Fejjel a salátának

A különböző salátafélékre mindig csak úgy gondolunk, hogy salátát lehet készíteni belőlük. Ez nem igaz! Lássuk, hogyan használhatjuk fel másképpen őket!

A hétköznapokban nem mozgatja meg a kreativitásunkat egy fej saláta, hacsak nem vagyunk nyuszik. Na, jó. Ez csak vicc volt. Általában salátát készítünk belőle. A legegyszerűbb magyaros verziója, ha sós-cukros-ecetes lében tálaljuk. Tojásos nokedli mellé mást elképzelni sem tudnék. A másik nagyon gyakori reakció, ha valaki salátát eszik, akkor megkérdezik tőle: Te fogyókúrázol? Holott nagyon sokszor inkább jól esik egy könnyű saláta, mint egy nehéz pörkölt vagy burgonyás étel.

Tudtad?

A fejes saláta jelentős mennyiségű C-vitamint, valamint karotint, B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.

Tárkonyos salátaleves

Mindig keresem a zöldségek különleges elkészítési módozatait. A tárkonyos leveseket imádják a gyerekek, ezért bátorkodtam ezt a receptet kipróbálni. Pillanatok alatt készen van és tényleg olyan finom, hogy ők is megkedvelték. Ez egy különleges ízkombináció, ha valaki szereti a tormalevest, az nagyon oda lesz érte. A póréhagyma és a tárkony egészen elképesztő ízt adnak a salátának. A fejessaláta idénye nemsokára lejár, ezért a nagy sikeren felbuzdulva biztosan elkészítem még egy párszor nekik. Nem csak római salátából, hanem fejes- és jégsalátából is elkészíthető ez a leves. Római salátával nagyon romantikus, jégsalátával ropogós, fejes salátával gyönyörű zöld színe lesz. Ebben az esetben rövidebb ideig futtassuk vajon az összevágott leveleket.

Kínai sült saláta

A salátát minden formájában szeretem és minden étel mellé tálalok, amelyikhez illik, sőt még néha ahhoz is, amelyikhez nem. Ha nincs más otthon csak jégsaláta, akkor készítek egy gyors vinaigrettet hozzá, de ha más zöldség is fellelhető a hűtőben, akkor azonnal összeáll a fejemben az aznapi salátakompozíció. Kefir vagy joghurt segítségével pedig lehetőségek egész sora nyílik, csak tudjam eldönteni. Ez a kínai variáció ritkábban kerül az asztalra, de mindenképpen színesíti a saláta-palettát. Sült húsok, zöldséges- és sajtos ételek mellé nagyszerű! Sőt, köretként is megállja a helyét.

Jövő héten gesztenyézünk, addig is színesítsük a hétköznapokat saláta-különlegességekkel.

Gréti

További saláta receptekért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?