Házi vajas kiskifli recept

Házi vajas kiskifli
Házi vajas kiskifli
receptkönyvben hozzászólások (248)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha igen gyorsan szeretnénk finom és puha házi kifliket készíteni, ajánlom ezt a receptet. Tokkal vonóval együtt alig 1 óra alatt elkészíthető. Ebből a mennyiségből 48 pici kifli születik, hosszuk kb. 10 cm.
A recept  - egy kis módosítással - Az Ínyesmester Nagy Szakácskönyvéből származik.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ízlés szerint tehetünk bele akár sós, akár édes tölteléket (édes esetén kevesebb só kell a tésztába). Ha töltve sütjük, változhat a sütés időtartama. Kifliforma helyett apró zsemléket, vagy stanglikat is formálhatunk belőlük. Házi tejjel kortyolgatva, pompás reggeli.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: buci, perec, pita, hamburger-buci, édes leveles, croissant, zsemle, burek, briós, bagel

egyéb elnevezések

házi kifli, minikifli, szendvicskenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot.
  3. A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, és a többi tejet, majd kézzel simára gyúrjuk.
  4. Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára dolgozzuk (5 perc). Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni.
  5. 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.
  6. Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.
  7. Minden lapot 8 cikkre vágunk.
  8. A cikkeket a szélesebbik végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
  9. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, tetejüket felvert tojással megkenjük.
  10. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 131 158
elküldve: 204
receptkönyben: 4 741
elkészítve: 263/370
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
34 recept

Hozzászólások (248)

VLE03
VLE03szo, 2014-05-24 19:37

Ismét bebizonyosodott hogy egy olyan gyakorlott és értő háziasszonynak is mint én lehet újat mutatni! Ez a recept egy kincs! Kifli, zsömle, virslis kifli, édesebb tésztával túrós lepény, briós, kakaós csavart... felsorolni sem tudom mi minden készült már belőle! KÖSZI! KÖSZI! KÖSZI!

tuncsuli
tuncsulics, 2014-06-05 10:36

Sziasztok! Isteni finomak, de én zsírt rakok bele olaj/vaj helyett így 2-3 napig is nagyon puha marad! Köszönet a receptért!!!

flava
flavap, 2014-05-16 19:46

Nallunk sincs kifli , ugyhogy ma megsutottem. Nagyon finom lett!!
DE , latom a negativ hozzaszolasokat rogton letamadjak. Biztosan ok rontottak el valamit , mas nem is lehet. Ez azert nem ugy van .Ha en ilyen halvany kifliket akartam volna mint a kepen van a belseje nemsult volna meg. Nekem sotetebbek lettek es meg igy is lejjebb kellett venni a hofokot hogy nem egjen meg es ne legyen kemeny kivul mire vegre megsult belul is. Hogy miert azt nemtudom...nekem vadonatuj LG legkevereses sutom van , szoval azzal semmi baj nincs.
Legkozelebb megprobalom 180C-on sutni ,szeretnem ha ilyen vilagosak lennenek a kiflik. Es en is kiprobalom zsomlenek is .

Zúza
Zúzaszo, 2014-05-17 17:42

Kedves flava, elkezdtem visszaolvasgatni, nem igazán látok semmilyen letámadást, mindegy. :) Jól mondod, változhat a hőfok és a sütés ideje is, függetlenül attól, hogy milyen évjáratú egy sütő. (Nem tartom szentírásnak semmilyen receptnél a hőfokot és az időt, mese nincs, gyakran rá kell pillantani arra ami sül. Ha idejében cselekszik az ember, nagy baj nem lehet.) :) Pont ma csináltam egy adagot, nem otthon a megszokott körülmények között. Úgy láttam, hogy hamar elkezdtek pirulni, tehát visszább vettem mint te, 180 fokra. Még jó, hogy vannak gombok a sütőn, és mi irányítjuk a folyamatot. :)
Örülök, hogy ízlett, köszönöm a hozzászólásodat! Üdv, Zúza

