Házi vajas kiskifli recept

Házi vajas kiskifli
Házi vajas kiskifli
receptkönyvben hozzászólások (238)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha igen gyorsan szeretnénk finom és puha házi kifliket készíteni, ajánlom ezt a receptet. Tokkal vonóval együtt alig 1 óra alatt elkészíthető. Ebből a mennyiségből 48 pici kifli születik, hosszuk kb. 10 cm.
A recept  - egy kis módosítással - Az Ínyesmester Nagy Szakácskönyvéből származik.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ízlés szerint tehetünk bele akár sós, akár édes tölteléket (édes esetén kevesebb só kell a tésztába). Ha töltve sütjük, változhat a sütés időtartama. Kifliforma helyett apró zsemléket, vagy stanglikat is formálhatunk belőlük. Házi tejjel kortyolgatva, pompás reggeli.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: pita, croissant, burek, bagel, briós, hamburger-buci, perec, édes leveles, buci, zsemle

egyéb elnevezések

házi kifli, minikifli, szendvicskenyér

elkészítés

  1. 1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, és hozzákeverjük a sót.
  3. A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, és a többi tejet, majd kézzel simára gyúrjuk.
  4. Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára dolgozzuk (5 perc). Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni.
  5. 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.
  6. Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.
  7. Minden lapot 8 cikkre vágunk.
  8. A cikkeket a szélesebbik végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
  9. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, tetejüket felvert tojással megkenjük.
  10. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 124 882
elküldve: 203
receptkönyben: 4 689
elkészítve: 238/346
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
32 recept

Hozzászólások (238)

becseiagi
becseiagik, 2014-03-18 22:16

Sziasztok! Látom vegyesek a hsz-ek. :D
Ma elkészítettem, tökéletes!
Egyből dupla adaggal, mert mi 6-an vagyunk rá. Készült kicsi (8-ba vágva), nagy (4-be vágva), sima, köménymagos, sajtos. Úgy tele ettem magam, hogy mindjárt kipukkadok! :D
Laza 2 és fél órát töltve a konyhában a vacsi kedvéért, de megérte!
Tanács annak, aki nem ért a kelt tésztákhoz, és így tuti sikerülni fog.
Meglangyosítom a tejet egy teás kanálnyi cukorral annyira, hogy az ujjam még épp elbírja, ha belenyúlok. Öntök le belőle, hogy kevés maradjon benne. Belemorzsolom az élesztőt, és a kimért lisztből annyit teszek bele, hogy majdnem palacsinta sűrűségű legyen. Nem kell teljesen belekeverni, úgy jó, ha kicsit lisztes marad a teteje. Bekovászolom. Mikor jól felfutott, úgy teszem bele a tálba, hogy a sóval ne érintkezzem itt az elején, csak akkor, amikor már gyúrom össze. És a maradék jó meleg tejjel gyúrom össze.

Sok sikert mindenkinek! :) Üdv: Ági

Bregya
Bregyacs, 2014-03-06 15:58

Szia!
Tegnap megsütöttem a kiflicskéket, igen nagyon finomak lettek!!
Azoknak üzenem akik bajban vannak az élesztő felfuttatásával (mint én is): az élesztőt simán belemorzsolom a liszbe meg a többi hozzávalóba ami még kell és langyos tejjel (vagy vízzel attól függ mi kell a receptbe) összegyúrom a tésztát. Minden egyes alkalommal gyönyörűen megkelnek a tésztáim! Szerintem ez sokkal egyszerűbb és stressz mentes!
Jó sütögetést!

Zúza
Zúzap, 2014-03-07 12:41

Szia Bregya!
Ahogy tetszik, a tiéd is jó megoldás. :) Szerintem nem ördöngösség az élesztő felfuttatása, csak sajnos van aki az összes tejbe morzsoja bele, úgy persze hogy nem mindig sikerül. Inkább kijavítottam, hogy egyértelmű legyen.

gyera
gyerap, 2014-02-07 14:40

wahh, isteni, köszönöm a receptet! Én is variáltam, graham liszt, lenmagliszt, zabkorpa, a belsejébe pedig kentem egyikbe piros aranyat, másikba dijoni mustárt, harmadikba fokhagymás olívát, amiket a hűtőben találtam.. a kiflirecept tökéletes minden ízhez:))

mekka
mekkacs, 2014-01-30 21:01

Én is már többször elkészítettem és mindig a négy deci tejben futtatom az élesztőt és mindig sikerül. Nagyon szeretjük éppen ma csináltam egy adagot betettem a hűtőbe és holnap reggel fogom kisütni. Köszönöm a receptet.

Anada94
Anada94cs, 2014-01-30 20:55

Bocsánat, biztos én maradtam le valamiről :/, de mire kell a 4dl tej? Mert az élesztőhöz nem kell annyi.

Zúza
Zúzap, 2014-01-31 17:42

Nem maradtál le semmiről, összesen 4 dl kell az elkészítéséhez.
Kb. 1-2 dl tejben felfuttjuk az élesztőt, a maradék szintén kell a tésztába. Gondoltam ez evidens, ezek szerint nem. :) Általában így megy ez minden kelt/élesztős tésztánál: "Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt." (Nem hinném, hogy pl. ha valamihez 6-7 dl kell, akkor bárki is az összese tejbe morzsolná bele az élesztőt :)

Anada94
Anada94p, 2014-01-31 18:01

Köszi, nekem nem evidens, csak mostanában kezdtem el sütögetni :)

Zúza
Zúzap, 2014-01-31 20:45

De azért jól érezted, azt írtad, hogy az élesztőhöz nem kell annyi tej. :) További jó sütögetést!

Gabii77
Gabii77k, 2014-01-21 19:10

Kedves Zúza!
Újra itt vagyok,és azért jöttem vissza,hogy megköszönjem!!! Nekünk is ,a kedvencünk lett! Azóta nem vettem pékárút! ;)
Köszönettel: Gabii77

macska11
macska11v, 2014-01-19 16:46

Szia Zúza !
"Megsütötted a világ legfinomabb kiflijét " - mondta ma a kiflicskéket falva a férjem. :-) Kell ennél több ? Csak azt remélem, hogy legközelebb is ilyen finomra sikerül !
Az egyetlen hiba, amit elkövettem, hogy egyből dupla adagot kellett volna csinálni !
Üdv és köszi a receptet
Sylvia

Zúza
Zúzah, 2014-01-20 10:26

Kedves Sylvia, örülök a sikerednek. Szerintem legközelebb is finomra fog sikerülni. :-)
Üdv. Zúza

napsütés
napsütésp, 2014-01-17 11:42

A Házi kenyér helyett, most ezt választottam, hogy kiflit sütök! Nagyon nagy sikere volt!
Köszönöm a receptet! Igaz annyit változtattam rajta , hogy 40dkg fehér tönköly lisztből és 20dkg teljes kiörlésű tönköly lisztből készítettem el és tettem még hozzá 1 ek. len magot, 1 ek. szezám magot is. Ez is nagy kedvenc lesz! :)

KorrrMorr
KorrrMorrcs, 2014-01-16 10:43

ISTENI!!!!
Nem vagyok nagy konyhatündér, de ez remekül sikerült!!!!!!!!!
köszi

Gabii77
Gabii77h, 2014-01-13 15:41

Kedves Zúza!
Csak hőlégkeveréses sütővel lehet megsütni!? Süt alul-fölül,de nem légkeverős! :(
Válaszod köszönöm előre is!

Zúza
Zúzak, 2014-01-14 10:15

Kedves Gabii! Nyugodtan sütheted simán, csak alul-fölül. Bár a hőlégkeveréssel alacsonyabb fokon szokás sütni, így esetedben magasabb hőfokot kéne beállítani, mégsem tenném. Inkább süljön egy kicsit lassabban, minthogy csak a külseje hirtelen megbarnuljon. Próbáld meg nyugodtan, esetleg hagyd a megadottnál egy kicsit tovább kelni/pihenni a tepsiben. Mivel a sülési idő így változhat egy kicsit, nézz rá gyakrabban, biztos ami biztos. Sikerülni fog, hajrá! :)

Gabii77
Gabii77k, 2014-01-14 11:19

pici tejbe futtatom fel az élesztőt vagy a 4 dl-be!?
köszi.... ;)

NovakAndi
NovakAndip, 2014-01-10 13:54

Nem nagyon volt időm elolvasni a sok-sok hozzászólást, de próbáltad már más lisztből (pl tönkölyfehér búzaliszt TBL-70) is elkészíteni?
Köszi, Andi

Zúza
Zúzap, 2014-01-10 17:09

Én még nem próbáltam, de szerintem nyugodtan készítheted TB liszttel is. (Volt aki réteslisztet kevert a liszthez, úgy is múködött.) Sok sikert, hamarosan én is kipróbálom, pláne ha lesz tőled ez ügyben visszajelzés. :)

Stefimari
Stefimarics, 2014-01-09 04:18

Ha nem bírsz aludni- süss kiflit! :) Most sül az első adag! Nagyon könnyű a tésztája, és hamar megvan. Mire a család felkel (nagy fiam 5-kor indul dolgozni), kész a friss kifli! Köszi a receptet! (Boldog új évet kívánok!)

Zúza
Zúzap, 2014-01-10 13:29

:) Boldog új évet! (Hajnali 3-kor? Még nem próbáltam. Biztos leragadnának, mármint nem a kiflik, hanem a szemeim. :))

andibandicska
andibandicskah, 2013-12-02 18:17

Lefagyasztható a tészta? Nálunk max 4 db kifli fogy naponta, de ha le tudom fagyasztani, akkor ez egy egész hétre megoldja az ellátmányt! :)

Zúza
Zúzak, 2013-12-03 11:14

Fagyasztható, van aki le is írta erre vonatkozóan a tapasztalatait. Ha jól sejtem 4 "normál" nagyságú kiflire gondolsz, ezek viszont picurkák, fejenként akár 5-6 is simán lecsusszan. :)

morning glory
morning glorycs, 2013-11-28 14:29

Ma reggel készítettem el másodszor, és most még nagyobb sikert arattak a kiflik. :) Most finomliszt+rétesliszt kombinációt használtam, illetve került bele egy kis búzakorpa, len- és szezámmag, zabpehely. Kifejezetten nagyobb kifliket igyekeztem készíteni, és szerintem elég jól sikerült ezt is megvalósítani. Sőt, külön öröm, hogy az 1 óra tényleg tartható! Köszönet a receptért!

