Spanyol fahéjas fánk - Churros recept

1 adag
1091
kcal
Spanyol fahéjas fánk - Churros
Spanyol fahéjas fánk - Churros
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Délutáni finomságnak készítettük a gyerekekkel. Alakjuk ennek köszönhetően kicsit eltér a szokásostól, mert a fiúk kérésére nem kisebb és tömzsibb csíkokat nyomkodtunk a tésztából, hanem hosszú "kígyókat" :) Míg kisültek a hosszúkás fánkocskák, nekik is elmeséltem, hogy a spanyol juhászok találták ki ennek az édességnek az elődjét: szikkadt kenyérből rudakat vágtak ki, forró olajban megsütötték és megcukrozták.
Napjainkban már égetett tésztából készül, és nagyon népszerű a madridi kávéházakban. A recept a Stahl magazin Mediterrán kalandok c. különszámából származik.

hozzávalók / 4 adag

ezt olvastad már?

receptjellemzők

alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
alkalomválasztó: könnyed vendégvárás
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: spanyol
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

churros, fahéjas fánk, spanyol fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb edényben mérsékelt tűzön, kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót.
  2. Mikor a vaj és a cukor felolvadt, beleszórjuk az edénybe a lisztet, és takaréklángon addig kevergetjük fakanállal, amíg pár perc múlva fényes és sűrű masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától.
  3. A masszát áttesszük egy nagy keverőtálba, hagyjuk kicsit hűlni, majd robotgéppel egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A sütéshez egy nagy lábosban 4 cm-es rétegben olajat melegítünk (akkor jó a hőmérséklete, ha egy szikkadt kenyérkocka kb. fél perc alatt sül benne aranybarnára).
  5. A meleg olajba csillagcsöves habzsákból kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomkodunk a tésztából, amelyeket 2-3 perc alatt aranybarnára sütünk (forgassuk őket, hogy egyenletesen piruljanak).
  6. Szűrőlapáttal szedjük ki a kész fánkokat, papírtörlőn csöpögtessük le, majd még melegen forgassuk őket fahéjas porcukorba.

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 052
elküldve: 53
receptkönyben: 676
elkészítve: 10/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

Hozzászólások (12)

encike2323
encike2323k, 2014-08-19 12:31

Lenne egy kérdésem , a kész tészta milyen sűrű kellene hogy legyen ??

Pihe40
Pihe40k, 2014-04-15 15:46

Köszönjük ezt az isteni receptet !! Ma megsütöttem isteni finom :D :D !!!!

Mayamama
Mayamamap, 2013-02-08 12:27

Csak mint érdekességet osztok meg veletek : a "churros" régi magyar szakácskönyvekben is szerepel : tolófánk néven, a nagyon régiekben :tojofánk .Ugyanilyen égetett tésztából készül.

nyulaneki
nyulanekik, 2013-02-05 13:50

Spanyolorszagban élek :) Errefelé, ahol én lakom, sima kristálycukorral, vagy forrocsokival kínálják! ;) isteni finom! Imádom :) ♥

Pinduska
Pinduskav, 2013-02-03 19:24

Ez Naggggyon Jó!!! Most sült ki, de már el is fogyott! Köszi a receptet!

adrika128
adrika128p, 2013-01-25 00:27

Ma megcsináltam és nagyon fincsi! :) A liszt belekeverése után kicsit megijedtem, mert túl száraz volt ezért tettem még hozzá egy kis tejet. A végeredmény persze önmagáért beszélt, gyorsan elfogyott. Így farsang környékén pont aktuális. Köszönet érte!:)

mignon
mignonk, 2013-01-29 08:44

:)))
Én köszönöm a visszajelzésedet a receptről!!
Üdvözöllek:
Mignon

zsirfli
zsirflisze, 2012-09-26 00:21

Nagyon finomak. Itthoniak egyből követelték, hogy álljak neki a következő adagnak.... éjfélkor :)

mignon
mignonsze, 2012-09-26 23:19

Megmosolyogtattál kedves zsirfli! :)
Bár ez a legjobb elismerés a részükről! :) Remélem azért nem álltál neki! :)
További jó fánksütést! :)
Üdvözöllek:
Mignon

vadgesztenye
vadgesztenyecs, 2012-09-13 20:11

Nagyon szépek a kisütött tészták. Spanyolországban sósan adták a reggelihez nagyon finom volt. A mi tolófánkunk is így készül, csak vízzel a képviselőfánk masszájából, kevesebb liszttel. Örülök a receptednek,ki fogom próbálni cukor nélkül . (a fahéjat nem szeretem,a cukrot meg nem ehetem)

csikipi
csikipics, 2012-09-13 19:29

Kedves Mignon!
Ezek a "kígyók" nagyszerűek. Annak külön örülök, hogy nem kelt tésztából készül. Köszi a receptet, közelebbről megsütöm. Piroska

Legfrissebb cikkek

17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
Ha nem is változtatja meg, de hogy megkönnyíti, az egyszer biztos. Következzenek a pofonegyszerű, azonban annál hasznosabb praktikák!
Almavaj, ami nem vaj
Almavaj, ami nem vaj
Almavajnak hívják, de mégsem vaj, mi az? Nem találós kérdés, pusztán egy jó magyar elnevezés hiánya.
1091