Karamellszósz recept

Karamellszósz
Karamellszósz
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus, gyorsan elkészíthető szósz, fagylaltokhoz, pudingokhoz és egyéb nyalánkságokhoz. Gordon Ramsay receptje, én csak egy pici sót adtam még hozzá.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Forró vanília mellé.

 

alapanyagok

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: skót
adag: 3 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamell öntet, karamell, tejszínes karamellszósz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
  2. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
  3. Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.
  4. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
  5. Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 176
össznézettség: 164 176
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 959
elkészítve: 118/156
Facebookon megjelent: 1

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
37 recept

Hozzászólások (64)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2017-11-25 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

LViki
LViki Fri, 2017-11-24 14:53

Azt kérdezném, mennyi az eltarthatósági ideje? Ajándékba szeretném adni, de ha lehet nem az utolsó percben készíteném el, illetve jó lenne ha meg tudnám mondani annak is aki kapja, hogy meddig áll el? (bár remélhetőleg hamar felfalják :D ). Köszönöm!

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2017-11-25 22:21

Én az utolsó napokban készíteném el, mert nem bonyolult. :) Érdemes hűtőben tárolni, ott egy hétig is elvan. Mivel kihűlve adod át, nem lesz folyékony. Azt is mondd meg nekik, hogy fogyasztás előtt melegítsék fel lassú tűzön, hogy ismét folyós legyen. Mondjuk hidegen is kanalazható... ;)

huancs
huancs Sun, 2017-05-14 10:58

Nagyon jó a recept! Nekem jó sokáig kellett főznöm, hogy elérjem a borostyán színt, plusz miután hozzáadtam a vajat, picit megijedtem ahogy kinézett. :D De a tejszín hozzákeverése után igazi karamell illata és színe lett. :)

Adreenke
Adreenke Tue, 2016-01-19 11:36

Szia! Csak annyit szeretnék kérdeni, hogy a habtejszínnel nem kell külön semmit sem csinálni? Csak simán felbontás után belekeverem a masszába?

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2016-01-28 09:08

Szia! Semmit, csak simán (felverés nélkül) hozzá kell keverni. Sok sikert! Üdv. Zúza

Manó93
Manó93 Wed, 2014-10-01 13:36

Hát ez nem jött össze nekem... Már a sima karamell készítésével gondom volt. 5-6 evőkanálnyi cukorhoz öntöttem 2 ek vizet és nem akart bebarnulni.. Először teljesen elpárolgott a víz és még fehéren kikristályosodott a cukor, akkor öntöttem hozzá még egy kis vizet (több mint 2 ek-t) és szépen gyöngyözött, kicsit már sárgult, de megint elfőtt minden víz és maradt a cukor. Harmadjára is öntöttem egy kis vizet, de tovább nem próbálkoztam. Mi lehetett a gond szerintetek??

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2014-10-01 19:14

Semmi gond nincsen, illetve tudom miért nem sikerült. A víz el fog párologni, az a cél, nem kellett volna pótolni, sajnos túlvizezted. Jaj, pedig már majdnem kész voltál vele, sárgulás után kezd majd barnulni. Túl hamar vártad a karamellszínt, ennyi volt csak a baj. Próbáld meg újra nyugodtan, sikrülni fog! :) Annyi vizet tegyél bele, amennyit írtam.

sofiabk
sofiabk Fri, 2014-06-06 06:57

Isteni lett!
Elosszor probalkoztam,ma reggel 7-kor.
Elso adag nekem is ikras es nagyon suru lett.azonnal nekialltam hat a masodiknak.fozotejszinnel csinaltam,tobb odafigyelessel es az eredmeny az valami csodalatos.teljesen sima,karamell szinu es nagyon edes. :)
2 honapja kezdtem el fozni tanulni,egyedul itthon.eddig az edessegekbol csak almaspite es kuglof volt resze a konyhamnak.de most mar johetnek a finomabb dolgok is ezzel a szosszal.
Nagyon koszonom.24/l

Wica83
Wica83 Sun, 2014-05-18 16:00

Hmmmm ez valami fenomenális! Most ettem meg egy szelet mikrós sütivel, s aki szereti a finom édességet, egy pléd és a tv vagy jó könyv társaságában, annak csak ajánlaji tudom!! Kint hideg van és épp dörög, itt bent pedig jó meleg, s egy fincsi süti ezzel afinom szósszal :-D hmmmm :-D Én vaj hiányában margarinnal csináltam, s picit több tejszínnel, de az ízén nem rontott, picit darabos lett, de átszűrtem így szupi. Férjem megkóstolta, de mivel ő a sacher tortát sem szereti így hamar az enyém lett. Ha valaki gyors és egyszerű édességre vágyik akkor ajánlom mellé a mikrós, bögrés sütit, s akár egy kis tejszínhabot is elbír. ;-)

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2014-05-24 12:50

Örülök, hogy ízlett. Pár nap alatt micsoda ingadozás... majdnem 30 fok van kint. :)

szabo.dora93
szabo.dora93 Tue, 2014-02-11 13:51

Sziasztok! Remélem valaki tud nekem gyorsan segíteni. Ma készíteném el a karamellszószt, de még anno láttam egy Jamie Oliver receptet amihez tubusos sűrített tej kellett, viszont ugyanígy lábosban főzte. Esetleg valaki tudna arányokat mondani?

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2014-02-12 13:04

Szia Dóra! Jamie banános pitéjénél találtam rá (toffee), remélem erre gondoltál! :)

For the Caramel:
100g Butter
100g Demerara sugar
One 400g of Condensed Milk

To make the toffee, melt the butter and sugar in a non-stick pan, over low heat and stir continuously. Once the sugar is dissolved, add the condensed milk and mix well. Bring to a rapid boil, stirring all the time, till you get a thick golden caramel.

http://www.jamieoliver.com/recipes/member-recipes/Classic%20Banoffee%20P...

picipocak
picipocak Sat, 2014-02-08 17:53

Végreee!! Sikerült karamellt csinálnom. :) (Sok próbálkozás után) Még annyival egészíteném ki, hogy a tejszínt melegítsük fel, és apránként adjuk hozzá. Egyáltalán nem lett csomós (pedig sokszor jártam már úgy)

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2014-02-09 17:29

Szupi, örülök a sikerednek! A tejszín felmelegítése pedig tényleg nem árt. :)

Zoralina0719
Zoralina0719 Thu, 2013-06-20 11:18

Tegnap megcsináltam ezt szószt hideg tejberizshez,isteni finom lett! Nagyon jó a recept!

boanka
boanka Tue, 2013-06-18 18:32

Már harmadszor készítettem el dupla adaggal és minden alkalommal olyan "ikrás" lett a végredmény. Először főzőtejszínnel készítettem, gondoltam emiatt nem lett olyan selymes az állaga. Másodszor habtejszínnel csináltam, az eredmény ugynaz. Most ismét főzőtejszín és harmadszor is pöttyös-darabos-szemcsés. A cukrot megfelelően felolvasztottam, vajon mi lehet a baj? A képen látszik, hogy olyan sima az öntet, amilyennek lenni kell-kéne.

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2013-06-24 10:43

Mindenképpen habejszín kell, de ezek szerint nem azzal volt a gond. Töprengek...
Esetleg margarint használtál vaj helyett? Vagy a 4. pontban írt homogenizálás kicsit rövidre sikeredett? Mert eltart egy ideig, mire teljesen egynemű lesz. Legközelebb inkább ne duplázva próbáld, remélem nem adod fel, és sikerülni fog! :)

boanka
boanka Mon, 2013-06-24 16:42

Vajat használtam, az összefőzés is elég hosszú ideig ment szerintem. Talán a dupla adag kicsit megzavarta a résztvevőket:-) Semmi esetre sem adom fel, mert kissé darabosan is nagyon finom, szeretjük! Legközelebb megcsinálom normál adaggal, hogy milyen lesz a végeredmény.

exchef
exchef Wed, 2013-12-18 21:26

Kedves Boanka! Nagy valószínűséggel túl forró volt a karamell amikor a vajat hozzá adta. A vajból kicsapódtak a fehérjék ettől lett ikrás. jobban le kell hűteni a karamellizált cukrot mielőtt hozzá adja a vajat. Tisztelettel

boanka
boanka Thu, 2013-12-19 16:50

Valóban ez okozhatta, túl forró volt. Lehúztam a tűzhelyről és egyből hozzáadtam a vajat, ezek szerint várni kell és egy kicsit hűteni előtte. Köszönöm a választ!:-)

erika molnárné
erika molnárné Sat, 2013-03-02 13:34

Köszönöm a receptet. Darafelfújtat sütöttem, a karmellszósszal. Isteni volt a párom szerint is!

barack
barack Sat, 2013-02-16 17:30

Szia ! Megcsináltam , a végére jó és isteni ízű lett :) De mit ronthattam el , hogy darabos maradt kissé és át kellett szűrnöm a teaszűrőn? vaj helyett margarinom volt , talán e miatt ? köszi

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2013-02-17 10:55

Jól sejted, nagy valószínűséggel a margarin miatt, én már szinte semmihez sem használom.

