Vendégváró szelet recept

Vendégváró szelet
Vendégváró szelet
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem "váratlan" vendégváró szelet:) Mert igazán az elkészítés másnapján a legfinomabb. Akkor viszont biztosan váratlanul elfogy!


hozzávalók / 12 adag

A kakaós lapokhoz

A piskótához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kakaó tésztalapos-piskótás krémes sütemény, ötrétegű krémes sütemény, különleges többrétegű sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lapokhoz valókat összedolgozzuk, és enyhén lisztezett tepsi hátlapján, 2 kakaós lapot sütünk belőle a gázsütő 4-es fokozatán (kb. 30X40cm tepsi). Vigyázat, elég gyorsan sül.
  2. Félretesszük hűlni.
  3. Piskótát sütünk: felverjük keményre a tojások fehérjét, hozzáadjuk a cukrot , majd a tojások sárgáját egyenként és végül a sütőporos lisztet. Ugyanabban a tepsiben készítjük, mint amin a lapokat sütöttük.
  4. Elkészítjük a krémet: a tejben a lisztet elkeverjük, és sűrűre felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A porcukrot és a vajat "habosra" keverjük, majd hozzáadjuk a citrom héját és levét.
  6. A kettő krémet (hidegen) összekeverjük, és megöltjük a tésztát: egy kakaós lap - krém fele - piskóta - krém másik fele - kakaós lap.
  7. A tetejét porcukorral díszitjük.
  8. Másnap szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 148 173
elküldve: 18
receptkönyvben: 1 171
elkészítve: 25/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Szanyiné Boros Anikó

Mióta szakács: 2009.11.22.
5 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsane marika
rozsane marika Tue, 2017-05-09 06:16

Nálunk is népszerű süti a vendégváró! Anyukám sütötte sokszor, amikor minden családtag odament hozzájuk, nagyon kiadós süti. Én is sütöm többször, csak annyit újítottam rajta, hogy a piskótát kettévágom, és közé is teszek krémet, vagy pikáns ízű lekvárt.

Juhasz Agnes
Juhasz Agnes Sat, 2011-12-24 11:04

Carbonate Baker"sAmmonia ~szalikali.En mindig ezt hasznalom.Nem is olyan draga mert Ukrajnaban csak 100 forintba kerul es nem kell erte Amerikaba utazni

Budakati
Budakati Sat, 2011-09-24 19:30

Zsirt is lehet venni minden nagyobb uzletben.Kocka alaku,1lb kiszerelesben a hutott pulton Lord a neve.Nagyobb kannaban is aruljak ott ahol a Shorteninget.Ez ugy nez ki hogy preselt zsir,en atszoktam sutni es egeszen jo ize van Meg zsiros kenyernek is jo paradicsommal,zoldhagymaval.csak jo kenyeret nehez talalni.Mi azt is sutunk hozza.

Budakati
Budakati Sat, 2011-09-24 19:30

Zsirt is lehet venni minden nagyobb uzletben.Kocka alaku,1lb kiszerelesben a hutott pulton Lord a neve.Nagyobb kannaban is aruljak ott ahol a Shorteninget.Ez ugy nez ki hogy preselt zsir,en atszoktam sutni es egeszen jo ize van Meg zsiros kenyernek is jo paradicsommal,zoldhagymaval.csak jo kenyeret nehez talalni.Mi azt is sutunk hozza.

Budakati
Budakati Sat, 2011-09-24 19:13

Lehet kapni Amerikaban Ammonium Carbonate Baker"sAmmonia eleg borsos az ara 76gramm $8.00. Nagyon jol lezarva kell tartani mert konnyen elparolog,Arecept kituno.40 eve sutottem eloszor a gyerekeimnek,Remelem az unokaknak is izleni fog.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2011-06-09 12:38

Pont ma egy éve is néztem a receptet, mert a fiam ballagott.
Megint ballag a kisebbik fiam, megint itt vagyok.

margica
margica Mon, 2011-04-25 18:52

elképesztő, hány néven fut ez a süti, de megérdemli ezer évesen is. FINOM!!!

tucsi...
tucsi... Sun, 2011-04-24 10:52

Sziasztok!Anyukám is rendszeresen süti ezt a sütit !Mostanában a kakaós lapok helyett ,kakaós piskótát süt ,úgy is isteni!!Ja és nálunk Budapest szeletnek nevezik!

bergabi30
bergabi30 Mon, 2011-04-18 13:10

Sziasztok!

Az én nagymamám is mindig ilyet sütött mikor mentünk hozzá, csak ő a tetejére nem porcukrot tett, hanem csokimasszát csurgatott a tetejére. A világ legfinomabb sütije!!!

CLAU
CLAU Sun, 2011-04-03 14:11

isteni!!!!! tegnap megsutottem a csaladomnak nagyon izlett koszi a recepttet

szigetimama
szigetimama Sat, 2011-03-26 11:49

Sziasztok!

Az Én Anyukám is vendégvárónak hivta nálunk a cukrászdába Ilona szeletnek hivják.
kb 35 éve sütöm ezt az isteni sütit de nem csak ünnepnapkor hanem ha vendégeim jönnek vagy az
uncsik ők is imádják. mindig dicséretet kapok Mama te tudsz a legfinomabb sütit készíteni azt mondják mert ez olyan nagyis süti. süssétek bátran biztos sikeretek lesz nektek is.
jó sütést és nagyon szép napot kivánok mindenkinek.

