Elállós bodzaszörp recept

Elállós bodzaszörp
Elállós bodzaszörp
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve kísérleteztem ki ezt, ami elsőre nagy sikert aratott. Azóta minden évben így készítem. Kb 8 liter lesz belőle.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Ha valaki idegenkedik a borkéntől, akkor más tartósítót is lehet használni (pl. ajánlani szokták a borkősavat, de azt én még nem próbáltam). Tudom, nem olyan elterjedt (azt írják, csak a borászatban használatos), de anyukám évek óta borként tesz a savanyúságokba, így gondoltam, kipróbálom én is, és bevált. Még a befőttekhez és lekvárokhoz is ebből teszek egy csipetnyit, soha nem romlott még meg semmim, pedig nincs hűvös kamrám, csak a panel konyhám meleg szekrénye. Nem ártalmas. Az igaz, hogy a szaga orrba vágó, amikor feloldom valamiben, de olyan kis mennyiség kell belőle, hogy nincs mellékíze, és a szagát sem érezni a kész "termékben". E224 vagy Kálium-diszulfit néven tudjátok ellenőrizni bárhol az interneten.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: ital
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos bodzaszörp, szörp bodzavirágból, bodzaszörp borkénnel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékban 5 liter vizet, 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.
  2. Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.
  3. A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban felolvasztjuk, és világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.
  4. A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.
  5. Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.
  6. Miután a citromok héját lesikáltuk, felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)
  7. Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.
  8. 5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát. Bármilyen edénybe elkezdjük leszűrni a szörpöt (lehet kisebbe is, több részletben).
  9. A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.
  10. Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 107 087
elküldve: 31
receptkönyvben: 315
elkészítve: 43/43
Facebookon megjelent: 1

szakács

bebe74

Mióta szakács: 2014.05.07.
13 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

potandi
potandi k, 2017-05-30 08:05

Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni,sajnos biztos valamit elrontottam,mert már a 3. napon / mikor állni kell hagyni / elkezdett forrni a szörp. Az az érdekessége a dolognak,hogy ha megkóstolom akkor nem érezni,hogy forr . :-(
Mit tudok vele kezdeni ?

bebe74
bebe74 / bebe74 sze, 2017-05-31 17:04

Sajnos nem tudom mi lehet az oka, én még nem jártam így (pláne ilyen hamar). Tettél bele borként ? Bár, ha nem akkor sem lett volna szabad 2-3 nap alatt felforrnia, hiszen van aki tartósító nélkül teszi el (én nem merném :)) Talán meg lehet menteni, ha leszűrés után felforralod ...

potandi
potandi cs, 2017-06-01 07:21

Szia ! Köszönöm szépen a válaszod ,közben megoldódott mert a szomszédtól kaptam a tippet,ugyan az amit Te is ajánlottál és rendbe tudtam hozni a dolgokat,megállt a forrás ! :-)
Jaa és én nátrium benzonátot használtam.......lehet rossz választás volt,bár tavaly citromfű szörpöm nem forrt fel.

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2017-05-27 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2017-05-26 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

elderflower
elderflower v, 2015-06-07 18:32

Nemrég készítettem el, szuper lett! csak ajánlani tudom mindenkinek a receptet.
A szörpöt hol kell tárolni? Elég, ha berakom a kamrába (ami sajnos nem a leghűvösebb) vagy tegyem hűtőbe? Lehet, hogy nagyon buta a kérdésem... de még sosem készítettem ilyen elállós szörpöt.

bebe74
bebe74 / bebe74 h, 2015-06-08 22:51

Szia ! Én panelben lakom, ahol van egy kis ( meleg) kamraszekrény, de simán elállnak a szörpök, lekvárok. A szörp mondjuk általában decemberig elfogy, de van lekvárom ami már 2 éves, szóval ez ne tartson vissza ! A lényeg , hogy muszáj tartósítót használni , attól a kevés mennyiségtől nem lesz bajunk. ( Én az utóbbi időben a borként kiegészítem egy kis Na- benzoát tartósítóval, vagy lehet kapni szörphöz való tartósítót. Biztos ami tuti, inkább, minthogy ki kelljen dobni.)

elderflower
elderflower p, 2015-06-12 08:56

Szia Bebe74! Köszönöm szépen a gyors választ! Akkor ki is veszem a szörpöket a hűtőből :) így legalább felszabadul jó sok hely. A szörpről egyébként azóta sem tudunk leállni, olyan finom lett! azt hiszem, ez az adag nálunk nem tart ki decemberig :) üdv, Klaudia

igaagrav
igaagrav / igaagrav h, 2014-06-02 19:42

Most készítettem el. Kb két órán keresztül vadásztam a bodzavirágokat, mert már gyakorlatilag teljesen elnyíltak, de szerencsére, még találtam kellő mennyiségűt! :)
Tényleg nagyon finom lett, remélem, tényleg klasszul eláll! :)

bebe74
bebe74 / bebe74 sze, 2014-06-04 21:04

Biztosan ! Már pár éve készítem így és még egyszer sem romlott meg. Örülök , hogy ízlik !

bebe74
bebe74 / bebe74 sze, 2014-05-21 20:20

Örülök ! Remélem másoknak is ízlik ! (Eddig még csak a családom és a barátaim kóstolták )

1558