Bodzapezsgő recept

Kalória?
Bodzapezsgő
Bodzapezsgő
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Remélem, hogy aki kedvet kap a készítéséhez, talál még bodzavirágot hozzá. Az igazság az, hogy a környékünkön (Pécs), már nemigen lehet virágos bodzabokrokat látni, csak elvétve talán. Kóstolás nélkül, "látatlanba", viszont nem szerettem volna megosztani a receptet.
Mit mondjak, cseppet sem volt ellenünkre a friss, kellemesen szénsavas bodzapezsgő tesztelgetése. Vaníliafagyi, friss eperrel- ez dukált mellé. És milyen finom volt!
Meleg tavaszi-nyári estékre elképzelni sem tudok jobbat. És annak varázsa sem az utolsó, hogy sajátkezűleg állítottuk elő:-).
A recept erről az angol oldalról.
 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Nagyon fontos, hogy vastag falú, csatos üvegekbe töltsük a pezsgőt, mert az erjedés során nagy mennyiségű szén-dioxid termelődik!
Száraz, hűvös helyen tárolva több hónapig eláll(na, ha lenne rá esélye...:-)).
 

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: gourmet
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi készítésű bodzapezsgő, bodzapezsgő házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
  2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
  3. Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
  4. Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
  5. Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
  6. Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
  7. Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
  8. Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
  9. Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
  10. Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
  11. Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.

statisztika

beküldve:
nézettség: 55 515
elküldve: 12
receptkönyben: 759
elkészítve: 13/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (31)

csitanita
csitanita szo, 2015-06-13 15:53

Nekem a cukorfoka 17-let alkoholfokot nem tudtam még mérni érdekes íze van mint a murcinak meg sűrű.Lehet higítani ? Raktam bele pezsgőélesztőt remélem beindul. Se hab idáig.

swaddywaddy
sWaddyWaddy / swaddywaddy sze, 2014-04-23 21:28

Nagyon köszönöm a receptet, mennyei lett! Tavaly nyár végén készítettem el, csak elmaradt a hozzászólás. Szomszédoknak is ízlett... ;-) Egy hónapnyi tárolás után a pezsgő száraz ízűvé érett és a bodza íze nagyon enyhe lett benne.

T_Peti
T_Peti p, 2013-06-07 09:45

Üdv a kísérletezőknek !
teljesen "pályakezdő" vagyok a bodzapezsgő készítésben. Borász barátaim segítettek a recept összeállításában. 12 l víz, 3 kg cukor, 40 g borkősav, 10 g citromsav, egy teáskanál pezsgőélesztő 3dl 30 C°-os cukros vízben 60 percig gyarapítva, 30 tányér vírág (apró ernyőkre feldarabolva (sok virág, kevés szár)).
8 l vizet felforraltam, visszahüléskor ~40C°-on belekevertem a cukrot, majd folyamatos keverés közben beleszórtam a savakat.
20 l-es demizsonba beletuszkoltam az apró virágokat, rátöltöttem a cukrozott, savazott vizet, majd hozzátöltöttem a 4 l 30 C°-ra felmelegített vizet.
A végén beleöntöttem a habosodó pezsgőélesztős vizet.
A demizsont lezártam egy kotyogóval. (a keletkező gázt kiengedi a levegőt pedig nem engedi be)
(Most) harmadik napja forr az anyag, fantasztikus illatot áraszva maga körül.
holnap fogom leszűrni a levet és visszateszem a demizsonba a teljes forrásig.
Ez után jön a varázslat !

petra
Petra / petra h, 2013-06-10 10:19

Kedves T_Peti,
Köszönjük, hogy megosztottad velünk. Nagyon szuper lenne, ha volna kedved lefotózni és feltölteni a te recepted, sokkal többekhez eljutna, mint itt a kommentben:).
Üdv
Petra

Misi83
Misi83 szo, 2013-05-25 15:10

Szia,
Én már próbálkoztam 2 éve, akkor nem erejedt meg. Idén már 3 napja pihen és szépen el is kezdett habzani, de mára virradóan nekem is beindult egy gyenge kis szőrösödés. Volt már valaki aki ugyan ezt írta, de sajnos nem kapott választ. Szerintetek ez akkor már halott ügy? Arra gondoltam, hogy hideg hajszárítóval fújogatom, hogy a penész meg dögöljön? Nem ér sokat?

gorbekukac
gorbekukac p, 2013-05-24 19:03

Sziasztok!

Na én immár másodszor próbálkoztam a pezsgő készítéssel. Tavaly a 15 üvegből 5-6 durrant szét.

Az idén katasztrófa történt már csak 5 üveg van , és még nem ittunk belőle. Még a műanyag üvegek is szétnyíltak mint a tubarózsa.

Mi lehet a gond? 7 napig erjedt aztán leszűrtem és palackoztam.

pelvana
pelvana cs, 2013-05-23 17:23

Kedves Petra! Palackozáskor már kellene az alkoholt éreznem a pezsgőben? Köszönöm a választ.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 cs, 2012-05-17 19:34

Ilyen arányokkal nagyjából 11 alk.% os ital lesz belőle. Fontos, hogy legalább 4 napig erjedjen, vagy többet; utána kerüljön palackokba, különben a túlzott nyomás miatt robbanhatnak szét a palackok. Ha rendesen leerjed (szerintem 7-15 nap) pontosan annyi cukor marad csak benne, amennyi átalakul szénsavvá a palackban. Persze ehhez mind kell élesztő, ha nem adunk hozzá akkor is azért erjed mert vadélesztő dolgozik, ami lehet rosszindulatú is, ezért a penészes ital... Jóféle pezsgőélesztő hiányában budafokit is lehet hozzá törni cukros vízben felfuttatva. Ehhez a mennyiséghez elég 5 gramm.

Nem okoskodni akartam, csak segíteni, mert van tapasztalatom hasonló témákban.
Üdv. mindenkinek: Norbi

skeva
skeva p, 2012-05-18 08:52

Én nagyon örülök a hozzászólásodnak, mert hétvégén szeretném elindítani a pezsgő "projektet", és épp ezért kérdezném, hogy az általad ajánlott pezsgőélesztőt hol lehet beszerezni?

Válaszod előre is köszönöm: Évi

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 p, 2012-05-18 12:11

http://www.boraszatianyag.hu/boreleszto-20-p-65.html - ez univerzális jó peszgőhöz is!
http://www.boraszatibolt.hu/
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=550
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=549
http://www.shopmania.hu/alkoholos-italok/p-bioferm-champ-pezsgoeleszto-7...

és még számtalan helyen, csak párat emeltem ki :-) kicsit drágább, mint a szokásos pékipari, de kellemesebb, pezsgősebb, gyümölcsösebb ízeket eredményeznek.

Minden jót!
Norbi

skeva
skeva p, 2012-05-18 13:03

Kedves Norbi!

Már meg is vettem, köszönöm szépen, úgyhogy kíváncsian várom, hogy mi lesz mindebből:))

Nagyon köszönöm, mégegyszer!

üdvözlettel: Évi

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 cs, 2012-05-17 19:36

ha az erjedés során oxigénnel érintkezik oxidálódik, romlik az íze és könnyen megromlik.

Évi1126
Évi1126 v, 2012-05-13 21:38

Miben lehet tárolni a pezsgőt? Elég, ha jól záródó üveget használok?

Bencsike01
Bencsike01 h, 2011-06-06 13:54

Napokban megcsináltam, és leraktam a pincébe, száraz, hűvös helyre. Elkezdett 'szőrösödni". Ez ugye nem jó jel? Miért kezdett penészedni? Most akkor dobhatom ki az egészet?

petra
Petra / petra szo, 2011-06-04 21:46

Hajnal80,
Ahogy az ajánlat részben írtam:
"Száraz, hűvös helyen tárolva több hónapig eláll(na, ha lenne rá esélye...:-))."
Zsuzska0,
-ha habzik, akkor nem kell bele élesztő
-jól behűtjük a kész pezsgő és fogyaszthatjuk is
-nem, nem kell
-anno sajnos nem tüntettem fel, hogy mennyi pezsgő lett a végén, és sajnos már nem is tudok visszaemlékezni pontosan
- hogy hány százalékos pontosan? a jó ég tudja.. de nem olyan ütős:-)

zsuzska0
zsuzska0 szo, 2011-06-04 00:23

sziasztok én is elkésziteném de van még kérdésem.
-ha élesztő nélkül habzik kell-e hozzá élesztő?
-és hány napig kell érlelni hogy iható legyen?
-ezt ugye nem kell lepárolni mint a pálinkát?
- a leirt pezsgő receptből hány liter nyerhető?
-és ez hány százalékos lesz?

Hajnal80
Hajnal80 p, 2011-06-03 21:21

Nálunk egy üveg már szétrobbant,beterített mindent.De így legalább felbontottunk egy másik üveget,és megkóstoltuk.Nagyon-nagyon finom.Meddig tárolható bontatatlan üvegben?

András555
András555 p, 2011-05-27 19:54

Palackozásnál milyen szaga van?? Mert nekem nagyon büdös lett lehet, hogy valami nem jó??

András555
András555 h, 2011-05-23 19:42

Én meg tegnap csináltam meg az első bodzapezsgőmet. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle.
A csatos üveget kilehet váltani műanyag üveggel?

Lillencs
Lillencs cs, 2011-05-19 19:22

Én almacettel szoktam elkészíteni (30 literhez 1 dl), csapvízből, és az összeshez 4 kg cukrot teszek hozzá. Szerintem ennyi cukor sok bele, főleg, ha nem vagyunk édes szájúak és nem érleljük sokáig. Arra figyelni kell, hogy ha érik az üvegben a pezsgő, néha engedjük ki a gázt, nehogy szétdurranjanak az üvegek. És pont ezért nem szabad teljesen teletölteni sem. Van, aki készített már? Én ma kezdtem el az idei adagot. :)

senilla
senilla h, 2011-05-16 11:13

A fehérborecet kiváltható valamivel vagy esetleg talán elhagyható? Nem használok semmihez, és emiatt megvenni..... hát nem nagyon akarnám :)
Köszi

petra
Petra / petra szo, 2011-03-05 00:40

nem hinném, de türelem, már nem kell sokáig várni a "friss" bodzára:-)

maszatfani33
maszatfani33 k, 2010-08-10 15:51

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen íze van? Mivel ha megcsinálom a csemeték is ihatnak belőle? Előre is köszönöm a választ.

cilaa
cilaa cs, 2010-05-27 12:12

Szárított élesztőt csak akkor adjak hozzá, ha nem lett habos?

Legfrissebb cikkek

30 étel, amit szeptemberben kell megfőznöd!
30 étel, amit szeptemberben kell megfőznöd!
Ne bánd, hogy vége a nyárnak, inkább használd ki az ősz első hónapját, és készíts finomabbnál finomabb ételeket!
Mától reformkaját esznek a gyerekek!
Mától reformkaját esznek a gyerekek!
Mától hatályba lép a "menzarendelet", az eddigi megszokott menzaételek eltűnnek az óvodai, iskolai asztalokról. Elvileg.
654