Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Unod a banánt? Akkor ezeket a gyümölcsöket figyeld!

A banánt, a kivit, a narancsot jól ismerjük mindannyian, egész évben megtalálhatóak a boltok polcain. Ezekről a gyümölcsökről azonban tuti nem hallottál még!

cherimoya 

Ez az Andokban honos gyümölcs a fagyira emlékeztet lágyan krémes állagával. Kivívta Mark Twain elismerését is, aki a "legfinomabb ismert gyümölcsként aposztrofálta. Óvatosan kell azonban fogyasztani, mert fekete magvai mérgezőek.

durian

A durian igazán rettenetes szagának és isteni ízének furcsa kombinációjáról ismert. A gyümölcs természetes ként tartalmaz - innen ered kellemetlen szaga. Az íze azonban különböző magvakra és sajtra emlékeztet. Délkelet-Ázsiában honos.

jackfruit

A jackfruit legszembetűnőbb tulajdonsága óriási mérete. Több tíz kilós gyümölcsök is lehetségesek, amelyeknek azonban csak a magokat körülvevő, rostos húsa ehető. Íze a banánra, a mangóra és az ananászra is emlékeztet. Ázsiai boltok polcain konzervként gyakran megtalálhatjuk. Az India déli részén honos növény nagyon népszerű egész Ázsiában, sőt Afrikában is. 

jabuticaba

Az Amazonas kincse ez a magas pektintartalmú gyümölcs, amelynek íze a szőlőre emlékeztet és lekvárt, likőrt de bort is készítenek belőle. 

csodabogyó

A csodabogyó, vagy tisztességes nevén Synsepalum dulcificum egy kelet-afrikai furcsaság. Ha valami savanyút eszel, és bedobsz mellé egy csodabogyót, édesnek fogod érezni azt, amit falatozol. 

kiwano

A dinnye és az uborka unokaöccse, a kiwano Afrikában honos. Íze leginkább az uborkának, a kivinek és a banánnak a bizarr keverékére hasonlít. A zöld, zselés belső részben található kis, nedvességgel telt gömböcskék a gránátalma állagát idézik.  

Buddha keze

Ez a nem mindennapi citrusféle Kínában, Japánban, Koreában is népszerű. Mivel gyümölcshús nem sok van benne, inkább a túlméretezett héj intenzív illata miatt termesztik. Szobák és ruhásszekrények levegőjét frissítik ezzel a gyümölccsel. 

Salak

Ha ennek az indonéz gyümölcsnek a nevét magyarul olvassuk ki, nem hangzik túl csábítóan. A fügeméretű salak ránézésre sem valami vonzó. A hüllőbőrre emlékeztető héj alatt furcsa, banánra, ananászra és magvakra hajazó, almaállagú gyümölcshús lapul. 

fekete sapote

Ez a gyümölcs ízében és állagában is a csokipudingra emlékeztet. A Karib-térségben kedvelt növényt termelik Ausztráliában is

Melothria scabra

Ennek a Közép-Amerikában honos miniatűr dinnyére emlékeztető gyümölcsnek az íze egy nagyon savanyú uborkára hasonlít. 

biriba

A citromospite ízű biriba Dél-Amerika tropikus részein honos, de világszerte termesztik, ahol megfelelőek az éghajlati viszonyok. 

sapodilla

A Közép-Amerikában és a Karib-térségben honos sapodilla íze egy barnacukorral jól megszórt sült céklára emlékeztet. Vigyázni kell vele, mert a magokon kis horgok vannak, amik, ha nem távolítjuk el őket el időben, a torkunkra akadhatnak. 

tamarillo

Egy Andokban honos fának a gyümölcse, a tamarillo édeskés, savanykás íze egyszerre emlékeztet a gránátalmára és a paradicsomra. 

kenyérgyümölcs

Ezt a magas keményítőtartalmú gyümölcsöt éretten, és éretlenül is lehet fogyasztani. Előbbi állapotában édes íz és krémes állag jellemzi, míg éretlenül, sütve fogyasztva a frissen sült kenyérre emlékeztet az íze. A déli Csendes-óceán szigetein honos. 

ausztrál ujjlime

Ennek a guszta gyümölcsnek a belseje kaviárra emlékeztet, de az íze nem sokban különbözik az általunk is ismert lime-tól. 

cupuaçu

Ez a gyümölcs a kakaó közeli rokona, de annál még összetettebb, komplexebb az íze. 

akebia

Ez a gyönyörű, lila színben pompázó gyümölcs nyersen kissé kesernyés, de sütve a sütőtöknél is édesebb lesz. Kínában, Japánban és Koreában is őshonos, de nem elterjedt eledel. Vaskos héjába sokszor húst töltenek, majd az így kapott kis csomagot olajban kisütik. Belső, zselatinszerű húsa, finom, édesen lágy.

hala

A polinéz hala igencsak látványos gyümölcs. Nyersen és főzve is fogyaszthatóak a piros színű, rostos növényi részek.

 

@fruit_daily által megosztott bejegyzés,

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A titokban betermelt vattacukor és a Mama húslevese - Góg Angéla food designerrel beszélgettünk az emlékek és az ételek kapcsolatáról

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!