Mit csináljunk a megmaradt tojásfehérjével?

{ KÉP = 11624, 2, ajanlo/mit-csinaljunk-megmaradt-tojasfeherjevel} „Hozzávalók: négy tojás sárgája.” Rendben, felütöm, elválasztom, felhasználom. És a maradékkal mi legyen? Ha ez nálatok is állandó probléma, tartsatok velünk! {T}

„Hozzávalók: négy tojás sárgája.” Rendben, felütöm, elválasztom, felhasználom. És a maradékkal mi legyen? Ha ez nálatok is állandó probléma, tartsatok velünk és semmi nem vész kárba!

Tojás = 5 deka tiszta fehérje

A tojás évezredek óta az emberiség vezető fehérjeforrása a hús és tejtermék mellett. Népszerűsét többek között annak köszönheti, hogy könnyebben emészthető a húsnál, ráadásul lényegesen egyszerűbb és olcsóbb volt beszerezni. Felhasználása végtelen lehetőségeket rejt: készíthetünk belőle tésztát, süteményt, krémet, pörköltet, fogyaszthatjuk nyersen, főzve, sütve, posírozva, szolgálhat feltétként húsételekre és lehet hidegtálak alapanyaga.

Mi legyen a maradékkal?

Sok receptben fordul elő, hogy a hozzávalók között nem az egész tojás, csak annak a sárgája vagy a fehérje szerepel. Ilyenkor megmarad a tojás fele, ami egy-két napot ugyan eláll a hűtőben, de később felhasználhatatlanná válik és ki kell dobnunk. A tojás ma már korántsem olcsó mulatság – meg különben is, lehetőség szerint használjunk fel minden maradék alapanyagot!

Tojásfehérje mentő receptek

Tehát ha marad néhány tojásfehérjénk, amit nem akarunk azonnal felhasználni, gyűjtsük össze műanyag dobozba és fagyasszuk le, amilyen gyorsan csak lehet. Hogy később ne álljunk tanácstalanul egy doboz tojásfehérje előtt, most akkor ebből mennyi is kell, jegyezzük meg, hogy egy átlagos tojás fehérjéje kb. 3 dkg.

Ha pedig azonnal felhasználnánk, készülhet belőle habcsók, macaron, gyümölcshab vagy bármilyen, „fehérjefaló” süti.

Még több tojásos praktika

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek