Francia mákos kocka recept

Francia mákos kocka
Francia mákos kocka
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor ezzel a sütivel találkoztam a Csábító házi sütemények egyik kötetében, arra voltam rettentően kíváncsi, hogy milyen lehet a piskóta őröletlen mákkal! Mondhatom, hogy nagyon finom, na persze, csak mák imádóknak!

hozzávalók / 4 adag

A mákos piskótához

A lapokhoz

A krémhez

A tetejére

  • 10 dkg dió (durvára tört)
  • 1 ek cukor
  • 12 dkg margarin
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

krémes mákos kocka, mákos pudingos süti, francia kocka

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű kikent, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben Kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  2. A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem). Egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint pl. a mézes krémes lapjaival. 
  3. A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
  4. A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  5. Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
  6. A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 36 866
elküldve: 36
receptkönyben: 782
elkészítve: 9/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (21)

witch
witchh, 2014-02-10 00:49

Kedves Anita!
Csatlakozom hozzad, mert nekem is sikerult a suti a Te leirasod alapjan! Nagyon finom, puha es magas lett a makos resz. Nem tudom elkepzelni, mi lehet a hiba masoknal, mert ha a felfert tojasfeherjet esetleg elbenazzuk, akkor is ott van a sutopor ami megemeli. Koszi a finom receptet! Makos manias csalad vagyunk!
udv:witch

HossoAni
HossoAnih, 2012-10-08 22:09

Vasárnap ismét megsütöttem, hogy megbizonyosodjam, valóban jól emlékszem-e a piskóta állagára stb. Így megerősíthetem, hogy működik a mákos piskóta úgy, ahogyan megadtam az arányokat. "M" méretű tojásokat használtam, 6 evőkanál víz hozzáadásával és olaj nélkül. Keverhető volt a piskóta, és szépen megsült. Hamarosan felteszem a blogomra, és ott láthatóak lesznek fázis fotókkal is.
Üdv Mindenkinek!
Anita

villers
villersk, 2012-10-02 15:14

Akinek nem sikerült...
Talán az a baj, hogy abban a receptben, amit a szerző belinkelt a mákos részben nincs a 25 dkg liszt, van viszont benne 1 dl olaj. Talán ezért lett sokaknak nem megfelelő az állaga...

HossoAni
HossoAnisze, 2012-10-03 00:20

Kedves Villers!
Amit belinkeltem, abban is van liszt a mákos piskótában is, csak az ottani receptfeltöltő a hozzávalóknál nem szerepeltette valamiért. De ha az elkészítés módját olvassuk, ott már megtalálható a liszt hozzáadása is.
Én az alapján sütöttem meg, ahogyan ide feltöltöttem a receptet, és a fotó is bizonyítja, hogy sikerülnie kell:-)!
Üdv:
Anita

villers
villerssze, 2012-10-03 14:34

Nem kötekedni akartam, de talán nem ennyi lisztet használt, tényleg nagyon soknak tűnik a száraz hozzávaló...
De nekem végülis mindegy...

HossoAni
HossoAnih, 2012-10-08 22:13

Nem vettem kötekedésnek, köszönöm, hogy segíteni akartál. Valóban, a klasszikus piskóta arányaihoz képest több liszt van benne, de megsüthető a megadott mennyiségű víz hozzáadásával.
Üdv:
Anita

-HOBEMI-
-HOBEMI-szo, 2012-02-11 12:43

Szia Anita!
A tojások: tyúktojás vagy liba esetleg kacsa?
Megcsináltam a sütit és a mákos piskóta olyan lett mint a beton. A 6 tojás, amennyiben tyúktojásról van szó, kevés fél kg száraz anyaghoz! Kemény lesz és nem is jön fel!
Nem vagyok kezdő háziasszony, sokaltam is a liszt mák mennyiséget, de mivel az egyik hozzászólónak írtad, hogy ez így jó, bíztam benne hogy igazad van.

HossoAni
HossoAniszo, 2012-02-11 14:18

Szia HOBEMI!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült! Pedig én ez alapján sütöttem meg, és finom lett a piskóta. Nem tudom, egyelőre, hogy mi lehetett a gond. Természetesen tyúktojásról van szó. Beteszek egy linket, amit találtam a neten, ugyanezen recept alapján készült el, mint az enyém (több helyen dl-ben megadva találtam meg a mákot, lisztet, cukrot): http://www.serpenyo.hu/recept/francia_makos/5557
Ha gondolod, és lásd az egész elkészítési folyamatot, akkor átküldöm Neked az elkészítés fázisfotóit, ha megadod a mail címedet. Felteszem majd a blogomba is, és majd ott is lehet látni a fázisokat.
Szép hétvégét kívánok!
Anita

Bubbancs
Bubbancsh, 2012-02-13 17:24

Kedves Anita! Elolvastam mindket receptet, nem lehet, hogy a zsiradek maradt ki belole? Sajnos nincs idom az egesz sutit elkesziteni, de a makos piskotajat mindenkeppen kiprobalom, 1 dl olaj hozzaadasaval...tervbe vettem az egesz suti elkesziteset is, mert nagyon mutatos es biztos finom is ;)
Udv. Bubbancs

HossoAni
HossoAnih, 2012-02-13 21:07

Kedves Bubbancs!
Ennek így működnie kell, mert nekem is sikerült, a kép a bizonyíték rá. Arra esetleg felhívnám a figyelmed, hogy elég magas a tészta, így lehet, hogy akár felezni is lehetne az adagot, ugyanolyan méretű tepsiben, mint amiben én sütöttem. Kíváncsi vagyok, ha hozzáteszel zsiradékot, milyen lesz. Kérlek, majd jelezz vissza, hogy sikerült!
Üdv:
Anita

Bubbancs
Bubbancsh, 2012-02-13 23:40

Hat...a vegen 1,5 dl olajat kevertem hozza, mert 1 dl-vel meg nehezen birkoztam meg a kavarasaval, de fincsi lett, lekvarral ettuk :) Nagyon szepen felnott, izletes!

HossoAni
HossoAnik, 2012-02-14 01:56

Köszönöm szépen a visszalelzést! Örülök, hogy ízlett! Megnéztem a fázisfotókat, amelyek a készítés közben készültek, de nekem eléggé kavarható volt tészta. A tojásfehérjét felverted elég jól, és a 6 evőkanál vizet is hozzáadtad? Sajnos, még a blogomban nincs fent, így csak üziben tudnám elküldeni a fázisfotókat, hogy lásd.
Üdv:
Anita

manofej
manofejv, 2012-02-05 20:20

nincsenek véletlenül elírva a mákos piskóta arányai? mitől áll össze ilyen sok szárazanyag?

HossoAni
HossoAniv, 2012-02-05 21:20

Rendben van, nincs elírva:-). A 6 tojás az elég szép mennyiség, meg jön hozzá 6 evőkanál víz, a mák pedig nem darálva van.
Üdv:
Anita

witch
witchv, 2012-02-05 14:11

A kepet meglatva, gondoltam, hogy Te keszitetted!
Olyan csodaszepek mindig a sutemenyeid. :)
udv:witch

HossoAni
HossoAniv, 2012-02-05 21:22

Jaaaaj, de jól esik, amit írtál kedves witch:-)! Felismerhetőek a sütijeim, ez csodás érzés! Köszönöm szépen!
Üdv:
Anita

Legfrissebb cikkek

Régi étkezési szokások a nagyhétről
Régi étkezési szokások a nagyhétről
A húsvét reggeli menüt mindenki ismeri. Az viszont, hogy régen mit ettek ünnep előtt és hogyan készültek a húsvétra, már kevésbé egyértelmű. Tartsatok velünk és megmutatjuk!
A levesek nehézfiúja: a raguleves
A levesek nehézfiúja: a raguleves
Gazdag, laktató és krémes, mi az? Eltaláltátok, a ragulevesekről, ezekről a sokszínű, önmagukban is teljes étkekről van szó. Íme a ragulevesek világának keresztmetszete.
Az akadálymentes kalácssütésért
Az akadálymentes kalácssütésért
A jó ünnepi kalács ismérve, hogy légiesen puha és könnyed. Ennek megvalósítása azonban nem egy magától értetődő folyamat, segítségünkkel azonban minden akadály leküzdhető!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Ha nem akarsz kicsúszni az időből, lassan neki kellene állnod a tojások festésének. Na, jó, ha nem is a festésnek, legalább a technika kitálalásának, amivel megvalósítod őket.
2778