Házi gumicukor friss gyümölcsből recept

Házi gumicukor friss gyümölcsből
Házi gumicukor friss gyümölcsből
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy édesség aminek a neve: Fruit Roll-Ups, tele van adalékokkal, meg színezőkkel. Ez a természetes változata, adalékok nélkül. Szerintem az epres a legfinomabb (az epermagok nélkül), de el lehet készíteni nagyon sokféle gyümölcsből. Édes, ragacsos, gumis gyümölcscukor. Ebből nem lehet annyira jól tortadíszeket formázni, mint az aszalt gyümölcsös változatból, puhább és könnyebb. Lehet a tekerés miatt, vagy az íze, nem is tudom, de a legtöbb gyermek nagyon szereti ezt a fajta édességet.

 

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Gyerekeknek, partikra.

alapanyagok

egyéb elnevezések

pépesített aszalt gyümölcs, juharszirupos gumicukor, mézes-mangós édesség
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Külön-külön a gyümölcsöket turmixoljuk pépesre, édesítjük.
  2. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlemezre, és terítsük el rajta a pépet. Legyen vékony és egyenletes.
  3. Sütőben a legalacsonyabb fokon kiszárítjuk. Ha van gyümölcsaszalónk, inkább azzal készítsük.
  4. Ha már annyira kiszáradt, hogy le tudjuk húzni a sütőpapíról de még mindig rugalmas, akkor óvatosan távolítsuk el a papírt.
  5. Most egy tiszta, új sütőpapírra helyezzük. 
  6. Vágjunk csíkokat (én ollót használtam), a papírt és az édességet együtt daraboljuk fel, kb 1-2 cm vastagságúra. A képen vastagabb 3-4 cm de szerintem finomabb ha vékonyabbak a tekercsek.
  7. Feltekerjük, és légmentes dobozban tároljuk.
  8. Azért fontos a papír, hogy ne ragadjon össze a gumicukor. Így könnyebb tárolni és fogyasztani is.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 31 012
elküldve: 26
receptkönyvben: 917
elkészítve: 12/25
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Thu, 2015-08-13 12:05

Kedves Raw!

El tudnád mondani/vagyis leírni aszalóval hogyan gondolod?! Ha sütőpapírt beleszabok, akkor nem járja át a hő. Vagy van olyan amiben megoldható ez a speckó módszer? Várom válaszodat!

Üdv.tünde

santa.maria
santa.maria Tue, 2014-11-25 19:51

Kedves Kristina!
Ha jól értem az 50 dkg epret 3 evőkanál mézzel, az 50 dkg mangót szintén 3 evőkanál mézzel készítetted. A két gyümölcsöt külön nem keverve és így lesz 6 adag belőle, tehát gyümölcsönként 3. Előre is köszi a választ

Nand
Nand Fri, 2013-03-22 15:50

Kedves Krisztina!

Megpróbálkoztam az almából készült verzióval, de aztán a végén a kukában landolt a "gumicukor". Pár nappal később láttam, hogy akciós a mangó, úgyhogy gyorsan vettem kettőt, és megpróbálkoztam azzal is. Jó sokáig volt bent a sütőben, aztán este ott felejtettem (miután elzártam a sütőt)... két napig ott pihent, mert teljesen elfelejtkeztem róla. Aztán amikor kivettem, akkor rájöttem, hogy miért is nem lett jó az almás: mert nem volt türelmem kivárni, hogy rendesen kiszáradjon, még benne volt egy csomó almalé amikor én azt gondoltam, hogy az már jó lesz. ;-) Úgyhogy aztán a második mangóból is elkészült a(z újabb adag) gumicukor, a fiam nagyon odavan érte!!!
Szóval, köszönöm szépen a receptet!!! :-)

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2013-03-25 15:33

Kedves Nand!
Elnézésed kérem, hogy eddig nem válaszoltam. Nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólásodat. Lehet az alma nagyon lédús volt, a magas cukor tartalom is fontos és ha nem tévedek az alma annyi cukrot nem tartalmaz. Ha az almát leszűröd és kevesebb lével készíted akkor biztosan kiszárad. Egy kevés méz vagy valamilyen édesítő is mehet bele így jobban összeáll. Igaz így már több cukor van benne de még így is egészségesebb mint a műanyag agyon adalékozott cukrok:) Teljsen igazad van türelem játéknak is hívhatnánk az ilyen édességek elkészítését. Jaj de jó nagyon szuper örülök, hogy ízlet a fiadnak és köszönöm, hogy nem adtad fel a kisérletezést. További békés szép napot:)
Krisztina

Chryste21
Cherrymoon / Chryste21 Mon, 2012-08-13 18:24

Szia!
Azt meg tudnád mondani,hogy kb. hány percig kell szárítani egy légkeveréses sütöben mondjuk 60 fokon?
Köszi

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2012-08-13 19:33

Kedves Chryste21!

