A hekk vajon mi?

A heck, magyarul hekk egy olyan hal, amit szinte mindenki kedvel, mégis alig tudunk róla valamit. Vajon elég róla annyi, hogy rántják, nincs benne szálka és nagyon finom?

Fotó. flickr - Hake, La Boqueria Market by Carlos Lorenzo

A hekk egy tengeri ragadozó hal, az Atlanti-óceán partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig megtalálható. Nem a legszebb hal, talán ezért nem találkozunk túl gyakran a fejes verziójával.

Aranypanírban sült hekkfilé

Azt, hogy miért is lett ennyire közkedvelt kicsiny hazánkban, főként annak köszönhető, hogy az 1970-es években egyre kevesebb keszeget halásztak a Balatonon, ezért a beszerzési ára az egekbe szökött. Kellett hát egy olcsó, jó minőségű hal a sütödék számára. A hekk pedig ideálisnak tűnt, hiszen szinte egyáltalán nincs halszaga, nem szálkás, illetve gerince könnyen eltávolítható sütés után.

Citromos-sajtos heck

A legkedveltebb elkészítési módja a rántott hekk, amelyet citrommal, uborkával, kenyérrel vagy sült burgonyával eszünk. Otthon azonban még így is ritkán fogyasztjuk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen fontos a halfogyasztás.

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...