Kakaós kalács 10. - glutémentes recept

Kakaós kalács 10. - glutémentes
Kakaós kalács 10. - glutémentes
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem a legkönnyebb a fonás, mivel - mint szinte minden GM tészta - nem nyúlik úgy, mint a búzalisztes (a sikér hiánya miatt), de megéri "szenvedni" vele szerintem. Az én kislányom nem hitt a szemének, hogy ez az övé... :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gluténmentes cicás kalács, kakaós kalács lisztmentesen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba  öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
  2. Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 1.5-1.8 dl között kell bele.)
  3. Pár percig dagasszuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
  5. Ha a tészta megkelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is.
  6. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és  sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem teszed sütőformába, szétfolyik!
  7. Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 743
elküldve: 5
receptkönyvben: 184
elkészítve: 10/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Ajandek

Mióta szakács: 2010.03.24.
15 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reménytelen
Reménytelen v, 2015-02-08 19:40

Segítsetek kérlek! Én a Glutenix foszlós kalács lisztjéböl készítettem. Csak 1.5 dl tejet használtam fel, mégis annyira folyós lett a tészta, hogy a deszkáról alig tudtam bekanalazni a formába. Nemhogy kinyújtsam, töltsem....Gondoltam majd kiszikkad, de nem. Szépen feljött, de szalonnás lett. Ehetetlen. Mennyi ideig sütitek? Még kevesebb tejet tegyek hozzá?
Köszönöm,
Ági

Brumóka
Brumóka h, 2014-02-10 21:53

Nagyon jól sikerült! Naturbit lisztet használtam. A töltelék kicsit sok lett - hát nem kentem bele az összeset. Fonni nem hagyta magát, hát megtekertem, mint Adélia javasolta. A három ágat elkészítettem, kicsit átvetettem az ágakat és tekertem rajta. Azt hitték, fonva van. Egy hosszú, keskeny tepsibe tettem - olyan püspökkenyérhez való féle - de nem akart szétfolyni, oké volt.Anyósom mesélte, hogy szokott régen olyan kuglófot sütni, ahol három "ágat" tekernek eltérő töltelékkel / pl dió, mák, kakaó/ és összefonva tekerik be a kuglófsütőbe és így nagyon izgalmas metszete van a kuglófnak. Ki fogom ezzel a tésztával próbálni.A sütési idő biztos sokkal hosszabb lesz.

Ajandek
Ajandek / Ajandek h, 2014-02-10 22:08

Nagyon örülök a sikerednek! :-)
Hát a fonás nekem is néha nehezebben megy, és van hogy én is csalok picit, és csavarok, meg tekerek...:-) Én is hallottam már erről a kuglófról, meg is van a receptje, de a lányom sem a diósat nem szereti, sem a mákosért nem rajong....De ha megsütötted, írd meg, hogy sikerült!!
Jó sütögetést! :-))

Szilvalé13
Szilvalé13 v, 2013-09-22 11:18

Szép lett és finom is, de egy kicsit szárazabb, mint rendes lisztből! Én Sparos Free from lisztből készítettem. Köszönöm szépen a receptet!

Melcset
Melcset k, 2013-08-20 14:45

Gratulálok a kalácshoz! Nagyon finom lett, bár a fahéjat én is kihagyom belőle legközelebb. A töltelék nekem kicsit megáztatta a tésztát, legközelebb maradok a nálam hagyományos kakaó-cukor változatnál. Ettől függetlenül köszönöm szépen a receptet! :)

t.ildiko.
t.ildiko. p, 2013-04-19 19:31

Elkészítettük,pontosan a leírtak szerint.Jól sikerült,finom és szép lett.Zacskóba három naposan is jó volt.Féltem az elkészítéstől,de így utólag,nem is volt olyan nehéz.

imeon
imeon p, 2012-04-20 15:01

Szia! Gratulalok a receptedhez, valami fonseges, 10 eve nem ettem finom kalacsot! Ha nem haragszol tovabb adtam a receptedet, kulfoldon is mar ilyet sutnek, aranylag konnyu elkesziteni ami a glutenmentesre nem jellemzo. Schar B-bol volt az elso probam. MIndenkit levett a labarol a latvany es az iz egyarant. A tobbiek neveben is meg egyszer gratulalok!

Ajandek
Ajandek / Ajandek sze, 2012-09-05 13:04

Szia.
Először is elnézésedet kérem, hogy nem írtam vissza, valahogy nem figyeltem...
Másodszor, köszönöm!
Örülök, hogy jónak találjátok a receptet. Haragudni?! Ugyan miért?! Azért tettem fel, hogy vigye aki szeretné! :-)
További sok klassz receptet, és jó egészséget kívánok!
Évi

Colito
Colito v, 2012-04-15 12:20

Szia!

Glutenix Alfa Mix-el is meg lehet szerinted csinálni? Nagyon jól néz ki ez a kalács, ügyi vagy!

Ajandek
Ajandek / Ajandek v, 2012-04-15 15:03

Szia.
Igen, amit esetleg én is javasoltam volna helyettesítő lisztnek az az Alfa Mix. Próbáld meg szerintem vele. Még el tudom képzelni Glutenix foszlós kalács keverékkel is...
Számolj bel kérlek majd az eredményről, ha úgy döntesz megpróbálod! :-))
Köszönöm!
Évi

Ninalicius
Ninalicius / Ninalicius szo, 2012-04-07 22:59

Szia!

Életem első kalácsa éppen most sült ki, és valami hihetetlenül jól sikerült! Nagyon köszönöm a receptet, nem is hittem volna, hogy ennyire jó lesz a végeredmény:) A család többi tagja észre sem vette, hogy gluténmenteset eszeget:)

További szép estét:

Nina

Ajandek
Ajandek / Ajandek v, 2012-04-15 15:01

Szia.
Nincs mit!:-)
Nagyon örülök a sikerednek!! Ügyes vagy! :-))
További jó sütögetést kívánok!
Évi

Hajnal0
Hajnal0 sze, 2012-02-29 13:25

Lenne egy kérdésem! Ezt a mix lisztet mivel lehetne helyettesíteni? Most tértünk át a gm táplálkozásra, és ilyet még nem vettem. Viszont van otthon rizslisztem, kukoricalisztem, mandula-, kókusz-, szezám-, lenmag-, és zabpehelylisztem. Ezekből lehet valamit variálni? :)

Ajandek
Ajandek / Ajandek sze, 2012-02-29 21:06

Szia.
Az első amit mondanék, hogy legjobb tudomásom szerint a zab nem fogyasztható lisztérzékenyeknek!! Kérlek ennek nézz utána.
A kérdésedre sajnos nem tudom a választ. Én csak palacsintába, piskótába stb. keverek lisztet, amúgy már kevert lisztet veszek. Bár a bolti lisztek is kukorica, rizs stb. lisztből készülnek, de az arányokat nem tudom, ezért kalácsokhoz kenyerekhez inkább készen vásárolom.
A Tescoban kaphatsz Schar Mixet, a Spárban is van jó keverék liszt. Érdemes szerintem gyorsan venned, mert sok jó dolgot tudsz készíteni belőlük :-)))
üdv.
Évi

juki
Juki / juki p, 2011-12-02 14:09

Szia!!Nagyon szép ez a kalács!!!Nem könnyű ezekkel a lisztekkel dolgozni-nekem a férjem lisztérzékeny-de úgy látszik te nagyon ügyes vagy!Nem tudom hogy megpróbálkozom-e vele,de mindenesetre elmentettem a receptet a szakácskönyvembe..A zsemléid is gyönyörűek,nekem még sosem lettek ilyen szépek,bár én nem formában sütöttem.Jó ötlet ez az amerikai fánkforma..Köszi szépen a jó recepteket és további jó ütögetést kívánok!Üdv:Juki

