Macaroon recept

Macaroon
Macaroon
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy a tökéletestől továbbra is távol álló macaroonjaimat a nyilvánosság elé tárjam. Tavaly ősszel Párizsban lettem szerelmes a macaroonba. Mégis idén júniusban jutottam el odáig, hogy megpróbálkozzam vele. Az első katasztrofális eredmény nem vette el a kedvem a folytatástól. Anyu ezeréves gázsütőjét okoltam, amin nem lehet tudni, hogy 130 vagy 170 fokon ég-e a sütő. Na, majd a sajátomban biztos sikerül. És sikertelenebbnél sikertelenebb próbálkozások követték egymást. Felleltem minden szakirodalmat, videókat néztem, macaroon-os könyvet vettem, és közben irigykedve olvastam  kishazánk gasztrobloggereinek beszámolóját, miszerint elsőre milyen szép macaroonokat sütöttek,és milyen könnyű.
Dehogy könnyű. Nagyon sok mindenen múlik. A sütőn, a mandulán, a tojásfehérjén. Most először használtam hozzá 2 napig öregített fehérjét. Patikamérleg kell hozzá, tény és való. Nem lehet csak úgy saccperkábé kimérni az alapanyagokat. Mégis azt hiszem, hogy talán a kitartásomnak és a türelmemnek (mely egyedül a konyhai tevékenységeimben nyilvánul meg) köszönhető, hogy most talán azt mondhatom, sikerült. Lett "talpa" is,és nem repedt be a teteje. Fogadjátok szeretettel.:)
Még több kép látható itt.

hozzávalók / 4 adag

A 12 darab macaroonhoz

A csoki ganache-hoz

ajánlat

Az arányok miatt elnézést, 75 g mandulával szoktam csinálni, de sajnos kifogytam, ennyi volt itthon, így ennek arányában kellett alakítanom a többi hozzávalón.

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szezon: bármikor
maradék ételből: maradék tojásból
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis macaron, macaron csokoládékrémmel töltve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk a porcukorral. Jó alaposan daráljuk meg előtte, egyetlen porcukor-csomócska sem maradhat benne.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
  3. Óvatosan beleforgatjuk szilikonos lapáttal a porcukros mandulát a tojásfehérjébe. Először a mandula 1/3-át, alaposan, de óvatosan keverjük bele, majd a második és a harmadik harmadot is. Ne keverjük túl. Mikor már homogén a massza, töltsük habzsákba, kb. 1 centis lyukat vágjunk a végére.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 50 forintos nagyságú gömböket nyomjunk a masszából.
  5. Ezután néhányszor üssük hozzá erőteljesen a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és kb. 45 percig szobahőmérsékleten pihentessük a macaronokat. Ha egy ujjal hozzáérünk, és már nem ragad a massza az ujjunkhoz, akkor tehetjük be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe.
  6. Kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre. (Az első 5-6 perc után célszerű kb. 130 fokra levenni a sütőt.)
  7. Ha teljesen kihűltek, óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról.
  8. Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt. Ha homogén a massza, kész. Hűtsük le teljesen.
  9. A kihűlt macaronokat a kihűlt ganache-sal ragasszuk össze.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 92 053
elküldve: 26
receptkönyvben: 756
elkészítve: 21/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Muncu
Muncu Fri, 2015-02-13 19:00

Kedves Szofika! Köszönet ezért a szuper receptért! Életem első macaronjai tökéletesek lettek neked köszönhetően! Üdv: Judit

ÍzekImákSzerelem
ÍzekImákSzerelem Sun, 2015-01-04 21:37

Ez egy szuper recept! :) Elsőre sikerült és egyik sem tört össze...el sem akartam hinni! :) Én még megszíneztem piros ételfestékkel is és gyönyörű pink macaronok lettek! (sima 70Ft folyékony festék) Nagyon köszönöm Szofika, követlek a blogon és a facen is! :) Ani

giuditta25
Szofika / giuditta25 Sun, 2015-01-04 21:43

Kedves Ani,szuper,nagyon orulok,hogy sikerult elsore,nagyon ugyes vagy :) remelem talalsz a tovabbiakban is Neked tetszo recepteket a blogon,koszonom a kovetest is :)
Szeretettel: Szofika

vvickey
vvickey Thu, 2013-03-28 15:09

Megtudnad mondani hogy hány db macaron jön ki 1 adagbol??

gabicika
gabicika Tue, 2012-11-13 13:44

en a kremhez adtam még vajat, rumaromat es reszelt citromhejat. feldobja a macaront))

cintipingvin
Petrőcz Cintia / cintipingvin Wed, 2012-08-15 13:31

elkészült. elsőre sikerült. csak pár repedt meg, de így is össze lehetett tapasztani őket. nekem nagyon ízlett, bár még sosem ettem cukrászdában ilyet. a habcsókra emlékeztetett az íze.
köszönöm a receptet! tetszik! :)

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2012-08-22 21:25

Örülök neki, hogy sikerrel jártál, további sikeres macaron-sütögetést :)
Üdv: Szofika :)

lizadoki
Kókuszos_Lány / lizadoki Sun, 2012-03-18 15:23

Egy ideje tervezem ,végre van már itthon mandulaliszt is :-) már csak nyugodtság kell és hamarosan végre megcsinálom.

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2011-11-06 18:28

Iszonyú félve kezdtem hozzá, azok után, amiket írtatok, biztos voltam benne, hogyha mindentf előírásszerűen csinálok, akkor is ezer meg egy dolgon bukhat el a dolog, de sikerült! Rögtön elsőre! Persze lehet hogy ez csak a kezdők szerencséje, és soha többet nem lesz ilyen tökéletes, mindenesetre, mire kettőt pillogtam, már nem volt belőle egy darab se.

Ötlet: én a krémet teljes kihűlés után elektromos habverővel felvertem. Teljesen szilárd, de kenhető lett, nem akart kifolyni, mint verés előtt. És: sokkal több fért be két süti közé, ami édesszájúaknál nem hátrány...

giuditta25
Szofika / giuditta25 Tue, 2011-11-08 11:10

Kedves Szeag!
Örülök, hogy sikerült.:)
Én nem vertem fel ugyan a krémet, de legközelebb kipróbálom:)
További sikeres macaroonsütést kívánok!
Üdv: Szofika

giuditta25
Szofika / giuditta25 Thu, 2011-09-08 15:51

Kedves Edit,koszonom szepen!Hosszu honapok alatt ugyan,de ugy tunik,vegre csak kiforrja magat a dolog:)Udv:Szofika

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-09-08 11:12

Szofika, Te nagyon-nagyon ügyes vagy és roppant kitartó, de meg is lett az eredménye!
Üdv.Edit

449