Kb 4-6 óráig is eltarthat. Ha nagyon vékonyat csinálsz akkor lehet 1-3 óra. Sajnos nem tudok pontos időt megadni mivel nagyon sokat függ a vastagságától és a gyümölcs nedvesség tartalmától. Nyugodtan lehet magasabb hőfokon is elkészíteni (magasabb minth 6o) csak vigyázz nehogy kiszáradjon úgy törékennyé válik. További kellemes szép napot.

RAW/Kristina

loreley
loreley Mon, 2012-08-13 14:49

szia!

a hozzászólások között azt írtad, hogy lehet más gyümölcsből is, csak az a fontos, hogy ne legyen túl vizes a gyümölcs. az őszibarack már túl levesesnek számít ehhez? én most szeretném elkészíteni, csak sajnos az eperszezont lekéstem vele.. :D ha barackból nem lehet, akkor esetleg almából? tudnál segíteni, hogy miből lehetne még? köszi előre is!

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2012-08-13 17:36

Kedves Loreley,

Nyugodtan elkészítheted őszibaracból. Szerintem az az egyik legfinomabb:) Ha túl leveses a barack akkor az a legjobb ha felszeleteled és egy kicsit kinyomod a felesleges levet belőle. Csak annyit amennyi lecsöpögne magától vagy amennyit könnyen kienged. Körtéből is nagyon finom és almából is kevés fahéjjal, citrommal igazi ünnepi csemege lehet belöle.
Köszönöm kedves érdeklődésedet, sok sikert és további kellemes szép napot kívánok.

RAW/Kristina

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2012-06-12 17:10

Kedves Kerepesi!
Nagyon örülök, hogy így elnyerte a tetszésedet:) és köszönöm a kedves hozzászólást. További szép napot!
Üdv,
RAW

talanka
talanka Sat, 2012-05-19 14:57

Kedves RAW!

Köszönöm szépen a recepteket, menni fog! Jövő héten el is készítem!
Minden jót! Kat

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2012-05-19 16:03

Kedves Kat!
Nagyon szívesen:) én is köszönöm, hogy megnézted a receptjeimet. Kellemes szép napot!
Üdv,
RAW

frindli
Frindli / frindli Thu, 2012-05-17 12:50

A mangó lényeges alapanyag, h összeálljon? Vagy mit lehetne használni mangó helyett?

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-05-17 13:21

Kedves Frindli!
Nem a mangó nem lényeges:) A mangót nem kell a másik gyümölccsel összekeverni. Sima epret sziruppal leturmixolsz és ennyi. Sokféle gyümölcsből el lehet készíteni nekem éppen ez volt itthon az volt a sárga a képen a másik meg az epres. Csak arra ügyelj, hogy ne legyen túl vizes a gyümölcs és legyen benne elég szirup, hogy rugalmas maradjon. Vigyázz nehogy kiszáradjon:)
Tobábbi szép napot.
Üdv,
RAW

viki82
viki82 Tue, 2012-05-15 16:35

Szia.Megirnad, hogy hany fokon kell sutni? Nagyon jol hangzik ez a recpet, a parom kedvence a gumicukor, ot szeretnem meglepni vele. :)
Koszi

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2012-05-15 18:54

Kedves Viki82!
A legalacsonyabb hőfokon kell sütni. Azért nem írtam hőmérsékletet mert nem tudom kinek milyen sütője van. Csak arra vigyázz nehogy teljesen kiszáradjon mert akkor nagyon törékeny lesz. Remélem tudtam kérdésedre válaszolni. Sok sikert és további szép napot:)
A 41C. fokon való szárítás lenne a legjobb de természetesen magasabb hőfokon is el lehet készíteni.
Üdv,
RAW

137