A sör is lehet csontkovács

A sörfőzés utáni gabonamaradékot eddig takarmányként és bioüzemanyagként hasznosítottuk, ám spanyol kutatók most egy forradalmian új felhasználási módot is kifejlesztettek.

Ha azt mondanám, a sör jót tesz a csontoknak, valószínűleg senki nem hinné el. Pedig igaz. Jobban mondva a sörfőzés mellékterméke, a kipréselt gabonák rostjai a csontritkulás, törés és más csontbetegségek gyógyításában segítheti. Spanyolországi kutatók észrevették, hogy az évente óriási mennyiségben termelt maradék sok olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyek a csontokban is fellelhetők. Ilyen például a foszfor, a kalcium, a magnézium vagy épp a szilícium-dioxid.

A tudósok arra is rájöttek, hogy ezeknek a vegyületeknek hála, a fölösleges gabonamaradványok a csontritkulás kezelésénél, a protézisek bevonataként, a csontok pótolásakor, vagy épp fogimplantátumok esetében is hatékonyan hasznosíthatók. Sokkal olcsóbbak, természetesebbek és környezetkímélőbbek, mint az eddig használt, sokszor mérgező anyagok.

A csontritkulásos megbetegedések esetében ebből a melléktermékből olyan állványszerűségek gyárthatók, amelyek kellően kemények, de mégis hajlékonyak ahhoz, hogy támogassák a kérdéses testrészeket, amíg a csontszövetek regenerálódnak. Lévén, hogy organikus eredetű kiegészítőkről van szó, ezek idővel fel is szívódhatnak az emberi szervezetben.

Hasonló módon a protézisek beültetésénél is segítségünkre lehetnek, hiszen ezeket a természetes összetevőket nagyobb valószínűséggel fogadja be testünk, mint a korábban használt kemikáliákat.

A kísérletek ugyan még kezdeti fázisban vannak, és mint minden ilyen tudományos fejlesztés esetében, még sok ideig kell várnunk, amíg tényleges, tapintható eredmények születnek. Mindenesetre az állatokon kipróbált implantátumok bizalomra adnak okot.

(via Wired.co.uk)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...