A hekk vajon mi?

A heck, magyarul hekk egy olyan hal, amit szinte mindenki kedvel, mégis alig tudunk róla valamit. Vajon elég róla annyi, hogy rántják, nincs benne szálka és nagyon finom?

Fotó. flickr - Hake, La Boqueria Market by Carlos Lorenzo

A hekk egy tengeri ragadozó hal, az Atlanti-óceán partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig megtalálható. Nem a legszebb hal, talán ezért nem találkozunk túl gyakran a fejes verziójával.

Aranypanírban sült hekkfilé

Azt, hogy miért is lett ennyire közkedvelt kicsiny hazánkban, főként annak köszönhető, hogy az 1970-es években egyre kevesebb keszeget halásztak a Balatonon, ezért a beszerzési ára az egekbe szökött. Kellett hát egy olcsó, jó minőségű hal a sütödék számára. A hekk pedig ideálisnak tűnt, hiszen szinte egyáltalán nincs halszaga, nem szálkás, illetve gerince könnyen eltávolítható sütés után.

Citromos-sajtos heck

A legkedveltebb elkészítési módja a rántott hekk, amelyet citrommal, uborkával, kenyérrel vagy sült burgonyával eszünk. Otthon azonban még így is ritkán fogyasztjuk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen fontos a halfogyasztás.

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek