5+1 étrendi tipp a szemszárazság ellen

Krónikus szemszárazsággal küzdesz? Próbáld ki az alábbi étrendi tippeket a tünetek enyhítéséért! (x)

A szemszárazság sokakat érintő tünet, lehet egy ideiglenes jelenség, pl. időjárási esetleg nem megfelelő munkavégzési körülmények vagy fertőzés eredménye, de lehet a mindennapokat megkeserítő, krónikussá váló betegség is.

A krónikus szemszárazság hátterében többféle betegség is állhat, erről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Lássuk, hogy az étrendünket hogyan állíthatjuk össze annak érdekében, hogy enyhítsük a szemszárazság tüneteit!

1. Kulcsfontosságú a megfelelő folyadékfogyasztás

Testünk számtalan formában választ ki különböző nedveket, mint pl. az izzadság vagy jelen esetben a könny. Az ehhez szükséges vizet szervezetünk nagy részben az elfogyasztott folyadékból "veszi át". Nyilvánvaló, hogy ha nem fogyasztunk elég folyadékot, akkor egyrészt máshonnan kell elvennie szervezetünknek a nedv előállításához szükséges vizet, azaz egyéb szinteken jelentkezik majd a kiszáradás, másrészt pedig nem tud majd megfelelő mennyiségű nedvet előállítani - többek között könnyet sem. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk naponta minimum 2-2,5 l folyadékot - ideális esetben vizet, cukormentes teát, kisebb mennyiségben gyümölcsleveket.

2. Vízben gazdag alapanyagok és ételek is segíthetnek

Amellett, hogy odafigyelünk a megfelelő mennyiségi és minőségi folyadékfogyasztásra, bővíthetjük étrendünket magas víztartalmú alapanyagokkal, ételekkel is.

Alapanyagok közül magas víztartalmúak a gyümölcsök - együk őket tízóraira, uzsonnára, ebéd után "desszertként".

Ételeink közül magas víztartalmúak a levesek - készítsük el ezeket is változatosan, akár hagyományos magyaros levesekként, akár zöldségkrémlevesekként. Ez utóbbiakkal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra.

3. Antioxidánsokra fel!

Ha krónikus szemszárazságunk hátterében valamilyen gyulladásos betegség áll, akkor fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő antioxidánsfogyasztásra. Antioxidánsokban gazdagok az élénk színű zöldségeink és gyümölcseink - pl. spenót, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, citrusfélék, bogyós gyümölcsök - ezekből készült levesek, főzelékek, préslevek, turmixok.

4. Fogyasszunk egészséges zsírokat!

Az ún. többszörösen telítetlen zsírsavak, mint pl. az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak. Megtaláljuk ezeket a tengeri halakban (pl. lazac, makréla) és egyes növényi olajokban, pl. dió-, lenmag-, tökmagolaj. Fogyasszuk ezeket rendszeresen!

Az olajak mellett fogyasszunk dióféléket, mandulát, olajos magvakat. Együk ezeket uzsonnára, szórjuk őket enyhén pirítva salátáinkra, kásáinkra.

5. Éljünk, étkezzünk kiegyensúlyozottan!

Szervezetünk általános egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Kerüljük a félkész-, késztermékeket, ritkán fogyasszunk hozzáadott cukorral készült élelmiszereket, ételeket, étkezzünk rendszeresen, fogyasszunk napi fél kg zöldséget, gyümölcsöt!

Az étrend mellett szerveztünk egészséges működése érdekében nagyon fontos a rendszeres fizikai aktivitás és a stressz csökkentése, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

+1. Étrendkiegészítők

A fentiek mellett szükségünk lehet étrendkiegészítőkre is: multivitamin készítményekre, halolaj kapszulára, flavonoid tartalmú készítményekre. Ezekkel kapcsolatban egyeztessünk kezelőorvosunkkal!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk