Csokoládé éjjel-nappal?

Mi a rossz abban, ha az egyik étkezésünkre csak csokit eszünk? Van helye a változatos, kiegyensúlyozott étrendben a csokoládénak?

Az az érzésem, hogy az emberiség egyik fele Gombóc Artúrral rokon: „Gombóc Artúr mindennél jobban szerette a csokoládét, a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét… és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”.

Málnás csokitorta light recept

Ilyen állapotban és gondolatok között pusztán matematikai alapon elég könnyen eljuthatunk arra a megállapításra, hogy napi energiaszükségletünknek egy adott étkezésre eső részét csokival elégítsük ki. Vagy még messzebbre megyek: a garantált fogyás reményében élvezetes csokidiétára fogjuk magunkat. És az utolsó (ál)érv a csoki mellett: „magas antioxidánstartalma miatt étrendünk elengedhetetlen alkotórészévé kell, hogy váljék”. (Megjegyzem, ezt az antioxidánshatást, más, alacsonyabb energiatartalmú és táplálkozás-élettanilag értékesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel is el lehet érni.) Talán meglepő, de találkoztam olyanokkal is, akik praktikumból csokiznak: viszonylag könnyen beszerezhető sokáig elálló nyersanyag, nincs szükség bonyolult konyhatechnológiai műveletekre elkészítéséhez, nem jelent problémát a maradékkezelés, és még mosogatni sem kell utána.

Mi a baj a csokival?

Leginkább az, hogy az említett antioxidánstartalmon kívül - ami csak a magas kakaótartalmú keserű csokoládékra jellemző - más hasznos tápanyagot nem tartalmaz, tehát üres kalóriaforrás. Viszont van benne sok-sok cukor, telített zsírsav és kalória, és nincs benne teljes értékű fehérje, összetett szénhidrát, probiotikum, C-vitamin. Ha beiktatunk egy csokis étkezést – vagyis kiiktatunk egy komplett étkezést, netán végigcsinálunk egy egyoldalú csokikúrát, számoljunk azzal, hogy hiányt fogunk szenvedni az említett tápanyagokból!

Külön rizikócsoportnak számítom a gyerekeket, az ő tápanyagigényük a gyomorkapacitásukhoz képest nagy. Viszont ha nagy energiatartalmú, de táplálkozás-élettanilag értéktelen nyersanyagokkal tömjük őket - vagy már eljutottak oda, hogy tömik magukat - , elvesszük a gyomrukban a helyet és az étvágyukat a rendes ételektől! Egy másik kellemetlen mellékhatása a csokifogyasztásnak a székrekedés, ami nem ritka jelenség a húsvéti vagy a mikulásnapi csokikollekció után.

A jó hír az, hogy lehet csokizni, csak nem mindegy, hogyan!

  • Mindig befejező fogásként fogyasszuk a csokit vagy más édességet, azt követően, hogy megettük, az ún. hasznos tápanyagokat! Például egy komplett ebéd (pl. hús/hal/tojás/sajt vagy túró + zöldség + köret) után lecsúszhat egy-két kocka.
  • Kössük ünnepi alkalmakhoz a csoki- és édességfogyasztást! Heti egyszer szabad csokizni-sütizni: vasárnapi ebéd után vagy születésnapok alkalmával nyugodtan elfogyaszthatunk egy vékony szeletet a tortából! Arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen minden nap valakinek születésnapja!
  • Hosszabb sportteljesítmények utáni időszakra is tervezhetünk csokit, például csokis müzli szeletet szénhidrátpótlás gyanánt!
  • Ha már csoki, ne csak töményen fogyasszuk! Próbáljuk ki az étcsokiba mártott epret, olajos magvakat, almaszirmot!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...