Bár a hosszú érlelésű házi likőrökhöz már késő van, a saját kezűleg készített bonbonoknak még bőven nekiállhatunk, remek karácsonyi ajándék lehet!
A karácsonyi ajándékok előállítása igazi családi program lehet, ha olyan ötlethez nyúlunk, aminek az elkészítéséből a gyerekek is ki tudják venni a részüket. Én nagyon szeretek olyan ajándékokat gyártani, amelyek szó szerint is magukon hordozzák a kicsit keze nyomát. Ilyen például a só-liszt gyurma figura, vagy a belenyomott kicsi kézlenyomat, a festékes lábnyom, a gyerekekkel közösen rajzolt képeslap, de ilyen lehet a házi bonbon is. Tuti sikere lesz a barátok, ismerősök körében.
Én most egy olyan receptet választottam, amihez sütilapot kell sütni, de akinek ehhez már nincs kedve, affinitása, kekszmorzsával is nyugodtan elkészítheti. Már a tészta bekeverésénél is segítségünkre lehetnek az apróságok, de csak ez után jön a munka igazán gyerekbarát része. (Az én fiam ez alkalommal valahogy hozzáfért egy tojáshoz, amit a tőlünk ellesett mozdulattal akkurátusan feltört – az asztal közepén.)
A kisült lapot szét kell tépkedni-morzsálni. Végre egyszer nem azért kell rimánkodnom a konyhában, hogy „tessék már kimászni abból a tálból!”, mikor már könyékig, és még azon is túl elvesztek a gyerekek valamely nyersanyagban. Csak arra figyeljünk oda, hogy a nagy munkában a kóstolgatás elkerülhetetlen, és a bonbon-alapanyag nagyon gyorsan tud eltűnni két kicsi szájban.
Miután a tésztát szétmarcangoltattuk a kölykökkel, jöhet a szó szoros értelemben vett gyurmázás. Játsszunk az étellel, most szabad. Nem könnyű elérni, hogy a kis golyók legalább nagyjából hasonló méretűen kerüljenek ki a gyerekek kezéből, de hát ettől lesz minden darab egyedi és megismételhetetlen.
A csokival való bevonást már az esti magányomra hagytam. A folyékony csokoládé ugyanis, ha gyerekkézzel érintkezik, bárhol képes felütni a fejét, és úgy éreztem, hogy ehhez már túl kevés a még nem ősz hajszálam. Azért összességében jó móka a gyerekekkel való bonbon-gyártás, de a legjobb része nyilván az lesz, mikor átadjuk az édességet a barátoknak és egy széles mosoly kíséretében hozzátesszük: ezt együtt készítettük.
Tökfőzeléket sokan csak nyáron fogyasztanak, pedig tavasszal ugyanúgy megállja a helyét, hiszen friss kapor szinte mindig kapható a boltokban, és tökre is szert tehetünk, ha máshogy nem, fagyasztva.
Olajban sült, igazi, házias rántott sertésszeletet eszegetni ebédre olyan élmény, ami egyszerre idézi fel a gyerekkorunkat, az iskolaéveket, a nagyi ebédlőjét vagy anya-apa vasárnapi menüjét. Imádjuk, és kész.
A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!