Belsőségekről bensőségesen

Az állatok belső szerveinek fogyasztása valamikor teljesen természetes volt, mára nagy részüket elpazaroljuk. Pedig elképesztően ízletes ételeket készíthetünk belőlük!(X)

A vidéki disznótorokon még ma sem merül fel egy pillanatra sem, hogy a sertés belsőségeit ne hasznosítsák. Alig van olyan rész, amelyet teljes egészében kidobnának. Mégis, a tömegkereskedelem következtében egyre inkább hajlunk arra, hogy csak a tisztábbnak, minőségibbnek tartott húsrészeket vásároljuk meg, és a nyelv, a szív, a vese vagy épp a lép valahol elveszik ebben a körforgásban.

Persze úgy tartják, a szegény ember nem engedheti meg magának, hogy ilyen dolgokat is elpazaroljon, ám véleményem szerint teljesen elhibázott úgy tekinteni ezekre az alapanyagokra, mintha "alsóbbrendűek" lennének. Ugyanis nem azok – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a belőlük születő ételeknek a csodálatossága. A belsőségek közt is vannak kiváltságosabb helyzetben lévők, a máj például igen kitüntetett helyet foglal el konyháinkban, de a mirigyek, a here vagy a vér már sokkal kevésbé örülhet ilyen elismerésnek.

Sokan irtóznak is ezektől a dolgoktól, a pacal vagy a vese nem kevés ember számára visszataszítónak tűnik. Végignézni, hogy valaki ezekből a részekből fogyaszt, olyan borzongással is eltölthet bennünket, mint amikor az AXN lehengerlő sorozatának, a Hannibalnak a főhősét, a pszichopata kannibált nézzük, amint épp emberi részekből komponál magának vacsorát.

Pedig nincs okunk viszolyogni, csak meg kell tanulnunk, milyen nagyszerű fogásokat varázsolhatunk az asztalunkra. Íme néhány példa!

Sertésvelő

A legegyszerűbb, disznótorokon felbukkanó ínyencség a disznóagyvelő rántottában kisütve. Pedig nem csak erre jó: különböző töltelékként vagy épp levesekben, lecsókban is megállja a helyét.

Ezeket olvastad már?

Pacal

A kérődző állatok puha gyomra, amelyből általában pörköltet vagy levest szokás főzni. Ám nem csak ez az egyetlen elkészítési mód: kiránthatjuk, süthetjük csülökkel együtt, vagy épp egy másik kevésbé népszerű állati résszel, a sertéskörömmel együtt is pörkölhetjük.

Ezeket olvastad már?

Tüdő

Szintén több hagyományos, valamikor igen népszerű eledelünk alapanyaga az állati tüdő, gondoljunk csak a pájslira és szalontüdőre. Ezek nemcsak ízletesek, de állítólag a másnaposság enyhítésére is kiválóak.

Szív

Mind a szárnyasok, mind pedig a nagyobb állatok (sertés, borjú, bárány) szívét bátran megehetjük. A csirkeszívet levesekben és pörköltben láthatjuk viszont, de más aprólékkal együtt tarhonyás vagy rizses húsban is. A sertés és borjú szívet felszolgálhatjuk vadas mártással együtt, vagy meg is tölthetjük.

Nyelv

Igazi ínyencségnek számít mind a sertés- , mind pedig a marhanyelv. Nyersen és füstölve is kapható, mesésen mutat a hidegtálakon, de főzve és sütve is felbukkan.

Máj

Neki nem kell különösebb bemutatás, hiszen szinte heti rendszerességgel megfordul az asztalunkon. A csirkemáj, libamáj, sertésmáj, borjúmáj végtelen távlatokat nyit meg előttünk. Szinte fel sem lehet sorolni a rengeteg fajta ételt, amely ebben a sokszínű kavalkádban találkozik. Sütve, főzve, levesbe és raguba, töltelékként vagy épp gombóc formájában is botolhatunk májváltozatokba.

Ezeket olvastad már?

Vér

Mivel frissességének megőrzése elég nehéz, igen ritkán használt alapanyag. A disznótoros reggelik hagymával sült vére mellett a slágertermék mindenképp a véreshurka, de kis fantáziával ennek új változatai is kifejleszthetők.

Véres pite disznótorra recept

Fül, farok, köröm

Itt főként a sertés vonatkozó részeire szoktunk gondolni. Ezekből általában kocsonya készül, de testes leveseknél és pörkölteknél is jó szolgálatot tesz.(X)

Ezeket olvastad már?

Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem

Pájsli

Szalontüdő tésztával

Sertésszív vadasosan

Csupaszív raguleves kalap alatt

Szívpörkölt Zozianyu konyhájából

Főtt füstölt marhanyelv szilvás szőlősalátával

Nyelvragu

Főtt nyelv Norbi konyhájából

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!