Érdekes jószág a lazac, legalábbis az, amelyik vadon él, hiszen élete egy részét édesvízben tölti, másik részét pedig tengerben. Mégis inkább tengeri halnak tekinthető szerintem, e fajták minden értékes tulajdonságát megjelenítve.A jelenlegi étrendi ajánlások szerint legalább heti egyszer szükséges lenne halat fogyasztanunk. A halak értékes állati eredetű fehérjeforrások, a többi húsféléhez hasonlóan szénhidrát tartalmuk gyakorlatilag nincs. Zsírtartalmuk fajtától függően változó, a tengeri halak, így a lazac zsírtartalmára jellemző a kedvező élettani hatású omega-3 zsírsavak jelenléte*. Magas az antioxidáns hatású szelén tartalma is, kitűnő B12 vitamin forrás, 1 szelet (150 g) lazaccal pedig már a napi ajánlott omega-3 zsírsavbevitel 80%-a biztosítható.
Nyilvánvalóan tengerparttal, vad hegyi folyókkal és patakokkal nem rendelkező ország lévén hazánkban korlátozottan elérhető a lazac kínálat. Kapható nagyáruházak halaspultjainál frissen, hűtőpultban előrecsomagolt füstölt formában, vagy frissen, félkészen fagyasztva. A halak jellemzően magas víztartalmúak, ezért könnyen romlanak, hűtőben se tartsuk egy napnál tovább, cserébe fagyasztva jól tárolhatók. Bár áruk a hazánkban jellemzően fogyasztott húsfélééknél magasabb, érdemes kipróbálni, alkalmanként az étrendünkbe illeszteni a lazacot, hiszen rendkívül könnyen elkészíthető, és változatosan felhasználható.
Ebben segítünk nektek kiválasztott receptjeinkkel - érdemes körülnézni nálunk.
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több rukkolasaláta216Kalória18.5gFehérje31.4gSzénhidrát4.1gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több halas tészta1052Kalória44.6gFehérje113.9gSzénhidrát48.3gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több krumplisaláta396Kalória23.1gFehérje40.2gSzénhidrát16.1gZsír -
adagIdőpKöltségköltségesNehézségkönnyűMég több lazacreceptek697Kalória40.4gFehérje39.7gSzénhidrát41.6gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több lazacreceptek812Kalória52.2gFehérje60.6gSzénhidrát42.7gZsír -