3masmama
3masmamak, 2014-05-13 18:50

Ismét nagyon finomak lettek. Elsőre is tökéletes lett, de azt hittem a véletlen műve. Hát nem..jelentem, ez a recept szerintem elronthatatlan. Készült síma, sajttal-, kolbásszal-, aszalt paradicsommal töltött. Hálás köszönet a receptért.

becseiagi
becseiagik, 2014-03-18 22:16

Sziasztok! Látom vegyesek a hsz-ek. :D
Ma elkészítettem, tökéletes!
Egyből dupla adaggal, mert mi 6-an vagyunk rá. Készült kicsi (8-ba vágva), nagy (4-be vágva), sima, köménymagos, sajtos. Úgy tele ettem magam, hogy mindjárt kipukkadok! :D
Laza 2 és fél órát töltve a konyhában a vacsi kedvéért, de megérte!
Tanács annak, aki nem ért a kelt tésztákhoz, és így tuti sikerülni fog.
Meglangyosítom a tejet egy teás kanálnyi cukorral annyira, hogy az ujjam még épp elbírja, ha belenyúlok. Öntök le belőle, hogy kevés maradjon benne. Belemorzsolom az élesztőt, és a kimért lisztből annyit teszek bele, hogy majdnem palacsinta sűrűségű legyen. Nem kell teljesen belekeverni, úgy jó, ha kicsit lisztes marad a teteje. Bekovászolom. Mikor jól felfutott, úgy teszem bele a tálba, hogy a sóval ne érintkezzem itt az elején, csak akkor, amikor már gyúrom össze. És a maradék jó meleg tejjel gyúrom össze.

Sok sikert mindenkinek! :) Üdv: Ági

Bregya
Bregyacs, 2014-03-06 15:58

Szia!
Tegnap megsütöttem a kiflicskéket, igen nagyon finomak lettek!!
Azoknak üzenem akik bajban vannak az élesztő felfuttatásával (mint én is): az élesztőt simán belemorzsolom a liszbe meg a többi hozzávalóba ami még kell és langyos tejjel (vagy vízzel attól függ mi kell a receptbe) összegyúrom a tésztát. Minden egyes alkalommal gyönyörűen megkelnek a tésztáim! Szerintem ez sokkal egyszerűbb és stressz mentes!
Jó sütögetést!

Zúza
Zúzap, 2014-03-07 12:41

Szia Bregya!
Ahogy tetszik, a tiéd is jó megoldás. :) Szerintem nem ördöngösség az élesztő felfuttatása, csak sajnos van aki az összes tejbe morzsoja bele, úgy persze hogy nem mindig sikerül. Inkább kijavítottam, hogy egyértelmű legyen.

gyera
gyerap, 2014-02-07 14:40

wahh, isteni, köszönöm a receptet! Én is variáltam, graham liszt, lenmagliszt, zabkorpa, a belsejébe pedig kentem egyikbe piros aranyat, másikba dijoni mustárt, harmadikba fokhagymás olívát, amiket a hűtőben találtam.. a kiflirecept tökéletes minden ízhez:))

mekka
mekkacs, 2014-01-30 21:01

Én is már többször elkészítettem és mindig a négy deci tejben futtatom az élesztőt és mindig sikerül. Nagyon szeretjük éppen ma csináltam egy adagot betettem a hűtőbe és holnap reggel fogom kisütni. Köszönöm a receptet.

Anada94
Anada94cs, 2014-01-30 20:55

Bocsánat, biztos én maradtam le valamiről :/, de mire kell a 4dl tej? Mert az élesztőhöz nem kell annyi.

Zúza
Zúzap, 2014-01-31 17:42

Nem maradtál le semmiről, összesen 4 dl kell az elkészítéséhez.
Kb. 1-2 dl tejben felfuttjuk az élesztőt, a maradék szintén kell a tésztába. Gondoltam ez evidens, ezek szerint nem. :) Általában így megy ez minden kelt/élesztős tésztánál: "Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt." (Nem hinném, hogy pl. ha valamihez 6-7 dl kell, akkor bárki is az összese tejbe morzsolná bele az élesztőt :)

Anada94
Anada94p, 2014-01-31 18:01

Köszi, nekem nem evidens, csak mostanában kezdtem el sütögetni :)

Zúza
Zúzap, 2014-01-31 20:45

De azért jól érezted, azt írtad, hogy az élesztőhöz nem kell annyi tej. :) További jó sütögetést!

Gabii77
Gabii77k, 2014-01-21 19:10

Kedves Zúza!
Újra itt vagyok,és azért jöttem vissza,hogy megköszönjem!!! Nekünk is ,a kedvencünk lett! Azóta nem vettem pékárút! ;)
Köszönettel: Gabii77

macska11
macska11v, 2014-01-19 16:46

Szia Zúza !
"Megsütötted a világ legfinomabb kiflijét " - mondta ma a kiflicskéket falva a férjem. :-) Kell ennél több ? Csak azt remélem, hogy legközelebb is ilyen finomra sikerül !
Az egyetlen hiba, amit elkövettem, hogy egyből dupla adagot kellett volna csinálni !
Üdv és köszi a receptet
Sylvia

Zúza
Zúzah, 2014-01-20 10:26

Kedves Sylvia, örülök a sikerednek. Szerintem legközelebb is finomra fog sikerülni. :-)
Üdv. Zúza

napsütés
napsütésp, 2014-01-17 11:42

A Házi kenyér helyett, most ezt választottam, hogy kiflit sütök! Nagyon nagy sikere volt!
Köszönöm a receptet! Igaz annyit változtattam rajta , hogy 40dkg fehér tönköly lisztből és 20dkg teljes kiörlésű tönköly lisztből készítettem el és tettem még hozzá 1 ek. len magot, 1 ek. szezám magot is. Ez is nagy kedvenc lesz! :)

KorrrMorr
KorrrMorrcs, 2014-01-16 10:43

ISTENI!!!!
Nem vagyok nagy konyhatündér, de ez remekül sikerült!!!!!!!!!
köszi

Gabii77
Gabii77h, 2014-01-13 15:41

Kedves Zúza!
Csak hőlégkeveréses sütővel lehet megsütni!? Süt alul-fölül,de nem légkeverős! :(
Válaszod köszönöm előre is!

Zúza
Zúzak, 2014-01-14 10:15

Kedves Gabii! Nyugodtan sütheted simán, csak alul-fölül. Bár a hőlégkeveréssel alacsonyabb fokon szokás sütni, így esetedben magasabb hőfokot kéne beállítani, mégsem tenném. Inkább süljön egy kicsit lassabban, minthogy csak a külseje hirtelen megbarnuljon. Próbáld meg nyugodtan, esetleg hagyd a megadottnál egy kicsit tovább kelni/pihenni a tepsiben. Mivel a sülési idő így változhat egy kicsit, nézz rá gyakrabban, biztos ami biztos. Sikerülni fog, hajrá! :)

Gabii77
Gabii77k, 2014-01-14 11:19

pici tejbe futtatom fel az élesztőt vagy a 4 dl-be!?
köszi.... ;)

NovakAndi
NovakAndip, 2014-01-10 13:54

Nem nagyon volt időm elolvasni a sok-sok hozzászólást, de próbáltad már más lisztből (pl tönkölyfehér búzaliszt TBL-70) is elkészíteni?
Köszi, Andi

Zúza
Zúzap, 2014-01-10 17:09

Én még nem próbáltam, de szerintem nyugodtan készítheted TB liszttel is. (Volt aki réteslisztet kevert a liszthez, úgy is múködött.) Sok sikert, hamarosan én is kipróbálom, pláne ha lesz tőled ez ügyben visszajelzés. :)

Stefimari
Stefimarics, 2014-01-09 04:18

Ha nem bírsz aludni- süss kiflit! :) Most sül az első adag! Nagyon könnyű a tésztája, és hamar megvan. Mire a család felkel (nagy fiam 5-kor indul dolgozni), kész a friss kifli! Köszi a receptet! (Boldog új évet kívánok!)

Zúza
Zúzap, 2014-01-10 13:29

:) Boldog új évet! (Hajnali 3-kor? Még nem próbáltam. Biztos leragadnának, mármint nem a kiflik, hanem a szemeim. :))

andibandicska
andibandicskah, 2013-12-02 18:17

Lefagyasztható a tészta? Nálunk max 4 db kifli fogy naponta, de ha le tudom fagyasztani, akkor ez egy egész hétre megoldja az ellátmányt! :)

Zúza
Zúzak, 2013-12-03 11:14

Fagyasztható, van aki le is írta erre vonatkozóan a tapasztalatait. Ha jól sejtem 4 "normál" nagyságú kiflire gondolsz, ezek viszont picurkák, fejenként akár 5-6 is simán lecsusszan. :)

morning glory
morning glorycs, 2013-11-28 14:29

Ma reggel készítettem el másodszor, és most még nagyobb sikert arattak a kiflik. :) Most finomliszt+rétesliszt kombinációt használtam, illetve került bele egy kis búzakorpa, len- és szezámmag, zabpehely. Kifejezetten nagyobb kifliket igyekeztem készíteni, és szerintem elég jól sikerült ezt is megvalósítani. Sőt, külön öröm, hogy az 1 óra tényleg tartható! Köszönet a receptért!

Zúza
Zúzacs, 2013-11-28 17:21

Örömmel olvasom a sikere(i)det!
Ha ezek a kiflik tudnák, hogy milyen "átalakításokat" végeznek rajtuk... :)

mrsfejes
mrsfejesk, 2013-11-26 17:41

Foxi girl, én legelőszőr instant élesztővel készítettem, és sikerült. Azt is felfuttattam, mint a friss élesztőt. Isteni finom lett, úgyhogy beállok a rajongók közé. :D Köszönöm a receptet.

Zúza
Zúzak, 2013-11-26 11:01

Igen. :) Ajánlom figyelmedbe Bubu-Deby és nasibandita "párpeszédét", megtalálod a hozzászólásoknál (4. oldal), ennél az dátumnál: 2011-09-19; 17:47

3masmama
3masmamacs, 2013-11-21 22:00

Beállok a rajongók közé. Tényleg fantasztikus ez a kifli. Elronthatatlan, pedig nekem is az első kiflijeim. Nagyon köszönöm a receptet.

orsojka
orsojkacs, 2013-11-21 18:17

Én is elkészítettem ma. Sajnos én is azon kevesek táborát erősítem, akiknek nem sikerült.. A tészta nagyon szép, jól kezelhető volt, mindent a receptet követve csináltam, viszont a végeredmény egy kívül jól lepirult, belül nagyon nyers kifli lett. A második tepsinél már lentebb vettem a sütő hőfokát, így nem pirult meg annyira, de a belseje fél óra sütés után is teljesen nyers maradt. Kedves tapasztalt kiflikészítők, kérlek segítsetek, mit ronthattam el. Túl vastagra hagytam a tésztát? Túl szorosan tekertem fel? Vagy egyszerűen csak nem kelt meg valamiért? Vagy még tovább kellene sütni? - félek akkor csak kiszárad. Teljesen tanácstalan vagyok, mit ronthattam el, holott a hozzászólóknak szinte egytől egyik sikerült.

Timiana
Timianacs, 2013-11-21 19:44

Orsojka, mindent jól csináltál, de a receptből kimaradt a 40 perces kelesztés!!!
Pedig még számolta is a "menetidőt" a beküldő.
Tehát 5 perc az élesztő felfuttatása, 5 perc a tészta összeállítása robotgéppel,
40 percig kel a tészta meleg helyen majd nyújtás, kiflizés és újabb pihentetetés 10 perc, végül a sütés 10 perc. Ez 60 + 10 perc. A +10 perc a kelesztésre jött rá, én 60
dk-os masszát legalább 40 percig kelesztek.
Hajrá!
Timiana

486