Bámulatos tálalóeszközökkel mutatkoztak be a fiatal hazai tervezők

Vezető magyar séfekkel együttműködve hoztak létre természeti jelenségek által inspirált tálalóeszközöket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kerámiatervező hallgatói.

Szerdán a budapesti Design Terminálban bemutatott munkák aMOME fine dininghoz kapcsolódó, Abstract Nature elnevezésű projektje a tárgyalkotás, a gasztronómia és a food design határterületein mozog, megmutatva az egyetemnek egy olyan arcát, amely a jövőben egyre fontosabb lesz - mondta el a bemutató előtt a MOME rektorhelyettese.

A MOME hallgatói kísérleti koncepcionális tárgyegyütteseket alkottak, amit egy általuk választott természeti jelenség inspirált. A jelenségek elemzése révén megértett természeti tulajdonságok, gyakran teljesen átírva, izgalmas, egyedi megoldásokat eredményeztek.

Barcza Dániel szerint az egyetemen mindig erősen jelen voltak a kézművességhez kötődő - úgynevezett craft - diszciplínák. Ez a jövőben is így lesz: a MOME szeptemberben elindítja a tárgyalkotás alapszakot, ahol az oktatás már nem a felhasznált anyagból, hanem a megválaszolandó kihívásokból indul ki - közölte.

A rektorhelyettes elmondása szerint az egyik fontos tematika éppen a gasztronómia és a food design lesz, a MOME ezért műhelyt is létrehoz ennek a területnek a kutatására.

Az Abstract Nature projekt keretében Pesti István séffel konzultálva Fű Borbála a föld rétegződéséből, Kovács Máté a futóhomok változó jellegéből, Simon Borbála pedig a borostyánkő keletkezéséből kiindulva alkotott tálalóeszközöket. Sárközi Ákos séf volt a konzultánsa Herter Katalinnak és Mezei Enikőnek, akik a kristályosodás folyamatából, illetve a láva mozgásából merítettek ihletet.

Almássy Lili a talaj keverék jellegéből kiindulva, Tengely Nóra az olvadásra reflektálva készített egyedi tálalóeszközöket Várvizi Péter séf segítségével, Huszár Krisztián séf pedig Sáfrán Anett bauxitkőzetek inspirálta táljainak megalkotásában működött közre.

Maurer Klimes Ákos programvezető elmondta, a hallgatók és a séfek fél éven át dolgoztak együtt az eszközök megalkotásán, és közülük többen is folytatják majd a közös munkát.

Ez is érdekelhet!

Szuper hír a tavaszi piacozóknak: Rövidesen megnyitja kapuit a szegedi Nagybani Piac

(NOSALTY/MTI)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...