Kit érdekel az esküvői torta, ha ilyen esküvői kenyerünk is lehet!

Ukrajnában régi szokás, hogy az esküvőket gyönyörű, díszes kenyerekkel "koronázzák meg". Ismerkedj meg a korovai műfajával!

Ha valaki Ukrajnában jár egy esküvőn, nagy eséllyel egy egészen szokatlan ünnepi kenyérrel találja szembe magát. A korovaiazonban nem csupán egy látványos, nagy műgonddal létrehozott fogás, de fontos szimbolikus szerepe is van.

A díszes kenyeret a hagyományok szerint a közösség hét férjezett asszonya süti meg - írja az Atlas Obscura. Csak olyan nők kerülhetnek be a kenyérsütők "csapatába", akik az első, boldog házasságukban élnek, ugyanis az általuk készített kenyérre, és az azt fogyasztó ifjú párra átszáll a szakácsok frigyén lévő áldás. Hasonló okokból elvileg a kemencébe is egy boldog házasságban lévő férfi teheti csak be a korovait.Arról, hogyan ellenőrzik a résztvevők boldogságérzetét, nincsenek adatok...

Amikor a kenyér a sütőben van, mindenki imádkozik, hogy minden rendben menjen, mert a repedt korovai problémákat jelez előre az új házasságban.

Nem csupán az elkészítés mechanizmusa, de a kenyér díszítése is szimbolikus. A rózsák a szépséget jelölik, míg a kitárt szárnyú madár a vőlegényt, a nyugodtan pihenő madárka a menyasszonyt szimbolizálja. Manapság nem csak két madarat helyeznek a kenyérre, hanem a kicsike, állatot mintázó tésztacsomócskák akorovaifő díszítőelemeiként jelennek meg.

A korovait az esküvői szertartás idején az oltár közelében helyezik el, majd a fogadás során minden vendég elfogyaszt egy darabkát belőle.

Noha esküvői kenyeret készítenek Oroszországban, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában is, a korovai a leglátványosabb közülük.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hogy készíts el jól egy igazi trash kaját? Pont így!

Címlapról ajánljuk

További cikkek