Csinka
Csinka / Csinka Mon, 2011-03-07 10:34

Én ezt a sütit lekvárral szoktam készíteni és úgy hívjuk, hogy Néró szelet. Az én családom nagyon szereti.

BrigiKE25
BrigiKE25 / BrigiKE25 Fri, 2010-12-03 01:05

Múlt héten újra megsütöttem ezt a csodát, és másodjára tökéletes lett!!! Mindenki agyondicsérte, úgyhogy büszke voltam magamra! :) Köszönöm ezt a mennyei süteményt!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 02:43

Elkészült a süti. Az elején teljesen kétségbeestem, mert a barna tésztát alig tudtam kinyújtani akkorára, mint a tepsi, pedig nem volt nagyobb, mint amiben te sütötted, de végül sikerült, igaz, annyira vékony lett, hogy szinte biztosra vettem, hogy nem sül ki belőle semmi jó. Végül sikeresen megsütöttem mindkét barna lapot, de olyan kemények voltak, mint a beton és nagyon vékonyak, ráadásul elég fakóak is (ugyanis nem találtam rendes kakaóport, így nesquiket kellett beletennem). Ennek ellenére nem adtam fel, megcsináltam a krémet, ami jól sikerült, majd jött a piskóta, ami kb. csak fele olyan magas lett, mint a tiéd. Végül összetettem minden alkatrészt, majd másnap szeleteltem. Remekül megpuhult, összeértek az ízek, így egy nagyon finom süteménnyel fogadhattam a vendégeket, akik szinte az összeset felfalták, és nem győzték dicsérni, hogy mennyire finom.
Úgyhogy köszönöm szépen a receptet meg a segítséget! További jó sütögetést mindenkinek! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-16 18:53

Ja, és még annyit akartam kérdezni, hogy zsír helyett lehet valami mást használni? Ugyanis itt azt sem igazán lehet beszerezni :(

Szboros.aniko
Szanyiné Boros Anikó / Szboros.aniko Mon, 2010-11-15 21:49

Szia!BrigiKE25!Igazán csak találgatni tudok: szódabikarbónát vagy sütőport gondolnék....de talán Petra tudna ebben segíteni ő itt a "SZAKI" :-)
Azért gondolom mert pl a hatlapost is lehet sütőporral és szalakálival is sütni.

Remélem fincsire sikerül...feltétlenül írd meg!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-16 18:42

Köszönöm a segítséget! Közben nézelődtem a neten is, és többen is írták, hogy sütőpor vagy szódabikarbóna, vagy a kettő keveréke jó a szalalkáli helyett. Kipróbálom, nagyon remélem, hogy így is sikerülni fog. Nagyon nem örülnék, ha nem sikerülne első nekifutásra, mert nem lesz időm másikat sütni. Jaj, annyira izgulok. Hétvégén, vagy jövő héten megírom, mi lett az eredmény. Még egyszer köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-15 19:42

Hétvégére ezt a süteményt tervezem megsütni egy igazán fontos találkozóra. Az lenne a kérdésem, hogy a szalalkálit mivel tudnám helyettesíteni? Mert itt kint Amerikában sajnos nem lehet kapni :( Előre is köszönöm a segítséget!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-14 13:09

Szia Brigi,
A szalakálit úgy tudom nem lehet helyettesíteni... Küldjek neked????

BrigiKE25
BrigiKE25 / BrigiKE25 Tue, 2010-12-14 14:25

Szia Mónika!
Nagyon kedves tőled, de sikerült sütőporral helyettesítenem, és így is nagyon finom lett! :) Még egyszer köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-18 07:37

elkészitetem, igazàn nagyon finom,

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2010-06-09 09:17

Én is ezt sütöm ma, pénteken lesz a nagyobbik fiam ballagása és arra készítem. Én is egy nagyon öreg nénitől kaptam a receptet, kb 85 éves, de ahogy látom ugyan azt írta le nekem ami ide van írva csak ő réteslisztet írt a krémhez, én meg azt is tettem bele. Nekem is kb. 7 éve van meg ez a recept, és mégis valahogy az volt az igazi, amit ő sütött.

mirza
mirza Tue, 2010-04-13 13:27

Részvétem... (Sajnos január közepe óta már az enyém sem...) :(
Szeretettel üdvözöl: Mirza

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-05 15:50

Az én anyukám is Ilona-szeletnek hívta, sajnos, többé már nem sütheti...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-12-30 19:07

Az én nagymamám is ezt sütötte, jaj, de szerettem! Ő Ilona-szeletnek hívta.

Szboros.aniko
Szanyiné Boros Anikó / Szboros.aniko Sun, 2009-12-20 22:06

Mondta is a családom , hogy ezek a sütik már "ezer" éves receptek...hisz házi megsárgult süteményeskönyvből származnak....de már beavatottak:)))Örülök, hogy sikerült egy kicsit nosztalgiázni.Karácsonyra is kitűnő desszert és ráadásul kiadós.
Szép Ünnepeket Mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-12-20 12:53

Megdobbant a szivem, mikor megláttam a főoldalon a süti képét, és a nevét...
A nagymamám mindig ilyennel vár, ha meglátogatom... kb tízezer éve... A recept változatlan, a név ugyanaz..
És isteni a sütemény, ajánlom mindenkinek!

462