Így aszalj otthon!

Beköszöntött az ősz. Egyre drágábbak lesznek a zöldségek-gyümölcsök. Az aszaltaké is az egekbe szökik. Lássunk neki az aszalásnak otthon!

A szárítás, aszalás a gyümölcsök és zöldségek legősibb, és egyben legkíméletesebb tartósítási eljárása, mely során a hő hatására távozik a víztartalom, s ami visszamarad, az egy rendkívül koncentrált ízű aszalvány. A nedvességvesztés következtében a végeredmény jóval kisebb tömegű és méretű a kiindulási anyaghoz képest, így lényegesen kisebb helyet foglal a tárolása. Óriási előnye még, hogy semmilyen tartósítószert nem igényel az eljárás, megfelelő körülmények között tárolva sokáig elállnak az aszalt finomságok.

Most készíts kukoricakonzervet!

Mit aszaljunk?

Gyümölcsök közül leggyakrabban a szilva, sárgabarack, alma, körte, eper és meggy kerül az aszalótálcára, de próbálkozhatunk őszibarack és cseresznye szárításával is. A zöldségeket illetően a sárga- és fehérrépa, illetve a hagyma bírja jól ezt a fajta tartósítási eljárást. További kedvelt alapanyagok: a paradicsom, a gombák és a fűszernövények.

Ne csak magadat hűtsd, fűszereidet is!

Tedd el a paradicsomot!

Alapok

  1. Csakis ép, friss és egészséges alapanyagot használjunk.

  2. Az apróbb gyümölcsöket egyben, a nagyobbakat felvágva aszaljuk. A forma mindegy, a lényeg, hogy egyenlő méretű darabokra szeleteljük (hogy egyenletesen száradjanak).

  3. A nyersanyagot egy rétegben terítsük szét az aszalótálcán.

  4. Akkor kész a szárítmány, ha összenyomva nem enged egy csepp levet sem, de még rugalmas, hajlítható.

  5. Befejezésül ajánlatos az aszalványt legalább egy (még jobb, ha több) napon át utószárítani szobahőmérsékleten (tiszta konyharuhán, abroszon szétterítve), s csak aztán eltenni.

Első lépés: a napon szárítás

Többféle szárítási, aszalási mód közül választhatunk, kezdjük a legkézenfekvőbbel, a legősibbel, a nap melegével.

Olcsó, környezetbarát és kíméletes megoldás. Legegyszerűbb, ha egy lyukacsos tálcán terítjük szét (vágott felükkel felfelé!) a gyümölcsöket, de könnyedén barkácsolhatunk is egy szárítótálcát: egy fakeretre erősített tüll vagy szitaszövet tökéletesen szolgálja a célt. Fontos, hogy egy rétegben, tömötten, de ne túlzottan szorosan legyenek egymás mellett az alapanyagok. Tüll anyaggal lazán takarjuk le, így elkerüljük, hogy bogarak és kosz kerüljön a szárítótálcára. A szellőzésére különösen figyeljünk oda, és a szárítás időtartama alatt (jó néhány nap) párszor forgassuk meg a gyümölcsöket. Tűző naptól védjük az aszalványunkat, mert rontja azok beltartalmi értékét. Éjszakára mindig vigyük be a tálcát. A módszer egyedüli hátránya, hogy időjárásfüggő.

Tipp

Ha elromlana az idő, sütőben is befejezhetjük az aszalást. (A módszerről bővebben cikkünk folytatásában esik szó.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?