Rögtön puha mézeskalács (Mézeskalács 4.) recept

1 adag
205
kcal
Rögtön puha mézeskalács (Mézeskalács 4.)
Rögtön puha mézeskalács (Mézeskalács 4.)
receptkönyvben hozzászólások (565)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, s azért kedvelt, mert a sütőpor és az egy éjszakás hidegen pihentetés miatt a sütemények sütés után nem keményednek meg úgy, mint a hagyományos mézeskalácsok, nem kell várni velük nyolc napot, hanem azonnal fogyaszthatóak. Ez azért nem jelenti azt, hogy nagyon puhák, hanem omlósak, és nem törik bele az ember foga. A türelmetlenül toporzékoló gyerek miatt ez nem hátrány... :).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Díszíteni lehet sokféleképpen, sütés előtt diót, mogyorót, mandulát, mazsolát nyomhatunk rájuk, s felvert tojással megkenjük. Használhatunk cukormázat egyszínűt, vagy ételfestékkel színezettet is. A képen látható díszítést bevallom őszintén, készen kapható cukormázas tubusokkal készítettük a gyermekünkkel. Ez azért volt jó, mert kb. 5 perc alatt száradt meg, s számára is könnyen kezelhető. 
Eredetileg 70 db figurára volt hitelesítve ez az adag, de azóta több kedves sütögető társ hozzászólásai, (akiknek ezt nagyon köszönöm) valamint saját tapasztalat alapján be kell látnom, az nagyon kis tésztakiszúróhoz volt mérve. Az átlagos kiszúróval kb 35-45 figura jön ki ebből a tésztából, a nagyobb kiszúrókkal pedig sokkal kevesebb is akár. Persze ez függ a formák méretétől is.
Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik,és kezelhetővé válik.
Érdemes több részletben nyújtani, s a többit bennehagyni a hűtőben, míg sorra nem kerül.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot - egyszerre az összetevőket - , majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hidegre tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

statisztika

beküldve:
nézettség: 519 422
elküldve: 312
receptkönyben: 5 261
elkészítve: 280/432
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (565)

kitketkott
kitketkottszo, 2014-10-18 20:41

Már két hete azzal nyaggat az öcsém, hogy süssünk mézeskalácsot. Ez talán az Aldinak köszönhető, ahol már több mint egy hónapja lehet kapni karácsonyi kekszet, Mikulást és hasonló dolgokat... Mindig ezt a receptet használjuk, most sem csalódtam benne. Pár hét múlva jön a sima fahéjas verzió, mert a húgom nem szereti a mézeskalácsot, csak ha a fűszerek nagy része kimarad. Érdemes kipróbálni így is, nagyon-nagyon finom, csak kicsit halványabb színű. Szóval köszönjük a receptet, mindenkinek csak ajánlani tudom. :))

(Tipp: az aldis mézeskalácsfűszer-keverékből az 500g liszthez elég a zacskó felét hozzáönteni.)

szamoca82
szamoca82h, 2014-01-06 10:17

Nekem először rögtön ölő (kő kemény) lett rögtön puha helyett, majdnem sírva fakadtam. Szerencsére egy napra rá megpuhult. Eddig ennek a mézeskalácsnak volt a legnagyobb sikere a családban. Még a legnagyobb kritikusomnak- nekem- is nagyon ízlett.

Kiss Katalin
Kiss Katalinh, 2013-12-30 17:12

A recept egyszerűen tökéletes, soha nem is próbálkozom mással. A díszítést viszont másként készítettem, ami a hozzávalókat illeti. Soha nem lett még ilyen sikeres a dekorálása mint az idén. Szóval mindenkinek bátran ajánlom, nem fogtok csalódni.

Íróka hozzávalói:

1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
a színesekhez ételfesték

A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntöm. A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Az írókát ételfestékkel színezem, ha folyékony festéket használok, akkor esetleg kell még kevés porcukor a masszába, hogy ne legyen túl folyós.

