Meghalt Batta Ramon, a magyar séfek új generációjának egyik zászlóvivője

Meghalt Batta Ramon, a szentbékkállai Parázsló Étterem fiatal séfje.

Batta Ramon sokfelé megfordult a világban, óriási tapasztalatot szerezve a különböző nemzetek konyháiban, végül mégis a Káli-medencében kötött ki, ahol a Parázsló Étterem séfjeként tevékenykedett az utóbbi években. Tőle búcsúzunk.

Batta Ramon
Batta Ramon
Zoltai András

Batta Ramon bejárta a világot: főzött amerikai startupok munkatársainak, Iránban dolgozva pedig testközelből ismerte meg a közel-keleti konyha titkait. Itthon is rengeteg pop-up rendezvény, kiadvány fűződik a nevéhez, az utóbbi években pedig a Káli-medencében található Parázsló Étterem séfjeként dolgozott.

Ide már egy megálmodott koncepcióval érkezett, amit örömmel fogadott a hely üzemeltetője:

A fatüzelés, a faszén használata (szerk.: volt a koncepció), szerettem volna egy olyan konyhát csinálni, ahol ezekre helyezem a hangsúlyt. 

A Parázslót Szentbékkállán barátjával, Gáborral közösen álmodta meg, és nagy hangsúlyt fektettek a fatüzelésre, faszénre, valamint arra, hogy látványban és ízekben is emlékezetes vacsorákat kínáljanak vendégeiknek. Ramon szerint Iránban különösen mély benyomást tettek rá az ottani konyha ízei: a tűz és a faszén kezelése, a füstös sültek és savas, citrusos kiegészítők kombinációja is sokat formált a stílusán. A Parázsló étlapján már fontos szerepet kaptak húsmentes, vegán fogások is, amelyeket húsimádók is élvezetesnek találnak, például az egészben füstölt karfiol közel-keleti fűszerezéssel. Korábbi interjúban azt is elmondta, úgy érzi, hogy a Parázsló az első saját helye, ahol nincs mestere, saját ötletei és szabadsága van abban, amit csinál, és élvezi, hogy itt teljesen ki tud bontakozni szakmailag.

Batta Ramon a Golden Eagle luxusvonat konyhafőnökeként is évekig dogozott, ahol egy egyméteres, szűk konyhában főzött. Munkája szigorúan megtervezett volt, az eszközöktől a szárított alapanyagokig minden előre készült, de a friss hozzávalókat gyakran az út menti piacokon szerezte be.

Ramon hosszas betegség után hunyt el, emlékét szívünkben őrizzük.

Források: 1., 2.

Címlapkép és fotók: Zoltai András

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...