Görög muszaka eredeti recept alapján recept

Görög muszaka eredeti recept alapján
Görög muszaka eredeti recept alapján
230 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (68)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nincs időnk, el se kezdjük...:)

Több mint huszonöt éve élek egy görög szigeten, gondoltam felteszem az eredeti muszakát is. :)

Persze én egy kicsit diétásabban csinálom, az a sok olaj... Szóval minden úgy marad, ahogy a recept írja a zöldségek elősütése nélkül, csak úgy nyersen lerétegezem, icipici olívaolajjal meglocsolva a sorokat, alufóliával befedve 200 fokon alul-felül sütöm másfél óráig, aztán mehet rá a Morney szósz, és még fél órát szépen megpirítani a tetejét..

Amíg sül, eltüntethetjük a csatateret...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Horiatiki saláta és egy pohár retsina vagy egy finom pohár könnyű felszáraz bor, esetleg rizling.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mousakas, padlizsános húsos egytálétel, görög egytálétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit, a cukkinit és a padlizsánt felszeleteljük hosszában, kb. egy centis vastagra, a padlizsánt besózzuk mindkét oldalán, és egy tálcán hagyjuk, hogy elveszítse a kesernyés ízét.
  2. Egy nagyobb serpenyőben elősütjük egymás után a krumplit, a cukkinit, és a törlőkendőn szárazra törölt padlizsánt.
  3. Egy nagy tepsi aljára egy kis olívaolajat rakunk, majd elkezdünk rétegezni.
  4. Alulra terítjük a krumplit (hagyjunk a tetejére is), ráreszelünk egy kis szerecsendiót, és megszórjuk egy kis sajttal.
  5. Második sor a padlizsán kissé sózva, borsozva.
  6. Ráterítjük a Bolognese szószt.
  7. A cukkini következik kis fahéjjal és reszelt sajttal megszórva.
  8. A legfelső réteg a krumpli.
  9. Alufóliával befedve sütjük másfél óráig
  10. Ráöntjük a Morney szószt, aminek a tetejére még egy kis fahéjat, borsot és ezután reszelt sajtot hintünk. És még fél órát szépen megpirítjuk a tetejét.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25x15 cm
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 194 061
elküldve: 56
receptkönyvben: 1 603
elkészítve: 108/144
Facebookon megjelent: 1

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

Hozzászólások (68)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Razor
Razor Thu, 2017-07-06 20:00

Na, most hogy betettem egyben az összes felsorolt alapanyagot (a szószt még nem) sülni, olvasgatni kezdtem a hozzászólásokat. Ezekből az derül ki, hogy kellett volna bor valamelyik fázisban, a bolonyai szósz nem az a bolonyai szósz, és még darált hús is kellett volna bele. Ekkor gondoltam, hogy ekll valahol lenie egy bolognai receptnek. Felvettem a szemüvegemet, és megtaláltam a linket. :-) Sebaj, ez egy komment nélküli muszaka lesz. :-) De azt nem értettem az elején sem, hogy ha alulra teszem a krumplit, akkor hogyan lesz a végén a tetején krumpli, amit a recept előír, anélkül, hogy az egészet felfordítanám vagy volna dugiban krumpli?

Szalánczi Anna
panno / Szalánczi Anna Thu, 2017-07-06 20:25

Kedves Razor!

