Caipirinha do Budapest

Lehet egy koktél kegyetlenül őszinte? Naná! Például egy pohár caipirinha feltárja az önmagad elől is rejtett belső igazságokat. De vigyázz! Ez az ital mások előtt is képes lebuktatni!

Mi ez?

A világ legőszintébb kevert itala, olyan direkt, mint egy hazugságvizsgálat, úgyhogy mindenkinek ajánlom, aki az igazságot szeretné megtudni önmagáról. Talán „parasztkának" fordíthatnánk, hiszen a caipira portugálul (brazilul?) annyit tesz: vidéki. Mindenesetre Brazíliában jártunkban-keltünkben kikerülhetetlen és kihagyhatatlan és nemcsak az olyan lepattant, szutyok, vidéki helyeken, mint Rio de Janeiro, Sao Paolo vagy Belo Horizonte, hanem mindenhol. Alapja a nádcukorpálinka (aguardiente de cana), amelynek eredete Madeira szigete, ahonnan az Új világ felfedezése előtt a Napnyugat majdnem összes nádcukra származott. Brazilianizálódva ebből lett a cachaça, ami jelen italunk alapját adja és számtalan márka köntösében létezik. Odaát fehér (nád)cukorral készítik, de mi bátran használhatjuk a barnát is. A jó caipirinha olyan, mint az élet: édes, mar, üt és soha nem elég egy belőle.

Miből van?

  • min. 6 cl cachaça
  • 2-3 teáskanál fehér vagy barna nádcukor
  • min. 1 lime/zöldcitrom
  • jégkocka vagy tört jég

Hogyan készül?

Alaplevet készítünk: hengergetve felpuhítunk egy egész zöldcitromot, lenyessük a haszontalan végeket és cikkekre vagy csini darabokra vágjuk. Úgynevezett kis roxy (2,5 dl-es, alacsony, bordázott) pohárba tesszük és hozzáadjuk a nádcukrot, szaglással és ízleléssel igyekszünk megállapítani, hogy egyaránt savanyú és édes elegyet nyerjünk. A muddlerrel vagy a keverőkanál tompa (nem kanalas) végével addig maceráljuk, amíg homogén masszát nem kapunk. Vadabbak kocka, csajozósabbak tört jeget adjanak hozzá, kb. a pohár 2/3-áig. Ezt öntsük fel acachaçával, ügyelve arra, hogy a szesz és az alaplé egyensúlyban legyen, azaz üssön, de még pont ne legyen durva az alkohol íze.

Miután ezt a fázist elrendeztük, tegyünk még rá jeget, hogy kilógjon a pohárból és a kanállal óvatosan „húzzuk fel" az italt, alulról felfelé. Az egész műveletet elvégezhetjük shakerrel is, úgy profibbnak tűnik, és lehet, hogy az is, bár ezt még senki nem igazolta hitelesen.

Ha jól végeztük dolgunkat, ésszel, szívvel, lélekkel, úgy a végeredmény egy igazi caipirinha lesz. Megismerni az ízéről.

Off the beaten track, avagy a felfedezőknek!

Caipiroska: a nádcukorpálinkát vodkával helyettesítjük. Minél jobb a vodka, annál jobb. Ezt nyilván egy orosz találta ki, amikor elfogyott a cachaçája.

Chili Caipirinha: perverz és alantas ösztönöktől vezérelt módon chilit keverünk a piába úgy, hogy egy shotos pohárban lime-lében marinálunk egy kis chilit (azaz erős paprikát) egy ideig, majd esszenciánkat ízlés szerinti mértékben az italba adagoljuk. A kapszaicin univerzális hatása drog-jelleggel, lépcsőzetesen érkezik és körülbelül 20 perces tripet ad. Mosoly, éberség, frissesség és egy új kör rendelése garantált – legálisan...

Fruit Caipirinha: ha már odáig jutottunk, hogy unjuk a klasszikus ízt, megbolondíthatjuk italunkat bármilyen gyümölcslével, -velővel vagy -pürével, amit az alaplébe keverünk. A lime természetesen ez esetben is kötelező.

Cointreau Caipirinha: ez esetben narancslikőrrel helyettesítjük a nádcukorpálinkát és a frenetikus hatás nem marad el.

Az Én Kedvencem Caipirinha: egy klasszikus caipirinha, de a végén kábé 1-2 cent narancslikőrt locsolok a befejezett italra. Izé, hopp.

Költség: 4001500 Ft/ital

Koccints James Bonddal! >>

Tört jeget vagy jégkását kétféleképpen is előállíthatunk otthoni körülmények között!

  • Üvegfalú, nagy teljesítményű turmixgépünkben ledaráljuk a jégkockákat, amelyeket vagy magunk fagyasztottunk vagy a közeli benzinkútnál vásároltunk kilós kiszerelésben (tegyük el a mélyhűtőbe, később jó lesz még, amúgy a kevés filléres luxus egyike).
  • Fogjuk a jégkockákat, beletesszük egy tiszta konyharuhába, batyut készítünk és többször odavágjuk valami keményhez vagy a kiskalapácsunkkal addig ütjük, amíg megkásásodik. Előbbi elég technós, utóbbi inkább macsó-csajozós. Azok a lányok, akik inkább kalapácsolnának, kompenzáljanak szexi fehérneművel.

Italszeretettel: Al

Másnaposság ellen... >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek