Fehér csokis cseresznyetorta

E heti gasztrobloggerünk, a Dublin felett az ég, szerzője, egy krémes tortával lep meg titeket, egyenesen a zöld szigetről. Vigyázat, lehet, hogy ez lesz a júniusi kedvenc! Engedjünk az édes élvezeteknek...

Fehércsokis cseresznyetorta

Az eperszezonnak ugyan lassan vége, de csüggedésre semmi ok, hiszen a piacok és zöldségesek standjai mézédes cseresznyétől roskadoznak!

Az Írországban eltöltött, közel hat év során, sajnos meg kellett állapítanom, hogy a finom gyümölcshöz nem elég a pénztárcánk mélyére nyúlni, szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy a legfinomabb gyöngyszemekre ráakadjunk. Az esős és hűvös óceáni éghajlat okán itt Írországban nem terem meg minden, sőt igen korlátozott, hogy mi (ki) bírja ki ezt az időjárást. A NoSalty olvasói – valószínűleg – azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy korlátlanul élvezhetik a hazai idénygyümölcsök fogyasztását. Ezért is esett választásom egy finom piskótára, melyet fehér csokoládés crème fraîche tesz kellemesen krémessé és friss cseresznye koronázza meg.

Fehér csokis cseresznyetorta

Hozzávalók

A piskótához

  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 18 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 14 dkg puha vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 közepes méretű, érett banán

A krémhez és a díszítéshez

  • 40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
  2. 2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
  3. A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
  4. Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
  5. A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
  6. Még frissen fogyasszuk!

Dublin felett az ég blog itt >>

Dublin felett az ég a NoSaltyn >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek