Karamellszósz recept

megosztás
0
Karamellszósz
Karamellszósz
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus, gyorsan elkészíthető szósz, fagylaltokhoz, pudingokhoz és egyéb nyalánkságokhoz. Gordon Ramsay receptje, én csak egy pici sót adtam még hozzá.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Forró vanília mellé.

 

alapanyagok

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: skót
adag: 3 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamell öntet, karamell, tejszínes karamellszósz
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
  2. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
  3. Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.
  4. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
  5. Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 71
össznézettség: 93 882
elküldve: 21
receptkönyben: 1 731
elkészítve: 92/130
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
36 recept

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Adreenke
Adreenke k, 2016-01-19 12:36

Szia! Csak annyit szeretnék kérdeni, hogy a habtejszínnel nem kell külön semmit sem csinálni? Csak simán felbontás után belekeverem a masszába?

Zúza
Zúza / Zúza cs, 2016-01-28 10:08

Szia! Semmit, csak simán (felverés nélkül) hozzá kell keverni. Sok sikert! Üdv. Zúza

Manó93
Manó93 sze, 2014-10-01 14:36

Hát ez nem jött össze nekem... Már a sima karamell készítésével gondom volt. 5-6 evőkanálnyi cukorhoz öntöttem 2 ek vizet és nem akart bebarnulni.. Először teljesen elpárolgott a víz és még fehéren kikristályosodott a cukor, akkor öntöttem hozzá még egy kis vizet (több mint 2 ek-t) és szépen gyöngyözött, kicsit már sárgult, de megint elfőtt minden víz és maradt a cukor. Harmadjára is öntöttem egy kis vizet, de tovább nem próbálkoztam. Mi lehetett a gond szerintetek??

Zúza
Zúza / Zúza sze, 2014-10-01 20:14

Semmi gond nincsen, illetve tudom miért nem sikerült. A víz el fog párologni, az a cél, nem kellett volna pótolni, sajnos túlvizezted. Jaj, pedig már majdnem kész voltál vele, sárgulás után kezd majd barnulni. Túl hamar vártad a karamellszínt, ennyi volt csak a baj. Próbáld meg újra nyugodtan, sikrülni fog! :) Annyi vizet tegyél bele, amennyit írtam.

sofiabk
sofiabk p, 2014-06-06 07:57

Isteni lett!
Elosszor probalkoztam,ma reggel 7-kor.
Elso adag nekem is ikras es nagyon suru lett.azonnal nekialltam hat a masodiknak.fozotejszinnel csinaltam,tobb odafigyelessel es az eredmeny az valami csodalatos.teljesen sima,karamell szinu es nagyon edes. :)
2 honapja kezdtem el fozni tanulni,egyedul itthon.eddig az edessegekbol csak almaspite es kuglof volt resze a konyhamnak.de most mar johetnek a finomabb dolgok is ezzel a szosszal.
Nagyon koszonom.24/l

Wica83
Wica83 v, 2014-05-18 17:00

Hmmmm ez valami fenomenális! Most ettem meg egy szelet mikrós sütivel, s aki szereti a finom édességet, egy pléd és a tv vagy jó könyv társaságában, annak csak ajánlaji tudom!! Kint hideg van és épp dörög, itt bent pedig jó meleg, s egy fincsi süti ezzel afinom szósszal :-D hmmmm :-D Én vaj hiányában margarinnal csináltam, s picit több tejszínnel, de az ízén nem rontott, picit darabos lett, de átszűrtem így szupi. Férjem megkóstolta, de mivel ő a sacher tortát sem szereti így hamar az enyém lett. Ha valaki gyors és egyszerű édességre vágyik akkor ajánlom mellé a mikrós, bögrés sütit, s akár egy kis tejszínhabot is elbír. ;-)

Zúza
Zúza / Zúza szo, 2014-05-24 13:50

Örülök, hogy ízlett. Pár nap alatt micsoda ingadozás... majdnem 30 fok van kint. :)

szabo.dora93
szabo.dora93 k, 2014-02-11 14:51

Sziasztok! Remélem valaki tud nekem gyorsan segíteni. Ma készíteném el a karamellszószt, de még anno láttam egy Jamie Oliver receptet amihez tubusos sűrített tej kellett, viszont ugyanígy lábosban főzte. Esetleg valaki tudna arányokat mondani?

Zúza
Zúza / Zúza sze, 2014-02-12 14:04

Szia Dóra! Jamie banános pitéjénél találtam rá (toffee), remélem erre gondoltál! :)

For the Caramel:
100g Butter
100g Demerara sugar
One 400g of Condensed Milk

To make the toffee, melt the butter and sugar in a non-stick pan, over low heat and stir continuously. Once the sugar is dissolved, add the condensed milk and mix well. Bring to a rapid boil, stirring all the time, till you get a thick golden caramel.

http://www.jamieoliver.com/recipes/member-recipes/Classic%20Banoffee%20P...

picipocak
picipocak szo, 2014-02-08 18:53

Végreee!! Sikerült karamellt csinálnom. :) (Sok próbálkozás után) Még annyival egészíteném ki, hogy a tejszínt melegítsük fel, és apránként adjuk hozzá. Egyáltalán nem lett csomós (pedig sokszor jártam már úgy)

Zúza
Zúza / Zúza v, 2014-02-09 18:29

Szupi, örülök a sikerednek! A tejszín felmelegítése pedig tényleg nem árt. :)

Zoralina0719
Zoralina0719 cs, 2013-06-20 12:18

Tegnap megcsináltam ezt szószt hideg tejberizshez,isteni finom lett! Nagyon jó a recept!

boanka
boanka k, 2013-06-18 19:32

Már harmadszor készítettem el dupla adaggal és minden alkalommal olyan "ikrás" lett a végredmény. Először főzőtejszínnel készítettem, gondoltam emiatt nem lett olyan selymes az állaga. Másodszor habtejszínnel csináltam, az eredmény ugynaz. Most ismét főzőtejszín és harmadszor is pöttyös-darabos-szemcsés. A cukrot megfelelően felolvasztottam, vajon mi lehet a baj? A képen látszik, hogy olyan sima az öntet, amilyennek lenni kell-kéne.

Zúza
Zúza / Zúza h, 2013-06-24 11:43

Mindenképpen habejszín kell, de ezek szerint nem azzal volt a gond. Töprengek...
Esetleg margarint használtál vaj helyett? Vagy a 4. pontban írt homogenizálás kicsit rövidre sikeredett? Mert eltart egy ideig, mire teljesen egynemű lesz. Legközelebb inkább ne duplázva próbáld, remélem nem adod fel, és sikerülni fog! :)

boanka
boanka h, 2013-06-24 17:42

Vajat használtam, az összefőzés is elég hosszú ideig ment szerintem. Talán a dupla adag kicsit megzavarta a résztvevőket:-) Semmi esetre sem adom fel, mert kissé darabosan is nagyon finom, szeretjük! Legközelebb megcsinálom normál adaggal, hogy milyen lesz a végeredmény.

exchef
exchef sze, 2013-12-18 22:26

Kedves Boanka! Nagy valószínűséggel túl forró volt a karamell amikor a vajat hozzá adta. A vajból kicsapódtak a fehérjék ettől lett ikrás. jobban le kell hűteni a karamellizált cukrot mielőtt hozzá adja a vajat. Tisztelettel

boanka
boanka cs, 2013-12-19 17:50

Valóban ez okozhatta, túl forró volt. Lehúztam a tűzhelyről és egyből hozzáadtam a vajat, ezek szerint várni kell és egy kicsit hűteni előtte. Köszönöm a választ!:-)

erika molnárné
erika molnárné szo, 2013-03-02 14:34

Köszönöm a receptet. Darafelfújtat sütöttem, a karmellszósszal. Isteni volt a párom szerint is!

barack
barack szo, 2013-02-16 18:30

Szia ! Megcsináltam , a végére jó és isteni ízű lett :) De mit ronthattam el , hogy darabos maradt kissé és át kellett szűrnöm a teaszűrőn? vaj helyett margarinom volt , talán e miatt ? köszi

Zúza
Zúza / Zúza v, 2013-02-17 11:55

Jól sejted, nagy valószínűséggel a margarin miatt, én már szinte semmihez sem használom.

Pajti
Pajti p, 2013-02-08 14:27

Szia Zúza :) Szerinted ha tortába egy vékony rétegnek szeretném ezt az öntetet, akkor amikor a hűtőben megkeményedik a többi réteggel/krémmel együtt, akkor jól lehet majd szeletelni, vagy vagy rossz az ötlet, mert törni fog ez a réteg ? Előre is köszönöm a választ és ennek a finomságnak a receptjét is ! :)

Zúza
Zúza / Zúza szo, 2013-02-09 16:50

Szia Pajti! Nem fog törni, nyugodtan rétegezheted. Szerintem a szeleteléssel sem lesz gond. Jujjj, majd áruld el légyszi, hogy milyen finomságot alkottál! :) Sok sikert!

Pajti
Pajti h, 2013-02-11 09:32

Szia Zúza ! Köszönöm a biztatást, mindenképp megpróbálom. A terv: márc.10. névnapra Burgika Gyümölcsös-rizses túrótortája. Kb 1 cm-es piskóta alappal lenne, erre jönne a karamell vékony rétegben majd a rizses túró :) Már nagyon várom, hogy jöjjön az alkalom :)

Zúza
Zúza / Zúza h, 2013-02-11 11:12

Megnéztem a receptet, szerintem minden rendben lesz. Ebben az esetben kekszmorzsás alap helyett valóban jobb a piskóta, könnyebben is lehet majd szeletelni. Hajrá! :)

Pajti
Pajti h, 2013-03-11 12:42

Szia ! Megcsináltam :) Fantasztikus lett. A karamell réteg nagyon bejött mindenkinek, a tetejére is ezzel a szósszal írtam rá a az Ildikó nevet. Bár kicsit megszenvedtem vele, mert a cukor teteje keményre sült, széttörögettem, utána barnult csak be, leszűrtem, így lett tökéletes. Ezer köszönet a receptért :)

Zúza
Zúza / Zúza k, 2013-03-12 14:51

Jaj, de jó, köszönöm a visszajelzést! Bár ezt nem igazán értem: "A cukor teteje keményre sült".

Pajti
Pajti k, 2013-03-12 15:36

Írtad, hogy a cukrot olvadásig melegítjuk, nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Lassú tűzön csináltam, az alja már barnult, a teteje pedig kemény kérges lett. Ekkor már összetörögettem és kavargattam, hogy a felső része is barnuljon. Így már szépen összeolvadt az egész. Azóta másodszor is próbáltam és megint ugyanolyan lett. Így nem egyszerű, viszont a végeredmény megéri a fáradságot :)

Zúza
Zúza / Zúza cs, 2013-03-14 23:31

Most már értem, viszont ilyet még nem tapasztaltam. Mindegy, a lényeg, hogy a végeredmény ízlik nektek. :) Esetleg megpróbálhatod korábban is kevergetni. Nem kellene, de szerintem akkor nem lesz ilyen probléma.

falucskai
falucskai szo, 2013-01-05 18:40

szia:D azért regisztráltam, hogy tudjak ide írni:D
már próbáltunk egy csomó karamellreceptet, de egyik sem volt az igazi, ami ízre jó volt, az nem sűrüsödött be, vagy ami megkeményedett az nem ízlett:D
de ez tökélet volt:) én tejjel csináltam, mert elsőkörben sajnáltam bele a tejszínt, hogyha nem lenne jó. de így is mennyei:D szerintem legközelebb tejszínnel is kipróbálom. köszi a receptet:)

Astaroth
Malacka / Astaroth sze, 2012-11-14 20:45

elkészítettem ma:) mondhatom,hogy mindenki imádta:) apukám teljesen el volt tőle ájulva:) mi amerikai palacsintához ettük most, de ahogy elnéztem gyakori édesség kísérő lesz:) köszönöm a receptet:)

egreske
egreske / egreske cs, 2012-11-01 20:45

nekem ez nagyon bejött ! bár főzőtejszínnel csináltam, mivel ez volt itthon, de így is nagyon finom lett. egyik ismerősömtől hallottam, hogy Amerikában ezt kicsit fanyar, savanykás almával eszik (mártogatósként használva a szószt). én így fogyasztottam. köszi a receptet.

Zúza
Zúza / Zúza k, 2012-11-06 00:06

Szívesen! Köszi az ötletet, majd kipróbálom, az alma bárhogy jöhet. :)

remeny79
remeny79 p, 2012-10-05 16:14

szia bocs a kérdésért,habtejszin az fözö vagy sima ami felverhető?? megszeretném késziteni,csak nem tom milyen tejszinne kell hozzá pontosan: üdv tünde!

remeny79
remeny79 szo, 2012-10-06 08:17

köszike a gyors válaszodat,még 1 kérdés,bocsika habtejszin ezek szerint felkell verjem habbá,vagy nem??? kösz és bocs a hüje kérdésért!

szuszi
Jolán / szuszi szo, 2012-09-29 12:14

Én már többször is elkészítettem...de annyira tökéletes, hogy próbálom ritkítani a konyhámból, mert ha elkészítem csak azon jár az eszem, mikor kanalazhatok bele. Odáig még nem jutottam, hogy bármire rátegyem, csak a bögréig jut el....karamellfüggők kábszere :-) Nagyon köszönöm, hogy feltetted!!
üdv Jolán

Zúza
Zúza / Zúza k, 2012-10-02 20:26

Szívesen Szuszi, bár ahogy írtad is, inkább ritkítani kell, mert ugye nem tesz jót a "sok" cukor. Kérdés, kinek mi számít soknak :) Minden jót, Zúza

LastWild
LastWild k, 2012-06-12 13:08

Ez valami isteni! Csak a kávémba szoktam vizes karamellszószt csinálni, de most ezt próbáltam ki (egyből négyszeres! adagot!)... valami fenomenális! Hát most már csakazértis sütök hozzá valami sütit!

zeparr
zeparr szo, 2012-03-31 20:47

Hmmmm!!!! Ez valami isteni finom! Az unalmas tejbegrízből mennyei desszertet varázsoltam vele! Biztos, hogy rendszeresíteni fogom, mert pillanatok alatt megvan és isteni az íze!

294