Aranygaluska 1. recept

Kalória?
Aranygaluska 1.
Aranygaluska 1.
receptkönyvben hozzászólások (132)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések alatt), hogy egy csomó minden mást lehet csinálni.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Vanília szósszal tálalava az igazi.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 100 ml cukrozott (1 tk cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral (5 ek cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a 150 g kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és  megszórjuk dióval.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 353 203
elküldve: 81
receptkönyben: 3 577
elkészítve: 166/240
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (132)

bubuka86
bubuka86 cs, 2015-03-19 10:36

Régebben csináltam párszor aranygaluskát, tepsiben. Most lehet újra megcsinálom ezúttal kuglóf frmában, a vanillia sodót nem szeretem, a borsodó viszont nagyon finom tud lenni. Akár fehér, akár rozé borból. A rövid főzés alkalmával az alkohol is elillan belőle, így gyerekek is fogyaszthatják.

cccccsilla
cccccsilla / cccccsilla szo, 2014-12-13 16:47

Nagyon jó recept én nekem ez az alaprecept egy aranygaluska készítésnél. Sokszor megnézek videókat is mikor készítek valamit mert sok hasznos információ hangzik el egy szakácstól, séftől. Úgy gondoltam hogy még tökéletesebb legyen ez a recept pár plusz infót én is megosztok veletek amiket tapasztaltam ennél a receptnél. Én gépbe szoktam beledobni a hozzávalókat és azzal keverem simára, a végén mindig kell még hozzá adjak lisztet (3-4 evőkanálnyit) de ma fél dl-el kevesebb tejjel készítettem és úgy szerintem pont jó, és hogy még egyszerűbb legyen a tészta elkészítése nyugodtan rakjuk ne csak 1dl tejbe az élesztőt hanem abba a 2,5dl tejbe (langyos tej = kéz-meleg pontosabban 30-35 fokos) ami összesen kell a tésztához abba futtassuk fel az 1 teáskanálnyi cukorral és egy kávéskanálnyi liszttel. A kinyújtásnál a olvasztott vaj felét öntsük a nyújtódeszkára erre dobjuk rá a tésztakupacot és simán kézzel nyújtsuk új vastagságúra. Utána kenjünk be a tészta tetejét is bőségesen vajjal, majd a kiszaggatott korongokat mártsuk bele a diós keverékbe és rakjuk a sütőformába. Nekem nagyon pici a kuglófformám ezért én 20x30-as jénait használtam. A jénait teljesen (oldalt is) kivajaztam és megszórtam dióval és a diós szórásra rakosgattam a tésztakorongokat fél cm távolságra egymástól. A következő sornál pedig mindig a köztes helyekre rakosgattam a korongokat. Végül ha maradt olvasztott vaj akkor bátran locsoljuk rá az egészre mert a vajtól lesz puhább a tészta. Kb 20 percet még kelesszük majd az előmelegített !max 160fokos! sütőbe toljuk be kb 30-35 percre. Szerintem ez egy olyan recept amit nehéz elrontani. Bátran ajánlom kezdőknek is, és nagyon finom!!! Ja és aki nem szeretni a diót az helyettesítse a diós keveréket kakaós cukros keverékkel az is isteni finom, én speciál az alsó sort kakaós keverékbe mártom a felső sort pedig diósba így biztos nem ég meg a kakaó és egyszerre két fajta is készül.

zildi
zildi p, 2014-10-17 09:56

VANILIA szósszal tálaljuk, mert különben "nyögve-nyelős" kicsit!

acelmamusz
Barna Fruzsina / acelmamusz v, 2014-06-08 11:12

Elkészítettem, és nagyon jó lett! :) Véletlenül a margarint a tésztába tettem, és csak utána láttam, hogy az a megkenéshez kell :D Utána a megkenéshez is felhasználtam annyit, de még így is isteni lett. Ezentúl biztos, hogy csak ezt a receptet fogom aranygaluskához használni. Köszi a feltöltést! :)

erikaszoradi
erikaszoradi cs, 2014-05-22 19:07

En most csinalom Koszonom a receptet tenyleg nagyon egyszeru es konnyen elkeszitheto :) Remelem sikerulni fog eletem elso aranygaluskaja lesz :)

_melinda_
_melinda_ h, 2014-01-27 06:30

Köszönöm Petra, ez az aranygaluska első osztályú! Elkészítettem rögtön dupla adagban egy négytagú család részére, 2 nap alatt már csak a szép emléke maradt... :)

49margo
49margo szo, 2013-12-21 10:53

A szaggatás hamarabb van olvasztott vajba mártott kanállal (lehet kacsa vagy libazsír is) utána mielőtt berakjuk a formába cukrozott dióba mártjuk így hamarabb van és sokkal jobban oszlik el a dió a falatok között.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria cs, 2013-12-12 13:21

Szerintem lehet fagyasztóba tenni, én az élesztőt is lefagyasztom, hogy ne penészedjen meg, ha nem használom egy ideig. Az élesztős pizza tésztát is mindig fagyasztom, mert egyszerre többet készítek, csak annyit veszek ki a fagyasztóból amire szükségem van.
Üdv.. Marika mama.

wiki01
wiki01 k, 2013-11-19 16:41

Több aranygaluskát is csináltam már, de egyik sem volt az igazi, kivétel persze ezt. Eddigi legjobb aranygaluskám. Párom szerint nem is arany hanem platinagaluska! :) Petra receptjeimben még nem csalódtam! Köszönöm :)

Tmea
Tmea / Tmea v, 2013-07-21 19:02

Szia Petra!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted lehet-e ezt a tésztát hidegen keleszteni? Szeretném előző este begyúrni és betenni hűtőbe és csak másnap reggel kisütni. Szerinted működne?
Vagy esetleg valaki tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm!
Tímea

darkoadrienn
darkoadrienn h, 2013-08-26 16:24

Egyébként ezzel a recepttel is működik a hidegen kelesztés, sőt, én már fagyasztottam is le a második kelesztés előtt, és csak napokkal később olvasztottam ki/kelesztettem meg és sütöttem ki. :) Akárhogy is, ez egy nagyon jó recept!

Kassziterit
Kassziterit h, 2013-03-18 13:04

Kedves Petra!

Köszönöm ezt a remek receptet, a héten már másodszorra követelik tőlem a finom aranygaluskát. Először pillanatok alatt elfogyott, remélem másodjára sem lesz hosszú életű! :)

sweetmate4you
sweetmate4you p, 2013-02-15 18:51

Kedves Petra!

Nagyon jol sikerült, csak annyi a problema, hogy nagyon hamar el fog fogyni:) Köszönöm szepen es varom a tovabbi recepteket. Minden Jot:)
Sonja Smith

Bunny
Bunny h, 2013-01-21 09:05

Megsütöttem én is tegnap, bűnözés képpen, mert hasnyálmirigy diétán vagyok, és nem lehetne még ilyesmit enni, dehát... :)
Dióból csak 10dkg-t tettem bele, mert azért nem mertem nagyon sokat, valamint csatos tortaformában sütöttem, nagyon szép lett! :)
Viszont nem tudom mi a gond nálunk, kb. 1 óra 20 perc után kezdett kelni, a kenyerek is mostanában ilyen lusták, pedig minden olyan mint régen, esetleg lehet a páratartalom a ludas?
A galuska meg isteni finom lett, férjemet már majdnem le kellett kötözni, ne éjjelre zabáljon be a meleg kelt tésztából... :)

Julishka
Julishka szo, 2013-01-19 14:45

Ki se probaljam, ha csak szaritott elesztom van? Vagy abbol mennyi kell? Annyira szeretnem elkesziteni!!

petra
Petra / petra k, 2013-01-22 15:37

dehogynem, szárított élesztővel is lehet készíteni! 1 tasakkal kell bele

andilawyer
andilawyer cs, 2012-12-06 14:59

Kedves Petra!

Köszönet a receptért! Nagyon finom, a család apraja-nagyjának ízlett! Nincs kuglóf formám, ezért egy nagy jénaiban sütöttem, amikor kezdett túlságosan barnulni, alufóliával lefedtem. Gyönyörű lett! Jó sok vaníliasodóval nyakonöntve tálaltam.

Üdv: Andi

pumag
pumag sze, 2012-11-21 12:00

Most sul,remelem jo lesz.Ez lesz a céklaleveshez ebedre.Majd jelzem,hogy sikerult a családom kedvebe járnom.:-)

Dorothyk77
dorothyk77 / Dorothyk77 p, 2012-11-02 00:42

koszonet a receptert nagyon jo egy het alatt ketszer is megcsinaltam,a Sandy hurrikan sem gatolt meg az elkesziteseben!!!

mrea
Mrea / mrea szo, 2012-10-27 16:39

Kedves Petra!

Köszönet a receptért! Ma elkészítettem (vettem diót, mákosan nem mertem kipróbálni - még) ... naggyon finom lett. :)) Bár sok féle kelt tésztát sütöttem már ez most az első aranygaluskám volt :)

Én a fele-fele arányban finom és tönköly lisztet használtam, úgy is tökéletes lett.

petra
Petra / petra v, 2012-10-28 17:31

Kedves Mrea,
Örülök az első aranygaluskád sikerének:-).
További jó sütés-főzést kívánok,
Petra

nyuszuli
nyuszuli p, 2012-10-19 21:37

Köszi a receptet, finomnak tűnik, még tűzforró :) A 200 fok sok neki szerintem is, kicsit megégett a teteje, de nem vészes.. Egyre több receptedbe futok bele, eddig nem ért csalódás :)

zafirov
zafirov cs, 2012-10-11 09:27

A férjem már nagyon régen rágta a fülemet, hogy csináljak neki aranygaluskát, de soha nem mertem nekifogni, pedig nem vagyok egy kezdő háziasszony. Tegnap eljött az ideje és hála istennek pont erre a receptre esett a választásom. Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban nagyon finom. Egy kicsit mondjuk megvariáltam, mert én nem vagyok nagy diópárti, ezért a negyedét cukrozott kakaóba hempergettem, és az egészet tepsiben sütöttem. Hát az sem rontotta el. Hálás köszönet ezért a jó kis receptért :-))

petra
Petra / petra cs, 2012-10-11 12:36

örülök, hogy sikert aratott:-)
én éppen múlt szombaton készítettem aranygaluskát
üdv
Petra

mrea
Mrea / mrea k, 2012-10-09 17:19

Sziasztok!
Nagyon tetszik a recept, elmentettem, kinyomtattam. A napokban el fogom készíteni ....viszont dió híján darált mákkal. Gondolom ugyan úgy viselkedik sütésnél mint a dió.
Próbálta már így valaki?

zizi87
zizi87 h, 2012-09-24 19:09

Lenne egy nagyon fontos kérdésem. Jelenleg kinn élek Hollandiában és itt egyszerűen képtelenség élesztőt kapni, csak sütőpor van. Azzal is meg tudnám csinálni? Ha igen, akkor mit kéne máshogyan csinálnom?

zizi87
zizi87 p, 2012-10-05 15:44

Köszi a segítséget, végül is sikerült szárított élesztőt találnom, valamint az egyik ismerősöm hozott nekem frisset is, úgyhogy a probléma hivatalosan is meg van oldva.

siccca
siccca p, 2012-07-20 14:55

Kedves PEtra!
Ma megsütöttem a galuskát, ebédre a húsleves mellé!jelentem nagyon fincsi lett, mondjuk én tettem a tésztába 5dkg olvasztott vajat és amikor szaggattam, akkor megfürdettem a kis drágákat vajban és meghempergettem a dióba, hogy meg ne fázzanak míg a sütőbe kerülnek.ja és fazékban sütöttem meg!Köszönöm, hogy megosztottad a recepted...!!:))
Üdv:Évi

evaandras
evaandras h, 2012-05-28 14:24

Isteni lett a recept, már sokadjára ez a favorit. :-). Köszönjük.

MARCSIKA31
MARCSIKA31 cs, 2012-05-17 10:21

Tetszik a recept , ma ezt készülök elkészíteni . Egy picike só nem kellene a tésztájába ? Mert az édes kelt tésztákba szokás tenni egy csipetnyit , hogy jobban kiadja az ízét ! Üdv.Marcsi

moncsicsi83
moncsicsi83 k, 2012-03-13 14:34

Nagyon jó receptnek tűnik, egy ideje már szeretném kipróbálni az aranygaluskát. Lehet hülyén hangzik, de mandulával is lehet olyan hatást elérni, mint dióval? Sajna a diót nem nagyon szeretjük...

moncsicsi83
moncsicsi83 k, 2012-03-13 18:37

Köszi a választ, akkor lehet páromat meglepem, mire este haza ér, finom aranygaluska várja. Esetleg sodó -vagy milyen "krémmel" szokták ezt enni- recepted is van valami nagyon jóóó? Még sosem csináltam...

Köszi

moncsicsi83
moncsicsi83 p, 2012-03-30 17:24

Köszi, elkészítettem az aranygaluskát és a vanília szószt is, mindkettő nagyon finom lett!

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii szo, 2012-03-10 21:05

Sziasztok!
Lehet, hogy fáradt vagyok, de többször átolvastam, és nem látom, hogy a maradék 2 dl tej hová megy?
Holnap megcsinálnám, de kéne egy kis segítség... :-)
Köszi!
Anita

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii v, 2012-03-11 10:49

No, ma reggel átolvastam újra, és persze meglett a helye a tejnek is, most kel a tészta... :-)

Legfrissebb cikkek

7 kajamítosz – ne higgy bennük!
7 kajamítosz – ne higgy bennük!
Bocs, ha egy világ omlik össze benned, mert most tudod meg: nem lehetsz füttybajnok, akármennyi sárgarépát rágcsálj is! Bár jól hangzik, de nem igaz.
Így égess el 100 kalóriát!
Így égess el 100 kalóriát!
A sikeres fogyáshoz elkerülhetetlen a rendszeres mozgás. Most adunk 15 tippet, miként égethetsz el 100 kalóriát! És ha ez nem elég, bátran duplázz, triplázz!
400