A KE-diéta, amit soha ne próbálj ki!

A divatdiéták sora végtelen. Vannak kevésbé ártalmasak, és vannak egészen veszélyesek is. A KE-diéta az utóbbiak közé tartozik.

Ha fogyókúráról van szó, a legvadabb ötletektől sem riadnak vissza némelyek. Ne legyünk naivak, álljon bármilyen orvos, szakember a hangzatos nevű diéta mögött, az esetek 99,9%-ában üzleti érdekek állnak a háttérben. A szerencsétlen fogynivágyók meg nagy akarásukban mindennek bedőlnek, a legvadabb ötleteknek is. Sőt, néha úgy tűnik, minél vadabb egy diéta, annál jobban rámozdulnak.

A KE-diéta

Szerencsére magyar verzióját még nem találtam az Egyesült Államokban 1-2 éve indult KE diétának, így hivatalos magyar elnevezésre sem leltem. A KE a ketózisra utaló jelzés, amely a diéta mögött álló anyagcsere-folyamatokra utal. Ismert még a Feeding Tube Diet elnevezés is, amely pedig a következő bekezdésben bemutatott gyakorlati módszerre utal.

A KE-diéta alapja, hogy szervezetünket 10 napon át csak fehérjékkel és zsírral tápláljuk, a szénhidrátokat teljesen elhagyjuk. A legdurvább (elnézést, nem tudok erre más szót használni) eleme a diétának azonban az, hogy ezt az alacsony (~800) kalóriatartalmú, szénhidrátmentes mixet, ami gyakorlatilag tápszernek tekinthető, egy nasogastricus, azaz az orrunkon keresztül a gyomrunkba vezetett szondán át juttatjuk a szervezetünkbe.

Tehát a diétába benevező delikvens 10 napon át (több ciklusra is be lehet fizetni) egy szondán keresztül táplálja magát, a napi adag speciális tápszermix 24 órán keresztül csepeg a gyomorba egy üvegből/ampullából, amit az erre kifejlesztett kistáskában hordozunk magunkkal egész nap. Jól hangzik?

Olvastad már?

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

A szondatáplálásról - egyébként

A szondatáplálásnak van létjogosultsága egyes étrendekben, mégpedig bizonyos betegségek esetében, ahol a betegnek rágási, nyelési nehézségei vannak, legyengült, étvágytalan, betegsége miatt nem képes a szájon át való táplálkozásra, de a gyomor, vékonybél emésztési, felszívódási funkciói zavartalanul működnek. A szondatáplálásra jellemzően kórházi körülmények között kerül sor, szoros orvosi felügyelet mellett.

A „hétköznapi" túlsúlyos, elhízott ember nem tartozik a szondatáplálásra szoruló betegséggel küzdők kategóriájába.

Mi visz rá valakit, hogy ezt a megoldást válassza?

A diéta kidolgozói eredetileg egy nagyon érzékeny csoportot céloztak meg: az esküvőjükre készülő nőket, akik a Nagy Napon életük legeslegszebb ruhájába szeretnének beleférni. A KE-diéta 10 nap alatt ígér villámgyors fogyást a szonda segítségével – persze arról már nem nagyon szól a fáma, hogy a Nagy Nap után aztán mi történik a delikvensek derékbőségével.

Szerintem

Őszintén szólva nálam ez a „nem hiszek a szememnek!" kategória volt, első látásra nem hittem el, hogy ez tényleg létezik. De persze létezik, mert van rá kereslet. Én természetesen azt javaslom, hogy ha véletlenül eljutna hozzánk is ez a diéta, semmiképpen ne próbálja ki senki.

Ha karcsúak szeretnénk lenni az esküvőnkön, éljünk úgy azt megelőzően, hogy karcsúak legyünk. Ha a párkapcsolatunknak adtunk időt, és nem az első randi utáni második hétvégén megyünk férjhez, akkor valószínűleg a szerencsés választottunk képben van a testünkkel, testalkatunkkal, és szeret minket. Remélhetőleg. Ha nem sikerül ideális-fantasztikus állapotba kerülni az esküvőnkre, akkor nyugodtan álljunk neki az életmódváltásnak, a fittebb énünk megtalálásának férjezett asszonyként.

Nem fogunk lemaradni semmiről.

Hozzászólások (2)

vmzsuzsa

Változatlan a kretén fogyás reklám a cikkbe illesztve. Zsuzsa

Veres Ibi

"Én természetesen azt javaslom, hogy ha véletlenül eljutna hozzánk is ez a diéta, semmiképpen ne próbálja ki senki." Véletlen!? Ez a cikk is hozzájárul majd ha eljut ide. Értem én hogy megel?zni akarják a bajt, de milyen bajt, ha még el sem jutott ide? A megel?zésre tulajdonképp épp akkora esély van, mint arra hogy valaki pont a cikkb?l figyel fel rá és hozza be hozzánk, vagy próbálja ki.... (mind tudjuk a negatív reklám is reklám)

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.