Mit tud a magnézium?

Az ásványi anyagok hasznosak a szervezetünknek, és mindegyik másért fontos! A magnézium többek között az izmok és a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen, de még sok mást is megtudhatsz róla!

Általában erről az ásványi anyagról ritkán hallunk, én a terhességem során találkoztam a nevével rendszeresen, hiszen a várandósság alatt kiegészítésként magnézium szedését javasolják az orvosok a görcsök enyhítésére, megszüntetésére. Nézzük meg, e mellett mire is való szervezetünkben a magnézium!

A magnézium szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, az izmaink összehúzódásában, a csontok fejlődésében, enzimeket aktivál, illetve a fehérje- és a DNS-szintézisben is részt vesz.

Elsődleges forrásai a teljes kiőrlésű gabonák (például búza, zab, rizs) és az azokból készült termékek (például lisztek, korpa, pelyhek, kenyérfélék), egyes zöldségek (spenót, sóska), a banán, a hüvelyesek (szárazbab, szójabab, lencse) és a diófélék (dió, mandula), olajos magvak (tökmag, napraforgómag), mák. Ezeket rendszeresen fogyasztva, a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a magnéziumhiányból adódó állapotok, tünetek elkerülhetőek.

Forrás: Rodler, I: Új tápanyagtáblázat, Medicina 2006. Budapest

Ismerkedj meg a C-vitaminnal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...