A hekk vajon mi?

A heck, magyarul hekk egy olyan hal, amit szinte mindenki kedvel, mégis alig tudunk róla valamit. Vajon elég róla annyi, hogy rántják, nincs benne szálka és nagyon finom?

Fotó. flickr - Hake, La Boqueria Market by Carlos Lorenzo

A hekk egy tengeri ragadozó hal, az Atlanti-óceán partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig megtalálható. Nem a legszebb hal, talán ezért nem találkozunk túl gyakran a fejes verziójával.

Aranypanírban sült hekkfilé

Azt, hogy miért is lett ennyire közkedvelt kicsiny hazánkban, főként annak köszönhető, hogy az 1970-es években egyre kevesebb keszeget halásztak a Balatonon, ezért a beszerzési ára az egekbe szökött. Kellett hát egy olcsó, jó minőségű hal a sütödék számára. A hekk pedig ideálisnak tűnt, hiszen szinte egyáltalán nincs halszaga, nem szálkás, illetve gerince könnyen eltávolítható sütés után.

Citromos-sajtos heck

A legkedveltebb elkészítési módja a rántott hekk, amelyet citrommal, uborkával, kenyérrel vagy sült burgonyával eszünk. Otthon azonban még így is ritkán fogyasztjuk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen fontos a halfogyasztás.

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe.

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.