Ajandek
Ajandek / Ajandek sze, 2012-02-29 21:23

Szia.
Ne haragudj, de valahogy nem vettem észre az értesítőt, hogy írtál :-(
Köszönöm! :-))
A kislányomnak nagyon fontos, hogy a gyerekek ne nézzenek "furán" arra amit Ő eszik. Ezért igyekszem neki olyanokat sütni, ami olyan "normális" :-)
Egyszer próbáld ki szerintem ezt a kalácsot, igazán finom!
Jó egészséget kívánok!
Évi

Adelia
Adelia h, 2011-10-17 10:44

Szia Ajandek!
Múlthéten készítettem el ezt a kalácsot, ami finom lett, viszont lenne pár megjegyzésem/kérdésem a recepthez:
- A hozzávalók szerint a tésztába kell tojássárgája, viszont a leírásban ez nem szerepel. (Én hozzáadtam azt is, a tésztát nem rontottam el vele)
- A recept szerint egy teáskanál fahéj is kell bele, nekem viszont ettől inkább fahéjas íze lett, mint kakaós. Így is finom volt, de legközelebb a fahéjat biztos kihagyom belőle.
- A fonás tényleg nagyon nehéz, én inkább csak csavartam rajta kettőt és attól is fonott kinézete lett. Ez az én saram, nem vagyok egy profi szakács :D

Lényeg a lényeg, a kalács nagyon finom lett, és pár nap után is ugyanolyan jó állaga maradt.

Köszi a receptet, üdvözlettel
Adelia

Brumóka
Brumóka h, 2014-02-10 21:43

A csavarás bomba ötlet! Kezdtem fonni, nem hagyta magát. Eszembe jutott, mit írtál: tekerés! A vejem kérdezte, hogy sikerült fonni - de elárultam, hogy sehogy. Az összkép nagyon megfelelő volt.

Ajandek
Ajandek / Ajandek szo, 2011-10-29 16:01

Szia.
Igen, tényleg kimaradt a leírásból a tojássárágja. Köszönöm a jelzést! Javítom...
A tojásfehérét nem szabad beletenni, mert az "lehúzza".
A fehéj ízlés kérdése, nekem valahogy most így ízlett jobban, de Te nyugodtan kihagyhatod :-)
A fonás tényleg nem könnyű, de a csavarással is ez a hatás szinte, gondolom. Én is kipróbálom az tuti! :-))
Örülök hogy végeredményben ízlett a végeredmény!!
További jó sütögetést kívánok.
Évi

ildica
ildica k, 2011-05-24 11:52

Jaj, ez nagyon szép kalács! A kisfiam is nagyon örülne egy ilyennek, csak én úgy félek neki állni, mert ezek a tészták nem úgy formálódnak, mint a "búzás" tészták! Azért összeszedem minden ügyességem és megpróbálom megcsinálni, beszámolok majd hogy milyen lett! Biztosan nagyon finom!! Ildi

Ajandek
Ajandek / Ajandek k, 2011-05-24 13:12

Kedves Ildi!
Ne félj! Fonáskor ne húzd a tésztát, az a fontos, mivel nem nyúlik igazán. De ha nem sikerül szépen megfonni, azon se aggódj. Valahogy kerüljön a kenyérsütő formába, ott ő majd teszi a dolgát:-)
Sok sikert kívánok neked!!!!
És várom a beszámolódat!
üdvözlettel:
Évi

Boribon
Boribon / Boribon szo, 2011-04-30 21:25

Kedves Ajandek, nagyon meghatodtam a storydon... es nagyon elszegyelltem magam, mert ugyebar milyen konnyu megfelejtkezni kapott kincseinkrol... Mellesleg a kalacs gyonyoru!

Ajandek
Ajandek / Ajandek h, 2011-05-02 21:11

Szia.
Köszönöm! :-)
Kívánom Neked, hogy naponta jusson eszedbe, milyen szerencsés vagy, hogy ilyen nagy kicseket bízott rád az élet!
Üdvözlettel:
Ajandek

654