Ünnepi csokoládés mandulatorta

E heti gasztrobloggerünk, Chloe, egy finom és egyszerű csokoládés mandulatortát ajánl – készítsétek el ti is, hogy már karácsony előtt ünnepi hangulatba kerüljetek!

Beköszöntöttek a mínuszok, és a táj is hófehérbe borult – mit jelent ez? Hogy végre bűntudat nélkül süthetjük a finomságokat, hisz tulajdonképpen a lakást fűtjük! Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a december mindennek, csak a fogyókúrának nem hónapja, de attól még azért ott szokott motoszkálni a lelkiismeret-furdalás a sokadik elfogyasztott sütemény után. Szerencsére mára már sok család tűzi ki célul az egészséges életmódot, azonban ez az adventi készülődésben általában elbukik, hisz hogy lehetne egészséges az, amiben 15 dkg cukor van?Igenis lehet, de ez nem a csodaédesítőszereknek köszönhető (amúgy se együnk olyat, mert méreg), hanem szimplán felfogás kérdése. Lehet, hogy az a 15 dkg (egyébként barna, tehát kevésbé vészes) cukor a sütiben a felszedett kilókhoz vezető út egyik mérföldköve, de ugyanakkor az édesség – ne tagadjuk – igenis örömet okoz. Hivatalosan is, hisz mindenki tudja, hogy a csoki - amivel szintén nem spórolunk ilyenkor - boldogsághormont termel.Az öröm pedig, lássuk be, a legegészségesebb dolog. Legyen az a konyhában eltöltött idő, a sütés öröme, a családunkról való gondoskodás tudata vagy egyszerűen az eredmény elégedett elfogyasztása egy finom kávé mellett. Süssünk tehát sütit, ezerrel! Tökéletes egy nyugis adventi hétvégére ez a belül krémes, felül ropogós csokoládés mandulatorta. Később pedig akár a karácsonyi vacsoraasztalon is megállja a helyét!

{ GALÉRIA = title:Csokol%C3%A1d%C3%A9s%20mandulatorta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók

  • 20 dkg jó minőségű étcsoki
  • 15 dkg barna cukor
  • 4 ek. víz
  • 17 dkg vaj, feldarabolva
  • 2 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg hántolt, szeletelt mandula
  • 3 ek. liszt
  • 5 tojás, szétválasztva
  • késhegyni sütőpor

Elkészítése

  1. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáöntjük a cukrot, és elkeverjük. Három percig melegítjük, közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan elkeverjük a sercegő, lávaszerű keveréket. Ezután könnyedén elolvad a cukor.
  3. Mikor a keverék homogén, hozzákeverjük a vajat is, és levesszük a tűzről.
  4. A csokis masszához hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Elkeverjük, majd kitesszük a teraszra hűlni.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Behozzuk a teraszról a csokis masszát, és belekeverjük a tojássárgáját. Az egészet óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.
  6. A tésztát a kivajazott sütőformába öntjük. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Figyeljük a sütőt, mert sütőfüggő, mennyi idő alatt készül el. Akkor jó, ha a teteje felemelkedik és megrepedezik.

Chloe receptjei a NoSaltyn >>

Chloe blogja >>

Chloe blogja a Facebookon >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...