Meghalt Batta Ramon, a magyar séfek új generációjának egyik zászlóvivője

Meghalt Batta Ramon, a szentbékkállai Parázsló Étterem fiatal séfje.

Batta Ramon sokfelé megfordult a világban, óriási tapasztalatot szerezve a különböző nemzetek konyháiban, végül mégis a Káli-medencében kötött ki, ahol a Parázsló Étterem séfjeként tevékenykedett az utóbbi években. Tőle búcsúzunk.

Batta Ramon
Batta Ramon
Zoltai András

Batta Ramon bejárta a világot: főzött amerikai startupok munkatársainak, Iránban dolgozva pedig testközelből ismerte meg a közel-keleti konyha titkait. Itthon is rengeteg pop-up rendezvény, kiadvány fűződik a nevéhez, az utóbbi években pedig a Káli-medencében található Parázsló Étterem séfjeként dolgozott.

Ide már egy megálmodott koncepcióval érkezett, amit örömmel fogadott a hely üzemeltetője:

A fatüzelés, a faszén használata (szerk.: volt a koncepció), szerettem volna egy olyan konyhát csinálni, ahol ezekre helyezem a hangsúlyt. 

A Parázslót Szentbékkállán barátjával, Gáborral közösen álmodta meg, és nagy hangsúlyt fektettek a fatüzelésre, faszénre, valamint arra, hogy látványban és ízekben is emlékezetes vacsorákat kínáljanak vendégeiknek. Ramon szerint Iránban különösen mély benyomást tettek rá az ottani konyha ízei: a tűz és a faszén kezelése, a füstös sültek és savas, citrusos kiegészítők kombinációja is sokat formált a stílusán. A Parázsló étlapján már fontos szerepet kaptak húsmentes, vegán fogások is, amelyeket húsimádók is élvezetesnek találnak, például az egészben füstölt karfiol közel-keleti fűszerezéssel. Korábbi interjúban azt is elmondta, úgy érzi, hogy a Parázsló az első saját helye, ahol nincs mestere, saját ötletei és szabadsága van abban, amit csinál, és élvezi, hogy itt teljesen ki tud bontakozni szakmailag.

Batta Ramon a Golden Eagle luxusvonat konyhafőnökeként is évekig dogozott, ahol egy egyméteres, szűk konyhában főzött. Munkája szigorúan megtervezett volt, az eszközöktől a szárított alapanyagokig minden előre készült, de a friss hozzávalókat gyakran az út menti piacokon szerezte be.

Ramon hosszas betegség után hunyt el, emlékét szívünkben őrizzük.

Források: 1., 2.

Címlapkép és fotók: Zoltai András

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...