Francia mákos kocka recept

Kalória?
Francia mákos kocka
Francia mákos kocka
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor ezzel a sütivel találkoztam a Csábító házi sütemények egyik kötetében, arra voltam rettentően kíváncsi, hogy milyen lehet a piskóta őröletlen mákkal! Mondhatom, hogy nagyon finom, na persze, csak mák imádóknak!

hozzávalók / 10 adag

A mákos piskótához

A lapokhoz

A krémhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

krémes mákos kocka, mákos pudingos süti, francia kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű kikent, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben Kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  2. A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem). Egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint pl. a mézes krémes lapjaival. 
  3. A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
  4. A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  5. Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
  6. A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 43 464
elküldve: 39
receptkönyben: 811
elkészítve: 13/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (22)

GyAttis
GyAttis szo, 2014-12-13 11:41

Kedves Anita!
Kitűnő a recept! Már vagy 9-10 alkalommal elkészítettem, minden alkalommal nagyon jól lett, és mindig óriási sikere volt a családi és baráti körben. Szerintem a piskóta is nagyon jó, bár a 40 perc sütés valóban sok lehet. Nekem légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25-28 perc alatt megsül. Azon túl valóban hamar kiszáradhat.
Üdv. GyAttis

witch
witch / witch h, 2014-02-10 00:49

Kedves Anita!
Csatlakozom hozzad, mert nekem is sikerult a suti a Te leirasod alapjan! Nagyon finom, puha es magas lett a makos resz. Nem tudom elkepzelni, mi lehet a hiba masoknal, mert ha a felfert tojasfeherjet esetleg elbenazzuk, akkor is ott van a sutopor ami megemeli. Koszi a finom receptet! Makos manias csalad vagyunk!
udv:witch

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2012-10-08 22:09

Vasárnap ismét megsütöttem, hogy megbizonyosodjam, valóban jól emlékszem-e a piskóta állagára stb. Így megerősíthetem, hogy működik a mákos piskóta úgy, ahogyan megadtam az arányokat. "M" méretű tojásokat használtam, 6 evőkanál víz hozzáadásával és olaj nélkül. Keverhető volt a piskóta, és szépen megsült. Hamarosan felteszem a blogomra, és ott láthatóak lesznek fázis fotókkal is.
Üdv Mindenkinek!
Anita

villers
villers k, 2012-10-02 15:14

Akinek nem sikerült...
Talán az a baj, hogy abban a receptben, amit a szerző belinkelt a mákos részben nincs a 25 dkg liszt, van viszont benne 1 dl olaj. Talán ezért lett sokaknak nem megfelelő az állaga...

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni sze, 2012-10-03 00:20

Kedves Villers!
Amit belinkeltem, abban is van liszt a mákos piskótában is, csak az ottani receptfeltöltő a hozzávalóknál nem szerepeltette valamiért. De ha az elkészítés módját olvassuk, ott már megtalálható a liszt hozzáadása is.
Én az alapján sütöttem meg, ahogyan ide feltöltöttem a receptet, és a fotó is bizonyítja, hogy sikerülnie kell:-)!
Üdv:
Anita

villers
villers sze, 2012-10-03 14:34

Nem kötekedni akartam, de talán nem ennyi lisztet használt, tényleg nagyon soknak tűnik a száraz hozzávaló...
De nekem végülis mindegy...

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2012-10-08 22:13

Nem vettem kötekedésnek, köszönöm, hogy segíteni akartál. Valóban, a klasszikus piskóta arányaihoz képest több liszt van benne, de megsüthető a megadott mennyiségű víz hozzáadásával.
Üdv:
Anita

-HOBEMI-
-HOBEMI- szo, 2012-02-11 12:43

Szia Anita!
A tojások: tyúktojás vagy liba esetleg kacsa?
Megcsináltam a sütit és a mákos piskóta olyan lett mint a beton. A 6 tojás, amennyiben tyúktojásról van szó, kevés fél kg száraz anyaghoz! Kemény lesz és nem is jön fel!
Nem vagyok kezdő háziasszony, sokaltam is a liszt mák mennyiséget, de mivel az egyik hozzászólónak írtad, hogy ez így jó, bíztam benne hogy igazad van.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni szo, 2012-02-11 14:18

