M, mint Margarita

Február 22-e a Nemzeti Margarita Nap az ilyen alkalmakat olyannyira kedvelő Amerikai Egyesült Államokban. Soha jobb apropónk nem lesz elkészíteni a világ legkedveltebb tequila alapú koktélját!

Arriba Tequila!

A liliomfélék közé tartozó kék agávéból erjesztett pulquét az aztékok állítólag már 2300 éve is fogyasztották: a spanyol konkvisztádorok által behurcolt európai szeszkultúra révén ebből alakult ki a kétszer lepárolt tequila, amely nevét a Jalisco állambeli Santiago de Tequila városról kapta. Tequila állítólag nahuatl nyelven annyit tesz: áldozóhely. Világszerte sokan áldoznak is neki, sokszor, sokféleképpen. Csak bizonyos termőhelyekről származó és előállítási módú ital nevezhető tequilának. Két alapvető fajtája van: a „100% de agave”, azaz a puro, illetve a mixto. Általában ezzel találkozunk fehér-blanco vagy oro-arany változatban, utóbbiban karamell is van.

De ki az a Margarita?

A Margaritát az 1930-as, 1940-es években találták ki. A legnépszerűbb legenda szerint a háborús 1941 októberének egy álmos délutánján született Carlos Orozco kezétől, és névadója Margarita Henkel, a német követ lánya, aki elsőként kóstolta meg. Persze más történetek is léteznek.

Margarita

Végtelen számú verziója létezik, tölthető old fashioned pohártól kezdve koktélpoháron át egészen az úgynevezett margaritás pohárba. Ha nem „valamilyen” Margaritáról beszélünk (epres, kék, dinnyés, frozen, Kovács, Szabó stb.), akkor a klasszikust kapjuk. Ez pedig az International Bartenders Association szerint ez:

Hozzávalók

  • 7 rész, pl. 35 ml tequila,
  • 4 rész, pl. 20 ml cointreau/narancslikőr
  • 3 rész, pl. 15 ml frissen facsart lime-juice

Elkészítés

Az összetevőket shakerben jéggel összerázzuk. Sóperemet készítünk a pohárnak: szélét lime-mal megnedvesítjük és egy tál sóba mártjuk, majd megfordítjuk. Óvatosan beleszűrjük a Margaritát, lime-karikával díszítjük.

Változatok Margaritára

Blue Margarita, azaz a cointreau-t blue curacaóval helyettesítjük.

Gyümölcsös Margarita: bármilyen gyümölcspürét vagy likőrt adagolhatunk Margaritánkhoz, ügyelve arra, hogy a karaktert azért a citromlével/lime-lével megtartsuk.

Névrokonai

Italszeretettel: Al

Íme, a Pisco sour! >>

A rovat korább cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.