Csalamádé télire egyszerűen recept

Csalamádé télire egyszerűen
Csalamádé télire egyszerűen
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (111)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a savanyúságot nem csak azért szeretjük, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ennél egyszerűbb eltevési mód nem igen ismeretes. A legtöbb időt a szeletelés vesz el, de úgy gondolom, hogy azt még mindig szívesebben csinálja az ember, mint órákon át vizes vagy száraz dunsztba pakolgatni az üvegeket. Mindenkinek ajánlom, aki igazán finom és egyszerű savanyúságra vágyik.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenféle húsokhoz, egytálételekhez kitűnő kiegészítő.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egyszerű vegyes savanyúság, vegyes vágott egyszerűen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított zölsdégeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk eltenni télire, vegyünk színes paprikákat: pirosat, sárgát.
  2. A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a fűszereket és ízesítőket, majd alaposan összekeverjük. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ezelatt levet ereszt.
  3. Végül az előre előkészített üvegeket megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 decis üveg tölthető meg. Érdemes jól megtömni az üvegeket, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 677
össznézettség: 405 085
elküldve: 189
receptkönyvben: 2 691
elkészítve: 156/206
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kozák Brigitta

Mióta szakács: 2010.07.04.
14 recept

Hozzászólások (111)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raczmargit2
raczmargit2 cs, 2017-08-10 20:45

Télálló sárgarépás csalamádé:
Előnye, hogy édeskés íze miatt, önmagában is fogyasztható. Hátránya, hogy gyorsan elfogy.
3kg tv paprika (vastaghúsú, sárga legyen, az érett, és ne piros túlérett, mert az meglágyul, nem marad ropogós!)
3 kg fejes káposzta (fehér színű az érett)
1 kg vöröshagyma (nagyobb gyöngyhagymát is tettem bele)
1,5 kg fürtös uborka
4 db vékony sárgarépa (én ebből és az uborkából is többet , 3-3 kg-ot tettem és a vöröshagymát is megdupláztam (most gyöngyhagymával egészítettem ki)
A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és lereszeljük. Egy nagy zománcozott vajlingba tesszük, alaposan összekeverjük, majd rászórjuk a sót és elkeverem benne.(főleg a paprikára és a káposztára kell rászórni, hogy az kiengedte a levét, akkor ráöntöm a 14 dkg sót,
1 csapott mokkáskanál borkénport (ebből is 1kk-al többet tettem)
6 dl 10%-os ecetet (20%-os ecet ma biztonságosabb, de abból csak a fele kell! Kóstoláskor derül ki, hogy kell-e bele még só, vagy ecet. A cukor nekem még egy kicsit soknak is tűnt, mert a több sárgarépától édesebb lett a lé.)
Összekeverjük az összes hozzávalót, a vejlingon keresztbe teszünk egy fát és letakarjuk egy fehér pamut ruhával, majd naponta többször átforgatjuk az egészet, még közben is megkóstolhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a nyálunk semmiképpen ne kerüljön bele! 25-36 óráig állni hagyjuk, hogy átjárja az a lé, amit kiengedtek a zöldségek magukból és az ízek jól összeérjenek.
megkóstoljuk a levét és ha még kell bele só, vagy pici ecet, azt pótoljuk. Ne érintsük a megnyalt kanallal, mert az egész megromlik! Fél literes, vagy kisebb csavaros üvegekbe légmentesen lenyomva beletömjük és felöntjük a levével Zárjuk az üvegek tetejét, nedves ruhával áttöröljük, hogy ne legyen ragacsos a ráfolyt létől. Egy használaton kívüli zománcozott tepsire rakva, betesszük a hideg kamrába. (Ha valamelyik üveg véletlenül nem volt elég tiszta, akkor a forrásnak indult savanyúság leve a tepsibe menjen. Nem szokott megtörténni, de jobb az óvatosság! A megbontott üveget jobb, ha hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek! Rácz Margit

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-07-11 02:08

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.07.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Karcsi1001
Karcsi1001 cs, 2016-09-01 15:53

Én egy barátom erdélyi anyósának eredeti, alapreceptjét használom sok éve (nem egyszer), eddig bevált, sosem forrt fel! Annyit változtattam, hogy CSAK paradicsom mennyisége helyett fele-fele uborkát, paradicsomot teszek bele. A 8%-os ecet állítólag Erdélyben létezik, itt Mo.-n én nem találkoztam vele, ezért arányában 10%-ost használok. Ez a recept:

Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom (én 1.5-1.5 kg ubi, zöld paradicsom)
3 kg paprika (1-1 kg piros-fehér-zöld színű, vegyesen)
3 kg gyalult káposzta
20 dkg só
1 kg kristálycukor
1 l 8(!) %-os (vagy 8 dl 10%-os) ecet
3-4 db babérlevél
szemes feketebors, ízlés szerint

Elkészítés:
A zöld paradicsomokat (uborkákat), a paprikákat felszeleteljük, és a gyalult káposztával együtt egy nagyobb edénybe tesszük.
Hozzáadjuk a sót-cukrot-ecetet, valamit a babérleveleket és a szemesborsot, majd jól összevegyítjük. Letakarva, három napig kevergetjük, míg levet nem enged.
Üvegekbe tesszük, lekötve hűvös helyen tavaszig eláll.

