Ennyivel öregedhet az agyad, ha édesítőszereket fogyasztasz

Egy friss kutatás szerint a mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása gyorsíthatja a szellemi hanyatlást, különösen a középkorúaknál.

Az édesítőszereket gyakran a cukor egészségesebb alternatívájaként emlegetik, ám egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy hosszú távon nem biztos, hogy annyira ártalmatlanok. A kutatók szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása gyorsíthatja a szellemi hanyatlást, és akár másfél évnyi biológiai öregedésnek megfelelő hatással is járhat.

Valaki levesz a polcról egy joghurtot
Ennyivel öregedhet az agyad, ha édesítőszereket fogyasztasz
Getty Images

Mit mutat a kutatás?

A vizsgálatban több mint 12 ezer brazil köztisztviselőt követtek nyomon átlagosan nyolc éven keresztül. A résztvevőket 52 éves koruk körül kezdték vizsgálni, étrendjüket részletes kérdőívekkel rögzítették, majd kognitív teszteken is részt vettek – többek között szóbeli memória és szókincs-gyakorlati feladatokban.

Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb alacsony- vagy kalóriamentes édesítőt fogyasztották (például aszpartámot, szacharint, aceszulfám K-t, eritritolt, szorbitot vagy xilitet), 62%-kal gyorsabban veszítettek szellemi képességeikből, mint a legkevesebbet fogyasztók. Ez a visszaesés az agyműködésben körülbelül 1,6 évnyi természetes öregedésnek felel meg.

Kik a leginkább érintettek?

A kedvezőtlen hatások elsősorban a 60 év alattiaknál jelentkeztek, így különösen a középkorú felnőtteknek érdemes körültekintően bánniuk az édesítőszerekkel.

Miben találhatóak meg ezek az édesítőszerek?

Nemcsak diétás üdítőkben vagy joghurtokban, hanem ízesített vizekben, energiatalokban és alacsony kalóriatartalmú desszertekben is gyakran előfordulnak.

A kutatók szerint érdemes inkább természetesebb megoldásokhoz nyúlni – például mézhez vagy juharsziruphoz –, ha valaki édesebb ízre vágyik.

A vita két oldala

Bár a tanulmány figyelmeztető jelzést ad, az élelmiszeripar képviselői és több szakmai szervezet óvatosságra int az értelmezésben. A Brit Üdítőital Szövetség és a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség egyaránt hangsúlyozza: a kutatás megfigyelésen alapul, így nem bizonyít közvetlen ok-okozati összefüggést. Emellett szerintük a vezető egészségügyi hatóságok világszerte biztonságosnak minősítik az engedélyezett édesítőszereket, amelyek évtizedek óta megtalálhatók ételekben, italokban, sőt gyógyszerekben is.

A legújabb eredmények arra utalnak, hogy az édesítőszerek túlzott fogyasztása nemcsak a testre, hanem az agyra is hatással lehet. Bár végleges bizonyíték nincs, a középkorúaknak érdemes tudatosan figyelni arra, mennyi mesterséges édesítőt visznek be – és ha lehet, inkább természetesebb alternatívákhoz nyúlni.

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...