Narancslekvár recept

1 adag
1346
kcal
Narancslekvár
Narancslekvár
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves kérést teljesítve készítettem el ezt a lekvárt. Kicsit pepecselős, de nagyon finom ! Az egyik üveget apukám kapta, nála ez nagy kedvenc.
 


hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsokat  és a citromokat gondosan megmossuk. Az az legjobb, ha bio gyümölcsből készítjük, mivel a héját is felhasználjuk.
  2. Vékonyan meghámozzuk a citromokat és a narancsokat úgy hogy a fehér részből ne jusson rá. Ha mégis így sikerülne, akkor vágódeszkára fektetve éles késsel eltávolítjuk róla, mert, ha rajta marad, keserű lesz tőle a lekvár.
  3. Edény fölött "kifilézzük" a narancsot, azaz éles késsel a hártyák közül kifejtjük a gerezdeket. A leve is kell a lekvárba! Feldaraboljuk. (Nekem ez a filézés közben magától megtörtént..)
  4. A citrom-, és narancshéjat gyufaszál vastagsárúra felszeleteljük és 3 dl curkos vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük.
  5. A lekvárhoz a narancsot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon 40-50 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha besűrűsödik. (Ha egy hideg  tányérra mokkáskanálnyit cseppentünk és nem folyik szét.)
  6. Azonnal  kifertőtlenített befőttes üvegbe szedjük, gyorsan légmentesen lezárjuk és fejreállítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
  7. Száraz, hűvös helyen tároljuk!

  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 88 788
elküldve: 32
receptkönyben: 890
elkészítve: 18/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (25)

CsekeTimea
CsekeTimeaszo, 2014-10-25 18:37

szia! en azt szeretnem kerdezni, hogy ha ezt a lekvart most ket honappal karacsony elott csinalom meg, akkor is jo lesz meg? ajandek lenne...

Csukamama
Csukamamak, 2013-01-15 11:02

Üdv! Én is szoktam narancsból vagy mandarinból lekvárt készíteni, de csak a húsából. Így nagyon egyszerű és gyorsan kész van. Fontos, hogy ne legyen magja. Meghámozom a narancsot, vagy mandarint, szétszedem gerezdekre és rövid ideig főzöm, botmixerrel kicsit aprítom, beleteszem a cukrot és a zselésítőt. Üvegekbe teszem és kész. Nagyon finom és aki nem szereti a kesernyés ízt annak is ízlik.

mangalica
mangalicap, 2012-12-28 22:15

Valóban egy macerás recept. Számomra egy kissé talán túl édes, de az állaga és a látvány kiváló. Ha jövőre újra itt a karácsony, szerintem ismét nekivágok! :)

szabina
szabinav, 2012-10-07 19:03

Kedves Krisztina!
Két kérdésem lenne:
1. Tartósítószer nem kell hozzá?
2. A lekvárokat nem pokrócba becsavarva kell kihűteni ( nagymamám úgy csinálja )?
Ez lenne az első lekvár próbálkozásom...

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinav, 2012-12-30 14:00

Kedves Szabina! Elnézést a késői válaszért, de elkerülte a figyelmemet a kérdésed! Tartósítószer nem kell hozzá, a száraz dunszt nem árt neki, bár én ezt kihagytam. :-)) Üdv Kiki

Sz.Kata 44
Sz.Kata 44v, 2012-03-25 18:54

Szió!

Édesanyám megszeretné csinálni eme csodás lekvárt. Annyi kérdésem lenne, hogy a cukros levet amiben a narancs és citrom héja főtt azt is hozzá kell önteni a gyümölcs velőhöz?
Várom válaszod, köszi Kata

zelma3
zelma3h, 2011-12-26 19:22

Kedves Krisztina!Csodálatos a lekvárod,karácsonyi ajándékként készítettem el az idén a családnak és ismerősöknek.Hatalmas sikert értem el vele, nagyon finomak mondták,köszi hogy megosztottad velünk.

vagnese
vagnesek, 2011-12-13 09:33

Sziasztok! Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ha a narancsokat rendesen pucoljuk meg és a feédarabolt héjakat 4-5 napra vízbe áztatjuk, akkor kiázik belőle az olaj és nem lesz keserű. Én minden évben főzök cukrozott narancshéjat és ahhoz így kell csinálni. szóval, az idén is beéztattam a héjakat ( belsejét megettük, igaz csak kb 1kg-it) aztán 5 nap múlva három kg narancsból meg lekvár főztem, de azok héját csak zöldséghámozóval, nagyjából szedtem le. Így lett ilyen héj is meg amolyan "húsossabb" is. Lehet, hogy így macerásabb, de mivel úgyis "legeljük" a narncsot nem volt gond.

S. GABI
S. GABIszo, 2011-02-05 10:44

SZINTE csak narancshéjból+cukor /turmikxolva/ mivel szeretem a kesernyéset is jó! GABI

Jadinkó
Jadinkósze, 2010-12-22 08:20

Ajándéknak készítem. Már három adagot főztem meg. Tényleg nagyon pepecs munka, de megéri!
Az egész lakás narancsillatban úszik...:)
Én zöldésghámozóval vékonyan hámozok. Hatékony :) És 3-4 db 3dl-es kis üveg lesz egy adagból.
Köszönöm a receptet, Kiki!

farkasreva
farkasrevaszo, 2010-11-13 10:51

Üdv! Nagyon örülök ennek a receptnek! Lenne egy kérdésem. Nem világos számomra a citrom felhasználásának mikéntje. Addig megvan, hogy meghámozzuk, de a citromot is kifilézzük, vagy annak csak a héját tesszük a lekvárba?
Nagyon köszönöm a receptet!

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinaszo, 2010-11-13 15:20

Szia! Nem csodálom, hogy nem volt világos, mert nem túl egyértelműen írtam a receptet. Javítottam rajta. A citromnak csak a héját tettem bele, de szerintem nem lesz semmi baja ha hozzáfőzöd.
Üdv kiki

syllah
syllahk, 2010-03-09 11:13

Elkészítettem, NAGYON FINOM LETT!
Nem volt 2kg narancsom, így feleztem a mennyiségeket. Sajna 1,5 óra múltán sem akart normálisan besűrűsödni, lehet, hogy a cukorból tettem keveset... Minden esetre egy kis tortazselatinnal megoldódott a gond, sőt szuper lett! Az előkészítés viszont 1kg naranccsal is 1 óra volt, de megéri :)))
A héjat nehéz "fehérteleníteni" egy kicsit... Lehet, hogy nagy-lyukú reszelővel is érdemes megpróbálni? Hátha úgy csak a "sárgáját" szedi le... nem tudom.
Minden esetre nagyon köszönöm a recpetet! ;)

Évikee
Évikeeh, 2010-02-08 13:13

Még egy kérdés:az összes narancs és citrom héjat felhasználod a lekvárhoz? Mégegyszer köszi!

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinah, 2010-02-08 14:11

Szia!
Felhasználom az összes héjat hozzá. A 2 kg pedig még hámozatlanul annyi. Üdv kiki

Évikee
Évikeeh, 2010-02-08 13:12

Szia! A narancs mennyisége héjastól 2 kg, vagy már "filézve"? Tartósítószer nem kell hozzá?
Előre is köszi a válaszod!

katabora
kataborav, 2010-01-10 14:52

Szia! Engem az érdekelne, hogy ebből a mennyiségű gyümölcsből mennyi lekvár készül? Én is csak ajándékba szánom (két személynek), úgyhogy nem akarom az összes polcot betölteni vele. Bár kitudja, ha olyan finom,mint amilyen jól néz ki..:)

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinav, 2010-01-10 19:18

Szia! Ennyiből nem tudsz polcot tölteni, nem egy szapora lekvár. A mennyiség az attól függ, hogy mennyire ügyesen tudod "kifilézni" a narancsot. Ebből a mennyiségből nekem 2 500 ml-es üveg lett, de az sem teljesen tele. (Igaz, hogy néha a gyerekek el-el rohantak egy kis narancsfilével.) Szerintem mutatósabb, ha kicsi lekváros üvegekbe töltöd bele. üdv kiki

Legfrissebb cikkek

A zserbó 5 arca
A zserbó 5 arca
Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Bejgli, a karácsonyi sütik királynője. Nélküle nincs ünnepi terített asztal. Ha idáig valakitől kaptad vagy készen vásároltad, most süsd meg magad! Segítünk a gyakorlásban.
1346