Nincs se szalicil, se citromsav! Egyszer kipróbáltam timsó hozzáadásával. Frissebb, zöldebb maradt ugyan a színe, de más lett az íze! Maradtam az eredetinél, fakóbb-barnásabb szín, sokkal finomabb íz!

vadgesztenye
vadgesztenye h, 2016-07-18 16:33

Többen írtátok, hogy felforrt, nem tudom, hogy miért van, de adalékmentes sót kell használni a savanyúságokhoz. Jódozott sótól felforrhat.

Sz.Gyöngyvér
Sz.Gyöngyvér szo, 2015-09-26 11:20

a szalicilt és a citromsavat és egyből rá kell tenni? azzal együtt kell állni hagyni?

Livcsu
Livcsu cs, 2015-05-14 14:59

sziasztok!
Érdeklődnék, hogy készítette-e már Valaki barna cukorral, esetleg a sima ( fehér) cukor helyett valamilyen édesítőszerrel ? :)
Köszi a válaszokat

perkriszti
perkriszti sze, 2015-07-29 20:17

Szia Brigitta. Ma csináltam meg először a csalamédát, de igen kevés a leve. Mit lehetne csinálni, addig nem merem berakni üvegekbe. Köszönöm: Kriszti

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi sze, 2015-07-29 22:54

Kedves Kriszti! Annyit tudok javasolni, hogy hagyd tovább állni. Néhány óra alatt össze kell essen és akkor lesz leve is. Remélem sikerül! Minden jót! Brigi

Fresita
Fresita h, 2014-10-06 16:45

Spanyolorszagban elek, itt nem szoktak csalamadet csinalni, am mivel a ferjem kostolta Magyarorszagon, augusztusban kerte, hogy csinaljak en is. Elraktam egy adagot, nem birta egy honapig... Tegnap a spanyol csalad keresere 4adagot apritottam ossze. Most 27gyonyorusegesen szines uveg csalamade csucsul a kamrapolcon. (Azert biztos, ami biztos, imadkozom, hogy nehogy megromoljon....) azt hiszem, meghonositottam ezt a csodajo receptet Spanyoleknal is:)

saran
saran sze, 2014-09-17 17:02

Hello. 3 éve csinálom ezzel a recepttel a csalamádét, eddig semmi baj nem volt, de idén forrik :( Ez miért van szerintetek?

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi cs, 2014-09-25 21:25

Sziasztok! Én még arra tudok gondolni, hogy talán nagyon tele tettétek az üvegeket és azért forrik. Én általában hagyok egy fél ujjnyit szabadon az üveg tetején. Nem biztos, hogy ez a gond, de hátha... :)

perkriszti
perkriszti sze, 2015-07-29 20:15

Szia Brigitta. Ma csináltam meg először a csalamédát, de igen kevés a leve. Mit lehetne csinálni, addig nem merem berakni üvegekbe. Köszönöm: Kriszti

Finimini
Finimini / Finimini cs, 2014-09-25 20:51

Szia saran, az enyém is megromlott az idén. Vagy valami szennyezőanyag maradt a zöldségen, vagy belekerült egy pici morzsa, (akár ruhánkról), vagy az üveg mosása, forrázása nem volt megfelelő. Csak erre tudok gondolni. Valakinél olvastam, hogy a darabos savanyúság eltevésekor kkiforrázza az üvegeket, forró vízbe dobja a zöldségeket és nem nyúl kézzel a savanyúságba. Én a csalamádéhoz valókat fogom leforrázni és úgy felvágni. Hátha bejön. SOHA nem szabad feladni. Még az idén készítek újat.

saran
saran p, 2014-09-26 07:33

Az a helyzet, hogy mindegyik üvegben forrik. Az üveg kiforrázzását értem, de a zöldségeket is? Az úgy nem lesz puhább?

Finimini
Finimini / Finimini p, 2014-09-26 12:08

A forrázás egy pillanat. A lobogó vizet ráönteni és azonnal le is önteni. Csak a zöldség felületét éri a forró víz. Én nem tettem tele az üvegeket mégis felforrt. Szerencsére csak két üveggel tettem el, így nem nagy a kár. A fene se tudja miért nem sikerül néha, lehet, hogy kevés az ecet, vagy a só, esetleg tartósító. Mindig van rizikó, ezt is vállalni kell. Azért én óvatos vagyok és kis mennyiséget teszek el.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz h, 2014-09-15 15:22

Szia!

10 befőttesüveggel lett a dupla adagból. Tegnap reggel gyalultuk, kevertük be, és ma délben lett üvegekbe rakva. A spejzom éke lett ezzel a színkombinációval. Gyönyörű!
Köszönöm még egyszer! :) Hajni

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi h, 2014-09-15 15:54

Kedves Hajni!
Egészséggel fogyasszátok a szépségeket :)) Ne sajnáljátok megkezdeni őket! Az íz legalább olyan szuper, mint a látvány! :)) Üdv! Brigi

mikomelinda
mikomelinda h, 2014-09-15 08:41

Szia Brigi!Nagyon szépen köszönöm a klassz receptet nekem és családomnak nagyon bevált!Már tavaly is elkészíttetem és az az idén is elfogom!!!Egy icipicit változtattam rajta plusz sárgarépával színesítettem kaliforniai paprika helyett!Így is isteni lett!!!Még egyszer köszönnöm!!!! :-D

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi h, 2014-09-15 15:52

Kedves Melinda! Nagyon örülök, hogy bevált a recept :) A répa szuper ötlet! Egészséges, szép és finom! Minden jót! Brigi

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz v, 2014-09-14 19:17

Szia! :)

Ma elkészítettem dupla adaggal, ott figyel a spejzban egy tejes ládában.
Holnap töltöm üvegekbe, remélem,hogy jó lesz! Az illata itt kóborol a lakásban ahogy nyitogatva volt a spejzajtó, már most isteni! :)
Köszi a receptet!

cjey
cjey k, 2014-07-29 22:53

szia :)
nagyon megtetszett a recepted,szeretnem elkesziteni,de kicsit felek mert meg soha nem csinalttam meg savanyusagot.tudnal esetleg egy ket jo tanacsot adni mint nagyon kezdo haziasszonynak mielott belekezdenek? nagyon nem szeretnem ha megromlana!koszonom elore is

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi sze, 2014-07-30 09:10

Először is a paprikát és a uborkát alaposan mosd meg. A lényeg, hogy a zöldségek tiszták legyenek. Na meg az üvegek is. Akár kézzel, akár géppel mosd ki az üvegeket és töröld szárazra. A szeletelésbe nincs semmi ördöngösség. Miután levet eresztett, töltsd meg az üvegeket. Érdemes jól megtömni zöldségekkel, de vigyázz, hogy az üveg szája alatt maradjanak, ne a kupakkal keljen azokat lenyomni, mert esetleg a cukros lé kiforrhat, ha túl van töltve. Utána egy nedves konyharuhával áttörölheted az üvegeket és mehetnek is a polcra. Sok sikert! :))

faragoma
faragoma cs, 2014-07-24 22:28

Kedves Brigi! A férjem nem szereti az édes csalamádét! Csinálhatom cukor nélkül? Köszi.

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi cs, 2014-07-24 22:59

Ez nem egy édes savanyúság. A cukor csak azért kell bele, hogy harmonikus legyen az íze, ne legyen nagyon ecetes. Esetleg meg lehet próbálni kevesebb cukorral, de én azt javaslom, hogy próbáld meg az eredeti recepttel. Nem hiszem, hogy édesnek fogja tartani a férjed :) Minden jót! Brigi

kisszamoca2
kisszamoca2 sze, 2014-07-23 19:09

Imádom ezt a receptet! Ezen a nyáron már a harmadik adagot teszem el,és csak fogy,csak fogy..:D Nagyon köszönöm!

tucsokbogi
tucsokbogi v, 2014-02-23 11:02

Isteni finom!Rengeteget csináltunk és már nagyon fogyóban van!Szerintem ebből nem lehet eleget csinálni!Köszönjük a receptet!

margit42
Mancika / margit42 szo, 2013-10-12 10:10

Kedves Brigitta!
Tegnap elkészítettem a salátádat, már készítés közben kóstolgattam, sejtettem, hogy jó lesz, de mára az ízek összeértek, és alig tudtam abbahagyni a kóstolást. Most olyan ebéden töröm a fejem, amihez ebből a csalamádéból degeszre ehetem magam. Köszi a receptet, és készítem a következő adagot, mert ez a mostani nem lesz hosszúéletű. Szép napot kívánok Neked.

Arminusz
Arminusz p, 2013-10-04 14:40

Nagyon jó a recept,de ha javasolhatom,használjatok borkősavat minden más helyett!Ez természetes,sok gyümölcs alkotó eleme,nincs mennyiségi korlátja a használatának!Tartósít,ropogósan tart és megőrzi az eredeti színt is!És nem mérget eszel!Ezt egy tartósítószer szakértő mondta,nem én vagyok ennyire okos!
Most fogom kipróbálni a receptedet csak én vödörben!:)

orsi013
orsi013 v, 2013-09-15 20:16

szia! sajnos nincs citromsavam anelkul is jo lesz? vagy tehetek bele citromot? koszi

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi v, 2013-09-15 21:53

Kedves Orsi!
Ha még nem vágtad össze a hozzávalókat, azt javaslom, hogy szerezz citromsavat (bármelyik vegyes boltban vagy szupermarketben találsz a fűszereknél). Ezzel tuti nem lágyul el. Én citrommal még nem próbáltam. De egy kisebb adagot, akár meg is lehet próbálni... :)

pakóca
pakóca h, 2013-09-09 20:16

Elkészítettem, hát tuti jó lett!!! Az a baj, hogy majdnem a felét megettük még az üvegbe töltés előtt... :))))) Azt hiszem, fogok úgy is csinálni most még ősszel, amíg olcsó az alapanyag, hogy ebédhez a sült mellé, de ekkor nem teszek bele szalicilt. Ha reggel bekeverem, ebédig kész is lesz. Köszi szépen a receptet!!! Több receptet kipróbáltam eddig, régi családi recepteket is, de ez a Te recepted a befutó! :)))

Szilviaa
Szilviaa v, 2012-12-09 12:26

Én október elején tettem el, október 20-án hozzá is szóltam, hogy nagyon finom és ezentúl csak így teszem el..hát eddig nem is volt semmi gond, ma viszont az összeset ki kellett nyitni, és mind meg van romolva. Nem tudom mi lehet az oka. Ott van, ahol a többi befőtt és savanyúság, lekvár..stb, semminek nincs semmi baja, csak ennek a néhány megmaradt üvegnek. Valami ötlet esetleg, hogy mitől lehet? Az üvegekkel biztosan nem volt gond, sem a kupakokkal. (itt hozzáteszem, hogy volt amit műanyag savanyúságos vödörbe tettem el, annak sem volt baja még 2 hete, szóval, nyugodtan lehet abba is tenni) Nagyon ízlett mindenkinek, így továbbra is szívesen tenném így el a jövőben, de így nem merek majd nekiállni újra. Segítsetek légyszi!

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi v, 2012-12-09 18:55

Kedves Szilvi!
Nagyon sajnálom, hogy így jártál. Nem tudom, hogy mi lehet az oka. Nekem még nem romlott meg soha. És hogy romlott meg? Meglágyult vagy megpenészedett? Sajnos nem tudom, hogy mi lehet az oka, mert eddig nem tapasztaltam ilyet.

Szilviaa
Szilviaa k, 2012-12-11 14:19

Se meg nem lágyult, se meg nem penészedett. Hanem büdös lett, és olyan nyálkássá vált az egész, a lé is. Kifutni is elkezdett az üvegből. Ezt a kifutást már néhány hete is tapasztaltam, de akkor annál az üvegnél még nem éreztem semmi rossz ízt, tehát azt még megettük. (megjegyzem, ez azért a bárányainknak még ízlett így is:D)
Jó lenne rájönni mi baja lehetett, mert annyira nagyon finom, hogy szívesen ennék még belőle.

odorszilvi
odorszilvi h, 2012-11-05 11:15

Szia Brigi!
1 hónapja tettem el 8 üveg csalamádét a te recepted szerint, 4 üvegbe tettem jó csípős paprikát is. Két napja bontottuk fel az első üveget azóta már két üveggel megettünk, mert annyira finom friss és ropogós benne minden zöldség. A család összes tagja imádja. Ez idáig a legjobb csalamádé recept amit kipróbáltam, és maradok is ennél! Nagyon köszi a receptet!
Szilvi

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi h, 2012-11-05 19:36

Kedves Szilvi!
Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. És mivel tényleg nagyon egyszerű eltenni, bármikor lehet utánpótlást készíteni :) Jó étvágyat a többi üveghez is! Brigi

lnepm
lnepm sze, 2012-10-31 15:20

Szia Brigi!

Köszönöm válaszod, ne haragudj a neved miatt, hogy elgépeltem. Először végigolvastam a hozzászólásokat, és ott keveredtem meg. Végre kész vagyok, benne a finomság az üvegben, gyönyörű, az íze nagyon tetszik, még a nagy fiamnak is. Még egyszer köszi!
Mariann

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi sze, 2012-10-31 15:38

Szia Mariann!
Örülök neki, hogy ízlik. Később sem fogtok benne csalódni! A név miatt nincs semmi gond :) Üdv! Brigi

616