Vegyszermentes pénztárcabarát háztartás

Kemikáliák használta nélkül is tökéletes tisztaságot varázsolhatunk az egész lakásban, az otthon fellelhető természetes hozzávalókkal.

A takarítás tipikus nemszeretem-dolog. Ki ritkábban, mások sokkal gyakrabban – de legalább hetente egyszer rávesszük magunkat, hogy összeszedjük a felgyülemlett szennyest, rendbe tegyük a fürdőszobát, portörlés, vízkövezés, miegymás. Az üzletek polcai roskadoznak a vegyszerektől, melyek minden tisztítási procedúrára más-más kemikáliát ajánlanak és borsos áron kínálják, mi pedig a tökéletes tisztaság reményében felhalmozzuk a csillogást ígérő szereket.

A fürdőszoba kozmetikusa

Az ecet a leguniverzálisabb segítőnk lehet a háztartásban. Jobb vízkőoldót keresve sem találhatunk, a mosógép, a kávéfőző élettartama is meghosszabbodik, ha rendszeresen átmossuk őket húszszázalékos ecettel. Ez a sav továbbá a fürdőszoba „kozmetikusa” is, kis vízzel higíthatjuk, az így kapott lemosót öntsük műanyag flakonba. Töröljük át vele a fürdőszobai felületeket, hibátlan, csillogó csaptelepek és zuhanykabinok maradnak a nyomában. Általános fertőtlenítőként a konyhapultot is baktériumoktól mentesen őrizhetjük meg. Némi illóolajjal összekeverve öblítőként is adagolható a mosógép tartályába. Felmosószerként is megállja a helyét.

Tudtad?

Zavaró lehet az ecet szúrós szaga, de ne aggódjunk, legfeljebb egy óra alatt megszűnik a jellegzetes szag!

Ételmaradék volt-nincs

A szódabikarbóna az odaégett edények megmentője. Engedjünk kevés langyos vizet a fazékba és három-négy evőkanál szódabikarbónával már gyerekjáték lesz likvidálni a ragaszkodó ételmaradékot. A tűzhelyen maradt zsírfoltokkal hasonlóképpen járhatunk el, itt már egy-két kanál szóda megteszi a hatását. Áztatáshoz, mosáshoz tökéletes, valamint környezet- és bőrbarát fehérítő, minden tapasztalatunk ezt bizonyítja.

A mikrohullámú sütő tisztítására mindig nehezen vesszük rá magunkat, de a következő ötlet nagyban egyszerűsíti a procedúrát. Először talán hihetetlennek hangzik, hogy egy kifacsart citrom leve képes leoldani a megmakacsabb foltokat is a masina belsejéről, de ha egyszer kipróbáltuk, utána semmi mást nem leszünk hajlandóak használni. Forraljuk a citromlevet jó egy percig a mikróban, hogy aztán egy mozdulattal megszabaduljunk a lerakódott ételmaradékoktól! A citrom egyébként az elkoszolódott felületeket is képes újjá varázsolni.

Mindenható koffeinbomba

Az őrölt kávé nemcsak a reggeli „üzemanyagot" jelenti sokunknak, de ha egy kis tálban vagy pohárban a hűtőszekrénybe helyezzük, megelőzi a frizsiderekben gyakran tapasztalható jellegzetes, kellemetlen szagot. A már elhasznált kávézacc sem a kukába való! Bőrradírként, mézzel összekeverve sima arcbőrt hagy maga után, de a mosogatóknál gyakran előforduló dugulásokat is kivédhetjük, ha kávézaccot szórunk a lefolyóba.

Hozzászólások (4)

narlo89

Csaptelep csillog-villog, a fürd?kádnál és a csempénél viszont rá kellett segíteni súrolással, de olyan helyekr?l t?nt el a vízk?, ahol különböz? tisztítószerek (szinte) semmilyen eredményt nem produkáltak :) Kis kávézacc még a növényeknek is jót tesz.

Törölt felhasználó

tetszik

Tunderanyo

Nálam bevált ötletek,már régóta használom ezeket!

witch

Ha valaki nem akar "elpocsekolni" egy citromot a mikro tisztitashoz, akkor a viz forralasa is ugyanazt a celt szolgaja. A vizgoz is tokeletesen felpuhitja a raegett dolgokat.

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek