Egyetek zsírgombócot!

Rég kinőttem már a farsangra-fánkot-kell-sütni korszakomból, most mégis nekiálltam egynek - mondjuk az is igaz, hogy az oliebollent szilveszterre szokták készíteni. Na bumm!

Régen, mikor még iskolába jártam, a farsangi buliba a nagyi mindig hozott egy nagy adag fánkot - olyan 100 darab körüli adagot, ha jól emlékszem. Alsó tagozatban persze, felsőben, pláne gimiben már nem igényeltem az ezirányú törődést. Nagyi szerintem nem is bánta - én egyszer sütöttem ekkora mennyiséget, még Németországban, egy hóba burkolt hétvégén egy nagy csapat éhes kolitársnak, és kizárt dolognak tartom, hogy a nagymamámnak hiányzott volna az évről-évre ismétlődő "most-akkor-száz-fánkot-kell-sütnöm" rituálé. Pár évig csak kisebb adagot csináltunk, de be kell valljak nektek valamit: fánk szempontjából nagyon finnyás vagyok.

Az oliebollen receptjét itt találod

A sütés után 20 perccel elém került fánk nekem már kihűlt, szittyós, és ha nem is élvezhetetlen, meglehetősen uncsi, házi baracklekvár ide vagy oda. Ilyenkor szoktam a másnapos maradékot széttépni, csokival leönteni, mazsolával jó megpakolni, és átsütni - de hát minek gyúrjak, kelesszek, szaggassak és kelesszek megint, ha húsz perccel az olajból való kiszedés után már unom is a dolgot.

Venni megint csak nem veszek, ugyanezen okoknál fogva. Emlékszem még, mikor a '90-es évek elején megnyitott a Dunkin' Donuts, és a Starbucks papírpoharakkal rohangászó nagyon menők elődei cukormázas, középen lyukas, akkori fizukhoz mérten méregdrága fánkokat harapdáltak - szigorúan az utcán, menet közben. Bár életkoromnál fogva - voltam vagy hat éves - minden csillogó, műanyagízű és új dolog felvillanyozott, az amerikai típusú fánkok már akkor sem ízlettek, és azóta sem kerültek hozzám közelebb.

Az oliebollen receptjét itt találod

Persze azért léteznek olyan fánkok is, amit az év bármelyik szakaszában szívesen megeszek - a forró csokiba mártogatott spanyol churros, amit ízHuszár eléggé kimaxolt, és a holland-belga oliebollen pont ez a kategória. A churrosnak nincs szezonja, ugyanúgy reggelizhetjük júniusban, mint novemberben, a helyes kis mazsolás-almás gömböknek - amit a smoutenbollennek, vagyis zsírlabdának hívnak - viszont van. Szilveszterkor kötelező, de az utcai árusoknál novembertől februárig megtaláljuk. Tény, hogy nem töltöm minden hétvégémet Hollandiában vagy Belgiumban, és az is lehet, hogy csak ritka nagy mázlim volt, de eddig még mindig melegen kaptam meg a kis golyóbisokat. Bár a szilveszternek már egy hónapja annyi, a farsang farka mindjárt lecsap - és ha idén sütnétek fánkot, akkor próbáljátok ki ezt a változatot.

Az oleibollen receptjét itt találod

A mazsolától illatos, a hagyományos fánknál sokkal könnyebb, a kelesztést leszámítva nettó 20 perc munka van vele, lekvár nem is kell rá, csak egy adag porcukor. Nálunk ugyan már régen nem szokták a farsangi fánkot zsírban sütni, de Flandiában a mai napig abban készül tradicionális helyeken. Hogy melyik sütési formát választjátok, azt teljességgel rátok bízom!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...