Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Foszlós kalács húsvéti sonkához
Foszlós kalács húsvéti sonkához
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

hozzávalók / 6 adag

tésztához

forma kikenéséhez

lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl tejet egy teáskanál cukorral langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük, amíg felfut.
  2. Keverőtálba kimérjük a liszteket. A maradék 2 dl tejet és a margarint meglangyosítjuk, megvárjuk, amíg elolvad benne a margarin, majd belemérjük az olajat, a cukrot, a sót, kevergetjük.
  3. A két tojássárgáját villával kissé felverjük, és az előző elegyhez csurgatjuk, közben kevergetjük.
  4. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, majd fakanállal kevergetve, apránként a margarinos tojásos olajos tejet. Amikor már nincs száraz liszt a tálban, akkor robotgép dagasztó karjának segítségével majdnem sima tésztát dagasztunk. Kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett deszkán kézzel szép fényesre dolgozzuk.
  5. 1 órát kelesztjük langyos helyen. Margarinnal vagy vajjal kikenünk, és liszttel kiszórunk egy 25 cm-es szögletes sütőformát (ha van).
  6. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, egy-egy részből négy, kb. 30-35 cm-es rudat sodrunk, majd négyes fonással megformázzuk. Lekenjük 1 dl tej és egy tojássárgája keverékével, és még egy órát hagyjuk kelni. Az egyiket beletesszük sütőformába, ott keljen meg. A másikat takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Amikor az egyik kisült, akkor kiborítjuk a formából. A formát elmossuk, és újra kenjük, lisztezzük, beletesszük a második kalácsot. Ha nincs sütőformánk, akkor sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük mindkét fonatot.
  7. Kis fokozaton kb. 40-50 percig sütjük, 15 percig a sütő alsó bordáján, a továbbiakban a sütő középső bordáján. Ha az elején nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Nekem gázsütőm van. Más típusú sütőhöz nem tudok segítséget nyújtani, az a lényeg, hogy mérsékelt hőmérsékleten, lassan süljön.
  8. Ebből a mennyiségű tésztából két kisebb kalács lesz. Nem érdemes egyben megfonni és egy nagyot készíteni, mert az általában nem magasra, hanem széles-laposra kel meg.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 117 326
elküldve: 39
receptkönyvben: 344
elkészítve: 37/37
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, kelt kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-04-02 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.04.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-03-31 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.03.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Mida8181
Mida / Mida8181 Sun, 2017-04-16 17:59

Szia
Köszi a tökéletes receptet. A kenyérsütő üstjébe beraktam a hozzávalókat, egy dagasztás, kelesztés program lement, megformáztam, kelni hagytam és 160 fokon sütöttem. Nagyon finom lett. Sonkához húsvétkor kihagyhatatlan.
Kellemes ünnepeket
Mida

Kiszelyné Keczkó Eszter
Kiszelyné Keczkó Eszter Wed, 2016-03-16 15:53

Szia!
Köszönöm a receptet! Már régóta kerestem a tökéletes receptet!
Én villanysütőben sütöttem, legalsó rácson 120 C-on, 30-35 perc alatt megsült.
Ui: Tényleg mennyire jó ötlet, kicsi tepsiben sütni, nagyon szép formája lett.... eddig a másik tepsiben mindig lapos maradt.
Köszönöm!
Eszter

632
rétesliszt 100 g
finomliszt 500 g
friss élesztő 5 dkg
tej 3 dl
15 g
cukor 12 dkg
margarin 6 dkg
napraforgó olaj 2 ek
tojássárgája 2 db
margarin 1 dkg
finomliszt 0.5 evőkanál
tojássárgája 1 db
tej 1 dl