Köszönjük az észrevételt, korrigáltuk az elkészítést.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

Finimini
Finimini / Finimini Fri, 2016-08-19 12:40

Már másodszor készítem, először kisütöttem a zöldségeket, másodszor nem, viszont a krumplit héjastól megfőztem és úgy használtam fel, így bőven elég volt egy óra a sütéshez. A legfinomabb muszaka recept, mindig ezt fogom követni.

szamanta91
szamanta91 / szamanta91 Sat, 2016-04-02 18:47

Szia!
Ma elkészítettem, nagyon finom lett!
Egyszer régen ettem Görögországban, reméltem, hogy legalább valami hasonlót sikerül nekem is megcsinálnom...nem csalódtam. Isteni, megéri rászánni az időt!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2015-11-01 20:41

Kedves xgerdusx, en is mar lassan harminc eve Cipruson elek, ez a recept is daralt hussal van, nezd csak meg megegyszer, legyszi... :)

vritus
vritus Thu, 2015-03-19 15:14

Ezen az oldalon, valamelyik padlizsános receptnél olvastam, hogy sütés előtt enyhén felvert tojásfehérjébe forgatja vagy megkeni vele a padlizsánszeleteket és így nem szívja magába az olajat. Még nem próbáltam, de lassan neki állok.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2015-03-20 09:26

Szia vritus, errol a technikarol meg nem hallottam, de logikusan akkor rantott padlizsan lesz belole...olajat igy is, ugy is felsziv valamennyit. En torlopapiron szoktam hagyni egy darabig, kicsit ra is nyomom a papirt, hogy felszivja rendesen. En nem szoktam elore sutni a cukkini-krumpli-padlizsant. Nagyon finom ugy is, a rengeteg olaj nelkul. Barmi kerdesed van meg, szivesen valaszolok, ha van kedved, szolj vissza, hogy milyen lett. Drukkolok; Eva

Cactuska
Cactuska Wed, 2014-09-17 08:18

A muszaka a kedvenc ételem! Mikor kint vagyok Görögországban, szinte állandóan azt eszem. :) Nem tudom megunni. Itthon is csináltam már, bár elég macerás étel, de megéri a fáradtságot. Végre egy recept, amiben van FAHÉJ!! Szerintem ez ad igazán különlegesen finom ízt az ételnek. Anyukám félve kóstolta meg a fahéj miatt, de nagyon ízlett neki. Ő sem tudta elképzelni a fahéjat ételben. Az idén Thassoson nyaraltunk, a két hét alatt minden este muszakát ettem, más-más étteremben, de sehol nem ízlett igazán és pont azért, mert nem éreztem a fahéjat. Szerintem ez a lelke a muszakának, ettől lesz másabb, mint egy sima pörköltes rakott hús. Mennyei étel! :) Az lenne a kérdésem, hogy írtad, hogy nem szoktad elősütni a zöldségeket. De akkor nem lesz nagyon "vizes"?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-10-01 17:51

Szia, Cactuska, bocs, hogy csak most valaszolok, az igazi muszakahoz, ha mindenki egeszseges a csaladban, elo kene sutni a zoldsegeket, nyugodtan megcsinalhatod igy is. Nalunk sajnos nehanyan mar csak a kimelobb valtozatat ehetik, ugyhogy en a nyers-alufolias valtozatat sutom. Enged egy kis levet, de egyaltalan nem veszes, viszont sokkal konnyebb az etel. Jo sutogetest kivanok, ha elkeszited. Udvozollek, Eva

Koni08
Koni08 Sat, 2015-10-17 20:26

Szia! Ha nem muszaj elosutni, es ugy is finom, akkor en nem fogom.. :)) vagy finomabb, ha lepirul elotte egy kicsit! Nem keszitettem meg soha ilyet, de holnap megcsinalom, a bolognait mar elokeszitettem hozza!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2015-10-17 20:55

Kedves Koni08, ha elosutsz mindent, torlopapiron jol itasd le az olajat, a sutoben mar csak jo felora kell neki, amig megpirul a teteje. Ha van kedved, szolj vissza, hogy milyen lett. Udv; Eva

Koni08
Koni08 Sat, 2015-10-17 21:10

Szia! Ez az, pont erre iranyult volna a kerdesem. Nyilvan nekem ugy a legkenyelmesebb, ha nem sutom elo. Tehat, ha megis elosutnem a zoldsegeket, akkor mar csak a martassal egyutt felora a sutoben, viszont, ha nem sutom elo, akkor egy ora a sutoben, es meg felora a martassal? Koszi :) persze, megirom, milyen lett, alig varom :)

Koni08
Koni08 Sun, 2015-11-08 17:50

Szia, termeszetesen meg a kerdesem idejen elkeszitettem, elosutottem a zoldsegeket, megis az autentikus recept alapjan. Mit ne mondjak, annyit kertek tolem azok, akik kostoltak, hogy mostmar orokke csak ezt szeretnek, ha ezt keszitenem... :) sok finomat szoktam egyebkent sutni...szoval , hm tenyleg nagyon finom volt, a fahej tenyleg tokely bele. A tetejen a martast kulon kiemeltek, ami tenyleg nem hasonlithato egy tejfolos sajtos szoszhoz.. koszonom szepen a receptet es a sok segitseget :) meg fogok valogatni a recepteid kozul! :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-10-01 17:43

Kedves MrsSame, nagyon guszta lett, igy kell kineznie egy igazi muszakanak...Nagyon szivesen... Udv; Eva

BaSand
BaSand Mon, 2014-09-01 11:04

Kedves evaneo!

Ma elkészítettem, pontosan a te recepted alapján. Fergetegesen jó volt! Igazi mediterrán ízvilág, amit nagyon kedvelek. Gratulálok! Egyetlen megjegyzésem lenne. Az a bolonyai szósz, amit írtál, nem bolonyai szósz, hanem annak egy nagyon leegyszerűsített változata. Hiányoznak belőle az "eredeti" bolonyai fontos alkatrészei, vaj, zeller, sárgarépa, szalonna, tejszín. Az "eredet"i elkészítése meglehetősen időigényes, sokkal tovább tart, mint a muszakáé. Mindez csak egy megjegyzés, még egyszer gratulálok a kitünő recepthez!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-10-01 17:40

Kedves BaSand, koszi, hogy elkeszitetted a muszakat, a bolognese szosszal kapcsolatban pedig tokeletesen igazad van...ez egy "ciprusi" bolognese szosz :):):) , viszont eleg gyorsan elkeszul, es nagyon sok recepthez ezt hasznalom. Udvozollek; Eva

tanti
tanti Mon, 2014-08-04 18:18

már sül:), kiváncsi leszek a krumplis változatra, mert anno a mi házinénik rizzsel tanította egy kis görög-szigeten! A sütési idő is izgat. Kissé sokallom a két órát, hisz minden elő van sütve/főzve. Remélem finom lesz, köszönöm a receptet.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2014-08-04 19:53

Kedves Tanti, ha mar mindent elosutottel, akkor nem kell ilyen sokaig sutni...a morney szosszal egyutt eleg neki egy ora. a masfel ora a nyers leretegezesnel van, utana ra a szosz es meg fel ora. Koszi, hogy kiprobaltad, remelem, meg idoben szoltam :) Udv; Eva

Melcset
Melcset Mon, 2014-07-28 17:59

Valóban nagyon időigényes, de finom és különleges íze van! A fahéjat kár lenne belőle kihagyni! :) Köszönöm!

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-06-22 15:50

Kedves Eva,
ma elkészítettem. A férjem sokat segített, reszelte a sajtot, tesztelte a bort (elégedett volt:) ) azt mondta kizárt, hogy fahéj kell bele. Berohant a nappaliba és ellenőrizte. Jóváhagyta:) Én a Morney szósznál rezdültem meg egy kicsit, hogy tényleg ilyen sok kell....és tényleg. És végül a lényeg: nagyon finom ebédünk lett a tökéletes és hibátlan recepted alapján. Nagyon szépen köszönöm Neked! Viszont tényleg elég sok időt vesz igénybe az előkészítése, így ahányszor előveszem most már a receptedet, előtte való nap - a mártás nélkül - mindent előkészítek. Még1x köszönöm! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-06-18 19:42

Kedves Eva:)
Én is itt körözök a recepted felett napok óta mint a kölökgólya:))) Szerencsére többször jártam Görögországban és ott ettem többször, isteni, így úgy döntöttem, nem sikerül elrémísztened és lesz időm:) Viszont lenne kérdésem. A cukkini és a padlizsán esetében szintén megpucolom ill. a magok vagyis a közepe benne marad vagy kiszedjem? Mit jelent az elősütés? Félig süssem meg? A szerecsendió és a fahéj esetében szívesen elfogadnám a Te ízlésedet mennyit tegyek bele a muszakánál és a szósznál? Köszönöm szépen a válaszodat, üdv:) Gabi

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2014-06-19 16:50

Kedves Gabi, a zoldsegeket nem kell meghamozni, sem a magokat kiszedni, csak a veguket kell levagni. Az elosutes - a szeleteket ki szoktak elore olajban sutni, ugy retegezik le, de igy hat millio kaloria van benne, nagyon nehez, zsiros nekunk. En csak ugy naturban retegezem a szeleteket, olivaolajjal kisse meglocsolva (2-3 kanalnyival), kozepen a bolognese, letakarom (aluminium folia) igy sutom egy oran at, leszedem a foliat, ra a besamel, meg egy felorat vissza a sutove, mig szepen megpirul a teteje. Szerecsendio, fahej - egy kis csapott kaveskanallal nyugodtan mehet bele. Jo sutest, Eva

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2014-06-19 17:53

Kedves Eva,
köszönöm a gyors válaszodat. Igyekszem minél előbb elkészíteni, és ígérem megírom majd a végeredményt. Gabi

Varagd
Varagd / Varagd Tue, 2014-02-18 12:39

Már régóta nézegettem ezt a receptet, és bevallom kicsit elrettentett amit írtál, hogy akinek nincs ideje, hozzá se kezdjen, mert 2 kisgyerek mellett nehéz megcsinálni.
Viszont addig agyaltam, míg tegnap este előkészítettem mindent amikor a gyerekek elaludtak, és tényleg másfél órán belül minden kész lett, es el is mosogattam :)
És hát a végeredmény!!! Egyszerűen szuperfinom!
8 hónapot laktam csak görögországban, de ennyire finomat utoljára ott ettem!
Köszönöm szépen ezt a receptet!

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2014-01-09 21:42

Kedves Evaneo,

most olvastam a receptedet, es el is tettem köszönettel, mert nagyon szeretem a mussakat. Irod, eredeti recept - ki kell probalni, leven rengeteg forog közkezen, ki-ki hogyan varialja. Üdvözlettel, Marti

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2014-01-12 19:04

Szia kedves Marti, nem fogsz csalodni, ha kiprobalod, ezt az egyet megigerem. Cipruson elek 27 eve. Nyaron hetente, max. kethetente ez van az asztalon. Nagymamatol tanultam, eredeti gorog recept, nem is ismerek senkit, aki maskent keszitene. Annyi elteres lehet, hogy valaki, ha nem szereti a padlizsant, vagy a zukkint, vagy vegasan, hus nelkul kesziti, ez egyeni izles kerdese, egy recept sem szentiras, amin nem lehet valtoztatni. Ha egy gorog szakacskonyvet kinyitsz, abban is igy lesz leirva. En is olvastam mar olyan "muszaka" recepteket, amik tojasos tejfollel vannak leontve, stb. Na, ettol mindig fejreallok, de sosem szoktam kommentart irni...csak magamban megjegyzem, hogy nem kene az etel eredeti nevet, a muszakat hasznalni ezekhez a receptekhez, hanem talan a tojasos tejfollet leontott ragu jobban illene hozzajuk. Nyugodtan probald ki, jo fozocskezest hozza, udv; Eva

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-01-13 16:57

Kedves Eva,

köszönöm szepen a valaszodat, igazan megörvendeztettel! En Bayororszagban elek, 40 eve, Münchenben, azaz 2 eve München közeleben, videken,, mely sokkal nyugodtabb eletet nyujt, mint a varos... En is irritalva erzem magamat, ha "echt bajor" vagy pl. francia etkek receptjeit olvasom, en reagaltam is, de a jövöben en Sem szolok semmit - felesleges. Feltetlenül el fogom kesziteni, azzal a biztos tudattal, hogy eredeti a recept! :)

Szeretettel üdvözöllek!
Marti

ZsuzsaL
ZsuzsaL Thu, 2014-06-05 21:14

Errol az jutott az eszembe, hogy sok eve az egyik nemet ado fozos musoraban a nemet szakacs "eredeti" magyar porkoltet fozott. Nagyjabol stimmelt is a recept egesz addig, mig azt nem talalta mondani, hogy es amit feltetlenul bele kell tenni, egy citrom reszelt heja. Na, erre mar le kellett ulnom a gephez es irtam egy emailt, hogy a porkoltbe soha nem teszunk citromhejat. Sertodott valaszt kaptam (nem tole, hanem a TV egyik munkatarsatol), miszerint a fozes is muveszet es a szakacs el a muvesz szabadsagaval es szabadon modosithatja a receptet. Na de ennyire? :) Egy masik hasonlo tortenetben a magyar csoportnak az (akkor meg) NDK-s szakacs meglepeteskent porkoltet fozott. Szerencsere a csoport vezetoje meg epp idoben bement a konyhaba es megakadalyozta, hogy rebarbara keruljon bele. A szakacs azt mondta, o csak finomabbra akarta csinalni :)
Udv, Zsuzsa

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 19:01

:) nalunk is csinaltak meg nagyon regen magyar estet, szekely kaposztat csirkevel :):):) Mert nem kerdeztetek meg engem, az csak disznohussal jo !!! A ciprusi foszakacs; nagyom finom ez igy...ugy van...Na joooo, azert mondom, nem erdemes kommentalni, csak okoskodonak tunik az ember, Udv; Eva

kojudo
kojudo Thu, 2013-12-05 00:26

Klassz recept, finom lett köszönöm. Egy kérdésem van csak: az egy pohár mennyit jelent? 2,5 dl?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2014-01-12 18:50

Szia kojudo, lehet 2 vagy 2,5 dl is az aranyok fontosak. Ha kisebb az adagod, 2 dl-es eleg ertelemszeruen. Orulok, hogy izlett. Udv; Eva

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2013-09-28 10:37

Szia Éva!
Hogyhogy nem láttam eddig ezt a receptedet.. Elbújt a többi között. Én muszakát eddig csak török kajáldában ettem, és nagyon bejött. Muszáj a Te receptedet is kipróbálnom, tuti nagyon finom, most nagyon megkívántam! :)
Puszi:
Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2013-10-04 17:47

Szia Samiya, remelem jol vagytok, igen a muszaka orok klasszikus...szep hetveget kivanok, jo sok pihenessel; Eva

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2013-07-20 15:22

Kedves Éva!
Annyira ízlett az általad feltöltött gyros, hogy a muszaka elkészítéséhez is nagy lelkesedéssel fogtam hozzá, se a kánikula, se a cukkini hiánya nem tudott visszatartani! (helyette padlizsánt használtam) Muszakát még sehol sem kóstoltam korábban, szóval nem tudom, milyennek kéne lennie, de bizton állíthatom, hogy a Te változatod mennyei :) Plusz pont, hogy gyorsabban elkészült, mint vártam, a zöldségek 20 perces elősütése után kb. 1 órát töltött a sütőben és már kész is volt, minden szuper puha, szuper finom, sajt rápirulva.
Azt hiszem ez lesz most a favorit padlizsános receptem egy jó darabig :)
Köszönet a receptért és szép napot!
Chococat

1996