M, mint Margarita

Február 22-e a Nemzeti Margarita Nap az ilyen alkalmakat olyannyira kedvelő Amerikai Egyesült Államokban. Soha jobb apropónk nem lesz elkészíteni a világ legkedveltebb tequila alapú koktélját!

Arriba Tequila!

A liliomfélék közé tartozó kék agávéból erjesztett pulquét az aztékok állítólag már 2300 éve is fogyasztották: a spanyol konkvisztádorok által behurcolt európai szeszkultúra révén ebből alakult ki a kétszer lepárolt tequila, amely nevét a Jalisco állambeli Santiago de Tequila városról kapta. Tequila állítólag nahuatl nyelven annyit tesz: áldozóhely. Világszerte sokan áldoznak is neki, sokszor, sokféleképpen. Csak bizonyos termőhelyekről származó és előállítási módú ital nevezhető tequilának. Két alapvető fajtája van: a „100% de agave”, azaz a puro, illetve a mixto. Általában ezzel találkozunk fehér-blanco vagy oro-arany változatban, utóbbiban karamell is van.

De ki az a Margarita?

A Margaritát az 1930-as, 1940-es években találták ki. A legnépszerűbb legenda szerint a háborús 1941 októberének egy álmos délutánján született Carlos Orozco kezétől, és névadója Margarita Henkel, a német követ lánya, aki elsőként kóstolta meg. Persze más történetek is léteznek.

Margarita

Végtelen számú verziója létezik, tölthető old fashioned pohártól kezdve koktélpoháron át egészen az úgynevezett margaritás pohárba. Ha nem „valamilyen” Margaritáról beszélünk (epres, kék, dinnyés, frozen, Kovács, Szabó stb.), akkor a klasszikust kapjuk. Ez pedig az International Bartenders Association szerint ez:

Hozzávalók

  • 7 rész, pl. 35 ml tequila,
  • 4 rész, pl. 20 ml cointreau/narancslikőr
  • 3 rész, pl. 15 ml frissen facsart lime-juice

Elkészítés

Az összetevőket shakerben jéggel összerázzuk. Sóperemet készítünk a pohárnak: szélét lime-mal megnedvesítjük és egy tál sóba mártjuk, majd megfordítjuk. Óvatosan beleszűrjük a Margaritát, lime-karikával díszítjük.

Változatok Margaritára

Blue Margarita, azaz a cointreau-t blue curacaóval helyettesítjük.

Gyümölcsös Margarita: bármilyen gyümölcspürét vagy likőrt adagolhatunk Margaritánkhoz, ügyelve arra, hogy a karaktert azért a citromlével/lime-lével megtartsuk.

Névrokonai

Italszeretettel: Al

Íme, a Pisco sour! >>

A rovat korább cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek