Kilencen is meghaltak a fertőzött fagyasztott zöldségektől

Az elmúlt időszakban több fagyasztott zöldségben Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki. A fertőzött termékeket Magyarországon csomagolták.

2015 óta öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak megbetegedéseket az egyik magyar cég által csomagolt fagyasztott termékek - írja a 24.hu az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatalának közleményére hivatkozva.Június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet jelentettek. Magyarországi esetekről egyelőre nincs hír.

Azt írják, hogy 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékeiben a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem vezetett eredményre. További vizsgálatok szükségesek a szennyezés forrásának feltárásához.

A NÉBIH március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében. A hatóság megtiltotta minden fagyasztott zöldségtermék forgalmazását, amit az üzemben állítottak elő, és elrendelte visszahívásukat. Az üzem termelését szerencsére leállították.

Szakemberek javasolják, hogy a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket mindenképp főzzük meg mielőtt elfogyasztjuk, még akkor is, ha olyan ételekhez használjuk fel, amelyek jellemzően nyers zöldségből készülnek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek