Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből recept

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad.
Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk,  és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-).
De térjünk vissza a pogácsához...
A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát).
Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-).
Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-).
Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tej helyett lehet vizet is használni
Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pogácsa teljes kiőrlésű lisztből, lenmagos pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
  2. Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
  3. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
  4. Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
  5. Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 45 102
elküldve: 21
receptkönyvben: 691
elkészítve: 26/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

danube66
danube66 szo, 2016-04-09 18:05

Sok finom pogacsat sutottem mar, de ez magasan a legjobb. Nem volt itthon tejfol, joghurttal helyettesitettem. Isteni finom az ize, tokeletesen megkelt (igen, nadcukorral is megkelt), gyonyoru az allaga, jo puha...most mar csak meg kell allnom, hogy ne egyem meg az egeszet egyedul... ;-) Koszonom a fantasztikus receptet!

taki1123
taki1123 cs, 2015-03-26 12:25

Szia!Azt szeretném megkérdezni, hogy ha kókuszzsírral csinálom a pogit, akkor a vajnak megfelelő mennyiséggel készítsem? Előre is köszönöm segítséged!

anyanéna
anyanéna / anyanéna v, 2015-03-08 17:52

Teljes kiőrlésű lisztből csináltam, az arányok ugyanazok, és tettem bele még, reszelve 10 dkg Trappista sajtot. Elbír 3 teáskanál sót. Könnyű és finom. Az biztos, hogy a fehér liszttel finomabbak a pogik, de ez sem rossz. :)
Köszi.

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 cs, 2014-01-09 18:19

Kedves Receptműves!
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! Részben graham liszttel csináltam, egy részére pedig sajtot is tettem. Biztos elkészítem még:)

Incy
Incy szo, 2013-05-04 20:44

A nyírfacukor nem futtatja fel az élesztőt, azt olvadtam valahol, a sztívia meg tuti nem, mert az növény! A nádcukor igen?

Marticsi
Marticsi szo, 2012-12-29 20:32

Kedves Receptműves!

Ha vaj helyett olívaolajat tennék bele, szerinted mennyi kellene hozzá?

Köszi!

G.R.Csilla
G.R.Csilla sze, 2012-04-18 10:02

Kedves Receptműves,később megláttam az írásod végén a magokat :) ,bocsi, kérdezném még hogy mekkora az a kis doboz tejföl? Hány ml,vagy hány gr.?

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2012-04-18 10:40

Kedves Csilla, az egyik gyártónál 150 g, a másiknál 175 g, nem tudod elrontani bármelyikkel is dolgozol, a gyúrásnál fogod érezni, hogy kellően lágy, de ne ragacsos legyen a tészta, ha szükséges, erősebben lisztezett felületen gyúrd meg. Azt tapasztaltam, hogy sokszor még az azonos típusú, de eltérő gyártótól vásárolt lisztek között is van különbség, így a nedvesség és szárazanyag arányának beállítása még ettől is függhet :-)

G.R.Csilla
G.R.Csilla h, 2012-04-16 15:45

Most regisztráltam,a teljes kiőrlésű ételek végett :) .Épp pogácsát kerestem. Ez a recept nagyon jól hangzik,ki szeretném próbálni a napokban,csak nem értem,hol van benne a mag?? Nem ír sehol sem magot,mégis így van elnevezve :) Milyen magot ajánlanak bele?(len,naprafogró,kömény?..)

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2012-04-16 15:55

Kedves Csilla, köszi, hogy jelezted, tényleg kimaradt ez a sor. Nálam tökmag és lenmag került bele, de ízlés szerint bármilyen maggal készítheted, ebbe az adagba egy nagy marékkal tettem (összesen). Ha géppel gyúrod, akkor már a szárazanyagokkal mehet bele, ha kézzel gyúrod, akkor két lehetőség van, vagy a szárazanyagokkal együtt teszed bele, vagy, ha megkelt a tészta 2-3 cm magasra kinyújtod, megszórod a magok felével, sodrófával belegörgeted, félbehajtod, újra kinyújtod, megszórod, félbehajtod, enyhén átgyúrod és 20-30 percet pihenteted a pogácsa szaggatása előtt. Üdv, Memi

G.R.Csilla
G.R.Csilla h, 2012-04-16 17:31

köszönöm a gyors választ :))) én is ezekre a magvakra gondoltam.Lenmagot sokat szoktam használni,nagyon egészséges .

kicsivik
kicsivik / kicsivik p, 2012-04-06 11:43

Elmentve! Annyira kis guszta ez a pogi! A húsvéti kajadömping után biztosan elkészítem, és ezt fogom enni reggel és este...

sepivi
sepivi h, 2012-03-26 15:35

persze megsütöttem a pogit, nem megütöttem, szegény, bocsanat az elirasert... :)

sepivi
sepivi h, 2012-03-26 15:35

Kedves Receptműves,
megütöttem a pogit, olivaolajjal, isteni lett, minden mas az eredeti recept szerint keszult. Nagy sikere volt. Nektek is ajanlom, nagyon finom olajjal is.
Sepivi

sepivi
sepivi sze, 2012-03-14 12:52

Sziasztok, hetvegere tervezem a pogi megsuteset... En is az egeszseges recepteket kutatom, itt lenne egy kerdesem: Vaj helyett (ami nemigazan egeszseges ugyebar), mit lehetne beletenni? En mar sok sutit olivaolajjal kiprobaltam, isteniek lesznek, nem tudom pogacsanal mukodik-e.
Koszonom, jo sutest fozest mindenkinek, sepivi

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2012-03-14 14:28

Kedves sepivi, működik olajjal, lényeg, hogy legyen benne valamilyen "zsiradék". A vaj (ha jó minőségű) nem egészségtelen, de készíthetsz belőle ghí-t is (a margarin az, amit nem célszerű használni). Üdv, Memi

Mesike64
Mesike64 / Mesike64 p, 2012-02-10 00:04

üdv a fedélzeten,új vagyok a net világába de régi a sütésbe,isteni pogi receptem van majd képpel együtt felteszem de addigis megosztanám veletek,énis először a teljeskiörlésülisztből sütöttem de mivel nagyon sűrű volt az állaga kezdtem kísérletezni igaz kicsit sok minden kell hozzá de megéri.tehát.-35 dkg barnaliszt 15dkg fehérliszt ez kötelező,,,25dkg ráma,25dkg túró,5dkg magkeverék,ez len,szezám,napraf,tök, fél kocka élesztő,tej,2db tojássárgája,1kanál méz,15dkg trap,sajt,2 ek,rum,2ek,olaj,fél csm,sütőpor,2-3kávéskanál só,köménymag,az,a,lényeg,hogy,jó,gyenge tésztát dagasszunk,én,géppel,1,órát kelesszük,majd,kinyújtjuk,hajtogatjuk,3,-or,tetejére1,tojás,sajt,magvak,30,percig sütjük 160 c,

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2012-02-10 11:39

Kedves Mesike, örülünk, hogy itt vagy velünk, kellemes netezést :-) Izgalmasan hangzik a pogi recepted, biztosan mesés, ha van időd és kedved, töltsd fel kérlek a NoSalty receptek közé, tedd közkincsé. Kellemes napot, Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2011-08-15 12:38

Köszi, örülök, hogy tetszenek a receptek, nem titkolt célom, hogy kedvet, bátorságot, inspirációt adjak azoknak, akik szeretnének nyitogatni az egészségesebb táplálkozás felé :-)
Korábban kapásból válaszoltam volna a kérdésedre, hogy 1 zacskó porélesztő 25 g friss élesztőnek felel meg 50 dkg liszthez, de épp most vettem egy másik típusú porélesztőt, ami 1 kg liszthez készült :-) Biztos, ami biztos, nézdd meg a zacskón, jelölni szokták mennyi friss élesztőnek felel meg, ill. mennyi liszthez ajánlják.
Szép napot, Memi

tukarcsb
Barbi_84 / tukarcsb h, 2011-08-15 11:13

Kedves Receptműves!

Meglestem a teljes kiőrlésű kenyered receptjét a blogon és az lenne a kérdésem, hogy az 1 csomag szárított élesztőt mennyi hagyományos élesztővel lehetne helyettesíteni? Előre is köszönöm!

És a receptjeid csodálatosak!
Barbi

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2011-05-13 22:05

Örülök :-) Jó lett a kalács is, bár én mindenhez tk lisztet használok. Most először vettem tönköly fehéret, abból lett lángos, de már tervezem tk-val keverve is :-)
Itt is tettem fel sokat és a blogomon is sok ilyen receptet találsz ;-) Jó böngészést, szép estét.

vaksi
vaksi p, 2011-05-13 21:59

Elkészült a pogács.

Íze: SZUPER!
Állaga: kissé keményke/szárazka lett, de ez egyrészt azért van, mert még nem nagyon ismerem a teljeskiörlésű liszteket, még rá kell éreznem az optimális állagú tészta készítésére. Ja és még nem igazán látom meg, mikor kell kivenni sütőből. Ezt is ki kell tapasztalni. Most lehet, hogy túlszárítottam. Harmadrészt meg -ahogy Te írtad- a tojás is hibás lehet, amit véletlenül belegyúrtam a tésztába.
Legközelebb odafigyelek, és kihagyom belőle a tojást.

Mert lesz legközelebb, az biztos. Nekem nagyon ízlik ez a pogácsa, és a gyerekeimnek is.

Szotyit és lenmagot kevertem a tésztába.

Köszi szépen a receptet!
Még sok ilyet kérek szépen, én most ismerkedem a "reform" konyhával.
(Pl. húsvéti kalács tk lisztből hogy sikerült?)

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2011-05-13 13:56

Halihó, nem okoztál vele gondolt, sokan tesznek a pogi tésztájába is tojást (szerintem egy picit keményebb lesz, de ha nem cél a tojásmentesség, akkor nincs gond).

A nyírfacukrot a saját szerkesztő felületen kivettem, de mivel moderálják a tartalmat, gondolom kell egy kis idő, amíg átfut a "rendszeren" és látható. Nem huncutkodtam ám :-)

vaksi
vaksi p, 2011-05-13 12:27

Amúgy a nyírfacukrot, kérem szépen, nem tetszett kivenni. :-) Még mindig ott virít. Látom ám! Nem teccik becsapni!

vaksi
vaksi p, 2011-05-13 12:25

Épp most készül a pogácsa, kel a tészta.
Viszont elkövettem egy nagy hibát... Nem olvastam elég figyelmesen a receptet, és véletlenül belegyúrtam a tésztába a tojást... Most sírni tudnék. Ezzel nagyon elrontottam?
No, majd kiderül.
Annyira sajnálom. Gondolom, nem véletlen, hogy nem kell bele tojás. Olyan hülye vagyok.
Pedig még ghít is készítettem hozzá, annyira precíz voltam. :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves k, 2011-04-19 13:26

Hali Sasszem :-),
hiszek Neked :-) kivettem az összetevők közül...
Én kalácsot fogok sütni Húsvétra, terveim szerint tk lisztből és töltelékkel... Majd meglátjuk mi sikerül :-)
Mesés napot,
Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves v, 2011-04-17 20:51

Szia (nemis) vaksi,
köszi az észrevételeket, én nádcukrot használok, azzal kiváló (egyik IR-es ismerősöm használ nyírfa cukrot, azt pontosan nem tudom, hogy kelesztéshez mit választ), a magok tekintetében tetszőleges, én 1-1 marék tök- és lenmagot használtam. A napraforgó biztosan finom, a bécsi perecen imádom...
Szép napot,
Memi

vaksi
vaksi k, 2011-04-19 12:22

Kedves Memi! :-)
Köszönöm szépen a gyors választ! Mindenképpen ki fogom próbálni a receptet, majd beszámolok, milyen lett szotyival. Ha lesz időm/energiám, akkor már Húsvétkor megsütöm. Olyan guszta!
Nyírfacukor: Én nemrég kezdtem el nyírfacukrot használni, és az ezelőtti hozzászólásom írásakor már ki volt dobva a csomagolás, de emlékeztem rá, hogy írták, hogy az élesztő nem szereti. Most vettem egy másik fajta nyírfacukrot, és ezen a csomagoláson is fel van tüntetve a következő szöveg:"A hagyományos cukorhoz hasonlóan alkalmazható sütéshez, főzéshez. Nem alkalmas élesztővel készült sütemények készítéséhez."
Nekem is van itthon nádcukrom, úgyhogy azt fogok használni. Nádcukor oké.
Üdv:
nemisvaksi :-)

vaksi
vaksi v, 2011-04-17 09:42

Kedves Receptműves!
Mindenképpen ki fogom próbálni, csak előbb egy apró hibára szeretném felhívni a figyelmed. A hozzávalók felsorolásából szerintem ki kéne venned a nyírfacukrot, ami élesztős tésztákhoz tudtommal nem használható. A nyírfacukrot (xilitet) nem szeretik az élesztőgombák, ezért nem fog megkelni a tészta.

Más kérdés: Van itthon egy zacskó hántolt napraforgómagom, amit jó lenne ellőni. Szerinted azzal is finom lenne ez a pogácsa? És mennyi magot szórjak a tésztába? (Sem a hozzávalók felsorolásánál, sem az elkészítésnél nem találok utalást a magokra.)

Bocs az észrevételekért, nem kötekedni akarok. :-)

920