Szia HOBEMI!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült! Pedig én ez alapján sütöttem meg, és finom lett a piskóta. Nem tudom, egyelőre, hogy mi lehetett a gond. Természetesen tyúktojásról van szó. Beteszek egy linket, amit találtam a neten, ugyanezen recept alapján készült el, mint az enyém (több helyen dl-ben megadva találtam meg a mákot, lisztet, cukrot): http://www.serpenyo.hu/recept/francia_makos/5557
Ha gondolod, és lásd az egész elkészítési folyamatot, akkor átküldöm Neked az elkészítés fázisfotóit, ha megadod a mail címedet. Felteszem majd a blogomba is, és majd ott is lehet látni a fázisokat.
Szép hétvégét kívánok!
Anita

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs h, 2012-02-13 17:24

Kedves Anita! Elolvastam mindket receptet, nem lehet, hogy a zsiradek maradt ki belole? Sajnos nincs idom az egesz sutit elkesziteni, de a makos piskotajat mindenkeppen kiprobalom, 1 dl olaj hozzaadasaval...tervbe vettem az egesz suti elkesziteset is, mert nagyon mutatos es biztos finom is ;)
Udv. Bubbancs

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2012-02-13 21:07

Kedves Bubbancs!
Ennek így működnie kell, mert nekem is sikerült, a kép a bizonyíték rá. Arra esetleg felhívnám a figyelmed, hogy elég magas a tészta, így lehet, hogy akár felezni is lehetne az adagot, ugyanolyan méretű tepsiben, mint amiben én sütöttem. Kíváncsi vagyok, ha hozzáteszel zsiradékot, milyen lesz. Kérlek, majd jelezz vissza, hogy sikerült!
Üdv:
Anita

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs h, 2012-02-13 23:40

Hat...a vegen 1,5 dl olajat kevertem hozza, mert 1 dl-vel meg nehezen birkoztam meg a kavarasaval, de fincsi lett, lekvarral ettuk :) Nagyon szepen felnott, izletes!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni k, 2012-02-14 01:56

Köszönöm szépen a visszalelzést! Örülök, hogy ízlett! Megnéztem a fázisfotókat, amelyek a készítés közben készültek, de nekem eléggé kavarható volt tészta. A tojásfehérjét felverted elég jól, és a 6 evőkanál vizet is hozzáadtad? Sajnos, még a blogomban nincs fent, így csak üziben tudnám elküldeni a fázisfotókat, hogy lásd.
Üdv:
Anita

manofej
manofej v, 2012-02-05 20:20

nincsenek véletlenül elírva a mákos piskóta arányai? mitől áll össze ilyen sok szárazanyag?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni v, 2012-02-05 21:20

Rendben van, nincs elírva:-). A 6 tojás az elég szép mennyiség, meg jön hozzá 6 evőkanál víz, a mák pedig nem darálva van.
Üdv:
Anita

witch
witch / witch v, 2012-02-05 14:11

A kepet meglatva, gondoltam, hogy Te keszitetted!
Olyan csodaszepek mindig a sutemenyeid. :)
udv:witch

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni v, 2012-02-05 21:22

Jaaaaj, de jól esik, amit írtál kedves witch:-)! Felismerhetőek a sütijeim, ez csodás érzés! Köszönöm szépen!
Üdv:
Anita

Legfrissebb cikkek

21 nyári főzelék, amit most kell elkészítened!
21 nyári főzelék, amit most kell elkészítened!
A nyár a friss zöldségek szezonja, ilyenkor terem a legtöbb ropogós, zsenge finomság. Készíts belőlük könnyű és mennyei főzeléket, mutatjuk, miket ne hagyj ki most!
Okosan finomat!
Okosan finomat!
Gyermekeink egészségéért sokat tehetünk tudatos vásárlással, egészséges és változatos ételkészítéssel, helyes példamutatással, valamint megfelelő információátadással. (x)
1109