Töpörtyűs pogácsa 2. recept

Töpörtyűs pogácsa 2.
Töpörtyűs pogácsa 2.
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kelt, leveles változat, nekem ez a legfinomabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Italozáshoz, vendég elé, gyereknek falatozni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

Kelt leveles töpörtyűs pogácsa, tepertős pogácsa, leveles tepertős pogácsa

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral, 1 kanál liszttel és egy deci langyos tejjel megfuttatjuk.
  2. A lisztet a tojással, a kovásszal, evőkanál langyos zsírral és sóval, és szükség szerint adott  langyos tejjel kemény rétestésztát dagasztunk.
  3. Negyed órát kelesztjük, négyszögletesre nyújtjuk, fél cm vastagra.
  4. Megkenjük langyos zsírral, sózzuk, 9 rét hajtogatjuk: magunktól elfele a tészta harmadát behajtjuk, a túlsó harmadot erre rá (magunk felé), aztán jobbról harmadot közép felé, majd balról középre, sodrófával lenyomjuk.
  5. Negyed órát pihentetjük és ismételjük a nyújtást, kenést, sózást, hajtogatást.
  6. A második hajtogatás után a langyos zsír maradékához keverjük a nagyon apróra vágott töpörtyűt és további két nyújtás, kenés (töpörtyűs zsírral), sózás, hajtogatás következik, mindig negyedórás pihenőket tartva közben.
  7. Utoljára 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk, kizsírozott tepsibe tesszük legalább 2 centire egymástól.
  8. Tojással kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 48 462
elküldve: 3
receptkönyben: 231
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (9)

honeyheart
honeyheartv, 2012-04-08 00:41

Első tökéletes pogim. :) Isteni finom. Mintha a nagymamám sütötte volna. :) Köszi!

wvica
wvicav, 2011-08-14 08:44

Kedves Ildikó, fantasztikus ez a pogi! Finom, puha, hanyattesős... tökéletes! Nálunk apu a hajtogatóművész, van egy speckó (számomra követhetetlen) módszere, amihez soha nem kezdenék neki, de hasonlóan leveles-hanyattesőset nem is ettem még... eddig!! :D 1 zacsi porélesztővel készítettem, így kb. 3 dl tejet igényelt. Nagyon köszi a receptet! Üdv, wvica

davila
davilap, 2011-07-22 16:10

Üdv!

Már próbáltam egy hasonló tejes receptet és bejött, de ez (a tészta állaga alapján) még jobbnak tűnik!
Lassan rakom be a sütőbe, kizárt, h. ne legyen isteni! :-D
Köszönöm szépen a recipét! :)

salumeria
salumeriaszo, 2010-10-30 12:37

Egyetértek az előttem szólókkal. A recept jó, de a liszt mennyiséget javítsd sztem. Amúgy gratula, csak így tovább! :)

Zit
Zitsze, 2010-04-21 17:50

Egyetértek. Ma szerettem volna elkészíteni, s bár a kovászt nagyon dicsértem, hihetetlen szép, meg jó, de LISZTBŐL MINIMUM 1 KG KELL BELE!!! Ez csak elírás lehet, mert nekem még így is folyt...

salumeria
salumeriav, 2010-03-28 13:49

Kedves Ildikó,
Elkészítettem a receptedet, nagyon fincsi lett, gratula!
Egy észrevétel: a liszt mennyiséget szerintem elírtad, a fél liter tejhez majdnem a duplája kellett, és még így is hihetetlen lágy.
De amúgy tökéletes.

kalik margo
kalik margocs, 2009-10-29 06:32

jok ezek a receptek ./kis kulombseggel en igy keszitem ...a tepertos pegacsat... a sos turost....es mind et tapasztalatbol.....es ez a lenyeg tehat jok..
margoneni

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
1186