Pajti
Pajti Fri, 2013-02-08 13:27

Szia Zúza :) Szerinted ha tortába egy vékony rétegnek szeretném ezt az öntetet, akkor amikor a hűtőben megkeményedik a többi réteggel/krémmel együtt, akkor jól lehet majd szeletelni, vagy vagy rossz az ötlet, mert törni fog ez a réteg ? Előre is köszönöm a választ és ennek a finomságnak a receptjét is ! :)

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2013-02-09 15:50

Szia Pajti! Nem fog törni, nyugodtan rétegezheted. Szerintem a szeleteléssel sem lesz gond. Jujjj, majd áruld el légyszi, hogy milyen finomságot alkottál! :) Sok sikert!

Pajti
Pajti Mon, 2013-02-11 08:32

Szia Zúza ! Köszönöm a biztatást, mindenképp megpróbálom. A terv: márc.10. névnapra Burgika Gyümölcsös-rizses túrótortája. Kb 1 cm-es piskóta alappal lenne, erre jönne a karamell vékony rétegben majd a rizses túró :) Már nagyon várom, hogy jöjjön az alkalom :)

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2013-02-11 10:12

Megnéztem a receptet, szerintem minden rendben lesz. Ebben az esetben kekszmorzsás alap helyett valóban jobb a piskóta, könnyebben is lehet majd szeletelni. Hajrá! :)

Pajti
Pajti Mon, 2013-03-11 11:42

Szia ! Megcsináltam :) Fantasztikus lett. A karamell réteg nagyon bejött mindenkinek, a tetejére is ezzel a szósszal írtam rá a az Ildikó nevet. Bár kicsit megszenvedtem vele, mert a cukor teteje keményre sült, széttörögettem, utána barnult csak be, leszűrtem, így lett tökéletes. Ezer köszönet a receptért :)

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2013-03-12 13:51

Jaj, de jó, köszönöm a visszajelzést! Bár ezt nem igazán értem: "A cukor teteje keményre sült".

Pajti
Pajti Tue, 2013-03-12 14:36

Írtad, hogy a cukrot olvadásig melegítjuk, nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Lassú tűzön csináltam, az alja már barnult, a teteje pedig kemény kérges lett. Ekkor már összetörögettem és kavargattam, hogy a felső része is barnuljon. Így már szépen összeolvadt az egész. Azóta másodszor is próbáltam és megint ugyanolyan lett. Így nem egyszerű, viszont a végeredmény megéri a fáradságot :)

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2013-03-14 22:31

Most már értem, viszont ilyet még nem tapasztaltam. Mindegy, a lényeg, hogy a végeredmény ízlik nektek. :) Esetleg megpróbálhatod korábban is kevergetni. Nem kellene, de szerintem akkor nem lesz ilyen probléma.

falucskai
falucskai Sat, 2013-01-05 17:40

szia:D azért regisztráltam, hogy tudjak ide írni:D
már próbáltunk egy csomó karamellreceptet, de egyik sem volt az igazi, ami ízre jó volt, az nem sűrüsödött be, vagy ami megkeményedett az nem ízlett:D
de ez tökélet volt:) én tejjel csináltam, mert elsőkörben sajnáltam bele a tejszínt, hogyha nem lenne jó. de így is mennyei:D szerintem legközelebb tejszínnel is kipróbálom. köszi a receptet:)

Astaroth
Malacka / Astaroth Wed, 2012-11-14 19:45

elkészítettem ma:) mondhatom,hogy mindenki imádta:) apukám teljesen el volt tőle ájulva:) mi amerikai palacsintához ettük most, de ahogy elnéztem gyakori édesség kísérő lesz:) köszönöm a receptet:)

egreske
egreske / egreske Thu, 2012-11-01 19:45

nekem ez nagyon bejött ! bár főzőtejszínnel csináltam, mivel ez volt itthon, de így is nagyon finom lett. egyik ismerősömtől hallottam, hogy Amerikában ezt kicsit fanyar, savanykás almával eszik (mártogatósként használva a szószt). én így fogyasztottam. köszi a receptet.

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2012-11-05 23:06

Szívesen! Köszi az ötletet, majd kipróbálom, az alma bárhogy jöhet. :)

eszteram
eszteram / eszteram Fri, 2012-10-19 19:10

Köszönöm a receptet. Holnap egy sajttortához fogom mellékelni, bízom a sikerében! :)

remeny79
remeny79 Fri, 2012-10-05 15:14

szia bocs a kérdésért,habtejszin az fözö vagy sima ami felverhető?? megszeretném késziteni,csak nem tom milyen tejszinne kell hozzá pontosan: üdv tünde!

remeny79
remeny79 Sat, 2012-10-06 07:17

köszike a gyors válaszodat,még 1 kérdés,bocsika habtejszin ezek szerint felkell verjem habbá,vagy nem??? kösz és bocs a hüje kérdésért!

294