RitaG
RitaGk, 2013-12-24 23:16

Életem első mézeskalács sütése volt a mai, mindent betartottam a recept szerint és nem csalódtam, isteni puha finom lett! Egy éjszakát pihentettem az erkélyen, délelőtt sültek, estére befaltuk az összeset :) köszönöm ezt a csodás receptet! Holnap sütök még egy adagot!

mukifeju
mukifejuk, 2013-12-24 20:28

Kedves receptmegosztó Mr and Mrs Smith !

JUHHHHHHHÚÚÚÚÚÚÚÚ!!!! Nagyon tuti-szupi recept!
Én egy dolgon változtattam, a fűszerek helyett Kotányi Mézessütemény fűszerkeveréket használtam. Őszinte leszek: mert ezt egyszerűbb volt megvenni :)
2 adaghoz 3/4 zacskónyit használtam fel. De kóstolásra elég lenne fél csomag is. Bár ízlések és pofonok :)
Most lettem vele kész, szó szerint, de eléggé kapkodós a mézi. A gyerekeink csak úgy kapkodják :)
2 adagot, 2 nappal ezelőtt gyúrtam be. Így nekem 48 órát volt a hűtőben, mert nem volt időm tegnap megsütni.
De ha tudom, hogy ennyire könnyű és gyosrs vele dolgozni, akkor már tegnap megsütöttem volna.
200°C-on sütöttem és állandóan az órát lestem, 7 percre rá ki is vettem.
Ha betartjuk a sütési időt, akkor nem lehet elrontani a mézit :)
2 adagból 7 tepsit készítettem.
Köszönöm ezt a szuper receptet!
És így hadd kívánjak Békés, Áldott Karácsonyi Ünnepeket!!!
Barbi.

dalima
dalimak, 2013-12-24 00:28

Már harmadik éve sütöm ezt a mézeskalácsot, idén először négyszeres mennyiségből készült. Annyi különbséggel, hogy a sütőpor és a szódapor mennyiségét csak kétszereztem, vagyis 2 csomag sütőporral (foszfátmentes) és 2 teáskanál szódaporral gyúrtam össze a tésztát, illetve mézeskalács fűszerkeveréket használtam, pici fahéjjal még felturbózva. Tökéletes lett, persze először ragacsos-nyúlós, de nem izgultam, tudtam, hogy pihentetés után jó lesz. Nem kellett ám lisztezni, nagyon könnyen nyújtottam, nem ragadt sehova. :) Nagyobbik kisfiam idén is segített. Most már öt éves, mézeskalács imádó (amúgy szinte semmi süteményt nem eszik). Kisebbik fiacskám másfél éves, ő is nagy kedvvel majszolgatja a kalácsokat. Egy hete készítettem...akkor is puha volt, és most is az. Szeretjük. :) Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Mocorgó29
Mocorgó29v, 2013-12-22 23:42

Kedves Mr és Mrs Smith! Nagyon szépen köszönöm, hogy rátalálhattam erre a gyöngyszemre! A recept úgy tökéletes, ahogy van! 4 éve keresem azt a mézeskalács receptet, ami nem csak ízre, hanem állagra is tökéletes. Eddigi mézijeim, akárhogyan is próbálkoztam, kőkeményre sikeredtek. Valóban csak egyetlen dolgot lehet elrontani ezen a recepten, mégpedig azt, hogy az ember nem csinál rögtön belőle több adagot. :)) Elsőre egy lágy, nyúlós tésztát kaptam, majd nálam 16 órát pihent a hűtőben. Amikor kivettem, egy masszív, vaskos massza volt, de amint elkezdtem átgyúrni, egy könnyen kezelhető, nyújtható tésztává vált, pedig nekem a tészta nyújtás nem az erősségem. A sütőm ugyan nem légkeveréses, 5 perc után ránéztem, majd további 2 percig sütöttem még. Tökéletes lett annak ellenére, hogy nem volt egyenletesre kinyújtva 3 mm és 1 cm között sikeredett. Kicsit a hagyományos mézeskalács és a keksz között lehet félúton. 2 dolog, amin most a 2. adag összeállításánál változtattam, hogy ugyan imádom a gyömbért, és mindig eröteljesen fűszerezek mindent, de most csak fél kanálnyi gyömbért tettem bele, mert az előzőnél az 1 tk-nyi mennyiséggel nekem túl erőteljes, csípős lett. A másik dolog, hogy a szegfűborsom elfogyott, és azt őrölt ánizzsal helyettesitettem. Nem számoltam meg, de 3 nagy tepsinyi jött ki belőle, pedig a tésztát nézve eleinte kicsit keveselltem, aztán nyújtásnál megnyugodtam. :). Mennyei lett! Mégegyszer Köszönöm a receptet! Mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok!

Pastuh
Pastuhv, 2013-12-22 15:17

Nagyon nagyon finom lett, puha és szép. Köszi a receptet!

Gerő Ágota
Gerő Ágotav, 2013-12-22 14:59

Csatlakozom az előttem szólóhoz, én egy teljes napot pihentettem a tésztát, és abszolút könnyű volt dolgozni vele, semmi lisztezést nem igényelt.
A sütési idő a légkeveréses sütőnél egyértelműen túl sok, 5-6 perc elég, és azonnal kikapni, ha elkezdett barnulni. (az első tálcát szénné égettem, betartva a sütési időt) és kicsit vastagabbra kell hagyni, mint 3 mm. Illatra finom, mára totál kemény (tegnap sütöttem) de remélem még puhul majd dobozolás hatására.

KatoNeni81
KatoNeni81szo, 2013-12-21 20:43

En annyit valtoztattam hogy nem raktam bele se narancs se citrom hejat, de viszont tettem bele vanilia eszenciat es kakaot is. Nagyon fincsi recept koszike,

elzsabo
elzsabop, 2013-12-20 22:33

Sziasztok! 3. éve készítem e recept szerint, és a következőket tapasztaltam. 1: nem szabad túlsütni!! Ez azt jelenti, hogy pl légkeverésesnél 180 fokon elég az 5-6 perc! Akkor lehet hogy kicsit puhának tűnik, de ahogy hűl, keményedik kissé. 2: A receptben írt 3 mm-re nyújtott tészta biztos hogy túl vékony, én majdnem 1 cm-re nyújtom, szebb is, és a sütési idő betartásával is garantáltan nem lesz brikett belőle :) (én is jártam vele így...) 3: Ha 2-3 napot is áll a hűtőben, az csak jót tesz neki! De a minimum az tényleg egy éjszaka. 4: én nem vacakoltam sose külön fűszerekkel, amikor isteni keverékeket is lehet kapni, pl a Kotányiból 3/4 zacskó a dupla adaghoz.

krisztifoz
krisztifozp, 2013-12-20 20:26

Én négyszeres adagot csináltam egy hete, de már csak azok vannak meg, amik most már TÉNYLEG a karácsonyfára mennek (és ez összesen 5 db). Nagyon finom, pont olyan a tésztája, ahogy én szeretem, picit roppan, de a számban már szétomlik, jó fűszeres, szerintem ez lesz a családi receptünk :)

Cica1967
Cica1967p, 2013-12-20 16:54

Tökéletes a recept, köszönöm! Az Angoloknak is nagyon ízlett, itt Leeds-ben, csak mondogatták "nice, nice..." ! :)

scszsuzsa
scszsuzsacs, 2013-12-19 06:43

Jó reggelt!Tudnátok segíteni,hogy ebből az adagból kb hány db lesz?Lehet írták már valahol hozzászólásban,de sajnos nem láttam,lehet eltekertem pont arról.Köszönöm!Zsu.

Sealva
Sealvak, 2013-12-17 11:39

Megcsináltam én is.Nagyon jó lett.Másnap feldíszítettük,és azóta a konyhaasztalon van.Mára már kemény(3 napja sütöttem). Vissza puhulhat még valahogy?Ha dobozba teszem?

mimoli06
mimoli06v, 2013-12-15 17:16

Hát nem tudom, én valamit akkor nem jól csináltam, mert ahol lehet, rossz lett. (pedig teljesen a recept szerint haladtam és 6 óra hűtés után kezdtünk dolgozni vele). Kicsi gyerekek várták nagyon, hogy készítsük a mézest, de kezelhetetlenül ragadós, szétesős lett a tészta. Sütéskor odaragadtak a sütőpapírra (mindig ezt használom, sose volt vele gond) evéskor pedig olyan az íze ( a darabokra esett formáknak...) mint a törökméz, mondjuk aki szereti, annak jó. A hűtési idő az egyetlen, amire gondolni tudok, hogy nem volt elég, dehét 5-12 órát ír a recept, lehet helyesbíteni kellene inkább hogy minimum 8-10 órát (vagy ahogy máshol is szerepel, egy éjszakát) álljon hűtőben.

Kertészné Ági
Kertészné Ágiv, 2013-12-15 10:33

Szia!

Ez a recept isteni!
Nem régóta sütök mézeskalácsot, ez volt az első recept amit kipróbáltam.
Rögtön puha... oké, de azért mégis csak ropog egy kicsit, akkor meg miért "rögtön puha". Idén először csináltam házikót egy másik recept alapján. Nem sikerült igazán, arányok, díszítés nem ment, mérgemben rávágtam a ház tetejére. Szerintetek összetört? A túrót! Ja, hogy ilyen a nem puha mézeskalács, ennek fényében az első recept tényleg "rögtön puha" mézeskalácsot ad.
Idén ezzel a recepttel már 1KG mézet sütöttem el, a kicsi fiam ezt eszi keksz helyett ilyenkor.

elzsabo
elzsabop, 2013-12-20 23:12

Szia Ági!
Nem lehet hogy túlsütötted, vagy túl vékonyra nyújtottad a tésztát? Nekem 180 fokos légkeverésesen 5-6 perc max, és a tészta is majdnem egy centis. Szép kövér kaálcsok lesznek, de annál finomabb, főleg ha puha is !

Moya
Moyaszo, 2013-12-14 15:30

Eddig ez a legjobb, amit próbáltam. Valóban nem kellett utánalisztezni, bár 1 napra hűtőbe tettem. A tetejét sem kell kenegetni. Én kihagytam belőle a narancshéjat és a fűszereket 5 tk mézeskalács keverékkel helyettesítettem. Már most elfogyott. Köszi a receptet!

licya
licyap, 2013-12-13 20:38

Szuper lett és a dupla adag után ismét dupláznom kell. :) Köszönöm a receptet!

zsozso21
zsozso21p, 2013-12-13 10:26

Vajon ha kihagyom a tojast akkor is jo lesz, a kisfiam erzekeny ra.

bunny17n
bunny17ncs, 2013-12-12 18:45

nekem kissé száraz lett,alig akart összeállni. meg csúnya is.. :S de ízre isteni :D

ssoffy
ssoffyk, 2013-12-17 17:44

Ugyanez lett az enyémmel is.. :D Meg nem is lett puha.. de valóban nagyon finom. :)

flava
flavasze, 2013-12-11 19:57

A gyomber nekem tul sok volt bele, szegfuborsom meg nem volt . Az egy citrom es egy narancs hejat nem lehetett eszrevenni benne , szoval akar ki is lehet hagyni vagy kettot rakni legkozelebb.
Mivel nekem nem volt eleg edes es kisse tul gyomberes volt igy nem fogyott el olyan gyorsan .Kint marad az asztalon 3 NAPIG csak ugy, semmi betakarva es talan meg puhabb mint mikor keszen lett! hat meg ilyet...
nagyon jo kis recept ez nem is keresek masikat az tuti

Bibicsek
Bibicsekcs, 2013-12-12 19:04

Nagy lelkesen belefogtam a tészta összeállításába, de valami nem stimmelt. Amint felolvadt a méz-cukor-vaj keverék, és kihűlt, azonnal kőkemény lett. Újra felolvasztottam, és még melegen kevertem bele a tojást és a lisztes keveréket. Most hűl. De az edényekre rákövesedett a massza alja.... Remélem, holnapig azért a hűtőben kicsit összeérik, és kinyújtható lesz. Szerintetek lesz ebből még holnap mézesfigura...?

tinci30
tinci30v, 2013-12-08 23:08

NOs....vártuk mikulást a lánykámmal és megtaláltam kb fél évvel ezelött a receptet de mivel félek a mézes tésztáktól,halogattam a főpróbát de aztán eljött a nagy nap és neki kellett állni.Az összes komment pozitív volt,gondoltam tuti nem rontom majd el.Hát.....összeállítottam a tésztát és valami rettenet lett belőle.MInt nyáron a forróaszfalton a nyúlós,eltávolíthatatlan rágógumi,na kb ilyen állagú trutymós tésztát kaptam.Nem volt más választás,muszály volt liszteznem,gondoltam legrosszabb esetben majd csak a Mikulsá eszik belőle,a mar4adékból meg karácsonyfa dísz lesz belőle.Nagyon el voltam keseredve,hogy felsőlök de tulajdon képpen puha és finom valami lett belőle.Szóval nekem muszály volt utána lisztezni de ezt őgy kompenzáltam,hogy a kiszűrűsnál ajálott lisztezett felület helyett egy nagyobb vágódeszkát becsomagoltam alufóliába és azon szúrtam ki a formákat.AZ ötlet teljesen jól bevállt.Köszi a receptet.Karácsonykor nekifutok megint:))))Üdv mindenkinek:)

pakóca
pakócap, 2013-12-06 18:19

Sziasztok! Én már tavaly írtam, hogy szuper a recept. Annyira jó lett idén is, hogy aki még kételkedik esetleg a mézeskalácssütésben, az ne süssön meg mást, mint ezt a receptet :) A fűszerezés is tökéletes. És a tészta abszolút jól kezelhető a leírás betartása mellett. A legjobbakat kívánom Mindenkinek! pakóca

dettidomotor
dettidomotorsze, 2013-11-27 00:06

Én is kisütöttem a (mézes)kalácsom ;) Nagyon jó lett, puha és finom. Nekem kicsit több, mint 100 db lett belőle. Amit ajánlok, hogy ne változtassatok a recepten, úgy jó ahogy van. Én fényesebbre akartam sütni és megkentem tejjel a tetejét, azok nem lettek olyan jók, szerintem a tej kicsit megégett. Szóval aztán maradtam az eredetinél és isteni lett. És díszítve ez is szép ;)

Ben15.
Ben15.p, 2013-11-08 20:03

Szia !
Megszeretnem ,erdezni,hogy a mezeskalacs sutes utan ha kihult akkor is puha matad,s meg tovabb is??Vagy van ra valami titok?
Koszi

Chocaholic
Chocaholick, 2013-09-17 23:32

Kisfiam rákattant a Bogyó és Babóca mesére múlt héten, és azóta mézeskalácsot akar készíteni. Ma beadtam a derekamat, és gondoltam biztosra megyek, ezt a receptet választottam. Nagyon nagy örömöt szerzett mindkettőnknek, úgyhogy muszáj volt azon nyomban megírnom :) Bár a kis törpének még az 5 óra várakozás is a nehezére esett, a finom sütemény és az élmény elfeledtette vele a toporgással töltött órákat. (Komolyan mondom, hogy 20 percenként jött hozzám kérdezni, hogy kész van-e a mézeskalács...:)
Köszi: Chococat

pulyszka
pulyszkak, 2013-05-14 03:34

koszi a receptet! tavaly karacsonykor bukkantam ra es azota keszitettem mar valentin napra es husvetra is. Szerintem verhetetlen ez a recept, pedig azelott mar joparat kiprobaltam.

dobosneszilvi
dobosneszilviv, 2013-01-27 12:02

soha többet nem próbálkozom más recepttel, csak ezt fogom sütni!! Isteni lett!!! köszii :) :)

Pedy1225
Pedy1225szo, 2013-01-05 16:46

Kedves Mr és Mrs Smith, és Mindenki!
Szeretném megkérdezni, hogy ehhez az adaghoz, ha a sok fűszer helyett mézeskalács fűszerkeveréket használnék, akkor abból mennyit kell ehhez az adaghoz tenni? És láttam a hozzászólásoknál, hogy ha több adagot készítenek, akkor nem mindenből kell az adagokat duplán, triplán tenni. Ha dupla vagy tripla adagot szeretnék elkészíteni, akkor miből és mennyit kell változtatni? Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel!

Ékes Katalin
Ékes Katalinv, 2013-01-06 13:40

Minden évben próbálkoztam a mézeskalácsok sütésével, nem is a sütéssel volt a gond. A sütemények ehetetlenek voltak a keménységük miatt. Ezt a receptet rögtön dupla adagból állítottam össze, NEM BÁNTAM MEG!! Nagyon finomra sikerült, végre nekünk is volt finom mézeskalácsunk, amiben nem csak gyönyörködtünk, de el is tudtuk fogyasztani! Köszönöm szépen!

zsuzska88
zsuzska88v, 2012-12-30 17:36

Megsütöttem ezt a Mézes Kalácsot és nagyon jól sikerült. Tényleg rögtön puha lett. Jövőre is biztos,hogy ez alapján fogom el készíteni. Köszönöm ezt a remek receptet.

Petrusek
Petrusekk, 2012-12-25 21:48

Kedves Mr and Mrs Smith!
Évekkel ezelőtt feladtuk a próbálkozást, hogy mi is gyártsunk mézeskalácsot. Idén a cicaeledelek mellé csomagolt tüneményes kiszúrók, meghozták a kedvünk.
A Ti receptetekre esett a választásunk, rengeteg más receptetek is elkészítettünk már, bíztunk a névben.
Nem csalódtunk, fantasztikus mézes macskalácsokat készítettünk, azonnal puha, és nagyon hamar megsült.
A tojásfehérjénk nem akart keményedni, ezért 20dkg cukor kellett a mázba, de ez tökéletesen működött. Cirmos, fehér és foltos macskalácsok készültek. Holnap, nappali fénynél még készítek képeket, hogyan tudnám veletek megosztani? Hiszem ez a ti jól megérdemelt sikeretek is.
Csempésztem egy centinyi reszelt gyömbért is a tésztába, szó szerint tökéletes lett!
Imádjuk, és köszönjük a receptet!

pakóca
pakócah, 2012-12-24 11:49

Sziasztok! Egyetlen nagy hibát követtem el: csak egy adagot sütöttem. Szóval ez a tuti mézeskalács receptje. Puha, mégis formatartó. Az íze mennyei. Annyi, de annyi receptet próbáltam már, ez a befutó. Nálam ott már elvágta magát egy mézeskalács leírása, ha napokig kell dobozban almázni, hogy puhuljon, de még akkor is fogat próbáló megenni. Ez a recept a tökéletes! Én is a szódabikarbóna és sütőpor kettősére szavazok, a csak szódabikarbónás recept nekem mindig kesernyés marad. Boldog ünnepeket kívánok! pakóca

szurosp
szurospk, 2012-12-25 10:35

Kedves Pakóca!
Igazán örülök, hogy ennyire sikeres lett a mézes! :)))
Kellemes Ünnepeket!
Mrs Smith

wishmaster
wishmasterv, 2012-12-23 16:10

Kedves Rögtön Puha Mézeskalács Csapat! :)

Másodjára bekevertem a tésztát, hűtőben csücsül amíg meg nem jövök a karácsonyi vásárlásból :) (Igen, most vásárolok mindenkinek... :P
A tészta ugyan olyan szép lett mint pár napja, viszont én a forró mézbe tettem bele a narancshéjat, és a lisztbe a Lu**ullus fűszerkeveréket. (Az utóbbi időben kollégáim és én is tapasztaltam, hogy NEM lehet kapni a plázás multiknál mézes fűszert, elfogyott!)
Ezen felül került még bele igazi gyömbér is. A lakásomban illatorgia van!

Anyu nagyon fog örülni az 1 kiló tésztából készült mézesnek, örülök, hogy ilyen jól sikerült bár nagyon féltem tőle! Minden a recept szerint készült, akácmézzel.

Tapasztalat:
-A recept kiváló, akár fűszerkeverékkel, akár normál fűszerekkel.
-Egyszerre több adagot süssön belőle egy kezdő is, elronthatatlan, ha követed a leírtakat!
-Ha kihagyod a tojást akkor utólag még akár a hűtött tésztához is hozzáteheted, de legalább 1 órára hűtsed vissza!
-8 nap szabad levegő után is puha! Tapasztalatból mondom, mert elfelejtettem dobozolni őket.
-Ha a frissen felvitt cukormázra mogyoródarát szórsz akkor még szebb a süti! (Kávédarálóval könnyedén megy - dedicated!)
-A sima cukormáznak is elég 1 óra száradás.
-Mindig legyen a sütőben 1 tesztsüti az állag megállapítása miatt! A gyerkőcöd, vagy a férjed úgyis megeszi :-)
-Dupla adaghoz elég az 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, és az 1 csomag HRozi sütőpor. Foszfátmentesért nem tudtam elmenni :(

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

szurosp
szurospv, 2012-12-23 17:51

Kedves Wishamaster! :DDDD
Igazán köszönjük a tapasztalatokat, különösen a tesztsüti tetszett...:DDDD
Foszfátmenteset a DM-ben kapsz a legolcsóbban ;)
Kellemes Ünnepeket Neked is!
Mrs Smith

Adda
Addav, 2012-12-23 16:04

Nekem egy èjszakát pihent a tészta a hűtőben, nagyon finom omlos lett, én a gyümölcshéjak nèlkül készitettem el de igy is nagyon finom lett!

szurosp
szurospv, 2012-12-23 17:47

Kedves Adda!
Nagyon örülök, hogy jó lett!: )
Köszönjük a visszajelzést!:)
A legjobbakat:
Mrs Smith

vakka
vakkav, 2012-12-23 13:06

Kedves Olvasók!
Én is megsütöttem ezt a mézeskalácsot, ami istenien sikerült, valóban rögtön puha lett és az is maradt. Annyiban változtattam a recepten, hogy a háromszoros adagnál, csak két csomag sütőport tettem bele, viszont a szódabikarbónának hagytam a mennyiségét. Több mint 12 órát pihent a tészta a hűtőben és nagyon oda kell figyelni a sütésre, mert már egy percen túl is kiszáradhat, kemény lesz. Valamint nem szabad vékonyra nyújtani, nekem sülés után majdnem egy centiméteresre dagadt, így élvezetesebb beleharapni is.
Sok sikert és Áldott Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!

szurosp
szurospv, 2012-12-23 14:12

Kedves Vakka! Nagyon köszönöm a visszajelzésedet! :)
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Mrs Smith

LKriszta
LKrisztav, 2012-12-23 11:57

Kedves mindenki!

Tegnap megsütöttem ezen recept alapján a mézeskalácsot, de nekem kihűlés után megkeményedett. Most fémdobozban várja a további sorsát. Tudja valaki mi lehet a baj? Kicsit több lett benne a cukor és már nem tudtam visszaszedni, mert jött vele a méz is. Lehet, hogy ez lehet a ludas? Amúgy finom már alig van belőle. Csak eddig az összes mézeskalácsom kemény lett, pedig mind más recept volt. Most nagyon reménykedtem a sikerben, de ez sem jött össze. Kellemes ünnepeket mindenkinek!

szurosp
szurospv, 2012-12-23 14:14

Kedves Kriszta!
Fentebb itt írt egy hsz-t Vakka - lehet hogy nálad az a probléma történt, amire felhívta a figyelmet! :)
Lehet érdemes próbasütést csinálni...a kicsit több cukor, hát lehet az is keményebbé teszi...
A legjobbakat : Mrs Smith

205