bántam meg, sőt!!!!!!!

A tészta könnyű, légies , megsülve tetején vékony roppanós réteg, isteni finom. Titka valószínűleg a magas hőfokon sütés (nekem 240 fok a max. a sütőmön, de tökéletes lett) és tényleg megsült 10 perc alatt ezen a hőfokon (természetesen előmelegített sütőben értendő a 10 perc). Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

adrinails
adrinails Sun, 2015-08-16 12:42

Sziasztok! Nagyon finom tészta lesz belőle, másnap is puha, csak a széle ropogós. Én a barátnőm tanácsára az első kelesztés után már nem liszteztem, hanem a tálban 2x átgyúrtam 1-1 kanál olivaolajjal.

picimp
picimp Sun, 2015-08-09 15:33

A legfinomabb pizzatészta, számtalanszor készítettem már :)

bogdanregi
bogdanregi Thu, 2015-06-25 15:12

Szia!
Sajna nem olvastam vegig a hozzaszolasokat,es en is beleestem a sütőpapiros csapdaba, de a paromnak annyira tetszett a teszta, hogy nem izgatta a dolog:-)igy is megettuk.en a maradek spagetti szoszt tettem a tetejere...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2015-04-21 01:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-04-16 01:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2015-04-15 02:23

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

orsolya77
Hókifli / orsolya77 Tue, 2015-03-31 13:28

Kedves Vici!
Én holnap szeretném megcsinálni a pizzát. De tanácsod kérném, hogy hogyan.. vagy reggel vagy ma este lenne időm bedagasztani, de holnap ebédre szeretném kisütni. Mi a teendőm. Szóval holnap olyan 1 óra körül ebédre kéne, de előtte kb 9ig leszek otthon és csak olyan délre érünk haza újra. Vagy ma egész este.
Tudnál ehhez technikai tanácsot adni? Köszönöm szépen. Orsi

Marianna.F
Marianna.F Thu, 2015-03-12 17:25

Sziasztok! Valaki estleg próbálta ezt a receptet teljeskiörlésű lisztből készíteni?
Hozzá teszem sima lisztből, már többször készítettem és egyszerűen tökéletes a recept :)

ppppaaaa
ppppaaaa Sun, 2015-03-22 13:29

Én készítettem már többféle lisztből, fehérlisztből és tönkölyből vagy rozslisztből, változó arányban,
tegnap pedig elkészítettem 100%-ban teljes kiörlésű búzalisztből is.
Ízre talán egy ici-picit más, de nagyon finom. Vízből szerintem nem kell többet beleraknod, mint ami a receptben meg van adva. Nálam a receptben szereplő víz mennyiség alapból több fehérlisztet felvesz, mint fél kg. De gondolom lisztje válogatja.

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2015-03-13 17:26

Kedves Marianna!
Én magam még nem készítettem teljeskiörlésű lisztből pizzát, de azt hiszem a víz mennyiségét kellene növelni ekkor, mint a kenyereknél is.
Üdv:-) Vici

narancsikeria
narancsikeria Sun, 2015-03-08 21:23

Kedves Vicikó!

Életem legjobb pizzája lett. És el kell mondanom, hogy most csináltam először. :D
Maradok is ennél. Egy gond volt vele, hogy rögtön elfogyott. :))
Köszi a receptet.

Néria

Stelino
Stelino Sat, 2015-02-28 14:37

Egyszerűen fantasztikus ez a recept! Isteni finom lett a pizza! Köszönöm, hogy megosztottad velünk ;)

kata.katalin
kata.katalin Thu, 2015-01-22 13:20

Ez valami isteni recept! Nagyon jó az állaga, finom és egyszerű.
Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Köszönöm :)

KriSom
KriSom Tue, 2015-01-20 19:39

Köszönöm a receptet! Fantasztikus, gyors, laktató. Amióta ezzel a tésztával készül a pizzát, a család más pizzára rá se néz azóta :)

Dorottyar
Dorottyar / Dorottyar Sun, 2014-12-21 01:44

Kedves Vicikó!

