Zöldbab főzelék 4. recept

Zöldbab főzelék 4.
Zöldbab főzelék 4.
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy a családom hála Istennek, így gyakran működöm kifőzdeként. Ezért van, hogy most ez a fotóm nem az elegáns tálalásról készült, hanem az "útra kész" főzelékről. "Kegyelmeséktől lábaskában" (id. József Attilától) modern változata.
Nem szeretjük a rántást, ezért a főzelékeket, amiket viszont nagyon szeretünk, legtöbbször csak staubolom, mint a sárgarépa főzeléknél is írtam.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vega
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldbabfőzelék kaliforniai paprikával

elkészítés

  1. A tisztított zöldbabot felaprítjuk -ha nem mirelit-, a hagymát vékonyan felszeleteljük. 
  2. Forró olajon a hagymát kevés sóval megfonnyasztjuk, a tűzről félrehúzva meghintjük a fűszerpaprikával, rátesszük a babot, az apróra vágott fokhagymát, szójaszószt.
  3. Kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk, majd mielőtt teljesen megpuhulna, hozzátesszük a felaprított kaliforniai paprikát.
  4. Ismét lehúzzuk a tűzről, várunk pár másodpercet, míg a gőze kissé elszáll, majd vékonyan meghintjük liszttel, miközben keverjük. Így biztosan nem lesz csomós.
  5. Csak éppen annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és kiforraljuk.
  6. Ízlés szerinti mennyiségű tejfölt jól elkeverünk két kanál forró főzelékkel egy bögrében (hőkiegyenlítés), ráöntjük a főzelékre, de már nem forraljuk tovább.

statisztika

beküldve:
nézettség: 48 874
elküldve: 3
receptkönyben: 180
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsó

Mióta szakács: 2010.01.28.
20 recept

Hozzászólások (21)

Edit64
Edit64sze, 2012-12-05 18:31

Kedves Gerzso:) Köszönöm a receptet. Igen finom lett:)

gourmetgirl
gourmetgirlcs, 2012-06-21 12:36

Nagyon finom lett! Szeretem a rántásos főzeléket, de ebben a nagy melegben könnyebbre vágytam. A szójaszósz miatt választottam ezt a receptet, de egy kicsit tartottam is tőle. Meglepő, hogy mennyire illik az étel ízéhez.

mislenbaba
mislenbabap, 2010-06-04 12:11

Sziasztok Csajok! Köszönöm a kedves szavakat!! Írtam a Petrának is, ő is kitartás kíván meg ilyeneket. Remélem menni fog. Várom a recepteket, de még azt is hogy ti pl mit esztek reggelinként ebédre vagy vacsorára . Sajnos az a baj, hogy nem sok ötletem van variálni az ételeket és már egy kicsit unalmas
paradicsomot uborkát cukkinit és párizsit enni . Ja még a tojás van benne az étrendemben. Egyébként nem olyan rossz.

köszönöm még egyszer, és kellemes eső mentes hétvégét mindenkinek.

szurosp
szurospp, 2010-06-04 17:51

Kedves Icu! Anno én a testkontrollt vettem igénybe sikeresen, mert attól nem szenved az ember, és mégis tartós eredményt ér el fogyás terén. A lényege az volt, hogy mindenfélét ehet az ember, csak figyelni kell a szervezetre, hogy mikor mi kell neki. Délelőtt gyümölcsök, mindenféle, ebédre zöldséges cuccok, és este 6-ig bezárólag hús, de az is zöldséggel. Ehetsz tésztát, de azt másik napon, és ne hússal. Stb. Van még egy őár ilyen trükk benne, hogy mit mivel ne, de a lényeg, hogy mindenféle juthat az ember asztalára. Másik nagyon fontos, hogy LASSAN! kell enni, jól megrágva az ételt, s amikor igazából jól laksz, akkor szigorúan befejezni az evést. A fűszerek segítik az emésztés serkentését, és telítik az ízérzékelést, ezért hamarabb jóllakik az ember. Az ember, amikor éhes lesz, 20 perc múlva képes csak érezni a jóllakottságot. Ha ez alatt a húsz perc alatt lassan eszel, akkor kevesebb étel megy be, és jóllaktál. Ha gyorsan, akkor utána úgy érzed, hogy majd kidurransz, és hízol. A délelőtti gyümölcsevés oka: Segíteni a szervezetet a kiválasztás folyamatában. Ananász, meggy, cseresznye - segítik a kiválasztást. A nap többi részében ha eszel gyümölcsöt, akkor étkezések előtt 3 órával tedd, és ne utána. Nagy húsos étkezés után 6 órát hagyj a szervezetednek. Sok folyadékot kell inni, mert az is fogyaszt. Egyébként is szükséges a szervezet fiatalságának megtartásában. Most jön a nemszeretem dolog: rendszeres mozgás. Mivel nagyobb súlyról indulsz, napi 20 perc intenzív, viszonylag tempós séta igen jót tesz! A nap folyamán kevésszer enni nem jó, mert visszafogod a szervezeted anyagcseréjét, lelassul, és akkor megint nehéz dolgod van. No, ennyi amit én nagyjából betartottam, amikor egyszer fiatalabb koromban elszaladt a súlyom, de azóta is tartom gond nélkül, és azt eszem, amit akarok. Drukkolunk! Pusz: Mrs Smith

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-06-02 15:50

Kedves mislenbaba!
Ugye nem haragszol, hogy én válaszolok, lehet,hogy Eszter is írni fog. A fogyókúrához szerintem megy a zöldbab főzelékem, hiszen csak 1 kávékanál liszt kell bele. Én nem szeretem a "vastag", rántásos főzelékeket. Ennek az állaga átmenet a leves és a hagyományos főzelék között. De ha úgy gondolod lehet ételkeményítővel is csinálni.
Hogy Eszter mit kinált mellé, nem tudom, de bármi jó hozzá, sült hús, pörkölt, fasírt, de ha fogyókúra, akkor egy kemény tojás, natúr főtt csirkemell, stb. a lényeg a mennyiségen van, úgy gondolom.
A sárgarépa zöldség, szerintem belefér a szénhidrátmentes fogyókúrába.
Szeretettel üdvözöllek: Zsóka néni

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-06-02 15:05

Drága Eszterke!
Örülök, hogy izlik a főzelék, kiváncsi vagyok, hogy tetszik majd a sárgarépa? Minden rendben? Majd még írok. Csókollak: Zsóka néni

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-06-02 10:20

Èpp most lett kész, a legjobb zöldbab fözelék, amit eddig kóstoltam. Amint elfogy, a sárgarépa fözeléket fogom elkészíteni! Az az igazság: beleszerettem Zsóka néni föztjébe... :-)
Millió puszi!
Eszter

mislenbaba
mislenbabasze, 2010-06-02 14:16

Szia Eszter! Ha tényleg nagyon finom akkor én is fogok főzni még a héten. Mit kínáltál mellé? Én most fogyókúrázom kb 3 hete. Sajnos 100! kiló körül vagyok és ezért nem is nagyon látogatom a no saltyt mert akkor végem van. : ) . Látom, hogy ezekben a főzelékekben van liszt . Megpróbálhatom csak keményítővel sűríteni talán? Egyébként téged sem nagyon láttalak itt mostanában vagy rosszul látom? Remélem jól vagy !

Puszi:ICU. JA, A SÁRGARÉPA FŐZELÉKET SZERINTETEK LEHET A SZÉNHIDRÁTMENTES FOGYÓKÚRÁBA ELKÉSZÍTENI ÉS MÉG ENNI IS ? NEM NAGYON. GONDOLOM ÉN.

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-06-02 18:02

Szia Icukám!
Nem nagyon voltam mostanság, így igaz, voltam odahaza, nagyon jólesett a lelkemnek végre egy kis hazai levegö. De aranyos vagy, hogy észrevetted, hogy eltüntem. :-)
Egyébként tényleg fini ez a fözelék és bevallom, én magában ettem friss kenyérrel, eszembe sem jutott, hogy bármit is csináljak mellé. De ha csinálsz, én valami zöldségfasírtot javasolnék, sütöben sütve persze, nem olajban.
Keményítövel nyugodtan sürítheted, de ebben annyira minimális a liszt mennyisége, hogy nem okoz gondot, nyugodtan tedd csak bele.
A sárgarépához annyit: igen magas a szénhidráttartalma, úgyhogy bánj vele óvatosan.
Ha bármiben tudok még segíteni, írj bátran, itt vagyunk, tartjuk benned a lelket és büszke vagyok rád, hogy fogyizásra szántad magad! Ne add fel, bármilyen habos finomság is jelenik meg az oldalon! Szeretünk! :-)))
Sok-sok puszi!
Eszter
Zsóka néni, köszönöm a segítséget!

Gerzsó
Gerzsóp, 2010-03-12 02:50

Kedves Cas!
Köszönöm a vallomást a konyhapult nevében. Nekem is tetszik. Ez az egyik lányom konyhájában van, akkor éppen ott főztem.
A főzeléket próbáld ki, remélem izleni fog.
Üdv. Zsóka.

Cas
Casp, 2010-03-12 01:49

Beleszerettem ebbe a konyhapultba, jó hogy ezzel a fotóval szerepel az étel :-))))
A mi zöldbab főzelékünk nem ilyen szokott lenni, de ez valahogy sokkal zamatosabbnak, egészségesebbnek néz ki. Ezentúl azt hiszem így fogjuk elkészíteni :)

Gerzsó
Gerzsócs, 2010-03-04 00:33

Kedves Eszter!
Megkaptam a választ, miszerint előfordul, hogy az ételek szebb megjelenítése érdekében kicsit korrigálnak a képen, de miután én kifogásoltam, visszatették az eredetit, elnézést kérve. Nagyon korrekt válasz volt, helyreállt a lelkibékém. Nem mintha olyan eget rengető probléma lett volna, lehet csak én vagyok már egy kicsit érzékenyebb. Továbbra is kedvencem a No Salty.
Üdvözöllek: Zsóka

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-03-04 01:04

Kedves Gerzsó!
Nagyon örülök, hogy választ kaptál, és örömmel látom az eredeti képet. Mondjuk nekem ez jobban is tetszik. :-)
De biztos vagyok abban is, hogy a szerkesztöink puszta jóindulatból próbálnak kicsit korrigálni dolgokat, de természetesen van úgy, hogy ez nem mindenkinek egyformán tetszik. Ès nem, nem hiszem, hogy érzékeny vagy, egyszer velem is elöfordult, még a kezdet kezdetén, hogy a receptemet úgy átnevezték, hogy már nem is hasonlított az eredetire. Nem mondom, jó kis név volt, és igazán figyelemfelkeltö, de a lényeg kimaradt. No, én is tollat ragadtam, és hasonlóan kedves választ kaptam, majd természetesen a recept neve is javításra került. Úgy gondolom, ök, akik nap mint nap töltik fel a receptjeinket, néha tapasztalatból próbálnak változtatni valamit. De természetesen figyelembe veszik, amit szeretnénk. Ès ez így van jól.
Remélem is, hogy továbbra is megtisztelesz bennünket, várjuk a receptjeidet.
Ès külön gratulálok a sok generációs fényképedhez. Nagyon aranyos!
Szeretettel:
Eszter

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-03-03 10:32

Kedves Eszter!
Ha megérkezik a válasz, tudatni fogom okvetlenül. Nagyon érdekel, hogy mi volt az oka a kép megmásításának.
Üdv. Zsóka

Gerzsó
Gerzsók, 2010-03-02 16:42

Kedves Nosalty! Köszönöm, hogy feltettétek a receptemet, de nem egészen értem, hogy miért változott meg a háttér a fotómon? Kimondottan azért választottam az eredetit, mert úgy éreztem, hogy jól kihangsúlyozza az étel színét a kissé fényes sötétkék pult. Úgy gondolom így már nem az én fotóm, ami megjelent. Másokét is átdolgozzátok?
Üdv.: Gerzsó

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-03-03 00:38

Kedves Eszter!
Köszönöm, meg fogom próbálni! Úgy látom te nagyon aktív és segítőkész tagja vagy ennek a közösségnek. Másokkal is előfordul ilyesmi?
Üdv.: Zsóka

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-03-03 10:07

Szia Zsóka!
Személy szerint velem hasonló még nem fordult elö, és bár engem meglepett, de el tudom képzelni, hogy nem Te lehetsz az elsö. Remélem, választ kapsz majd erre, esetleg meg is oszthatnád velünk.
Üdv: Eszter

Legfrissebb cikkek

Húsvéti sonka extrákkal
Húsvéti sonka extrákkal
Idén kicsit megbolondítottam a húsvéti sonkát, és mindenkinek ezt tanácsolom, aki valami különlegességet szeretne az idei ünnepen az asztalra tenni!
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Kérdeztem unokáimat, kérnek-e gulkát, de rögtön visszakérdeztek: mi az? Mivel a sonkás tésztát szeretik, bíztam benne, hogy a gulka is ízlik majd nekik.
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvétkor mindenki azon töri a fejét, mi legyen a menü. De nem elég csak ezzel foglalkozni, kellenek kiegészítő ételek is - jöjjön néhány ötlet!
205