Szilveszteri falatkák

E heti gasztrobloggerünk Angela, alias Huppancs, aki közel-keleti falakákkal dobja fel az óév utolsó óráit. Lesz itt zsidó tojás, füstölt padlizsánkrém és pikáns lencsekrém.

Szilveszteri receptek itt >>>

Ha megkérdezik tőlem, mi jut eszembe izraeli nyaralásunkról, akkor rögtön lecsapnám egy mondattal: Egyszerűen vagány!

Ennyi kultúra nemhogy megfér egymás mellett, de szimbiózisban él, nap mint nap. Lehet arab, európai, orosz, marokkói, amerikai, egy biztos, az ételek világában színesebb a fúzió, mint a szivárvány. Sok helyen jártunk, mégis van abban valami, amit minden nyaraló/vagy bizonyos ideig ott élő barátunk átélt, hogy felejteni Izraelt nem lehet. Ha másért nem is, a kedvenc édességem egyszer és mindenkorra a knafeh lett, vagy az ételek, amit mind átjár a sok kultúra ízvilága. Rögtön kiszúrnak, hogy nem vagy helybéli, ha nem ráérősen eszel (nem tudják mi az, hogy rohanni a busz után, majd jön a következő), vagy ha egyszerre csak egy valamit teszel a tányérra. Nem, nem, már egy reggeli ott kezdődik, hogy legalább három-négyféle sajt, két-háromféle saláta, és legalább ugyanennyiféle (én csak kenegetőnek nevezem) krém. Kenyér mellé mindig kalács, sok-sok zöldség és gyümölcs. Az élet több itt, mint dolce vita, ez már habzsi-dőzsi kategória.

Ugye, mondanom sem kell, azóta rendszeressé vált a konyhámban is ez a fajta étkezés. Szilveszterre pedig el sem tudnék jobbat képzelni, mint kis kenyér- vagy kalácsfalatkákon jól megpakolt kencéket, amik hol fűszeresek, hol lágyak, hol roppanósabbak, hol édeskésebbek.

Zsidótojás készítése:

  • libazsír
  • hagyma (fehér,lila vagy mogyoró)
  • édes pirospaprika fűszer
  • mustár
  • bors
  • főtt tojásSzándékosan nem írtam hozzávalókhoz mennyiséget, mert mindig másképp erős a hagyma vagy a mustár, mindenkinek saját ízlésétől függ, hogy mit aprít bele. Van, aki tesz bele még petrezselymet is vagy libazsír helyett már vajat használ. De az igazi zsidótojás, ami a lengyelektől ered,hamisítatlanulcsak a fent említett hozzávalókból áll. A főtt tojásokat felkockázom, majdszobahőmérsékletűzsírral elkeverem, és aprított hagymát adok hozzá. Fűszerezem, és hagyom állni, de nem hűtőben, különben a zsír miatt keménnyé válik, és így is tálalom.

Füstölt padlizsánkrém készítése:

  • 1 padlizsán
  • 1kk libazsír
  • füstölt só
  • bors
  • tetejére: pirított, fekete szezámmag

Igazából a padlizsánt faszénen kellene addig grillezni, míg füstölt ízt nem kap. Utánozhatatlan, de lehet egy kicsit csalni. Ha sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütöm a padlizsánt, és a végén füstölt sóval ízesítem, már majdnem ott tartunk, egy kicsi libazsír azért ide is kell a plusz-ízhatásért, és egy kis bors, de semmi több. Nekem a szezámmag opcionális, és magam jutottam el oda, hogy rá kell tenni, mert pont jól kiegészíti, és még jól is mutat.

Paprikás lencseragu készítése:

  • 3 kápiapaprika
  • 1 kis pohár beluga lencse
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 1tk sűrített paradicsom
  • libazsír
  • bors

Ezlenne a kakukktojás. Kint imádják a lencsét, viszont leginkább pirított hagymával kínálják. De! Segal Viktor új könyvében, akinél én régen tanuló voltam, felfedeztem és egy munka során el is készítettem az ő vöröslencsés verzióját, kacsamájjal. Egy kis alakítással, és saját ízlésemre szabva, szinte megalkottam ugyanazt, egy lencsecserével, arányváltoztatással, és a pluszparadicsom hozzáadásával.

Én a beluga lencsét egy éjszakára beáztatom, és utána megfőzöm előre. A felkockázott hagymát libazsíron megfuttatom, hozzáadom a felkockázott kápiapaprikát és a fokhagymát. Mikor kicsit üvegesre sült a paprika és a fokhagyma is, akkor adom hozzá a paprikafűszert és a sűrített paradicsomot. Hozzáadok egy nagyon kevés vizet és a lencsét. Egyszer forralom, és félrehúzom a tűzről. Sokkal paprikásabb és hagymásabb, mint az eredeti verzió, inkább fűszeres és dominánsabb, ami magában jobban megállja a helyét. És már nem feltétlenül kell hozzá a kacsamáj.

Angéla, azaz Huppancs szakácsunk receptjeit itt találjátok a NoSalty-n, a blogját pedig itt!

Angéla kedvenc NoSalty-ra feltöltött receptjei

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...