Baklava recept

Baklava
Baklava
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A baklava egy kiadós, édes sütemény, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak, és ezt az ünnepi felvonulást Baklava Alayi-nak nevezték.
Az én történetem pedig annyi, hogy megismertem valakit, aki imádja ezt a sütit, és mivel kedveskedni akartam neki, kénytelen voltam megtanulni. Hát, mit ne mondjak, nem bántam meg, isteni, és garantáltan megnyalod utána mind a tíz ujjad :-).

hozzávalók / 4 adag

A réteshez

A töltelékhez

A sziruphoz

ajánlat

Azoknak, akik imádják az édes tocsogós-ragacsos mézes dolgokat.

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

török mézes süti, török szirupos süti
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe.
  2. 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
  3. A töltelékhez való diót és mogyorót durvára aprítjuk (nem őröljük!- egy húsklopfolóval a legkönnyebb), majd hozzákeverjük a cukrot.
  4. A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal locsolgatva.
  5. A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük.
  6. Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk.
  7. Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük.
  8. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 106 795
elküldve: 26
receptkönyvben: 1 035
elkészítve: 38/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Suzie

Mióta szakács: 2009.05.11.
10 recept

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilcsa
lilcsa v, 2014-11-09 18:44

Nagyon jó a recept, de még feleennyi citromlével is túl savanykás az íze a végén(finom, de nem olyan mint a megszokott baklava). Legközelebb almalével helyettesítem! :)

alana
alana p, 2014-11-07 15:11

Nekem is sok volt a citromlé. Nem savanykás lett tőle, hanem minden más ízt elnyomott. Legközelebb sokkal kevesebb citrommal készítem mert a recept amúgy jó!

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2014-04-23 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.04.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Flóra
Flóra / Flóra h, 2011-08-08 15:52

Szia Suzie!
Nálunk is nagy sikert aratott a baklava, köszi a receptet! :))
Szép napot! Flóra

bebice
bebice cs, 2011-08-04 20:33

Ó hálás köszönet a receptért neked! Ma csináltam meg,isteni lett!
A férjem szokott nekünk méregdrágán hozni török éttermekből 400 ft.-ért darabját.Hát mostantól nem költünk rá ennyit.Kiszámoltam,hogy ebből az adagból majdnem 15000 ft.-ot tudnék kiárulni. :)DD..vicc...

Köszi!

Suzie
Suzie / Suzie v, 2011-07-24 23:48

Kedves koledi!
Nagyon örülök, hogy ízlett :)
Kedves nanny!
Itt egy recept,ez grízzel készül,remélem,segít picit :)
Hozzávalók: 6 tojás, 45 g búzadara, 20 g liszt, 0,5 citrom héja, 100 g mazsola, 200 g darált dió, vaj, vagy olaj a tepsi kikenéséhez, szirup: 400 g cukor, 2,5 dl víz, 1 citrom leve és héja, vaníliarúd vagy vaníliás cukor.

A kikevert tojássárgákkal elkeverünk 30 g darát. A fehérjét habbá verjük, és a liszttel váltakozva a darához keverjük. A massza feléhez keverjük a diót, mazsolát és így öntjük a kivajazott tepsibe. A tészta másik feléhez hozzáadjuk a többi darát, s ráöntjük az előző tésztára. 170 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Elkészítjük a szirupot.

A kockákra vágott baklavát meglocsoljuk a kissé lehűtött sziruppal.

nanny
nanny sze, 2011-06-15 17:41

 Nem tudjátok hogy a grízes baklavát hogyan kell elkészíteni????Imádom de sajnos a receptjét nem ismerem.Egy török étteremben már ismernek mikor megyek s már készitik a tálcára az adagom...))) Segitsetek ha tudtok! köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-12-28 13:16

Isteni finom lett! Nagyon szépen köszönöm a receptet!

csivett
csivett k, 2010-06-29 08:22

Még sosem ettem Baklavát így hát mondom próbáljuk ki. Meglepően finom. Bátyám egyik kedvenc sütije. A végén anyának is ízlett. Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2010-06-19 13:00

Szia Suzie!

Most készítettem el a Baklavát! Isteni finom,mindenkinek nagyon ízlett :)) !!! Köszi a receptet!
Üdv.:Beus

Suzie
Suzie / Suzie p, 2010-03-26 00:23

Kedves Don Gatto!
Nagyon köszönöm a hozzászólásod,és örülök,hogy ízlett a sütim. Hát igen,ez tényleg nem az a "látvány baklava",ahogy Te is írtad,hanem az az igazi ízig-vérig ragacsos.
Üdv:Suzi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-03-24 22:50

Őszintén szólva, nekem a kedvesem elkészítette - Suzie-recept alapján - a baklavát és nagyon nagy sikert aratott, bepusziltuk azon nyomban. A töltelék valóban bőséges, de alapjában véve ez a süti egyik fő jellegzetessége, attól függetlenül, hogy Magyarországon sok helyen "látvány baklavát" készítenek, vékony töltelékréteggel.

Suzie
Suzie / Suzie sze, 2010-03-24 11:13

Kedves rococo!

Sajnálom,hogy nem sikerült a süti. Mellesleg a szirupnak savanykásnak kell lennie,úgyhogy azt biztosan jól csináltad! Igen,mint írtam is,ez egy nagyon ragacsos-tocsogós süti! Ha pedig ennyire rossz lett,akkor keress egy másik receptet,vagy pedig vegyél a boltban készen baklavát! De ne add fel :) Nekem eddig mindenki dicsérte,és imádta!
Üdv: Suzie

rococo
rococo szo, 2010-03-20 20:42

Hát én ma megcsináltam, de nagyon rossz lett. Egyrészt nagyon sok lett a töltelék, másrészt pedig a szirup a citromlé miatt nem édes, hanem savanykás lett.

Többet biztos nem fogom megcsinálni (:

1762