Folsavat mindenkinek!

A folsavval, mint vitaminnal leggyakrabban a várandósság alatti étrenddel kapcsolatban találkozunk. Mire is való ez a vitamin és honnan juthatunk hozzá?

A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében.

A magzat idegrendszerének megfelelő fejlődése miatt fontos a folsav a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében. Ezekben az időszakokban az ajánlott mennyiség a normális ajánlás kétszerese: 400 mikrogramm naponta. Az emelt mennyiség a szoptatás időszakában is ajánlott: 300 mikrogramm minden nap.

Kiváló folát források a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa). Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben, (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból és más étkeinkből.

Forrás:USDA National Nutrient Database for Standard Reference SR25

Mit tud a magnézium? >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...