Töpörtyűs pogácsa 2. recept

1 adag
1184
kcal
Töpörtyűs pogácsa 2.
Töpörtyűs pogácsa 2.
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kelt, leveles változat, nekem ez a legfinomabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Italozáshoz, vendég elé, gyereknek falatozni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

Kelt leveles töpörtyűs pogácsa, tepertős pogácsa, leveles tepertős pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral, 1 kanál liszttel és egy deci langyos tejjel megfuttatjuk.
  2. A lisztet a tojással, a kovásszal, evőkanál langyos zsírral és sóval, és szükség szerint adott  langyos tejjel kemény rétestésztát dagasztunk.
  3. Negyed órát kelesztjük, négyszögletesre nyújtjuk, fél cm vastagra.
  4. Megkenjük langyos zsírral, sózzuk, 9 rét hajtogatjuk: magunktól elfele a tészta harmadát behajtjuk, a túlsó harmadot erre rá (magunk felé), aztán jobbról harmadot közép felé, majd balról középre, sodrófával lenyomjuk.
  5. Negyed órát pihentetjük és ismételjük a nyújtást, kenést, sózást, hajtogatást.
  6. A második hajtogatás után a langyos zsír maradékához keverjük a nagyon apróra vágott töpörtyűt és további két nyújtás, kenés (töpörtyűs zsírral), sózás, hajtogatás következik, mindig negyedórás pihenőket tartva közben.
  7. Utoljára 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk, kizsírozott tepsibe tesszük legalább 2 centire egymástól.
  8. Tojással kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 49 073
elküldve: 4
receptkönyben: 232
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (9)

honeyheart
honeyheartv, 2012-04-08 00:41

Első tökéletes pogim. :) Isteni finom. Mintha a nagymamám sütötte volna. :) Köszi!

wvica
wvicav, 2011-08-14 08:44

Kedves Ildikó, fantasztikus ez a pogi! Finom, puha, hanyattesős... tökéletes! Nálunk apu a hajtogatóművész, van egy speckó (számomra követhetetlen) módszere, amihez soha nem kezdenék neki, de hasonlóan leveles-hanyattesőset nem is ettem még... eddig!! :D 1 zacsi porélesztővel készítettem, így kb. 3 dl tejet igényelt. Nagyon köszi a receptet! Üdv, wvica

davila
davilap, 2011-07-22 16:10

Üdv!

Már próbáltam egy hasonló tejes receptet és bejött, de ez (a tészta állaga alapján) még jobbnak tűnik!
Lassan rakom be a sütőbe, kizárt, h. ne legyen isteni! :-D
Köszönöm szépen a recipét! :)

salumeria
salumeriaszo, 2010-10-30 12:37

Egyetértek az előttem szólókkal. A recept jó, de a liszt mennyiséget javítsd sztem. Amúgy gratula, csak így tovább! :)

Zit
Zitsze, 2010-04-21 17:50

Egyetértek. Ma szerettem volna elkészíteni, s bár a kovászt nagyon dicsértem, hihetetlen szép, meg jó, de LISZTBŐL MINIMUM 1 KG KELL BELE!!! Ez csak elírás lehet, mert nekem még így is folyt...

salumeria
salumeriav, 2010-03-28 13:49

Kedves Ildikó,
Elkészítettem a receptedet, nagyon fincsi lett, gratula!
Egy észrevétel: a liszt mennyiséget szerintem elírtad, a fél liter tejhez majdnem a duplája kellett, és még így is hihetetlen lágy.
De amúgy tökéletes.

kalik margo
kalik margocs, 2009-10-29 06:32

jok ezek a receptek ./kis kulombseggel en igy keszitem ...a tepertos pegacsat... a sos turost....es mind et tapasztalatbol.....es ez a lenyeg tehat jok..
margoneni

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
1186