r
Nosalty Logó

Fűszeres narancslekvár

NS
Fűszeres narancslekvár
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

348
Kalória
1.4g
Fehérje
88g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
145g
Víz
-
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
84g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 348 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1393 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    145 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    217 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 348 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    351.9 g
  • Cukor
    336 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    579.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    867 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 1393 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    80 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 129 kcal

Elkészítés

  1. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki ék alakban a gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel egy edényben.
  2. A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.
  3. A narancsgerezdeket és a narancslevet (a felfogottat is) egy főzőedénybe tesszük (pépesíthetjük is a gyümölcsöt). Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket.
  4. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.
  5. Egy kis tálkát tegyünk a mélyhűtőbe, lehűlés után erre csöppentsünk a lekvárból próbaképpen. Ha pár perc múlva nem folyik el a lekvár, akkor készen is vagyunk.
  6. Tisztára mosott, melegen tartott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk, és 5 percre állítsuk fejre őket.
  7. Nem szükséges dunsztolni, kihűlés után mehetnek a kamrapolcra.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 20 p

A receptet egy Dr. Oetkeres receptfüzetben találtam, csak az arányokat módosítottam kicsit, és került bele egy csipetnyi gyömbér is. Karácsonyi gasztroajándékként került a családban a fa alá. Azóta többször készítettem már, mert az ismerőseim is nagyon "rákaptak". Főztem már - kérésre - mindenféle fűszer nélkül is, úgyis nagyon finom. Kicsit macerás az elkészítése a filézés miatt, de pár kilónyi narancs után már elég gyorsan megy!:) Ebből az adagból kb. két db 3 dl-es üveggel lesz.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...