Aranygaluska 1. recept

Aranygaluska 1.
Aranygaluska 1.
receptkönyvben hozzászólások (127)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések alatt), hogy egy csomó minden mást lehet csinálni.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Vanília szósszal tálalava az igazi.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 100 ml cukrozott (1 tk cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral (5 ek cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a 150 g kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és  megszórjuk dióval.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 329 148
elküldve: 75
receptkönyben: 3 365
elkészítve: 122/197
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (127)

acelmamusz
acelmamuszv, 2014-06-08 11:12

Elkészítettem, és nagyon jó lett! :) Véletlenül a margarint a tésztába tettem, és csak utána láttam, hogy az a megkenéshez kell :D Utána a megkenéshez is felhasználtam annyit, de még így is isteni lett. Ezentúl biztos, hogy csak ezt a receptet fogom aranygaluskához használni. Köszi a feltöltést! :)

erikaszoradi
erikaszoradics, 2014-05-22 19:07

En most csinalom Koszonom a receptet tenyleg nagyon egyszeru es konnyen elkeszitheto :) Remelem sikerulni fog eletem elso aranygaluskaja lesz :)

_melinda_
_melinda_h, 2014-01-27 06:30

Köszönöm Petra, ez az aranygaluska első osztályú! Elkészítettem rögtön dupla adagban egy négytagú család részére, 2 nap alatt már csak a szép emléke maradt... :)

49margo
49margoszo, 2013-12-21 10:53

A szaggatás hamarabb van olvasztott vajba mártott kanállal (lehet kacsa vagy libazsír is) utána mielőtt berakjuk a formába cukrozott dióba mártjuk így hamarabb van és sokkal jobban oszlik el a dió a falatok között.

kovacsbmaria
kovacsbmariacs, 2013-12-12 13:21

Szerintem lehet fagyasztóba tenni, én az élesztőt is lefagyasztom, hogy ne penészedjen meg, ha nem használom egy ideig. Az élesztős pizza tésztát is mindig fagyasztom, mert egyszerre többet készítek, csak annyit veszek ki a fagyasztóból amire szükségem van.
Üdv.. Marika mama.

wiki01
wiki01k, 2013-11-19 16:41

Több aranygaluskát is csináltam már, de egyik sem volt az igazi, kivétel persze ezt. Eddigi legjobb aranygaluskám. Párom szerint nem is arany hanem platinagaluska! :) Petra receptjeimben még nem csalódtam! Köszönöm :)

Tmea
Tmeav, 2013-07-21 19:02

Szia Petra!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted lehet-e ezt a tésztát hidegen keleszteni? Szeretném előző este begyúrni és betenni hűtőbe és csak másnap reggel kisütni. Szerinted működne?
Vagy esetleg valaki tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm!
Tímea

darkoadrienn
darkoadriennh, 2013-08-26 16:24

Egyébként ezzel a recepttel is működik a hidegen kelesztés, sőt, én már fagyasztottam is le a második kelesztés előtt, és csak napokkal később olvasztottam ki/kelesztettem meg és sütöttem ki. :) Akárhogy is, ez egy nagyon jó recept!

Kassziterit
Kassziterith, 2013-03-18 13:04

Kedves Petra!

Köszönöm ezt a remek receptet, a héten már másodszorra követelik tőlem a finom aranygaluskát. Először pillanatok alatt elfogyott, remélem másodjára sem lesz hosszú életű! :)

sweetmate4you
sweetmate4youp, 2013-02-15 18:51

Kedves Petra!

Nagyon jol sikerült, csak annyi a problema, hogy nagyon hamar el fog fogyni:) Köszönöm szepen es varom a tovabbi recepteket. Minden Jot:)
Sonja Smith

Bunny
Bunnyh, 2013-01-21 09:05

Megsütöttem én is tegnap, bűnözés képpen, mert hasnyálmirigy diétán vagyok, és nem lehetne még ilyesmit enni, dehát... :)
Dióból csak 10dkg-t tettem bele, mert azért nem mertem nagyon sokat, valamint csatos tortaformában sütöttem, nagyon szép lett! :)
Viszont nem tudom mi a gond nálunk, kb. 1 óra 20 perc után kezdett kelni, a kenyerek is mostanában ilyen lusták, pedig minden olyan mint régen, esetleg lehet a páratartalom a ludas?
A galuska meg isteni finom lett, férjemet már majdnem le kellett kötözni, ne éjjelre zabáljon be a meleg kelt tésztából... :)

Julishka
Julishkaszo, 2013-01-19 14:45

Ki se probaljam, ha csak szaritott elesztom van? Vagy abbol mennyi kell? Annyira szeretnem elkesziteni!!

petra
petrak, 2013-01-22 15:37

dehogynem, szárított élesztővel is lehet készíteni! 1 tasakkal kell bele

andilawyer
andilawyercs, 2012-12-06 14:59

Kedves Petra!

Köszönet a receptért! Nagyon finom, a család apraja-nagyjának ízlett! Nincs kuglóf formám, ezért egy nagy jénaiban sütöttem, amikor kezdett túlságosan barnulni, alufóliával lefedtem. Gyönyörű lett! Jó sok vaníliasodóval nyakonöntve tálaltam.

Üdv: Andi

pumag
pumagsze, 2012-11-21 12:00

Most sul,remelem jo lesz.Ez lesz a céklaleveshez ebedre.Majd jelzem,hogy sikerult a családom kedvebe járnom.:-)

Dorothyk77
Dorothyk77p, 2012-11-02 00:42

koszonet a receptert nagyon jo egy het alatt ketszer is megcsinaltam,a Sandy hurrikan sem gatolt meg az elkesziteseben!!!

mrea
mreaszo, 2012-10-27 16:39

Kedves Petra!

Köszönet a receptért! Ma elkészítettem (vettem diót, mákosan nem mertem kipróbálni - még) ... naggyon finom lett. :)) Bár sok féle kelt tésztát sütöttem már ez most az első aranygaluskám volt :)

Én a fele-fele arányban finom és tönköly lisztet használtam, úgy is tökéletes lett.

petra
petrav, 2012-10-28 17:31

Kedves Mrea,
Örülök az első aranygaluskád sikerének:-).
További jó sütés-főzést kívánok,
Petra

nyuszuli
nyuszulip, 2012-10-19 21:37

Köszi a receptet, finomnak tűnik, még tűzforró :) A 200 fok sok neki szerintem is, kicsit megégett a teteje, de nem vészes.. Egyre több receptedbe futok bele, eddig nem ért csalódás :)

zafirov
zafirovcs, 2012-10-11 09:27

A férjem már nagyon régen rágta a fülemet, hogy csináljak neki aranygaluskát, de soha nem mertem nekifogni, pedig nem vagyok egy kezdő háziasszony. Tegnap eljött az ideje és hála istennek pont erre a receptre esett a választásom. Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban nagyon finom. Egy kicsit mondjuk megvariáltam, mert én nem vagyok nagy diópárti, ezért a negyedét cukrozott kakaóba hempergettem, és az egészet tepsiben sütöttem. Hát az sem rontotta el. Hálás köszönet ezért a jó kis receptért :-))

petra
petracs, 2012-10-11 12:36

örülök, hogy sikert aratott:-)
én éppen múlt szombaton készítettem aranygaluskát
üdv
Petra

mrea
mreak, 2012-10-09 17:19

Sziasztok!
Nagyon tetszik a recept, elmentettem, kinyomtattam. A napokban el fogom készíteni ....viszont dió híján darált mákkal. Gondolom ugyan úgy viselkedik sütésnél mint a dió.
Próbálta már így valaki?

zizi87
zizi87h, 2012-09-24 19:09

Lenne egy nagyon fontos kérdésem. Jelenleg kinn élek Hollandiában és itt egyszerűen képtelenség élesztőt kapni, csak sütőpor van. Azzal is meg tudnám csinálni? Ha igen, akkor mit kéne máshogyan csinálnom?

zizi87
zizi87p, 2012-10-05 15:44

Köszi a segítséget, végül is sikerült szárított élesztőt találnom, valamint az egyik ismerősöm hozott nekem frisset is, úgyhogy a probléma hivatalosan is meg van oldva.

siccca
sicccap, 2012-07-20 14:55

Kedves PEtra!
Ma megsütöttem a galuskát, ebédre a húsleves mellé!jelentem nagyon fincsi lett, mondjuk én tettem a tésztába 5dkg olvasztott vajat és amikor szaggattam, akkor megfürdettem a kis drágákat vajban és meghempergettem a dióba, hogy meg ne fázzanak míg a sütőbe kerülnek.ja és fazékban sütöttem meg!Köszönöm, hogy megosztottad a recepted...!!:))
Üdv:Évi

evaandras
evaandrash, 2012-05-28 14:24

Isteni lett a recept, már sokadjára ez a favorit. :-). Köszönjük.

MARCSIKA31
MARCSIKA31cs, 2012-05-17 10:21

Tetszik a recept , ma ezt készülök elkészíteni . Egy picike só nem kellene a tésztájába ? Mert az édes kelt tésztákba szokás tenni egy csipetnyit , hogy jobban kiadja az ízét ! Üdv.Marcsi

moncsicsi83
moncsicsi83k, 2012-03-13 14:34

Nagyon jó receptnek tűnik, egy ideje már szeretném kipróbálni az aranygaluskát. Lehet hülyén hangzik, de mandulával is lehet olyan hatást elérni, mint dióval? Sajna a diót nem nagyon szeretjük...

moncsicsi83
moncsicsi83k, 2012-03-13 18:37

Köszi a választ, akkor lehet páromat meglepem, mire este haza ér, finom aranygaluska várja. Esetleg sodó -vagy milyen "krémmel" szokták ezt enni- recepted is van valami nagyon jóóó? Még sosem csináltam...

Köszi

moncsicsi83
moncsicsi83p, 2012-03-30 17:24

Köszi, elkészítettem az aranygaluskát és a vanília szószt is, mindkettő nagyon finom lett!

Aaaniii
Aaaniiiszo, 2012-03-10 21:05

Sziasztok!
Lehet, hogy fáradt vagyok, de többször átolvastam, és nem látom, hogy a maradék 2 dl tej hová megy?
Holnap megcsinálnám, de kéne egy kis segítség... :-)
Köszi!
Anita

petra
petrah, 2012-03-12 13:33

Anita,
Az is a tésztába megy természetesen:-).
Jó sütést!

Aaaniii
Aaaniiiv, 2012-03-11 10:49

No, ma reggel átolvastam újra, és persze meglett a helye a tejnek is, most kel a tészta... :-)

Döme-Ádám
Döme-Ádámcs, 2012-03-01 23:20

Én is elkészítettem ma, ezúttal e recept szerint.
A tésztájába tettem 50g olvasztott vajat és egy citrom lereszelt héját, a dió mellé mazsolát is szórtam.
A sütés nálam 180 fokon légkeveréssel 30 perc volt gőzös sütőben, s így valami csodásan finom, egyáltalán nem száraz aranygaluskát kaptam, mely átsült, de egy csöppet sem égett oda a pite tálamba.
Még egy tipp: én vajba mártott evőkanállal szoktam szaggatni a tésztát, s így pillanatok alatt elkészíthető.

kiskifli78
kiskifli78h, 2012-02-27 00:38

Megcsináltam Pár napja ezt a receptet, és valami isteni finomra sikerült!! Igaz,ez most itt a reklám helye,vitamillos,búzacsírás lisztet vettem (mivel az utóbbi időben az átlagos lisztek vhogy cserbenhagytak, a minôségük hagy némi kívánnivalót sütik terén) és eszméletlen lágy,finOm tésztát készített nekem a gép!mivel kenyérsütőben dagasztottam :) sose csináltam még aranygaluskát,de eek után rendszeresen fogok. Bárkinek csak ajánlani tudom,annyira egyszerű recept! Köszöntem!
Csak még annyi, én a kiírt vajat olvasztva beletettem a tésztába+még olvasztottam a tepsibe rakáshoz.nekem a légkeveréses sütés nem jön be,becsapós...igy ki is kapcsoltam, mert rendes alsó sütésen fejeztem be a sütést. Pecsenyesütő öntöttvas jellegű edényben sütöttem meg, de még ebben is picit odakapta az erős kezdés. De semmit sem rontott az ízén! :)

evacili
evacilih, 2012-02-20 16:46

Tegnap bukkantam rá erre a receptre, ma megcsináltam. Okulva a hozzászólásokon 180 fokon kezdtem sütni. Rövid idő alatt a teteje megégett, a rászórt dió pedig a légkeverés miatt körbe sütőbe és az aljára is ráégett. Az égett tetejét leszedve a tésztája nagyon finom. Nem adom föl a próbálkozást, legközelebb magasfalu tepsibe teszem- ma olyanba sütöttem, mint a képen látható.Így talán nem fognak a diók leugrani róla, de lehet, hogy először dióval kéne megszórni a tetejét és úgy olvasztott vajjal meglocsolni. Próbálkozom. Mindenesetre a fenti képen látható csodaszép aranygaluska tészta nem sült 50 percig és nem légkeveréses 200 fokon. Egyébként Petra receptjeit nagyon szeretem, sokat sütök-főzök tőle. Lehet, hogy különleges sütője van.

Eurydice
Eurydiceh, 2012-02-20 10:40

már többízben megsütöttem ezt a receptet, legutóbb két napja, gondoltam kipróbálom az új sütőmet - nem sok kellett hozzá, hogy oda ne égessem a tetejét
szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, figyeljen oda, amikor a sütőbe teszi, mert ahány sütő annyi sütési idő....

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
601