Folsavat mindenkinek!

A folsavval, mint vitaminnal leggyakrabban a várandósság alatti étrenddel kapcsolatban találkozunk. Mire is való ez a vitamin és honnan juthatunk hozzá?

A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében.

A magzat idegrendszerének megfelelő fejlődése miatt fontos a folsav a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében. Ezekben az időszakokban az ajánlott mennyiség a normális ajánlás kétszerese: 400 mikrogramm naponta. Az emelt mennyiség a szoptatás időszakában is ajánlott: 300 mikrogramm minden nap.

Kiváló folát források a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa). Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben, (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból és más étkeinkből.

Forrás:USDA National Nutrient Database for Standard Reference SR25

Mit tud a magnézium? >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek