A hekk vajon mi?

A heck, magyarul hekk egy olyan hal, amit szinte mindenki kedvel, mégis alig tudunk róla valamit. Vajon elég róla annyi, hogy rántják, nincs benne szálka és nagyon finom?

Fotó. flickr - Hake, La Boqueria Market by Carlos Lorenzo

A hekk egy tengeri ragadozó hal, az Atlanti-óceán partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig megtalálható. Nem a legszebb hal, talán ezért nem találkozunk túl gyakran a fejes verziójával.

Aranypanírban sült hekkfilé

Azt, hogy miért is lett ennyire közkedvelt kicsiny hazánkban, főként annak köszönhető, hogy az 1970-es években egyre kevesebb keszeget halásztak a Balatonon, ezért a beszerzési ára az egekbe szökött. Kellett hát egy olcsó, jó minőségű hal a sütödék számára. A hekk pedig ideálisnak tűnt, hiszen szinte egyáltalán nincs halszaga, nem szálkás, illetve gerince könnyen eltávolítható sütés után.

Citromos-sajtos heck

A legkedveltebb elkészítési módja a rántott hekk, amelyet citrommal, uborkával, kenyérrel vagy sült burgonyával eszünk. Otthon azonban még így is ritkán fogyasztjuk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen fontos a halfogyasztás.

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek