Spanyol fahéjas fánk - Churros recept

Spanyol fahéjas fánk - Churros
Spanyol fahéjas fánk - Churros
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Délutáni finomságnak készítettük a gyerekekkel. Alakjuk ennek köszönhetően kicsit eltér a szokásostól, mert a fiúk kérésére nem kisebb és tömzsibb csíkokat nyomkodtunk a tésztából, hanem hosszú "kígyókat" :) Míg kisültek a hosszúkás fánkocskák, nekik is elmeséltem, hogy a spanyol juhászok találták ki ennek az édességnek az elődjét: szikkadt kenyérből rudakat vágtak ki, forró olajban megsütötték és megcukrozták.
Napjainkban már égetett tésztából készül, és nagyon népszerű a madridi kávéházakban. A recept a Stahl magazin Mediterrán kalandok c. különszámából származik.

hozzávalók / 4 adag

  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 12 dkg liszt
  • 4 tojás
  • bő olaj a sütéshez
  • fahéjjal kevert porcukor

receptjellemzők

alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: spanyol
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

churros, fahéjas fánk, spanyol fánk

elkészítés

  1. Egy kisebb edényben mérsékelt tűzön, kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót.
  2. Mikor a vaj és a cukor felolvadt, beleszórjuk az edénybe a lisztet, és takaréklángon addig kevergetjük fakanállal, amíg pár perc múlva fényes és sűrű masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától.
  3. A masszát áttesszük egy nagy keverőtálba, hagyjuk kicsit hűlni, majd robotgéppel egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A sütéshez egy nagy lábosban 4 cm-es rétegben olajat melegítünk (akkor jó a hőmérséklete, ha egy szikkadt kenyérkocka kb. fél perc alatt sül benne aranybarnára).
  5. A meleg olajba csillagcsöves habzsákból kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomkodunk a tésztából, amelyeket 2-3 perc alatt aranybarnára sütünk (forgassuk őket, hogy egyenletesen piruljanak).
  6. Szűrőlapáttal szedjük ki a kész fánkokat, papírtörlőn csöpögtessük le, majd még melegen forgassuk őket fahéjas porcukorba.

statisztika

beküldve:
nézettség: 21 835
elküldve: 53
receptkönyben: 650
elkészítve: 8/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

Hozzászólások (11)

Pihe40
Pihe40k, 2014-04-15 15:46

Köszönjük ezt az isteni receptet !! Ma megsütöttem isteni finom :D :D !!!!

Mayamama
Mayamamap, 2013-02-08 12:27

Csak mint érdekességet osztok meg veletek : a "churros" régi magyar szakácskönyvekben is szerepel : tolófánk néven, a nagyon régiekben :tojofánk .Ugyanilyen égetett tésztából készül.

nyulaneki
nyulanekik, 2013-02-05 13:50

Spanyolorszagban élek :) Errefelé, ahol én lakom, sima kristálycukorral, vagy forrocsokival kínálják! ;) isteni finom! Imádom :) ♥

Pinduska
Pinduskav, 2013-02-03 19:24

Ez Naggggyon Jó!!! Most sült ki, de már el is fogyott! Köszi a receptet!

adrika128
adrika128p, 2013-01-25 00:27

Ma megcsináltam és nagyon fincsi! :) A liszt belekeverése után kicsit megijedtem, mert túl száraz volt ezért tettem még hozzá egy kis tejet. A végeredmény persze önmagáért beszélt, gyorsan elfogyott. Így farsang környékén pont aktuális. Köszönet érte!:)

mignon
mignonk, 2013-01-29 08:44

:)))
Én köszönöm a visszajelzésedet a receptről!!
Üdvözöllek:
Mignon

zsirfli
zsirflisze, 2012-09-26 00:21

Nagyon finomak. Itthoniak egyből követelték, hogy álljak neki a következő adagnak.... éjfélkor :)

mignon
mignonsze, 2012-09-26 23:19

Megmosolyogtattál kedves zsirfli! :)
Bár ez a legjobb elismerés a részükről! :) Remélem azért nem álltál neki! :)
További jó fánksütést! :)
Üdvözöllek:
Mignon

vadgesztenye
vadgesztenyecs, 2012-09-13 20:11

Nagyon szépek a kisütött tészták. Spanyolországban sósan adták a reggelihez nagyon finom volt. A mi tolófánkunk is így készül, csak vízzel a képviselőfánk masszájából, kevesebb liszttel. Örülök a receptednek,ki fogom próbálni cukor nélkül . (a fahéjat nem szeretem,a cukrot meg nem ehetem)

csikipi
csikipics, 2012-09-13 19:29

Kedves Mignon!
Ezek a "kígyók" nagyszerűek. Annak külön örülök, hogy nem kelt tésztából készül. Köszi a receptet, közelebbről megsütöm. Piroska

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)