Zúza
Zúzacs, 2013-11-28 17:21

Örömmel olvasom a sikere(i)det!
Ha ezek a kiflik tudnák, hogy milyen "átalakításokat" végeznek rajtuk... :)

mrsfejes
mrsfejesk, 2013-11-26 17:41

Foxi girl, én legelőszőr instant élesztővel készítettem, és sikerült. Azt is felfuttattam, mint a friss élesztőt. Isteni finom lett, úgyhogy beállok a rajongók közé. :D Köszönöm a receptet.

Zúza
Zúzak, 2013-11-26 11:01

Igen. :) Ajánlom figyelmedbe Bubu-Deby és nasibandita "párpeszédét", megtalálod a hozzászólásoknál (4. oldal), ennél az dátumnál: 2011-09-19; 17:47

3masmama
3masmamacs, 2013-11-21 22:00

Beállok a rajongók közé. Tényleg fantasztikus ez a kifli. Elronthatatlan, pedig nekem is az első kiflijeim. Nagyon köszönöm a receptet.

orsojka
orsojkacs, 2013-11-21 18:17

Én is elkészítettem ma. Sajnos én is azon kevesek táborát erősítem, akiknek nem sikerült.. A tészta nagyon szép, jól kezelhető volt, mindent a receptet követve csináltam, viszont a végeredmény egy kívül jól lepirult, belül nagyon nyers kifli lett. A második tepsinél már lentebb vettem a sütő hőfokát, így nem pirult meg annyira, de a belseje fél óra sütés után is teljesen nyers maradt. Kedves tapasztalt kiflikészítők, kérlek segítsetek, mit ronthattam el. Túl vastagra hagytam a tésztát? Túl szorosan tekertem fel? Vagy egyszerűen csak nem kelt meg valamiért? Vagy még tovább kellene sütni? - félek akkor csak kiszárad. Teljesen tanácstalan vagyok, mit ronthattam el, holott a hozzászólóknak szinte egytől egyik sikerült.

Timiana
Timianacs, 2013-11-21 19:44

Orsojka, mindent jól csináltál, de a receptből kimaradt a 40 perces kelesztés!!!
Pedig még számolta is a "menetidőt" a beküldő.
Tehát 5 perc az élesztő felfuttatása, 5 perc a tészta összeállítása robotgéppel,
40 percig kel a tészta meleg helyen majd nyújtás, kiflizés és újabb pihentetetés 10 perc, végül a sütés 10 perc. Ez 60 + 10 perc. A +10 perc a kelesztésre jött rá, én 60
dk-os masszát legalább 40 percig kelesztek.
Hajrá!
Timiana

Zúza
Zúzav, 2013-11-24 23:24

Ohh, sajnos nagyon rossz válasz, nem maradt ki semmi. 10-15 perces pihenés/kelés van csak a tepsin sorakozva, már kifli formájukban, előtte nem kell keleszteni.

Timiana
Timianah, 2013-11-25 00:51

Szuper! De akkor adjunk Orsojkának újabb segítséget.
1. régi volt az élesztő
2. túl meleg volt a tej
3. túl hideg volt a tej
4. nem futtatta fel az élesztőt bedolgozás előtt
5. nem tett a langyos tejbe egy kis cukrot, hogy beinduljon az élesztő

(azért a kelesztést egy kelttésztánál nem gondolnám "nagyon rossz" válasznak)
üdv.

Zúza
Zúzah, 2013-11-25 11:37

Igen, okééé :) csak ennél a receptnél volt "rossz" a válasz, mert itt tényleg nem kell. Persze egy kis plusz kelesztéstől nem lesz baja, sőt. Hasonló gondolataim voltak mint neked, de a leggyanúsabb a sütője. Más ötletem nincs. Üdv, Zúza

Mártika2
Mártika2cs, 2013-11-21 12:35

Elkészítettem fél adaggal. Nem kellett volna. Triplát kellett volna sütni! Isteni! Köszi a receptet.

KJ
KJh, 2013-11-18 01:10

Csatlakozom a többi 188 dicsérethez, nekünk is bejött, mindjárt vegyesen készítve naturan, sajttal belül, sajttal kívül, sóval, köménymaggal kívül, lekvárral, kakaóval. (Na nem egy kiflibe egyszerre!)

Fruzsanna
Fruzsannav, 2013-11-24 21:31

Igen, most sültek ki a kis gluténmentes csodák és finom, jó az állaga! Nyilván kicsit sűrűbb, mint a gluténmentes kelt tészták, de ez biztos nem újdonság. Férjem gyorsan meg is evett négyet, még melegen :)

NoSalty.hu
NoSalty.huv, 2013-11-17 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.11.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
472