Babos pogácsa recept

Babos pogácsa
Babos pogácsa
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A babos pogácsa soproni specialitás. Egykoron ugyanis a soproni szőlősgazdák babot ültettek a szőlőtőkék közé. Poncichtereknek hívták őket, ami a német  "babültető" (Bohnenzüchter) elmagyarosított változata. Nemcsak a helykihasználás miatt ültették, hanem a bab mint növény jó hatással volt a szőlő talajára, a termése pedig étekül szolgált. Többek között kiváló borkorcsolya-pogácsa is készülhetett belőle.
Mikor először kóstoltam életemben, rendkívül ízlett. Azonnal elhatároztam, hogy készítek ilyet én is. Próbáltam megsütögetni a fellelhető receptek alapján, de sose lett jó. Azokban a receptekben csak mindent össze kellett dolgozni, nem volt hajtogatás. Valahogy mindig egy sűrű tésztájú, száraz pogácsa lett belőle, pedig amit én kóstoltam, az könnyű volt, réteges, zamatos, és ízre nagyon hasonlított a tepertős pogácsára. Természetesen nem hagyott nyugodni a dolog, és addig kísérletezgettem saját ötleteim, tapasztalataim alapján, míg végre megszületett az a babos pogácsa, amilyet én akartam.
Szóval, bár soproni specialitás, ez a fajtája az én specialitásom, és erre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert igazán finomra sikerült.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

És egy tanács: nem kell feltétlenül "csak" ezért babot főzni. Ha amúgy is főzünk pl. levesnek, főzzünk egy kicsit többet, és mielőtt még berántanánk, abból használjunk. Nem gond, ha ízesített vízben főtt, attól még finomabb lesz.
Ha a tészta gyorsabban kel, akkor elég neki 30+20+20 perc pihentetés.
Természetesen Soproni Kékfrankos illik mellé :).

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hajtogatott babos pogácsa, poncichter pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az előző nap beáztatott babot sós vízben megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd húsdarálón ledaráljuk.
  2. Összedolgozzuk a zsírral.
  3. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  4. A liszthez adjuk a sót és a borsot, a babpép felét, az élesztőt, és 2-3 ek tejföllel közepesen lágy tésztát készítünk. Langyos helyen, letakarva 45 percet kelesztjük.
  5. Ekkor kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a maradék babpépet. Jobbról, balról egymásra hajtjuk, hogy 3 rétegű legyen, majd ezt a hosszúkás téglalapot gondolatban 3 részre osztva az egyik szélét ráhajtjuk a tészta tetejére, másik szélét pedig aláhajtjuk. Így hagyjuk pihenni letakarva 30 percet.
  6. Újra kinyújtjuk, és a hajtogatást megismételve ismét pihentetjük 30 percet.
  7. Most kapcsoljuk be a sütőt.
  8. A tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk (ilyenkor már nem kínozzuk, csak finoman), tetejét késsel berácsozzuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék részeket lazán összegyúrva szintén kiszaggatjuk.
  9. A pogácsákat oldalról két tenyérrel kicsit megsodrikáljuk, hogy formásabbak legyenek, és tepsibe rendezzük őket. Ebből az adagból egy nagy tepsinyi, azaz kb. 30 db pogácsa lesz.
  10. Tetejüket felvert tojással megkenjük.
  11. Csak addig hagyjuk pihenni, míg a sütő teljesen be nem melegszik.
  12. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 546
elküldve: 2
receptkönyvben: 248
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept
hirdetés

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 sze, 2014-02-12 18:11

Kedves Fahéj!
Örülök,hogy rátaláltam erre a receptre! Imádom a pogácsákat, legyen az bármilyen, a babot is, de még nem hallottam babos pogácsáról. Mindenképpen megsütöm!! Köszönöm a feltett receptet!
Helena

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2014-02-12 21:24

Kedves Helena!
Nagyon finom a babos pogácsa. Jól kitalálták anno a poncihterek. :) Ha megsütöd, majd meglátod, egészen olyan, mint a tepertős pogi. Érdekes, de így van. Majd számolj be, hogyan ízlett! Nagyon kíváncsi vagyok.
Üdvözlettel: Fahéj

KATKA15
KATKA15 cs, 2013-11-14 22:05

Ezt nem allhatom meg szo nelkul!
Tegnap megsutottem - perceken belul elfogyott a java. Egy parat eltettem mara, hogy megtudjam milyen masnap. Nagyon finom.
En hozzatettem egy tojast (veletlenul) - es mivel tejfol nem volt itthon, joghurtot tettem helyette - de nem artottam vele.
Nagyon koszonom, hogy foltetted ezt a receptet. :)
( Most keszul a kovetkezo adag)

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-11-14 23:28

Kedves Katka!
Nagyon örülök, hogy olyan jól sikerült a pogácsa, hogy máris készíted a második adagot. Ez szerintem is egy igen finom pogácsa, és jó, hogy most eszembe juttattad (de rég sütöttem utoljára!), így hétvégén állok is neki.
Üdv: Fahéj

KATKA15
KATKA15 p, 2013-11-15 18:47

Kedves Fahej,
A masodik adag is gyorsan eltunt... pedig megduplaztam. (Egy picit sikerult befagyasztanom.)
Ha van otthon rozmaringod - nagyon jol megy hozza ... en csak megszortam vele.
:)
Katka

Pezo
pezo / Pezo szo, 2011-10-29 20:12

Most bukkantam rá erre a receptre, nagyon örülök mivel én is Sopronból származom és ott ettem egyszer, de eddig nekem sem tetszett egy recept sem. Babos rétes recepted nincs? További jó sütést-főzést!
pezo /Gyöngyi/

Pezo
pezo / Pezo szo, 2011-10-29 22:51

Sajnos nem erre gondoltam. Soproni recept kellene, mert a bátyám esküszik, hogy édesanyánk szokott olyant sütni, de én nem emlékszem rá. Lehet, hogy mikor már elkerültem otthonról, utánna szokott olyant is sütni. A magam részéről a sós rétesek közül a káposztás, tejfölös és krumplis rétest szoktam sütni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2011-10-30 16:02

Ezek szerint akkor ez egy sós rétes, amire bátyád emlékszik? Na mostmár egyre jobban furdal a kíváncsiság.

sztella
sztella szo, 2011-02-26 18:48

Ma meg sütöttem nagyon finom lett és nagyon ízlett a családnak ajálom mindenkinek .

sztella
sztella sze, 2011-02-23 20:07

Máris elmentettem és hétvégén ki is próbálom már előre tudom a férjemnek nagy kedvence lessz mivel bab imádó.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen sze, 2011-02-23 16:17

A recept isteni, a pogi pedig gondolom szintén.
Az a szó, pedig h megsodrikáljuk, egyszerűen édes, mostantól ezt fogom használni :)

707