Oscar-gyanús mogyoróbundás oldalas

A kamrába kiküldött tudósítónk jelenti:

Idén is legalább akkora figyelemmel kíséri a sajtó a vörös szőnyegre megterített bevonuló sztárokat, mint magát a díjkiosztó gálát, így teljesen érthető módon mindenki a lehető legjobb formáját igyekszik hozni a szünet nélkül kattogtató mozzarellák paparazzik előtt. Vágjunk is bele, hiszen már meg is érkezett az est egyik legnagyobb jelensége, Miss Piggyaki a kezdeti, első pár évben rá jellemző rendkívül puritán megjelenés után, mely valljuk meg, eléggé sekélyes, pörköltszagú volt, ma már az egyik legmeghatározóbb, kihagyhatatlan, extravagáns jelensége minden eseménynek, ahol csak feltűnik. Már a lealufóliázott autó is jelzés értékű, de ahogy kivágódik a kocsi ajtaja, a tömeg szinte egyszerre hördül fel. A látvány letaglózó. Miss Piggy egy földig érő, vastag barna bundában libben a szőnyegre. De várjunk csak! Mi ez az illat, valami új parfüm? Igen! Mihez is hasonlít ez az illat?...Őőő...Mi ez?...Mogyoró?!

Jaja, mogyoróbunda. Nem érted? Na, arról van szó, hogy újragondoljuk a sertéshúst, és tesszük ezt úgy, hogy rendhagyó módon készítjük el. Most fintorogsz… sertés… Hát igen, ezzel a névvel nem nagyon lehet Michelin-csillagot szerezni. Tény, hogy nem is divat mostanában semmi, aminek köze van malachoz, kivéve a szilvesztert, de azt is csak a pia viszi el. A témáról még annyit, hogy akinek az életben malaca van, még nem biztos, hogy a kert végében ólja is… Na, de térjünk a lényegre, itt egy recept!

Mogyoróbundás oldalas polentával és lucernacsírával

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg sertésoldalas
  • 3-4 ek mangalicazsír
  • 3 ek mustár
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 3-4 ek mogyorókrém, lehetőleg házi
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  1. Szükségünk lesz kb. 1 kg oldalasra. Olyat szerezzünk, ami 8-10 cm széles, mert sütés közben össze fog menni. Daraboljuk fel úgy, hogy egy részben 2 csont legyen. Kell egy jénai tál, belehajítunk 3-4 ek mangalicazsírt és kicsit ki is kenjük a jénai oldalát. A húst körben megsózzuk.
  2. Aztán kapjunk elő mustárt. Kenjük be vele a húsokat, nem kell vastagon, csak épphogy.  Öntsünk egy tálba kukoricalisztet, forgassuk bele a mustáros húsokat, és akkor jöhet a mogyorós bunda.
  3. Kaptam karácsonyra házi készítésű mogyorókrémet, így én ezt használom, de aki a Jézuskától csak legovárat kapott, annak üzenem, hogy nem, az nem jó, nem tudjuk használni, mert rá lehetne ugyan erőltetni, de nehéz lenne lenyelni. Szóval, ha nincs házi mogyorókrém, használjunk boltit.
  4. Fogjuk a krémet és mikróban pörgessük meg 800W-on 40 másodpercig, ettől kicsit folyékony lesz. Öntsük bele egy mélytányérba és forgassuk bele a kukoricalisztes húsokat. Nem baj, ha ez az egész most még csúnyának tűnik, illetve nem tűnik csúnyának, hanem az is. Akkor csináltuk jól, ha úgy néz ki, mint amikor egy óvodás kisgyerek biciklizés közben csokit majszol, de elveszti az egyensúlyát, és fejjel előre a homokozóban landol. 
  5. Szépen helyezzük el a húsokat a jénaiban és a tetejüket szórjuk meg nagy szemű, durva sóval (ha nincs, akkor akármilyennel). Pucoljunk meg 5 gerezd fokhagymát, mindegyiket negyedeljük fel, majd szórjuk a hús köré.
  6. Előveszünk 1 db paprikát és 1 db paradicsomot, tisztítsuk meg őket, aztán vágjuk 4 részre és ezt is tegyük a húsok köré.  
  7. Alufóliával tekerjük körbe a jénait és toljuk be a sütőbe, alsó-felső sütésre, 200 fokon, 60 percre. Ha kész, vegyük le a fóliát, emeljük fel a hőfokot 220-ra, süssük így 20 percig, míg meg nem barnul. Ha a mogyorókrém bolti, akkor egy része le fog folyni sütés közben a húsról, de nem kell aggódni. Az íze pont így lesz az igazi.
  8. Tálalhatjuk. Fontos, hogy csak a mogyorókrémes húst tálaljuk. A jénaiban lévő sült zöldségek és kis húsdarabok holnap kapnak majd szerepet. Köretként bármi jó lehet hozzá, pl. krumplipüré vagy polenta. Én az utóbbit választottam, mediterránsajtos, zöldfűszeres kivitelben. Itt tudjátok megnézni, hogy hogyan kell elkészíteni. Azoknak, akik nem akadtak ki az étel antitavasziasságán, jár hozzá egy pohár száraz rosé bor. Kijelenthetjük, hogy igen, a malac bundával trendi! 

Másodlagos felhasználás. Figyelmeztetés! Nem trendi! Letagadásra ajánlott élelmiszer jellegű készítmény következik: Miután mindenki jóllakott, a jénait ismét fóliázd le és told be a hűtőbe. Másnap szépen labattyogsz a pékségbe, veszel friss kenyeret. Kikapod a hűtőből a jénait, a kenyeret megkened sült zsírral, rápakolod a sült zöldséget és a húst, majd jóízűen befalod. Esetleg a muterodféle házisavanyúságot eszed hozzá üvegből, mindezt akkor, amikor senki nem látja… Naggggyon finom ez is!

Nemnagykunszt receptjei a NoSaltyn >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lanoil
Lanoil sze, 2012-07-11 13:54

Előre is bocsánat de:
ez a kaja bitangpusztulatosan k.... jó!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt h, 2012-03-19 07:20

:), az igazi házi mogyorókrém édes :), de úgy néz ki, mindenkinek más. Attól függ, ki, honnan, mit hozott. Ez kicsit olyan, mint azon morfondírozni, hogy a túrós csusza az szalonnás, sós, vagy porcukros. Sztem természetesen sós+szalonna+tejföl, de ha holnap kérdezel, akkor természetesen porcukros+tejfölös:)

gyogyforras
gyogyforras cs, 2012-03-15 10:50

Biztos nagyon tudatlan vagyok, de a mogyorókrém SÓS?? Én eddig csak édessel találkoztam. Előre is köszi

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt cs, 2012-03-15 12:54

Édes, de annak is kell lennie ehhez a recepthez, hogy különleges legyen. Azért a házi mogyorókrém nem olyan "iparicukros", mint a bolti.

Gargoyle
P. / Gargoyle sze, 2012-03-14 22:25

Feltörtél. Címlapon vagy - ott a helyed. Szívből gratulálok. A recepthez is. :-)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt sze, 2012-03-14 10:23

:), Kedves focze973!
Nem kell a zöldséget 2x sütni, A hússal együtt sül, először fólia alatt, majd fólia nélkül, amíg a hús is pirul. Egyébként persze "összeugranak", de a főételnél nincs is szerepük, csak másnap hidegen...

focze973
focze973 sze, 2012-03-14 10:12

Te,ez olyan jol néz ki,én ezt megsütöm.Egy kicsit idegenkedek a mogyorókrémtől,de,lássuk a medvét!Még egy kérdést:-ha kétszer sütöm meg a zöldséget,az nem fog nekem elszenesedni?élvezhető lesz még az íze?Köszi