Ez az eddigi legjobb pizza tészta recept, amit valaha próbáltam! Olyan, mintha kemencében sütöttem volna a pizzát! Egyszerű, és nagyon finom! Nem szeretem a porélesztőt, de ez így is fantasztikus!

nicy
nicy Tue, 2014-12-09 09:40

Koszonom a receptet! Gyors,egyszeru es finom!

lizalma
lizalma Mon, 2014-12-08 11:55

Megsütöttem, és nagyon finomra sikeredett. Én is friss élesztővel készítettem, és szórtam bele egy kis oregánót is. Nagyon ízletes lett a tészta. Megtartom a receptet, köszi. :-)

Chante78
Chante78 Fri, 2014-12-05 18:39

Mmmm,olyan finom lett ez a pizza, hogy alig tudjuk a párommal abbahagyni.:) Puha,ízletes. Èn is friss èlesztővel csináltam,ès pont 10 perc alatt megsült.Nekem sem ragadt oda a sütőpapírhoz. Igaz, a liszttel igen bőkezűen bántam a begyúrásnál,amikor a kezemet kellett a recept szerint lisztezni,mert nagyon ragacsos volt eleinte a tèszta,így viszont pár perc alatt ruganyos lett az egèsz.köszönöm a szuper receptet!Mèg annyit,hogy èletem első pizzája anno a kukában landolt,úgyhogy beletelt pár èvbe,míg újrapróbálkoztam,ès nagyon örülök,hogy ezt a receptet választottam;)

kittike23
kitti25 / kittike23 Mon, 2014-11-17 20:09

Szia, Isteni lett, nagyon köszi :D Én nem instant élesztővel csináltam, kenyérgépben :) Hatalmasra megkelt, és az íze nagyon jó lett :) Köszönöm :)

wicky1702
Wicky / wicky1702 Fri, 2014-11-07 14:53

életem elso pizzaját sutotem a hétem :) és nagyon jol sikerult, koszi a receptet! :) nemhiszem hogy ezek utan még fogunk pizzériaba járni inkabb megsutom ithon sokkal finomabb :)

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2014-11-13 21:52

Szia!

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ilyen jól sikerült az első pizzád! :)

Üdv:-) Vici

Kattanatka
Kattanatka Sat, 2014-09-27 09:06

Ez a legjobb pizzatészta, amit valaha próbáltam. Nagy sztár lett a családban, köszönöm!:)

csalány
csalány Thu, 2014-09-18 09:41

Úúúú, nagyon jó kis recept!! Fincsi, nem macerás. Mivel lusta vagyok, így nem pepecselek nyújtással hanem: a sütő 2 db tepsijét vékonyan kikenem olíva olajjal, az elfelezett tésztának egyik felét az egyikbe dobom, a másik felét a másikba, és kézzel-ujjal addig simogatom, gyömöszölöm, húzogatom, amíg "faltól-falig" ér. Isteni!!

Gopher
Gopher Tue, 2014-09-02 12:30

Sziasztok!
Ez a pizza tészta recept úgy tökéletes ahogy van. Nekem nem lett híg a tészája, én soha nem használtam még szárított élesztőt semmibe, és bevallom kicsit tartottam is tőle, de 1 óra alatt szépen megkelt. Az alja kicsit ropogós lett, de ahogy hűlt puhult, és másnap sem szárad ki :)
Egyszóval: fantasztikus, és ezúton is köszönöm a receptet.
Ui: vőlegényem azt mondta soha többet nem rendelünk pizzát étteremből :)

Kiowka
Kiowka Sat, 2014-08-30 16:56

Nekem is nagyon híg lett a tészta, pedig mindent tökéletesen kimértem a recept szerint. Nem vagyok kezdő szakács, de szerintem valami nem jó ebben a receptben. Mástól is láttam a kommentekben, hogy nem sikerült, híg lett.

1002